2012 m. birželio 28 d., ketvirtadienis

Avokadų/aguonų keksiukai su braškėmis

avokadas - tai vienas mėgstamiausių mano vaisių/daržovių . Jį galiu valgyti bet kokiame pavidale - tiek sūriai , tiek ir saldžiai.

Šį kartą siūlau išsikepti mirtinai minkštus, ir tookiuuuusss orinius keksiukus, kad skonis Jus tiesiog priblokš ;) tas nutiko mano antrai pusei - pagal jį : ragaujant visiškai nesitiki to nerealaus lengvumo jausmo , kuris aplanko vos atsikandus šio žalsvai rausvo keksiuko :)

Pačios tešlos receptas adaptuotas pagal J'veux être bonne rastą avokadų pyrago su avokadų kremu receptą  (apie tai dar bus vienas saldus ir extra avokadinis įrašas ... ;) )

12-15 vid. dydžio keksiukų:

Reikės:

Tešlai:

* 2 vid. d. prinokusių avokadų
* 180 g cukraus
* 50 g minkšto sviesto
* 4 kiaušiniai
* 100 g miltų
* 50 g aguonų
* 50 g migdolų miltų ( pudros , kitaip : maltų migdolų)
* 1-1,5 arb. š. kepimo miltelių
* 4 valg. š. citrinos sulčių
* žiupsnis druskos

Įdarui:

* 12-15 vnt. nedidelių šviežių braškių

Eiga:

Įkaitinti orkaitę iki 160°C temperatūros.

Nulupti avokadus, išimti kauliukus ir supjaustyti gabaliukais, sudėti į smulkintuvą, supilti citrinos sultis ir viską sumalti/sutrinti iki vientisos masės/piurė.

Į avokadų masę sudėti minkštą sviestą, supjaustytą gabaliukais, suberti cukrų ir vėl viską gerai sutrinti, sumalti iki vientisumo.

Tada sudėti 4 kiaušinių trynius (baltymus saugoti atskirai) ir išmaišyti iki vientisos homogeniškos masės.

Atskirame inde suberti miltus, aguonas ir migdolų miltus bei įberti kepimo miltelius - viską labai gerai permaišyti. Paruoštą mišinį po truputį ( dalimis, pvz.: aš įmaišinėjau kas 2 valg. šaukštus) įmaišyti į avokadų masę - viską gerai permaišyti, kad neliktų jokių gumulėlių.

Kitame inde išplakti baltymų su žiupsniu druskos iki baltų standžių putų.
Išplaktus baltymus atsargiai dalimis mentelės pagalba vis keliant iš apačios į viršų įmaišyti į paruoštą avokadų masę.

Paruoštą avokadų tešlą išdėlioti į keksiukų kepimo formoje sudėliotus popierinius kepimo krepšelius : ant dugno dėti po šaukštą tešlos, tada įstatyti po šviežią braškę ir sustatytų braškių viršų padengti likusia avokadų tešla.

Pastatyti kepti ~25 minutes. atsivelgiant į orkaitės kaitrumą ;) Iškepusius avokadinius keksiukus išimti iš orkaitės, ir perkelti ant grotelių pravėsti.

Voila ! Dabar jau galima ragauti ir megautis jų neįtikėtinu purumu, minštumu ir gaivumu bei nuostabiomis spalvomis ;)










Komentarai:

* tiesiog tobuli ! tai skaniausi keksiukai iš visų mano kada nors keptų :)
* nieko nekeisčiau :D
* tokie minkšti, tuo apčių drėgni ir tokie oriniai ir gaivūs
* nėra jokio sprangumo ar sausumo - kas yra labai gerai.
* avokado skonio beveik nesijaučia - t.y. neįmanoma nustatyti iš ko jie kepti :)
* avokadų žalia spalva puikiai dera su rausva braškių spalva

* " < Profitez-vous ! > " , kaip prancūzai pasakytų... ;)


Skanaus ;)

2012 m. birželio 27 d., trečiadienis

RAW - Karamelinis padažas

tradicinė karamelė visiems žinoma, iš ties daugelis mėgsta - tik vienas niuansas, kad ji nors ir gardi, bet iš ties kaloringa.

