2012 m. spalio 23 d., antradienis

Moliūgų soufflé su vytintu Serrano kumpiu


 Recepta adaptuotas pagal  Talons Hauts & Cacao

6 ramequins indeliams (arba 1 didelei kepimo formai ~ 20 cm skersmens ir ~ 10 cm aukščio)

Reikės:

* 300 g de moliūgo, supjaustyto gabaliukais.
* 50 g sviesto
* 230 ml pieno
* 75 g miltų
* 5 kiaušiniai (atskirti trynius nuo baltymų)
* 150 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
* 100 g vytinto Serrano kumpio
* geras žiupsnis lukštentų moliūgo sėklų
* maltas muskato riešutas
* druska
* malti pipirai


Gaminimo eiga:

1. Išvirti moliūgo gabaliukus garuose arba sūdytame vandenyje iki moliūgas pilnai suminkštės.      Palikti nuvarvėti, sutrinti į košę šakutės arba blenderio pagalba.

2. Įkaitinti orkaitę iki  180-200° C.
Kepimo formeles ( formą) ištepti gabaliuku sviesto, pabarstyti miltais ir pastatyti į šaldytuvą.

3. Kaitinimo inde išlydyti sviestą ant mažos ugnies, supilti vienu ypu miltus. Energingai išmaišyti  plakimo šluotele kaitinant ~ 2 min. 
Supilti pieną palaipsniui vis paplakant, kad nesusidarytų gumulėlių.
Kaitinti iki padažas sutirštės.
Pagardinti druska, pipirais, maltu muskato riešutu.
Įmaišyti kiaušinių trynius.

4. Nukėlus indą nuo ugnies, sukrėsti į moliūgų košę, įmaišyti sutarkuotą parmezano sūrį bei vytinto kumpio gabaliukus.

5. Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki baltų standžių putų ir jas atsargiai įmaišyti į moliūgų masę.

6. Supilstyti masę į kepimo formeles (formą), paviršių pabarstyti lukštentomis moliūgo sėklomis.
Sumažinti orkaitės temperatūrą iki  160-190° C ir pastatyti kepti 20-25 minutes.
Patiekti iš karto su šviežiomis daržovių salotomis.






Komentarai:

* iš ties lengvas virškinimui patiekalas
* moliūgų piurė galima paruošti ir moliūgo gabaliukus iškepant orkaitėje sausai - tada nereikės nuvarvinti jokio skysčio.
* kumpio galima visai nedėti.
* parmezano sūrį galima pakeisti kitokiu sūriu ( mozarelos gabaliukais, fetos ar tofu sūriu )

Skanaus ;)

2012 m. spalio 21 d., sekmadienis

Bulgariškas obuolių pyragas


Kaip dažnai būna, užmatai receptą ir tiesiog mirtinas reikalas jį čia ir dabar , nieko nedelsus išbandyti. Taigi, šį kartą siūlau išsikepti paprastai paruošiamą skanųjį obuolių pyragą.


Receptas adaptuotas pagal šį šaltinį


Reikės:


* 1 stiklinės** miltų
* 1 stiklinės manų kruopų
* 1 stiklinės cukraus
* 1 stiklinės pieno (puikiai tinka ir augalinės kilmės pienas)
* 2 arbat.š. kepimo miltelių
* 1 arbat. š. vanilinio cukraus

* citrinos sulčių
* malto cinamono
* 6-8 dideli obuoliai
* 2 valg. š. rudojo cukraus ( nebūtinai)
* 30 g migdolų pokštelių (nebūtinai)
* mažo gabaliuko sviesto kepimo skardai ištepti.

* cukraus pudros papuošimui

** pastaba: mano naudojama stiklinė atitinka 200 ml

Gaminimo eiga:

Įkaitinti orkaitę iki  180° C karščio.

Giliame inde sumaišyti miltus, cukrų, kepimo miltelius, manų kruopas bei vanilinį cukrų.

Obuolius nuplauti, nulupti odelę ir sutarkuoti stambia burokine tarka, pašlaikstyti citrinos sultimis ( kad obuolių tarkiai nepatamsėtų), pabarstyti maltu cinamonu - viską išmaišyti.

Kaitinimo inde užkaitinti pieną.

Kepimo formą ištepti mažu sviesto gabaliuku, supilti 1/2 stiklinės paruošto sausų ingredientų mišinio, paviršių, sudrėkinti keliais šaukštais karšto pieno.
Dėti sluoksnį paruoštų obuolių tarkių, juos pabarstyti stikline paruošto sausų ingredientų mišinio, vėl dėti sluoksnį paruoštų obuolių tarkių, ir taip 3 kartus. Turi gautis 3 sluoksniai obuolių ir 4 sluoksniai sauso mišinio.
Paviršių sulaistyti likusiu karštu pienu, keliose vietose subadyti, kad pienas geriau įsigertų į pyrago vidų. Tada apibarstyti ruduoju cukrumi bei migdolų plokštelėmis.

