2010 m. vasario 18 d., ketvirtadienis

Nekeptas mascarpone sūrio pyragas su karamelizuotais migdolais

šioje IRRI style receptų gausybėje ( na gerai net tiek jau jų daug :) ) atsirado vietos ir pyragui :) Taip, pyragus tikrai retai kada gaminu, kepu ir t..t.tt. na gerai ... beveik niekada. :)

O šis AJ receptai blog'e užtiktas sūrio pyragas mane sužavėjo savo paprastumu ir tuo, kad labai mėgstu Čili sūrio pyragą - pagalvojau, o kodėl neišbandžius, gal kažkas panašaus gausis.


Taigi, reikės:

* 360g šokoladinių "Selga" sausainių (2pok.)
* 150 g sviesto (82% riebumo)
* gera sauja karamelizuotų migdolo riešutų

* 500g mascarpone sūrio ( ėmiau 2 indelius po 250g)
* 200 ml 36% riebumo grietinėlės
* 1 arb. š, vanilinio cukraus
* 150 g cukraus
* 20 g birios želatinos

* 30 g juodojo konditerinio šokolado

Visų pirma indelyje suberiu želatiną ir užpilu 100ml vandeniu. Palieku gerai valandai, kad išbrinktų ( teko palikti žymiai ilgiau , nes per tą laiką medžiojau mascarpone sūrį...)

tada pradedu ruošti pyrago pagrindą: sutrupinu sausainius ir, jų gabaliukus sumetusi į smulkintuvą, sumalu iki mažų trupinėlių.


Kaitinimo inde ant silpnos ugnies išlydau sviestą



ir jį, dar šiltą, supilu ant sausainių trupinukų - viską gerai išmaišau. Gavosi šiek tiek drėgnoka biri masė.

paimu kepimo formą, kurios šonai nusiima, ir į ją suberiu gautus pyrago pagrindui trupinius: šaukšto pagalba trupinius tolygiai paskirstau ir šiek tiek paspaudžiu. Ant pagrindo sumąsčiau užberti saują turimų karamelizuotų migdolų. Pastatau į šaldytuvą, kad sustingtų.

Per tą laiką, jau spėjau suvažinėti iki Rimi ir nugriebti mascarpone sūrio. :)
Želatina ne tik išbrinko, bet ir vos pakietėjo, bet tai ne bėda: suverčiu jos gabalus į kaitinimo indą ir pašildau ant silpnos ugnies iki užvirimo. Tada indą nukeliu nuo viryklės ir įstatau į šaltą vandenį, kad greičiau atvėstų.

Kol želatina vėsta, išplaku grietinėlę su cukrumi, įberiu vanilinio cukraus,

sudedu 2 po 250 g mascarpone sūrį ir masę labai gerai išmaišau - pvz. mikserio pagalba.


tada supilu atvėsusią želatiną ir vėl viską gerai išplaku iki vientisos masės.

Pasiruošiu šokolado drožių pygaro viršaus apibarstymui: imu plytelę ( 5 po 10g , išties patogi plytelė, nereikia laiko gaišti svėrimui) ir ją sutarkuoju smulkia tarka.

Iš šaldytuvo ištraukiu sukietėjusį pyrago pagrindą, ant jo sukraunu įdaro masę, kaučiukinės mentelės pagalba tolygiai paskirstau, išlyginu paviršių ir apibarstau sutarkuoto šokolado drožlėmis. Dabar beliko pastatyti šaltai ( šaldytuve) kokioms 3-4 valandoms. O tada ragausim.
Iš tiek gan paprastas receptas, nereikalaujantis ypatingų kulinarinių sugebėjimų bei daug laiko. Iš ryto paruošus vakare jau yra kuo pavaišinti svečius ar pasimėgauti patiems.

Štai mano gražuolis :) Po tų kelių kankinančių valandų (...ech..., kad žinotumėte, kaip norėjosi kuo greičiau paragauti ! ) ištraukiu iš šaldytuvo, nuimu formos šonus ir ...

visų pirma- jis labai skaniai kvepia ! ...prapjaunu ir voila :)

Skanus, gal kiek riebokas (na gerai, tikra kalorijų bomba !) , bet skanu :) Ypač prie juodos kavos :)

Ką daryčiau/darysiu kitaip :
dėčiau:
* mažiau grietinėlės, kad būtų mažiau riebus įdaras
* mažiau sviesto, kad pagrindas butų biresnis
* neperstipriai suslėgčiau pagrindą, kad jis vis tik būtų minkštesnis
* daugiau karamelizuotų migdolų riešutų- suteikia papildomą skonį
Skanaus ;)

2010 m. vasario 17 d., trečiadienis

Guminukai - bandymas nr.3 : arčiau tikrųjų guminukų

taip... taip... taip šis kartas nemelavo !

