2011 m. kovo 15 d., antradienis

Mascarpone sūrio pyragas - cheesecake'as

pastaruoju metu esu tiesiog pamišusi dėl visokių sūrpyragių :)) čia antras bandymas, kai sūrio sluoksniui naudojama mascarponės sūris ir grietinėlė.

Receptas užtiktas Les Gurmandises d"Elise , kiek pakoreguotas.


Reikės:

  • Pagrindui
  • 200 g "Selga" sausainių ( pusė šokoladinių, pusė kondensuoto pieno)
  • 50 g sviesto
  • 60 g. anakardžių riešutų

  • Karamelės-griliažo pertepimui
  • 100 g grietinėlės ( 35 % riebumo)
  • 50 g karamelės
  • 1 valg. š. praline masės ( griliažinės masės)
  • Sūrio sluoksniui
  • 500 g mascarponės sūrio
  • 100 g grietinėlės ( 35 % riebumo)
  • 3 kiaušiniai
  • 100 g cukraus
  • 1 arbat.š. vanilinio cukraus

Sausainius sulaužyti į gabaliukus ir sudėti į blenderio indą su anakardžių riešutais. Viską gerai sumalti iki smulkumo.
Kepimo formos dugną plonai ištepti riebalais, į vidų ištiesti kepimo apskritimo popieriaus lakštą.
Kepimo formos kraštus ištepti riebalais ir iškloti kepimo popieriaus juosta- taip paruoštoje kepimo formoje pyragas dailiau iškepa ir jo kraštai būna lygūs , be jokių žymių nuo kepimo popieriaus raukšlių.


Kaitinimo inde išlydyti sviestą, jį sumaišyti su sutrintų sausainių ir riešutų mase - gautą masę sudėti į kepimo formą ir šaukšto pagalba išlyginti paviršių. Kepti ~ 5 minutes 180° C karštumo įkaitintoje orkaitėje.


Inde išplakti grietinėlę iki standumo.


Dubenyje išsukti mascarponės sūrį iki purumo, įmušant po vieną kiaušinį.


Tada į išsuktą mascarponę sudėti išplaktą grietinėlę bei cukrų, sumaišytą su vaniliniu cukrumi - viską delikačiai išmaišyti.


Paruošti karamelės/griliažo pertepimą - į kaitinimo indą supilti grietinėlę, sudėti karamelę bei praline masę- kaitinti ant silpnos ugnies iki išsilydys karamelė - gausis padažas.

Paruoštu padažu sulaistyti iš orkaitės ištrauktą bei atvėsintą pagrindą. Palaukti kol atvės.

Ant viršaus supilti paruoštą sūrio masę, paviršių išlyginti.

Pastatyti kepti 160° C įkaitintoje orkaitėje 1 valandą.

Pyrago vidurys turi būti minkštas, kiek drebantis.

Palikti atvėsti išjungtoje orkaitėje.

Pilnai atvėsusį pyragą perkelti į šaldytuvą ir laikyti nuo 24 val. iki 48 val. kad pyragas pilnai "subręstų".



štai, mano gražuolis sūpyragis po 24 valandų brendimo :) Gavosi tikrai didelis ir gan sunkus pyragas.


Pjaunamas pakankamai lengvai, pagrindas beveik netrupa.


Kreminės konsistencijos švelnus ir minkštas sūrio sluoksnis su karamele persisunkusiu trapiu pagrindu.

Pertepimo sluoksneliui galima imti ir kokią uogienę (pvz. vyšnių ar bruknių) ar padengti tik praline(griliažo) mase - tada būtų dar sodresnis skonis.



Iš ties gavosi labai sotus sūrpyragis :) ir nesaldus, sakyčiau.
Taip, tai tikrai riebus ir sunkus pyragiukas.
Vieno gabaliuko per akis, kad juo pasisotinti ir pasimėgauti.


Skanaus ;)

11 komentarų:

  1. Irri, dieviškai atrodo šitas! O ir kantrybės pas tave iš kur tiek? viską taip kruopščiai pažingsniui fotografuoti o.O

    AtsakytiPanaikinti
  2. Egle, aha, ir dieviškai skanus :) ir begėdiškai kaloringas... :) net nežinau, man labai patinka receptai su pilna gaminimo eiga, matyt dėl to ir pati stengiuosi visą eigą užfiksuoti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Super, puikus! kaip ir visa kita ka tu gamini :)
    nuotraukos fantastiskos,aciu!!

    AtsakytiPanaikinti
  4. labai, labai skaniai atrodo, būtinai pabandysiu :)dėkui, kad daliniesi :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Ilona, dėkui, sakyčiau saldumynų gaminimas mano kraujyje įaugęs... :))))fotografuoju kaip išeina :) šiuo klausimu esu truputį tinginė (o gal tiesiog laiko trūkumas...)- iš ties man reikėtų labiau pasidomėti valgio (ir ne tik )fotografavimo gudrybėmis :)

    Daiva Kiele, būtinai pabandyk, skanumas neišpasakytas. Aišku labai skonį įtakoja tas pertepimo sluoksnelis, tad jei bus su uogiene- bus vienoks skonis, jei bus su griliažu- bus kiek kitoks skonis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Labai skaniai atrodo pyragas... Norėčiau ir aš tokio bent gabalėlį :)
    Norėjau paklausti, kodėl reikia patepti formos kraštus ir po to tik tiesti popierių? - Gal kad popierius laikytųsi?
    O karamelės ir pralinė Vilniuje galima nusipirkti, ar pati viską padarai?

    AtsakytiPanaikinti
  7. Autorius pašalino šį komentarą.

    AtsakytiPanaikinti
  8. Zivile, taip, reikia istepti, kad laikytusi popierius ;)

    šį kartą karamelę dėjau pirktinę + naminę, o praline masės dar nemačiau LT pirkti - pati gaminu šį gėrį :D na, manau, galima bandyti keisti į smulkiai trupintus griliažinius saldainius ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ačiū už atsakymus.

    Tavo darbai NEREALŪS, esu sužavėta.

    AtsakytiPanaikinti
  10. sveikos, norejau paklausti, o karamele ir praline kaip atrodo angliskai, nes parduotuveje nepastebejau, net kokiam skyriui ieskoti nzn?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, tiek karamelę tiek praline galima namie pasigaminti. Yra receptai. Užtenka įvesti į blogo receptų paieškos laukelį ir suras. ;)) jei pirkti tai tikrai būna skystos karamelės. Gal vadintųsi kaip karamelės padažas. Praline galima būtų įsigyti Prancūzijoje, gal ir UK . ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails