2010 m. gruodžio 29 d., trečiadienis

Soufflé au fromage arba tiesiog sūrio suflė :)

Šį fermentinio sūrio kepinį be galo be krašto mėgstu tiek aš, tiek mano antra pusė, tad paprastu receptu dalinuosi ir su Jumis ;)

Receptas nužiūrėtas ELLE à Table Šį kartą gaminau iš 1/2 porcijos ( 2 asmenims)

Reikės:

* 20 g sviesto
* 20 g miltų
* 125 ml pieno
* 2 kiaušiniai (atskirti trynius ir baltymus)
* 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
* druska, pipirai, tarkuotas muskato riešutas

* gabaliukas sviesto
* trupinių (pvz. malti džiūvesėliai)



Įkaitinu orkaitę iki 180-200 °C temperatūros.

1. Katinimo inde ant mažos ugnies ištirpinu sviestą.
2. Suberiu miltus
3. Išmaišau, kad nebūtų jokių gumulėlių - masė turi būti vienalytė
4. Po truputį pilu pieną ir nuolat maišau.

5. Kad išgauti vienalytę be jokių gumulėlių masę, tiesiog paplaku su šluotele.
6.-7. Tada po vieną įmaišau kiaušinio trynius - gaunasi geltonos spalvos masė.
8. Pagardinu druska, pipirais ir būtinai tarkuotu muskato riešutu - jis suteikia sūrio suflė ypatingą aromatą ir prieskonį ;)
9. Suberiu tarkuotą fermentį sūrį (geriau sūrį sutarkuoti smulkiai, tada masė lygiau iškyla ir yra puresnė)
10. Ir išmaišau iki vientisos masės.
11. Tada, atsargiai, neskubant į masę įmaišau iki standžių putų išplaktus baltymus ( plakant baltymus, įberkite žiupsnį druskos, geriau išsiplaks ;) )
12. Štai ir paruošta puri masė kepimui.

Kepimo indą ( tai gali būti bendras didelis indas arba porcijiniai indeliai) ištepu sviesto gabaliuku ir sieneles apbarstau trupiniais (maltais džiūvesėliais). Pašaunu kepti ~ 30 minučių. Būna, kad dar nepasibaigus kepimo laikui, suflė paviršius jau gerokai parudavę - tokiu atveju uždengiu folija ir palieku kepti toliau.

Štai ir sūrio suflė - paviršiuje apskrudusi plutelė, o viduje puri ir minkšta orinė masė.

Beje šį kepinuką reikia patiekti ant stalo nedelsiant, kol jis yra visame savo gražume ( išsipūtęs).

Vos atgnybus kampelį, sūrio suflė po truputį subliūkšta :)

Tai gan sotus, tačiau lengvas patiekalas, kurį galima valgyti su vištienos kepsneliais ir šviežiomis daržovėmis (garantuotas apsivalgymas :) ) arba tiesiog vieną be nieko ;) ( kai neturiu daug laiko sukinėjimuisi virtuvėje, tiesiog patiekiu vieną :) )
Skanaus ;)

2010 m. gruodžio 2 d., ketvirtadienis

Quiche Lorraine - tradicinis

taip, šį kartą ne saldumynas.... :))) ir be ilgų įžangų pristatau - tradicinį kyšą Quiche Lorraine. Receptas iš Le Journal des Femmes kiek koreguotas pagal save. :


Reikės :

* šviežios sluoksniuotos tešlos
* 200 g tarkuoto fermentinio sūrio
* 100-200 g rūkytos kiaulienos šoninės
* 300 ml grietinėlės ( 10 % riebumo, galima pakeisti į pieną - 400 ml)
* 4 kiaušiniai
* druskos
* maltų juodųjų pipirų
* malto muskato riešuto

Įkaitinu orkaitę iki 200°C.
Kepimo formoje (prieš tai ją galima ištepti mažyčiu sviesto gabaliuku) ištiesiu šviežią sluoksniuotą tešlą ir pašaunu kepti ~ 10 min.

Per tą laiką juostelėmis supjaustau kiaulienos šoninę ir lengvai pakepinu keptuvėje.

Atskirame inde išplaku kiaušinius, tada supilu grietinėlę (arba pieną) paplaku, pagardinu druska, maltais pipirais bei tarkuotu muskato riešutu.


Ant iškepusio tešlos pagrindo suberiu 50 g. tarkuoto fermentinio sūrio, sudedu juostelėmis supjaustytą kiaulienos šoninę ir užpilu kiaušinių-grietinėlės (pieno) plakiniu.

Paviršių pabarstau likusiu tarkuotu fermentiniu sūriu ir pastatau kepti ~ 30 minučių

Tokio didelio kyšo per akis užteks 4 asmenims pamaitinti :)

Patiektas su šviežiais vyšniniais pomidoriukais - jis pasakiškas ir tikrai sotus. ;)

Rekomenduoju:

* jei turite galimybę, rinkitės mažiau siūrią mėsytę šiam kyšui.
* grietinėlę galima drąsiai keisti pienu arba pieno-grietinės mišiniu - taip mažiau kaloringa.
* vietoje sluoksniuotos tešlos gali būti ir trapi tešla. (kurią taip pat galima pasigaminti namie)


Skanaus ;)
Related Posts with Thumbnails