2009 m. kovo 31 d., antradienis

Šokoladiniai kiaušiniai Velykoms (jos jau ne už kalnų)...

Mums tai jau tapo tradicija, kiekvienais metais per Velykas dovanoti artimiesiems, draugams ir geriems pažystamiems štai tokius rankų darbo kiaušinius išlietus iš ...šokolado !

Vietoje tradiciškai dažomų kiaušinių vieną smagų pavasarį prieš Velykas su antrąja puse sumąstėm, kad reiktų kaip tai paįvairinti Velykas ir kiekvienam padovanoti vis kitokį kiaušinį - šokoladinį - vienetinį (analogiškų nepavyktų padaryti :)) ) Ir visiems labai patiko gauti po tokią smagią saldžią šokoladinę velykinę dovanėlę !


Taigi viskas nuo pradžių pradžių :)

Šį kartą gaminame labai smagioje kompanijoje: tryse - aš, Giedrė ir Teresė - pasiraitojusios rankoves, su dailiomis prijuostėmis kimbame į darbą :)
Jums reikės :
*trijų rūšių šokolado (balto, pieniško ir juodo)
*įvairių spalvų džiovintų vaisių (papaja, ananasas, razinos, ir t.t.tt..)
*įvairių riešutų ( kokoso drožlės, migdolų, lazdyno, anakardžių, graikiški , .... ir t.t.t. riešutai)
*dailaus kaspino perrišimui ir papuošimui :)
Pradedam:


iš pradžių supjaustome mažais gabaliukais papaja ir visus kitus džiovintus stambius vaisius.


štai , mūsų pjaustymo rezultatas - atrodo labai gardžiai ir rankos pačios tiesiasi ragauti, ragauti ... ragauti ... :)



tada atskiruose induose suberiame trijų rūšių šokoladą, prieš tai jį sulaužius į gabaliukus - taip greičiau jis išsilydys. Reiktų atkreipti dėmesį į tai kokį šokoladą naudosite lydymui : be abejo geriausia šiam tikslui tinka spec. konditerinis šokoladas, tik jo taip staigiai " nesugaudysite" PC. Vieni šokoladai puikiai lydosi ir išlieka, kiti išlydyti gan greitai stingta, o dar vieni gan keistoki - išsilydo ir tampa lyg traškučiai (šių pastarųjų ir rekomenduoju vengti ) Kuo puikiausiai išlydysite korėtą šokoladą - patikrinta praktiškai ;)




ir pastatome ant silpnos ugnies lydytis - vis pamaišome, kad neprikeptų prie dugno :) Šokoladas jau paruoštas ! Ir, aišku, būtina nors truputėlį palaižyti - juk šokoladas toks gardus ! :)
Aišku, jei turite daugiau laiko, tai galima ir bain-marie šildyti šokoladą ( bain-marie - tai vandens vonelė, į kurią įstatomas indas su šokolado gabaliukais) Nors, jei yra geras šokoladas, jis neturėtų prisvilti, jei yra kaitinamas ant itin silpnos ugnies ir nuolat maišomas ;) Taip pat Jums pasitarnaus ir mikrobangų krosnelė šokolado išlydymui ;)

į formeles pridedame pjaustytų cukatų ir riešutų.... - kaip į formelės dugną sudėsite, tokį raštą ir išgausite ;)


ir mažo šaukštelio pagalba gražiai įvarviname kiek atvėsintą šokoladą (geriausia būtų jį temperuoti , video) - galima išgauti nerealiausius raštus :) truputį juodo, truputį balto, po to pieniško šokolado įvarviname, dar pridedame riešutų, cukatų ir ...


Štai, viena kiaušinio puselė jau pilna ! Paviršių dar galima apibarstyti kokoso drožlėmis ar sudėti keletą papildomų cukatų gabaliukų ar riešutų - pagal skonį ;) Arba smailaus įrankio pagalba dar galima papildomai pavedžioti paviršiuje pabraukant per skirtingų spalvų šokoladą - lyg pamarmuruoti ;) belieka užpildyti likusias :)


... ir visi kiaušinukai pilnutėliai šokoladinio skanumo :) - dabar reikia juos palikti kambario temperatūroje, kad atvėstų ir tik tada juos bus galima perkelti kelioms valandoms į šaldytuvą - taip nebus staigaus temperatūrų pokyčio ir sustingę kiaušiniai "nerasos" (paviršus bus lygus ir nebus pasidengęs mažais lipniais lašeliukais).
O po kelių valandų, galima kiaušinukus trumpam padėti į šaldiklį ( kad būtų galima juos lengviau išimti iš liejimo formelių).

