2010 m. balandžio 16 d., penktadienis

Noci di cocco - kokoso riešutėliai

Šį kartą paprasti, labai paprasti sausainukai - kokosiukai tiek skoniu tiek savo išvaizda primenantys kokoso riešutus.

Kažko beieškant internete užtikau Pan con l'olio blog‘ą, kurio receptuką ir išbandžiau :)


Reikės:

* 250 g miltų
* 90 g sviesto
* 90 g cukraus
* 1 kiaušinis
* 3-4 arb. š. kakavos ( nesaldžios)
* 5 val.g. š. kokoso drožlių
* keleto karamelizuotų lazdyno riešutų

* 1/2 - 1 arb.š. kepimo miltelių


į smulkintuvą suberiu cukrų ir įmušu kiaušinį ( galima tiesiog paprastai be jokio smulkintuvo išsukti cukrų su kiaušiniu medinio šaukšto pagalba ;) ) - sutrinu iki vientisumo, tada sudedu sviestą ( turi būti minkštas) , vėl pastatau, kad viską sutrintų iki vientisos masės...

dabar supilu miltus bei kepimo miltelius ir vėl pastatau, kad sutrintų iki gan kietos gabalinės masės.

išimu gautą masę iš smulkintuvo, truputį paminkau ir padalinu į dvi dalis : vieną dalį suminkau su kakava ( kad įgautų rudą spalvą) , kitą masės dalį suminkau su kokoso drožlėmis.

tada iš šviesios masės suformuoju mažus kamuoliukus ( reiktų kad rutuliukas būtų kuo mažesnis)

ir šviesius rutuliukus aplipdau tamsia mase ( tamsi masė atstos kevalą :) ) ir suformuoju rutuliukus.

kadangi man pritrūko tamsios masės ( įsitikinau, kad geriau masę dalinti į vieną didesnę ir kitą mažesnę dalį) tai iš likusios šviesios kokosinės masės suformavau kamuoliukus, į vidurį įdėdama po vieną karamelizuotą lazdyno riešutą.
visus kamuoliukus sudėliojau ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepiau ~ 15 minučių 180 C laipsnių įkaitintoje orkaitėje.

Manieji kokosai gavosi įtrūkę ( manau ,dėl to kad tamsioji masė buvo kiek pertrapi ir gal vos perdaug kepimo miltelių...) beet skanūs - labai labai trapūs.

įdomiausia, kaip atrodo tokius sausainius-kokosus perpjovus pusiau - smagus spalvų ir skonio ( kokoas+ šokoladas) kontrastas.

o šie dailučiai man mmm pačiausi !

O ypač juos perkandus - šiam kokoso bei karamelės ir lazdyno riešuto deriniui atiduodu visus 10 balų :)

Tokie kokoso riešutėliai kuo puikiausiai tiks prie arbatos ar kavos ;) Greitai ir lengvai paruošiami - ir svarbiausia nesugaišite visos dienos :)

Skanaus ;)

2010 m. balandžio 10 d., šeštadienis

Praliné aux noisettes - lazdyno riešutų masė

jau senokai sukau galvą kaip tokį gardumyną pasigaminti namie, tuo lab, kad LT paruotuvių lentynose tokio dalyko nelabai ir rasi ( o jei ir rasi, tai skonis neprilygs naminiam ;) )

Tai garantuotas apsivalgymas !!! Šis praliné ( beje, nerandu liet. atitikmens, kadangi tai ne riešutų sviestas ir tuo labiau ne griliažas, tad pasiliksiu prie orginalaus pavadinimo ;) ) tiesiog nepakeičiamas ypatingų pyragaičių įdarų ar pyragų tortų pertepimų gaminime, ledų, įvairių kremų, saldainių įdarų ruošime , ar tiesiog ryte vietoje įprastų pusryčių užsitepus ant riekelės skanios pusrytinės duonos....

Ką gi, dabar apie receptuką :)

Pervertusi interneto platybėse surastus praliné receptus išbandžiau šį, C'est moi qui l'ai fait ! pasiūlytą variantą vien tik su lazdyno riešutais.

Reikės :

* 400 g lazdyno riešutų
* 250 g cukraus
* 70 g vandens

Riešutus suberiu į kepimo skardą ir pastatau apskrusti iki 160 °C kaitintoje orkaitėje 10 - čiai minučių.