Receptas paprastas kai dvi kapeikos. Nužiūrėtas iš SM , kiek pakoreguotas pagal save :

~ 50-55 saldainukams

Reikės:

* 260 ml vandens

* 1 pok. braškių skonio želė (galima imti kokią tik mėgstate)

* 1 pok. tirštinimo mišinio uogienei "Gelfix Extra" [Dr. Oetker]

* 6 arbat. š .birios želatinos [Dr. Oetker]

* 6 valg. š. cukraus

* 1 valg. š. citrinos sulčių


Į kaitinimo indą supilu vandenį, suberiu visus ingridientus ( išskyrus citrinos sultis) ir kaitinu ant silpnos ugnies, kol želatina gerai išbrinks.

Kai visos želatinos ir tirštinimo mišinys ištirpsta ir užkaista ( neužverda) supilu 1 valg. š. citrinos sulčių ir išmaišau, dar kelias minutes pakaitinu ir nukeliu indą nuo viryklės.

Tada ilgai nelaukusi masę supilstau į silikones formeles ir palieku kambario temperatūroje, kad masė atvėstų.

Dabar formeles galima dėti į šaldytuvą ir palikti geram pusvalandžiui, kad greičiau sustingtų.

šauksto pagalba pabandžiau patikrinti jų gumiškumą - puikiai !


čia gan geriau matosi, kokie jie guminiai kaučiukiniai gaunasi. Niam. niam.niam...
Šie guminukai maniškio ir visos šeimynos buvo puikiai įvertinti ir jų akimirksniu neliko...
Yra vos keli pastebėjimai:
1 - vis tik jaučiasi želatinos skonis
2 - gan sunkiai išsiima iš formelių (teko "atplėšinėti" kraštelius)
Iš pliusų :
1 - iš ties dalinai primena pirktinius guminukus
2 - ilgą laiką palikus kambario temperatūroje ne tik neištirpsta, bet ir tampa labiau "guminiais"
3 - nelimpa, tad papildomai nereikia apvolioti krakmole, kas truputį pakeičia pačių guminukų skonį
4 - per greitai susivalgo !!!
Užduotis ir pažadai sau : belieka tobulinti proporcijas ir kitus priedus, kad gautųsi kuo panašesni savo skoniu į haribo guminukus. Ir, aišku, pagaliau surasti tikrasias (ar bent primenančias) Haribo guminukų meškiukų formeles.

Guminukai - bandymas nr. 2 : Želinukai su mangų nektaru

Antras dublis guminukų gamyboje :) Šį kartą irgi bandžiau su agar-agar milteliais ir rezultatas toks pats, tik žymiai geriau, nes sirupą pakeičiau tikru mangų nektaru !

Receptas lygiai toks pats kaip iš pirmojo bandymo tik cukraus dėjau perpus mažiau ir įbėriau dvigubai daugiau agar-agar miltelių bei 1 valg.š. citrinos sulčių ;)

Smagu, tai kad šiuos saldainukus galima valgyti vos po keliolikos minučių - su agar-agar tikrai labai greitai sustingsta masė ;)

Privalumas tas, kad šie želinukai labai lengvai išimami iš formelių , nereikia ilgai jų iškrapštinėti - užtenka tik vos vos spustėlti formelės dugną iš apačios ir saldainukai patys iškrenta.

Pavadinčiau šiuos saldainukus dietiniais - jie tikrai gaivūs ! Greitai susikamtomi želiniai saldainukai skoniu primena vos vos saldstelėjusius mango gabaliukus :)
tiesą sakant, manau, kad cukraus galima visai nedėti, pilnai užtenka pačių magų nektaro saldumo.


Vietoje mangų nektaro drąsiai galima naudoti per kurias kitas sultis ar nektarus vengiant citrusinių vaisių. ;)

Skanaus ;)

2010 m. vasario 13 d., šeštadienis

Guminukai - bandymas nr.1 namie pasigaminti guminius saldainius

Taaiiiipp... guminukai... aš ir maniškis dieviname įvairiausius guminius sliekiukus, meškiukus, fri ir t.t.t.. Ir štai pagaliau prisiruošiau išbandyti namie ar įmanoma pasigaminti kažką panašaus :)

Pirmas bandymas su agar- agar ( augalinės kilmės želatina, sakoma yra sveikesnė už įprastą gyvulinės kilmės želatiną)

Beje, dar truputis info apie agar-agar - su šiais milteliais pagaminti įvairūs desertai kaip tortai ir pat. karštą vasaros dieną neišsileis (priešingai nei gaminant su įprasta želatina). Na šį faktą dar reikės patikrinti pratiškai, juk ir vasara Lt visai ne už kalnų :)

