2011 m. rugsėjo 30 d., penktadienis

Cukinijų tagliatelles su bolonezo padažu

Šis receptas iš nerealaus kulinarinio blog'o Tomaten Quiche , kur esu dar vieną nusižiūrėjusi.. irgi su cukinijomis :)


2-4 asmenims

Reikės :

* 2 vid. dydžio jaunos ilgos siauros cukinijos
* 500 g kalakutienos faršo

* 2 pomidorai
* 1 vid. dydžio morka
* 1/2 poro
* 1 (2) skiltelės česnako
* 1 dėžutė pomidorų tyrės
* 1 kubelis daržovių sultinio ( nebūtinai)
* žiupsnis džiovinto čiobrelio
* druskos, maltų juodųjų pipirų
* 1 valg. š. alyvuogių aliejaus
* žiupsnis tarkuoto parmezano sūrio

Gaminimo eiga:

Įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu alyvuogių aliejaus apkepti smulkintą porą ir trintą (-as) česnako skiltelę (-es). Sudėti kalakutienos faršą ir kepti ant vidutinės ugnies.

Sudėti nuluptus ir sutrintus pomidorus, smulkiai tarkuotą morką, sutrupintą daržovių sultinio kubelį, supilti pomidorų tyrę , įberti maltų pipirų ir džiovinto čiobrelio ir uždengus dangtį palikti troškintis ant silpnos ugnies ~ 30 minučių.

Kai bolonezo padažas beveik paruoštas, cukinijas skustuko pagalba išilgai supjaustyti itin plonomis juostelėmis (tagliatelles), užvirti vandenį, jį pasūdyti, sudėti cukinijų tagliatelles ir apvirti max 2-3 minutes.

Cukinijų tagliatelles sudėti lėkštėje, ant viršaus uždėti paruošto bolonezo padažo, paviršių pabarstyti žiupsniu parmezano sūrio ir nedelsiant patiekti.



Komentarai :

* kad išgauti tokio plonumo daržovių juosteles, labai paverčia skustukas lanksčiais ašmenimis.
Pati naudoju štai tokį Victorinox U-Peeler

* kalakutienos faršas puikiai tinka, nors išgauti švelnų skonį.
* privalumas tas, kad tikrai ilgai neužtrunka paruošti šį gan sotų patiekalą
* kitam kartui pasiryžusi surasti ir išbandyti gerokai lengvesnio padažo variantą
*

Skanaus ;)

2011 m. rugsėjo 29 d., ketvirtadienis

Baklažanų gratin'as su Mimolette

Nuoroda
Receptas iš La fleur d'oranger kulinarinio blog'o , kiek pakeistas ;)


2-4 asmenims

Reikės:

2 ilgi baklažanų
2 kiaušinių
120 ml grietinėlės (10 % riebumo arba galima keisti pienu)

50-100 g smulkinto Mimolette sūrio ( galima keisti kitu sūriu)
1 česnako skiltelė
alyvuogių aliejaus
džiovinto baziliko
druskos
maltų pipirų


Gaminimo eiga:

Supjaustyti pusantro baklažano kubeliais, likusią dalį plonais griežinėliais.

Įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepti baklažanų kubelius su sutrinta česnako skiltele ir geru žiupsniu džiovinto baziliko. perdėti į kitą indą, kad kiek pravėstų.

Atskirai keptuvėje su šlakeliu aliejaus apkepti ir baklažanų griežinėlius , juos pagardinant druska ir maltais pipirais.

Giliame inde išplakti kiaušinius, grietinėlę (pieną), suberti smulkintą Mimolette sūrį , pagaldinti druska ir maltais pipirais.
Sudėti apkeptus baklažanų kubelius , viskas gerai permaišyti, supilti į kepimo formą, išteptą riebalais ( aš netepiau).

Paviršių uždengti apkeptais baklažano griežinėliais.

Pastatyti kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 180-210 laipsnių temperatūros ~ 35 minutes.

Patiekti iš karto.