štai mūsų skanučiai šokoladiniai marmuriniai kiaušiniai jau išimti iš formelių - kadangi mes juos trumpai palaikėme šaldymo kameroje, ištraukus iš jos po kelių minučių šokoladas pats "atšoko" nuo liejimo formelės sienelių - taip buvo paprasta išimti šokoladinį kiaušinį :)
*jei vis tik sunkokai išsiima iš liejimo formelės, užtenka į ją keletą kartų stuktėlti su šaukšteliu ;)
*arba pasinaudoti grubiuoju būdu - peilio smaigalio pagalba atsargiai pagal kraštelį atkabinti šokoladą nuo formelės sienelių (taip, kad pats šokoladas neaptrupėtų)

ir dekoratyvios platesnės juostelės pagalba surišame suglaudus po 2 puselės - šokoladinis kiaušinukas paruoštas :)


Taip pat galima puseles klijuoti į vieną :) tokiu atveju reiktų mažiau dėti šokolado į formelę, kad iki formelių kraštų liktų kokie geri 2 mm - taip abi puselės dailiai susiglaus prieš tai jų plokščią paviršių patepus tuo pačiu išlydytu šokoladu.
Būna, kad šokoladinis kiaušinis kiek tirpsta ilgėliau palaikius rankose, tad jį, perrišus dekoratyvia juosta (ar prie tai įdėjus į dailų plastininį maišelį ar dailią dėžutę ir perrišus) galima laisvai palikti šaldytyve iki pat Velykų :)
Aišku, galima ir peiliu gražiai nupjauti nereikalingus kraštus.
Vėlgi galima rišti ir plačiais tokiais kaspinais (jie iš ties labai patogūs, ne prilaiko abi puseles ir dailūs savo raštais), ir siauresniais, jei puselės tvirtai sulipdytos šokoladu.
Tik pirmu atveju išlieka intriga, nes per platesnį kaspiną kaip ir neaišku, o kas viduje??? ir tik atvyniojus pamatai, kad ten slepiasi velykinis skanumynas.
Plius, tai yra tikrai sotus desertas, tad dažniausiai yra suvalgoma tik viena puselė, o kita puselė paliekama vėlesniam laikui :)

Belieka tik sulaukti Velykų ir bus galima pradžiuginti artimuosius, draugus, bendradarbius miela saldžia netradicine dovanėle, kuri tikrai greitai paruošiama ("nesuvalgo" daug brangaus laiko :) ) šios pavasario šventės proga ;)
Taip pat galite išbandyti ir kitokį būdą : lieti kiaušinius į tikrų kiaušinių kevalą prieš tai išpūtus visą turinį ;) Visą eigą rasite Marthastewart.com puslapyje, straipsnelyje: Chocolate Egg How - To (angl.k.) taip pat video filmukas Chocolate Eggs - gan išsamiai viskas parodyta :)

Trafaretai...košei?..... :)))

Jap, jie skirti būtent košei ( ir ne tik ...) dekoruoti. Būna dienų, kai mažyliai nevisada noriai valgo košytę, pvz. sirguliuoja ir pan.

Tad šis būdas tiks paskatinti ir padidinti Jūsų mažylio apetitą bei lavins vaizduotę :) Užtenka tik išvirti košytę, uždėti trafaretąč ant lėkštutės (beje, trafaretų matmenys idealiai pritaikyti vaikiškų indelių dydžiui ;) )


Ir štai, rezultatas - ežiuko košytė , ir valgymas taps įdomus mažyliui :)

lygiai taip pat ir su kitokiu motyvu ....