o čia kiek sveikesnis įprastinės karamelės variantas be sviesto, grietinėlės ir cukraus :)

Receptas apdaptuotas iš : Nouveau Raw

Reikės:

* 1/2 puodelio (120 ml) migdolų sviesto
* 1/2 puodelio (120 ml) datulių pastos/džemo
* 1/2 puodelio( 120 ml) klevų arba agavų sirupo ( aš dėjau natūralų medų)
* 2 arbat. š. vanilės ekstrakto ( naudojau naminį romo pagrindu)
* žiupsnis druskos

Eiga:

Visus ingredientus sudėti į smulkintuvą ir keletą kartų gerai permalti.
Laikyti šaltai - šaldytuve. Šaltai laikoma karamelės masė nesukietėja, tampa tokia tiršta, lengvai tepama.
Norint skystesnės konsistencijos, užtenka išimti iš šaldytuvo ir kelias val. palaikyti kambario temperatūroje.








Komentarai:

* iš ties primena tradicinę karamelę : tiek spalva, tiek konsistencija, tiek skoniu.
* labai gardu su rūgštelę turinčiais vaisiais ir uogomis : obuoliai, persikai, braškės ir pan.
* būtų puikus pertepas raw'iniam (ir ne tik) pyragui.
* rekomenduojama saugoti šaldytuve iki 2 savaičių.

Skanaus ;)

2012 m. birželio 25 d., pirmadienis

Morkų , obuolių ir poro kepsniukai

pastaruoju metu labai daug laiko sukinėtis virtuvėje neturiu, tad gelbsti greitai paruošiami receptai. Jokio vargo, jokio didesnio laiko gaišimo ir po ~ pusvalandžio jau turite skanius pietus ar vakarienę. ;) Receptas paimtas iš kulinarinio blog'o
ir savaip adaptuotas :


15-ai didesnių kepsniukų


Reikės:

* 4 vid. dydžio morkų
* 2 vid. dydžio obuolių
* 2 -3 kiaušiniai
* 1 svogūnas ( dėjau 1-ą porą)
* 60-100 gr džiūvėsių (aš bėriau kvietines selenas )
* 2 valg.š. smulkintų petražolių
* žiupsnis malto muskato riešuto
* žiupsnis juodųjų pipirų
* žiupsnis druskos

* saujelė tarkuoto parmezano sūrio


Eiga:

  1. Nuplauti, nuskusti morkas ir obuolius, sutarkuoti burokine tarka.
  2. Nuplauti, nulupti ir smulkiai supjaustyti porą (arba svogūną)
  3. Įkaitinti orkaitę iki 160 - 180°C temperatūros.
  4. Giliame dubenyje sudėti tarkuotas morkas bei obuolius, smulkintą porą, džiūvėsius (arba selenas) , įmušti kiaušinius, pagardinti prieskoniais.
  5. Viską labai gerai išmaišyti.
  6. Rankomis suformuoti kepsnelius ir sudėlioti ant kepimo skardos patiesto kepimo popieraus.
  7. Kepsniukų paviršių galima pabarstyti trupučiu tarkuoto parmezano sūrio.
  8. Kepti ~ 30 minučių.
  9. Patiekti iš karto dar karštus kaip antram patiekalui. Arba atvėsusius kaip užkandžiams.





Komentarai:

* super greitai paruošiami;
* labai gardžiai kvepiantys;
* lengvai virškinami ir tuo pačiu sotūs;
* gali būti labiau padžiuvę (kaip kad manieji) arba labiau sultingesni;
* gardu su šviežiomis daržovėmis ir kokiu grietinės/pomidorų tyrės padažu.

Skanaus ;)

2012 m. birželio 24 d., sekmadienis

Agurko sushi su tunu


mano sekmadieninė lengva vakarienė...