Komentarai:

* lengvas patiekalas.
* apkepo paviršius skaniai skrustelėjęs, o vidus minkštas. ( maloniai slysta gomuriu :DDD )
* mimolette sūrį galima pakeisti paprastu fermentiniu arba kokiu rikotos sūriu
* grietinėlę galima pakeisti į pieną - bus mažiau riebu ( nors nesijaučia jokio riebumo ir taip)

Skanaus ;)

2011 m. rugsėjo 26 d., pirmadienis

Traškūs cukinijų kepsniukai


šie kepsniukai jau senokai gaminti, ir tik dabar prisiruošiau sutvarkyti nuotraukas bei aprašyti gaminimo eigą.

Recepto pagrindas buvo paimtas iš teatime-blog kiek pakoreguotas.Nuoroda
* 1 nedidelė pailga cukinija
* 50 g maltų džiūvėsių
* 1/2 šaukštelio druskos
* 1/2 valg. š. juodųjų pipirų
* 1 sauja smulkiai pjaustytų petražolių.
* alyvuogių aliejaus
* 1 sauja miltų
* 1 kiaušinis
Cukiniją nuplauti ir nusausinti. Supjaustyti griežinėliais ( 1,5-2 cm storio). Apvolioti miltuose, pamirkyti išplaktame kiaušinyje , tada dėti į maltų džiūvėsių ir prieskonių mišinį ir gerai apvolioti. Paruoštus kepsniukus sudėti į kepimo skardą ir kepti ~ 10-15 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.

Kepsniukų paviršius turi būti vos apskrudęs, o cukinija viduje dar traški.

Patiekti iš karto su pasirinktu padažu.




Komentarai:

* tai dar vienas paprastas ir greitas būdas kiek kitaip paruošti cukiniją.
* manieji kepsniukai gavosi iš ties aštroki - galima iš viso nedėti jokių pipirų : bus gerokai švelnesnio skonio.

Skanaus ;)

2011 m. rugsėjo 23 d., penktadienis

Biscuits soufflés au chocolat aux noisettes grillées

ruošiantis savaitgaliui pagaliau ir saldumynams eilė atėjo :)))

Šį kartą siūlau išbandyti tiesiog beprotiškai šokoladinius, traškiai minkštus ir tirpstančius burnoje sausainėlius , su skrudintų lazyno riešutų gabaliukais.

Receptas paimtas iš Le Pétrin kulinarinio blog'o

20- čiai vidutinio dydžio sausainiams

Reikės :

* 170 g juodo ( ne mažiau nei 70 % kakavos) šokolado
* 2 kiaušinių baltymų (60-70 g)
* 50 g cukraus
* 60 g skaldytų skrudintų lazdyno riešutų

Gaminimo eiga:


Įkaitinti orkaitę iki 180°C temperatūros.

Šokoladą susmulkinti iki mažų gabaliukų ir sudėti į kaitinimo indą.
Kaitinti ant silpnos ugnies (arba vandens vonelėje) iki šokoladas pilnai išsilydys. Palikti pravėsti.

Kiaušinių baltymus išplakti su mažu žiupsneliu druskos (vidutiniu greičiu) iki mažų putų, suberti vienu ypu cukrų ir toliau plakti iki baltų standžių blizgančių putų.

Į išplaktus baltymus atsargiai supilti atvėsusią šokolado masę ir labai atsargiai mentelės pagalba maišyti į vieną pusę, mentele tešlą vis pakeliant į viršų.

Dviejų šaukštų pagalba išdėlioti paruoštą tešlą ant kepimo skardos ( nepridegančiu paviršiumi arba ištiestos kepimo popieriumi) paliekant 4-5 cm tarpus.
Paviršių apibarstyti kapotais skrudintais lazdyno riešutais ir pastatyti kepti iki ~10 min.

Sausainių kraštai turi būti sutvirtėję, o viduriukas - dar minkštas, pats paviršius šiek tiek suskilinėjęs ir blizgantis.

Ištraukti iš orkaitės, kelioms minutėms palikti atvėsti , po to pravėsusius sausainius atsargiai perdėti ant grotelių, kad pilnai atvėstų.