Štai, turime Arkliuko košytę :) Ir skanu ir gražu ir vaizduotę lavina :) bei tokiu būdu galima mažylį supažinti su gyvūnu pasauliu. lygiai taip pat
Motyvai gali būti patys įvairiausi, ir taip pat tekstiniai motyvai :)
Taip papuošite ne tik košytes, bet ir lietinius blynus ar keptus varškėčius !!!!
Taip pat ne tik mažylius galia tokiu būdu nustebinti ,bet ir pačius suaugėlius :) Kad ir ant tirštos sriubos, užbarsčius smulkintų krapų ar pipirų :))) Kiek vėliau pateiksiu ir sriubų trafaretų pavyzdžius :)
Jei sudomino ir norėtumėte užsisakyti trafaretų košei, sriubai ar lietiniams , drąsiai rašykite irma@irri.lt ;)



2009 m. kovo 30 d., pirmadienis

Brigadeirão Branco - baltasis saldusis...

Išbandžiusi Brigadeirão (preto) nusprendžiau, kad tikrai verta išsikepti ir baltąjį variantą Brigadeirão Branco - :)


Gaminau pagal Cantinho da Nani pateiktą receptuką:
Reikės:
1 didelė balto šokolado plytelė
1 indelis kondensuoto pieno su cukrumi
1 indelis grietinėlės (kiekį pamatavau tokį patį kaip kad indelis kondenc. pieno )
1 arbatos puodelis kokoso drožlių
4 kiaušiniai
1,5 indelio kondensuoto pieno be cukraus
kokoso drožlių papuošimui
sviesto


ištirpinu baltą šokoladą inde įstatytame į indą su vandeniu.


Į indą su įmuštais 4 kiaušiniais



supilu kondensuotą saldintą pieną...




paprastą kondensuotą pieną....





suberiu kokoso drožles


...beje, pieno indelis yra 320 g , tad...

tokį patį kiekį supilu grietinėlės (35 % riebumo)


šokolas jau baigia išsilydyti...



ir jį supilu į indą


viską gerai išplaku mikserio pagalba.


ir supilu į kepimo formą, išteptą trupučiu sviesto.


Į kitą stačiakampo formos kepimo skardą pripilu šiek tiek vandes ir įstatau kepimo formą su mase (vandu turi kiek apsemti įstatytą kepimo formą) ir kepu 180 laipsnių karšumo orkaitėje apie 90 minučių (manau, kad vis tik užtektų pilnai 45-60 minučių)


iškepusį pyragą išimu iš kepimo formos dar karštą ir


išverčiu į plačią lėkštę

štai- manasis brigadeiro branco- kiek apkepęs (gal truputį per daug) bet gardžiai kvepiantis :)))
kokoso drožlių pagalba

apibarstau visą pyragą (tiek viršų, tiek šonus)

ir pastatau atvėsti apie 2 valandas šaltai.


Skanaus ;)
Maniškis kiek perkepė, bet vistiek skanus gavosi :) Manau, kitą kartą kepsiu kiek trumpiau nei 90 minučių :)
Kas mėgsta saldžius pyragus- tai pats tas ;) Jis saldokas, gal kiek daugiau saldesnis nei brigadeirão preto , tuo pačiu ir gaivus ;)


2009 m. kovo 29 d., sekmadienis

Marmurinis popierius - kitas būdas ;)

O čia kitas būdas ( kiek sudėtingesnis už pirmąjį marmuravimo būdą) kaip marmuruoti popierių :) Šį kartą aprašymas gal kiek paviršutiniškas, tad kitą kartą bus išsamiau aprašyta;)



Ko reikia:


*indo su sienelėmis

*vandens

*atskiestų akrilinių dažų

*sausų klijų tapetams

*pipečių (dažams lašinti)

*popieriaus, kurį marmuruosite



Naudojau klijų tapetams miltelius:
*juos ištirpdžiau šaltame vandenyje (gavosi tokia neskysta klampi masė, kuri išlaiko dažą ant paviršiaus)

** supyliau į pailgą indą

*** ir lašinau skystus dažus

Mane tai taip sužavėjo kaip dažo lašai skleidžiasi ant paviršiaus.


Pradinis spalvų rašto maišymas - plono pagaliuko (virbalo ar pan. daikto) pagalba braukiau per paviršių norėdama išgauti raštą :)

Antrasis: ant išgauto rašto dėjau papildomus dažų lašus, iš kurių sufomavau virbalo pagalba gėlių žiedus :)


Štai kas gavosi nuėmus popierių ir perplovus jį po šalto vandens srove:
gan blankoka (ir jau žinau priežastis :)) ) bet kaip pirmam kartui- sakyčiau pavyko !!!!