Šiam reikalui ( na ir kitiems, kaip mini keksiukai ar šokoladiniai saldainiai ) kažkada, rodos dar pernai metais, įsigijau štai tokių silikoninių mini formelių rinkinuką... na gerai, gerai, prigriebiau iš karto tris :)))) (beje jų rasite IKI prekybcentryje )

Jos simatiškos tuo, kad jose galima ir kepti , ir šaldyti, ir žodžiu - pafantazuokite, ką dar galima daryti :)

Taigi pirmas bandymas pasigaminti namie guminukų:

Receptas toks:



* 80g cukraus
* 150 ml sulčių ( obuolių, braškių, vynuogių...) aš naudojau miško uogų sirupą, skiestą vandeniu
* 2 g agar-agar miltelių
* mini formelių (kaip pvz. formelės ledukams ir t.t.t.)

Kaitinimo inde supilu 50ml sirupo ir 100 ml vandens ( tuo metu neturėjau po ranka jokių sulčių)
Tada suberiu agar-agar miltelius ir išmaišau, pakaitinu iki virimo.
Supilu cukrų ir karts nuo karto pamaišau šaukštu, kol cukrus pilnai ištirps. Šis mišinys turi keletą minučių pavirti, tada kai pradeda kilti ( kunkuliuoti) - tada tiesiog nukeliu indą nuo viryklės.

Ilgai nelaukiant šaukšto pagalba supilstau į formeles ir paliek kambario temperatūroje, kad atvėstų. kuo puikiausiai Jums pasitarnaus ir pvz. formelės ledukams, kurių dabar gamila rasti pratiškai bet kuriame prekybos centre.

Praaušus, visas formeles nusprendžiau perkelti į šaldytuvą ir palikti per naktį, kad geriau sustingtų ( nors čia tik mano sumanymas, kadangi agar-agar pakankamai greitai sustingdo masę, aišku, jei nenaudojamos citrusinių vaisių sultys, kurios trukdo gerai sustingti masei.)


Kitadien ištraukiu visas formeles iš šaldytuvo. Nusprendžiau, kad vis tik reikia apvolioti kukurūzų krakmolo+cukraus pudros mišinyje, kad saldaniai neliptų ... taip taip, jie man šį kartą gavosi tokie lipnoki...
sudedu į lėkštę...
...ir apvolioju (o kad nuimti pudros perteklių tiesiog reikia pimti apvoliotą saldainį į delnus ir lengvai papurtyti :) )
Štai kaip atrodo perpjovus pusiau. Jie nėra guminiai, greičiau trapūs ( nes galima laisvai atlaužti gabaliuką, bet gal čia dėl sirupo vietoje sulčių?) Po kiek laiko jie man dar labiau sudrėko, nors turėjo apdžiūti.... dabar galvoju, o gal išvis nereikėjo jų apvolioti???

Iki guminukų šiems dar labai toli, jie man labiau primena tokius želinius saldainius ( prancūzai vadina: pate de fruits ) , apvoliotus cukruje, kurių galima rasti PC supakuotus permatomose pastikinėse dėžutėse visokių formų.

- Na, manau vienas minusas tas, kad naudojau ne sultis, o sirupą skiestą vandeniu ( plius gan saldu buvo, sakyčiau per saldu) .

Taip kad kitą kartą esu pasiryžusi pagaminti su kokiu mangų ar persikų nektaru ar tiesiog šviežiai spaustų vaisių sultimis ! Ir čia papildysiu naujais pastebėjimais ;)

Išbandyti tikrai vertėjo, tuo lab, kad labai daug laiko neatima :)

2010 m. vasario 12 d., penktadienis

Cannelés aux amandes - su migdolais

Po vakarykštės reanimacijos mano orkaitei - šiandien tiesiog palaima !!! Pagaliau galėjau iškepti kitą Cannelés variaciją - šį kartą su migdolais :)

Niam, dievinu migdolus, migdolų pudrą, karamelizuotus migdolus ir visokiausius kitokiausius ir tai ką galima iš jų pagaminti (pvz. garsieji macarons, dėl kurių iš proto kraustosi ko ne visas pasaulis kartu su manimi sudėjus... :) )

štai vaizdelis ką tik ištrauktos iš orkaitės kepimo formos :) Labai jau primena Cannelés su kondensuotu pienu , ar ne? ;) o..o gal ir ne...

Kadangi beviešint FR tuo pačiu prigriebiau ne tik kepimo formeles, bet ir išsvajotą išsapnuotą migdolų pudrą - tikrai nepasikuklinau su kiekiu :D (ech , pirmas bandymas namie pasigaminti migdolų pudros taip ir nepavyko...) tai štai, atsirado proga ją išbandyti šiame iš http://www.elleadore.com/ nužiūrėtame Cannelés aux amandes recepte :

Reikės:

* 300ml pieno
* 2 kiaušinių trynių
* 100 cukraus pudros
* 90 g miltų
* 50 g migdolų pudros ( kitaip : migdolų miltų)
* 2 valg. š. aliejaus
* 1 žiupsnis druskos

Gaminimas : 15 min
Kepimas : 45 min


Gaminame:

Kaitinimo inde pašildau pieną, tiesiog pieną be nieko :) Ech, nesusilaikiau ir įbėriau vanilinio cukraus ...