Komentarai:

* skirta tikriems prisiekusiems šokoladomanams
* paskrudinti lazdyno riešutai suteikia papildomą prieskonį
* verta išbandyti ir su 90- 99 % kakavos šokoladu.
* šie sausainiai daugmaž dietiniai : sudėtyje nėra papildomų riebalų (sviesto), naudojamas tik baltymas, o jei dar cukraus kiekį sumažinus iki minimumo (palikti tik 1 valg. š.)...

Skanaus ;)

Baklažanų rutuliukai su Mimolette įdaru (arba be jo)

Nuorodakaip pastebėjote, šiuo metu IRRI blog'e karaliauja antrieji patiekalai ... sveiki.. daugmaž suderinti ( kai kur mažiau, kai kur daugiau).

tad ir šį kartą pateikiu gardžius baklažaninius rutuliukus, gamintus pagal Chicho's Kitchen blog'e rastą receptą (ir vėl maži papildymai)

20~22- čiai rutuliukų

Reikės:

* 3 didelių baklažanų
* 100 g tarkuoto Parmezano sūrio
* 2 arbat. š. smulkintų petražolių
* 1 arbat. š. smulkinto baziliko
* 120 g maltų džiūvėsių
* 1 kiaušinis
* 2 sutrintos skiltelės česnako
* 1/2 smulkintoporo
* šlakelio alyvuogių aliejaus
* 1/2 valg. š. druskos
* 1 žiupsnis maltų juodųjų pipirų

Įdarui : ( nebūtinai)

* kvadratėliais pjaustyto Mimolette sūrio

Gaminimo eiga:
Įkaitinti orkaitę iki 180ºC temperatūros.

Nuplauti ir nulupti baklažanus. Supjaustyti griežinėliais, sudėti ant aliejumi pateptos kepimo skardos ( ar ištiestos kepimo popieriumi) ir pastatyti kepti 45 minutes iki baklažanų griežinėliai dailiai paruduos (apkeps).


Kol vėsta baklažanai : giliame inde suberti tarkuotą Parmezano sūrį, maltus džiūvėsius, sudėti smulkintas pertažoles ir baziliką, sudėti trintas česnako skilteles ir smulkintą porą, įmušti kiaušinį.

Viską išmaišyti, pagardinti druska ir maltais pipirais.

Atvėsusius baklažanų griežinėlius sudėti į smulkintuvą ir sutrinti iki vientisos tyrės. Gautą tyrę supilti į sausų ingridientų mišinį - viską labai gerai išmaišyti / išminkyti. Delnuose suformuoti blynelius. Į vidų įspausti po gabaliuką Mimolette sūrio. Suformuoti rutuliukus paslepiant sūrio gabaliuką rutuliuko viduje.

Pastayti kepti ~ 25 min. iki rutuliukų paviršius lengvai ir gražiai apskrus.

Nepalikti kepti per ilgai , nes rutuliukai gali perdžiūti.

Išimti iš orkaitės ir uždengti aliuminine kepimo folija iki patiekimo.




Komentarai:

* šių rutuliukų išorė gardžiai traški, o jų vidus minkštas... + tąsus Mimolette sūris... puikus skonių derinys.
* iš ties gardūs ! primena mėsos skonį, todėl galima apgauti mėsėdžius ... :D
* manau galima įdaryti ir mėsa ( čia kas nori sotesnių rutuliukų) pvz. įdaryti malta vištienos filė
* gaminimo laikas tikrai netrumpas, todėl galima iš anksto pasiruošti baklažanus ( pvz. iš vakaro)


Skanaus ;)

Baklažanų/cukinijų crumble' is su Parmezanu

receptas (kiek papildytas) iš to pačio kulinarinio blog'o Les Recettes du Panier

Tuo pačiu buvo puiki proga išbandyti Spelta miltus :)

taigi, pradedame:

2 asmenims:

reikės:

* 1 ilgos plonos cukinijos
* 1/2 baklažano
* 1 pomidoro
* 1 skiltelė česnako
* 1 gniūžtelė mozzarella sūrio
* 50 g tarkuoto Parmezano sūrio
* 75 g Spelta miltų
* 75 g minkšto sviesto
* alyvuogių aliejaus
* druskos, maltų pipirų

Eiga:
Orkaitę įkaitinti iki 160-180°C temperatūros.