Per tą laiką riešutų luobelė yra pratiškai atšokusi nuo branduolio ir, riešutus patrynus tarp rankų ( geriau tai daryti su pirštinėmis arba naudoti rankšluostį ), luobelė lengvai nubyra ;)
štai, riešutai paruošti karamelizavimui - kuo mažiau luobelių liks ant riešutų, tuo šviesenė gausis praliné ( kuo daugiau, tuo tamsesnė ;) )
dabar ruošiu sirupą:

- į kaitinimo indą supilu vandenį ir cukrų ir palieku pastatau virti ant vidutinės /aukštos ugnies - cukrus išsilydo ir kai sirupas pasiekia 121°C (paėmus jo lašelį tarp pirštų turi būti lipnus, tąsus ) - pats laikas suberti į sirupą riešutus ir, sumažinus ugnį iki vidutinės, maišyti kol cukrus susikristalizuos - tada apsišarvuoti kantrybe ir toliau maišyti, kol cukrus pradės karamelizuotis ir kol riešutai "apsivilks" karameline plutele. Karamelizuotus riešutus supilu ant kepimo popieriaus ir tolygiai paskleidžiu - taip jie greičiau atvės ir taip bus lengviau sulaužyti mažais gabaliukais, kuriuos....

sudedu į smulkintuvą ir smulkinu ...

taigi, (pirmoje kampinėje foto) susmulkinus iki pudros (minimalių gabaliukų) gauname pralin, toliau smulkinant gauname skystesnę karamelizuotų riešutų masę, vadinamą lazdyno riešutų praliné arba pâte de praliné. Kuo ilgiau smulkinsime, tuo mažiaus liks gabaliukų ir tuo masė taps lygesnė, skystesnė ;) Iš ties viskas priklauso nuo smulkintuvo galingumo, kuo jis yra galingesnis, tuo didesnė galimybę praliné išgauti lygesnę, be gabaliukų. ;)

Dabar belieka paruoštą riešutų masę supilti į indą sandariai uždaryti ir laikyti šaltai ( pvz. šaldytuve) ;)

Mmmmm, skanu, ypač patiks tiems, kas mėgsta griliažą ar tiesiog karamelizuotus riešutus ;)


Lygiai taip pat galima pasiruošti ir tiesiog praliné , kur įeina ir migdolai, ir lazdyno riešutai, arba dar vos vos pridėti nesūdytų pistacijų riešutų... mmhhh gardumėlis :))

2010 m. balandžio 2 d., penktadienis

Kur auga šokoladiniai bananai?

Taip taip, būtent šokoladiniai su romo ir cinamono aromatu....

Chocolat à tous les étages - užtikusi neįtikėtiną receptą, skubu juo pasidalinti ir su Jumis :)

Reikės:

* 2 bananų ( sveikų be dėmelių)

* 25 g cukraus pudros

* 70 g juodo šokolado (70% kakavos)

* 1 žiupsnis malto cinamono

* 2 arb. š. romo (tamsaus arba gintarinio)

* maistinės plėvelės

Pradžioje reikia ištirpinti juodą šokoladą įstačius kaitinimo indą į vandens vonelę (kitaip: bain-marie) - kokybiškas šokoladas labai greitai ištirpsta ir tampa skystu ( prastas šokoladas net ir vandens vonelėje svyla bei sušoka į gumulėlius)
tuo tarpu nuplaukite bananus ir peilio pagalba atlupkite vieną siaurą žievės dalį ( o dar geriau įpjaukite patį bananą - po to bus lengviau pripildyti šokoladine mase) Šaukštelio pagalba išskobkite visą banano turinį ir sudėkite į indą,

supilkite cukraus pudrą, ištirpintą šokoladą, porą šaukštelių romo ir smulkintuvo pagalba viską labai gerai sutrinkite iki vienalytės masės.

Dabar galima įdaryti banano kiautą šokoladine mase: šaukštelio pagalba pripildykite banano žievės kiautą ir uždarykite atpjauta žievės dalimi (arba tiesiog suglauskite, jei tik įpjovėte banano žievę) . Tada apvyniokite bananą maistine plėvele ( geriau iš anksto pasiruošti plėvelės gabalus įvyniojimui) - tai atlikti gan sudėtinga, nes masė bandys išlipti per prapjautus banano žievės kraštus... tereikia pirštų miklumo ;)

Suvyniotus bananus padėkite į šaldiklį (o dar geriau, kad juos apramstytumėte, kad jie išlaikytų banano formą) ir palikite keletui valandų, kad masė sustingtų.

Po kelių valandų jau galima traukti šokoladinius bananus iš šaldiklio ir ragauti : išvyniojam iš maistinės plėvelės ir atlupame žievelę kaip valgant įprastą bananą :) Mhhhh :))

Voila, štai kur auga šokoladiniai bananai ! :)))
Skonis stiprus ( vaikams geriau paruošti be romo :) ) labai šokoladinis... ir šaltas ...

Puikiai tiks karštos vasaros vakarais atsigaivinti ir paskanauti :)

Kaip pranešti vyrui apie šeimos pagausėjimą? - kavos pagalba :)

kartais šią nuostabią žiną nevisada lengva ištarti garsiai... todėl

tiesiog kava tai gali pasakyti už Jus ! Kaip dviguba staigmena :)))


o jei prie šios kalbančios kavos pateiksite taurelę gero konjako ar brendžio... ir prieš tai vyrą pasodinsite į minkštą krėslą....


Patiko? Norite šeimos pagausėjimo žiną pranešti būtent tokiu būdu?

Susiekite su manimi: irma@irri.lt ;)

Related Posts with Thumbnails