Kitame inde išplaku trynius su cukraus pudra, tada suberiu miltus ( masė gan kietoka gaunasi) , migdolų pudrą, truputį drukos ir gerai atsiraitojusi rankoves išmaišau.

P.s. recepte, deja, neradau kada reikia supilti aliejų, tad ilgai nesvarstydama supyliau į bendrą masę - masė kažkiek suminkštėjo.

Tada lukteriu, kol atvės pienas (reiktų pilti drungną) ir jį po truputį, kad neliktų gumulėlių, pilu ant masės - viską išmaišau.

Indą su paruošta mase sandariai uždengiu ir pastatau šaldytuve 24 val. ( Man gavosi kiek ilgiau, bet tai reikalo nesugadino visiškai )

Tiesa, kažkur prisiskaičiau, kad gerai būtų (turi įtakos pyragėlių iškepime) prieš supilant tešlą į kepimo formeles, jas atšaldyti ( tiesiog pastatyti į šaldytuvą kelioms valandoms), tą ir padariau :)

Kitadien, įkaitinu savo užsiožiavusią orkaitę ( pfu pfu pfu per kairį petį, mat dar lieka tradicinius iškepti šventėms) iki 180 °C ir pašaunu kepti 45 minutes ( na gerai, dar kokias 5 minutes ilgėliau dėl visa ko). Kai pyragėlių paviršius dailiai paruduoja, galima traukti iš orkaitės.

Na, šie pyragėliai kvepia kepant skaniai ir kyla panašiai kaip Canneles su kondensuotu pienu. Tik štai, skonis skirasi, vis tik migdolai savo vaidmenį čia puikiai atlieka :)

Šie pyragačiai yra gan sotūs, manau, būtų pasaka, jei juos aplieti kokiu šokoladiniu glajumi ir tada patiekti :)

Toks ne visai sausas, drėgmės turintis pyragaitis.


Foto iš arčiau : iškepė taip, kad net viršutinė plutelė atšoko vietomis - skanu. Atvėsusių pyragėlių išorė maloniai traški, o vidus drėgnas.

Ir beje, jei pastebėjote, recepte nėra nei gabalėlio sviesto, tai sakyčiau, gaunasi toks pusiau dietinis variantas :)

Ką gi, šie man labai patiko :) Aišku, vėlgi, tikrųjų Canneles (kur gi primins , čia juk variacijos :) ) neprimena nei skoniu, nei kaip atrodo viduje perlaužus pusiau. Sakyčiau, daugiau primena drėgnus keksiukus su migdolais. Niam. Niam.

Taip, prisipažįstu, esi beviltiška smaližė.... :)

o štai kas iš jų belieka gerai pasivaišinus prie arbatos, kavos, sulčių....


Skanaus !



Dabar eilė:

* Cannelés - dietiniai !!!

Čia toms ir tiems , kas dievina saldumynus, bet negali jų valgyti dėl visiems suprantamų priežasčių :)))

2010 m. vasario 11 d., ketvirtadienis

"Identification" - darbo kalendorius 2010 -iems metams

2010 metų naujas darbas - dėklas 2010 metų darbo kalendoriui. Šį kartą irgi vyrauja juoda spalva ir gan subtilus dekoro motyvas - baltas piršto antspaudas. Kažkiek intrigos, kažkiek asmeniškumo, kažkiek detektyvo :)

štai "eilinis" mano kantrybės bandymas, pasitarnavęs dėklo viršelio dekorui - vis tik tai kitaip raižyti nei vienodo dydžio žirniukus, simetriškai surikiuotus eilėse... nors ir žirniukai puikiai pasitarnauja rankos tolinesniam išlavinimui.

Daugiau info apie šį darbą rasite IRRI style svetainėje ;)

Susidomėjus rašykite : irma@irri.lt

2010 m. vasario 9 d., antradienis

Šv. Valentino diena - pasveikink su kava !

Keletas kavos trafaretų, kurie artėjančią Meilės dieną padės prakalbinti kavą, skirtą Jūsų mylimajam ar mylimajai :)






Taigi, išankstiniai sveikinimai visiems su artėjančia šv. Valentino diena !
Užsisakyti kavos trafaretų šv. Valentino dienai galite jau dabar,
brūštelėję man laišelį : irma@irri.lt
Related Posts with Thumbnails