Nuplauti daržoves. Cukiniją supjaustyti plonais griežinėliais, baklažaną ir pomidorą supjaustyti kubeliais.

Įkaitintoje keptuveje įpilti šlakelį alyvuogių aliejaus, sudėti trintą česnaką.
Cukinijos griežinėlius ir balkažano kubelius sudėti į keptuvę ir vis pavartant troškinti ant mažos ugnies ~ 10 min., kol daržovės suminkštės, sudėti pjaustytus pomidorus, palikti troškintis dar apie 15 minučių.

Kol troškinasi daržovės, paruošti plutelės trupinius:


Inde suberti Spelta miltus, sudėti sviestą ir tarkuotą Parmezano sūrį, viską pirštais sumaišyti formuojant mažus trupinukus.

Į kepimo indą sudėti troškintas daržoves, ant viršaus sudėlioti griežinėliais pjaustytą mozzarellos gniūžtelę, tada paviršių pabarstyti paruoštais plutelės trupinukais.

Pastatyti kepti ~ 20 minučių. Patiekti šiltą.

Skanu, ypač Spelta miltų dėka traški trupinukų plutelė įdomaus savito skonio.

Manau, kad šiuos miltus naudosiu ir kituose patiekaluose.

Puikus daržovių derinukas : baklažanai + cukinija+ pomidoras :)

O tąsus mozzarellos sūrio sluoksnelis po trupinukų plutele suteikia puikų skonį :)

Komentarai:

* gan greitai paruošiamas patiekalas
* iš ties sotus ir kiek kaloringas dėl savo tąsiai traškios trupinių plutelės ir tuo pačiu puikiai virškinamas !
* galimas paprastesnis (dietinis) variantas : nedėti jokios mozzarellos sūrio ir trupinių tešloje nenaudoti jokio sviesto ( tik parmezano sūris ir Spleta miltai )


Skanaus ;)

2011 m. rugsėjo 20 d., antradienis

Špinatų kepsniukai su pomidorų padažu

Receptas iš Les Recettes du Panier
Nuoroda

Reikės :

* 250 gr šviežių špinatų
* 250 g manų kruopų
* 100 g tarkuoto parmezano sūrio
* 1 arbat. š. česnako miltelių
* 1/2 arbat. š. maltų pipirų
* 1/2 arbat. š. tarkuoto muskato riešuto
* 4 kiaušiniai

padažui :

* natūralios pomidorų tyrės
* šalto vandens
* gero žiupsnio tarkuoto parmezao sūrio
* žiupsnelio džiovintų bazilikų

Gaminimo eiga:

Orkaitę įkaitinti iki 180 laipsnių karščio.
Nuplauti špinatus, supjaustyti plonomis juostelėmis.
Sudėti į gilų indą, suberti manų kruopas, tarkuotą parmezano sūrį, įmušti kiaušinius, suberti prieskonius - viską gerai permaišyti (aš perminkiau rankomis) ir palikti ~15 minučių, kad manų kruopos kiek pabrinktų.
Iš paruoštos tešlos suformuoti graikiško riešuto dydžio rutuliukus ( galima ir didesnius) , sudėlioti ant riebalais išteptos kepimo skardos ( galima panaudoti apvalių sausainių kepimo formą )

Pastatyti kepti ~ 20 minučių, kol kepsniukų paviršius gražiai apskrus. Patiekti su pomidorų padažu :

Pomidorų padažo ruošimo eiga:

Pomidorų tyrę supilti į keptuvę , įpilti šaltos vandens tiek, kad atskiesti tirštą pomidorų tyrę, įberti parmezano sūrio.
Kaitinti iki sūris išsilydys, pagardinti džiovintais bazilikais.
Paruoštą padažą užpilti ant špinatų kepsniukų.



Komentarai :

* vegetariški paprasti kepsniukai
* specifinio špinatų skonio visiškai nesijaučia
* nepadauginkite pipirų, kitu atveju bus aštrūs kepsneliai ;)
* šiuos kepsniukus galima patiekti kaip karštą patiekalą arba kaip šaltą užkandį prie aperityvo su kokiu pikantišku padažu.

Skanaus ;)
Related Posts with Thumbnails