Iš arčiau :
Keletas pastabų:
*vertėjo pasirinkti ne paprastą, geriamą vandenį, o distiliuotą arba filtruotą (kaip tik vakar distiliuoto ir nusipirkau :))) )
** vis tik reiktų pasirinkti minkštą popierių kaip akvarelinį arba ryžinį, aš pasirinkau paprastą piešimo, todė raštas gavosi ne toks ryškus, kokio tikėjausi
** naudojau akrilinius dažus, manau verta kitą kartą bandyti su grynais pigmentais arba aliejiniais dažais (pasirinkus pastaruosius, nebus galima tokio popieriaus naudoti su nuotraukomis - paliks dėmes)
O čia kitas raštas- tiesiog ant likusio nu pirmojo marmuravimo etapo uždėjau kitą lapą ir štai dar vienas rezultatas, irgi byškokas, bet pateisino lūkesčius :)))

2009 m. kovo 28 d., šeštadienis

Marmurinis popierius - pasigaminame ? ;)

Kažkada teko namie gaminti marmurinį popierių - šią popieriąus marginimo techniką netyčia užtikau internete - ir ji mane sužavėjo savo paprastumu ! - tad šį tuto nusprendžiau patalpinti ir čia, blog'e, tuo lab, kad IRRI style forumas,kuriame yra jau nemažai tuto info sukaupta (ji irgi bus sukelta čia, į blog'ą) greitu laiku bus uždarytas.

Šis Shaving Cream Marbling - popieriaus marmuravimo skutimosi putų pagalba būdas yra patrauklus dar tuo, kad galima drąsiai marmuruoti popierių su vaikais (jiems tikrai patiks ;) ) - šis būdas yra visiškai saugus !

Taigi ko reikia:

*skutimosi putų (pirkau iš IKI už ~ 4 lt)
*pailgas indas (naudojau putoplasto lėkštutę nuo sausainių)
*dažų (naudojau skiestus akrilinius dažus)
*mentelė (arba bet kokia kita plokštelė)
*teptukas*virbalas (ar dantų krapštukas)
*servetelės

1. Į indą įpurškiame skutimosi putų


2. Paviršių išlyginame su mentele (galima naudoti kokią plokštelę)


3. Užlašiname skystų dažų su teptukų (geriau būtų jei lašinti vos 8- 12 lašų bet kaip reikiant )

4. Paimame virbalą (ar dantų krapštuką - žodžiu tai kas ilga ir smailu) ir vedžiojame per putas kartu dažus


5. Uždedame atsargiai lapą ir truputį paspaudžiame, kad lapo paviršius pilnai susiliestų su putomis (dėl popieriaus : aš dėjau paprastą popierių, manau, kad galima imti ir akvarelinį, minkštesnį)

6. Atsargiai nuimame lapą ir patiesiame ant pagrindo - ant paviršiaus matosi prilipusios putos



7. Mentelės pagalba labai nespaudžiant braukiant per lapą nuimame putų perteklių (taip pat galima naudoti ir popierinius rankšluosčius)


8. Mažus putų likučius nusausiname servetėle ir štai rezutatas Putų dėka dažai taip įsigėrė į popierių, kad jų nebenugrandysi.

Dabar keletas pastebėjimų:
* putų paviršių reiktų gerai išlyginti
** keletas "riebių" dažo lašų geriau nei daug bet itin mažų ( nuo to priklauso koks gausis raštas)
**geriau naudoti iki 4 skirtingų spalvų (kitaip spalvos persimaišo ir tampa purvinos)
*** pasirinkti tinkamą popierių ( aš bandžiau ant minkštesnio storesnio popieriaus, todėl paviršius atrodo truputį " pasišiaušęs"
****išdžiuvusio tokio marmuruoto popieriaus paviršius tampa lyg vaškinis- slystantis ir aišku kvepia :)
Tokiu būdu marmuruotą popierių galima drąsiai naudoti dekoravimui :
*įvairiems karpiniams
*atvirukams
*vokų gamybai
*knygų viršeliams puošti
*ir t.t.t.t., kur tik sugalvosite.
Related Posts with Thumbnails