šį sushi variantą nusižiūrėjau iš vieno mano mėgstamiausių prancūzų kulinarinių blog'ų:

Receptas labai paprastas:

Reikės:

* 1 didelio ilgavaisio agurko
* indelio tuno savo sultyse
* juodojo sezamo sėklų
* avokado patiekimui šalia

Agurką nuplauti, skutuko pagalba nuskusti jo žalią odelę.
Agurką supjaustyti 1,5-2 cm storio griežinėliais, skutuko ar peilio pagalba išskobti jų viduriukus.
Nupilti tuno sultis, tuną sutrinti šakute , sutrintu tunu įdaryti išskobtus agurko griežinėlius - prikimšti ertmę gerai suspaudžiant tarp pirštų.
Įdarytus agurko griežinėlius apvolioti juodojo sezamo sėklose.
Patiekti iš karto su avokado skiltelėmis arba avokado piure ( trinu avokadu).




Komentarai:

* itin greitai paruošiama
* tinka vietoje vakarienės ar puikūs kaip šaltiems užkandžiams
* sutrintą tuną galima pagardinti prieskoniais
* kaip užkandžius galima patiekti su kokiu pikantišku padažu

Skanaus ;)

2012 m. birželio 22 d., penktadienis

Migdolų riešutų sviestas - kremas

ech, visi tie riešutiniai sviestai... tiesiog negaliu prieš juos atsilaikyti.., Neperseniausiai baigėsi anakardžių sviestas, tad vėl reikėjo papildyti atsargas.

Taip, juk galima nevargti ir nusipirkti praktiškai bet kurioje ekologiškų produktų parduotuvėlėje, bet namie gaminta ir liks namie gaminta -niekas to nepakeis :)))


Taigi, reikės :

* 200 gr migdolų
* 4 valg. š. kokoso aliejaus

Gaminimo eiga:

Gaminimo principas yra suberti riešutus ir kokosų aliejų į blenderį ( smulkintuvą) ir malti iki vientisos skystokos masės. Lygiai taip kaip ir gaminant anakardžių sviestą.
Taip, tai užima laiko, nes malant riešutų masė neturi užkaisti.

Taigi, tai užtruks kažkur ~ 1 val. su pertraukomis kas kažkiek minučių.







Komentarai:

* puikus, sveikas migdolų riešutų sviestas
* jaučiasi švelnus kokoso aromatas su migdolų prieskoniu.
* galima drąsiai naudoti kaip užtepą ant duonukų ar kepiniuose, desertuose, padažuose ir pan.
* taip pat galima migdolus blanširuoti (užpilti verdančiu vandeniu ir lengvai nuimti rudą odelę) prieš malant ir truputį padžiovinti orkaitėje - taip sviesto spalva bus šviesi, balkšva.
* skystas kokosų aliejus tik pagreitina migdolų riešutų sumalimą.
* laikyti šaltai (šaldytuve) , sandariai užsukamame indelyje.
* kambario temperatūroje jis suminkštėja, t.y. tampa skystas, o šaldytuve palaikytas kiek sustingsta, t.y. galima kabinti peiliu.


Skanaus ;)

Cukinijų griežinėliai kokoso/parmezano plutelėje

jei pamenate pirmuosius cukinijų kepsniukus , tai čia kita jų variacija.

Tiesą pasakius, dar greičiau paruošiama ir mažiau ingredientų.

Reikės:

* 2 jaunų cukinijų
* 1 kiaušinis
* 100 gr tarkuoto parmezano sūrio ( tinka ir "Džiugas" )
* 100 gr kokoso drožlių
* maltų juodųjų pipirų
* malto muskato riešuto

Eiga:

Orkaitę įkaitinti iki 150-180 C .

Kiaušinį išplakti šouotele.
Cukinijas nuplauti ir supjautyti griežinėliais ( ~ 0,5 -1 cm storio)
Tarkuotą parmezano sūrį sumaišyti su kokoso drožlėmis ir prieskoniais.
Paruoštus cukinijų griežinėlius 2 šakučių pagalba ( taip neaplips pirštai ir nesudrėgs/nesulips parmezano/kokoso mišinys) pamirkyti kiaušinio plakinyje ir apvolioti parmezano/kokoso mišinyje.
Paruoštus griežinėlius sudėti į kepimo skardą ir kepti 20 minučių iki gražiai apskrus.









Komentarai:

* gardu, trašku, kokosiška.
*skanūs ir karšti , ir šalti.
* tiktų koks padažiukas - tiek švelnus tiek ir pikantškas.

Skanaus ;)
Related Posts with Thumbnails