Pastatyti kepti 50- 60 minučių. ištraukus iš orkaitės palikti pilnai atvėsti, o dar geriau palikti per naktį - taip pyragas dar geriau sudrėks.

Prieš patiekiant pyrago paviršių apibarstyti cukraus pudra. Ragauti vieną ar patiekti su ledais.









Komentarai:

* paprastas, minkštas, neriebus ir tikrai lengvas obuolių pyragas.
* tik 15-20 min. ruošimo, 60 min. kepimo ir geriausiu atveju 12 val. pastovėjimo - tada jis būna skaniausias.
* yra ir riebesnis šio pyrago variantas, kai pyrago paviršius užpilamas ištirpintu sviestu.
* kas nenaudoja gyvulinės kilmės pieno, pyrago paviršių galite sulaistyti sultimis ar sirupu nuo kompoto ir kaip kad siūlo šiame variante ;)
* papildomai galima įberti ir sumaltų / smulkintų graikiškų, lazdyno kt. riešutų.
* geriausiai naudoti kuo sultingesnius obuolius
* taip pat geriausiai tinka rūgštesni obuoliai, bet galima dėti ir saldesnius, tada sumažinkite cukraus kiekį ;)
* na o aš kitam kartui eksperimentuosiu be jokių miltų, manų kruopų ir pieno :D



Skanaus ;)

2012 m. spalio 18 d., ketvirtadienis

Moliūgo gratin'as su Parmezano sūriu

 
Kadangi užderėjo moliūgais, tai naudojantis proga artimiausiu metu bus moliūginiai receptai :D
kaip jie man patinka, tai universali daržovės, iš kurios galima paruošti bet ką, pradedant  nuo pirmų patiekalų (salotų, užkandžių) , košių , sriubų (sutrintų, įprastinių); antrų ( kepsnelių, gratin'ų, apkepų, kyšų ir t.t.. ) baigiant desertais : pyragai, tortai, saldūs apkepai, sūrpyragiai, tartos, ledai, saldainiai, cukatos, uogienės, džemai....
Ech, tas auksinis ruduo ir moliūgas priešakyje - kas gali būti geriau ?... ;)

 
 
 
 
4 didelėms burnoms pamaitinti:
 
 

Šiam moliūginiam gratin'ui reikės:
 
* 700-800 g moliūgo
* 2-3 bulvės
* 2 valg. š. natūralaus jogurto ( galima keisti pienu arba grietinele/grietine)
* 2 valg. š. maltų džiuvėsių ( nebūtinai)
* 2 kiaušiniai
* druska, malti piprai, maltas muskato riešutas
* smulkiai tarkuoto parmezano sūrio (arba dar geriau: parmezano sūrio trupinėlių)
* sauja maltų džiūvėsių
* mažas gabaliukas sviesto

Gaminimo eiga:
 
Įkaitinti orkaitę iki 180° C karščio.
 
Moliūgą ir bulves nuplauti, nulupti,  supjaustyti kubeliais, sudėti į puodą, užpilti šaltu vandeniu, pastatyti virti iki daržovės suminkštės.
 
Išvirusias daržoves labai gerai nusukti, kad neliktų vandens, perdėti į gilų dubenį , sutrinti blenderiu arba labai gerai grūsti bulvių grūstuve iki piurė /košės konsistencijos, kad neliktų nė gabalėlio.
 
Į gautą daržovių piurė, įmaišyti 2 valg. š. maltų džiūvėsių (nebūtinai) , tada 2 valg. š. natūralaus jogurto, įmušti kiaušinius - masę labai gerai permaišyti.
 
Pagardinti druska, pipirais bei maltu muskato riešutu.
 
Kepimo formas ištepti gabaliuku sviesto.
Sukrėsti gratin'o masę, paviršių išlyginti, apibarstyti maltais džiūvėsiais, ant viršaus tarkuotu Parmezano sūriu ( arba sūrio trupinėliais),  tada išdėlioti keletą mažyčių sviesto gabaliukų.
 
Pastatyti kepti ~ 30- 35 minutes, iki gratin'o paviršius dailiai apskrus.
 
Patiekti iš karto. Su šviežių daržovių salotomis.


 


Komentarai:

* gan trumpai užtrukantis patiekalo ruošimas.
* daržoves galima pasiruošti iš anksto, tada iš vis mažai laiko užims kepimas.
* paprastas, puikus ir kaip antras ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies.
* galima patiekti su daržovėmis
* apatinį sluoksnį galima gaminti iš trintų morkų piurė ar cukinijų, o mėsėdžiams - iš maltos apkeptos/virtos mėsos (vištiena, kalakutiena ar raudona mėsa) taip pat tiktų ir žuvis.
* norint dar lengvesnio varianto, į gratin'o masę galima visai nedėti bulvių, bei jogurto ir maltų džiūvėsių.


Skanaus ;)

2012 m. spalio 17 d., trečiadienis

Moliūgų / cukinijų / įvairių kopūstų apkepas su Camembert'o sūrio juostelėmis


Vėl greitai sumąstytas šiandienos vakarienei šakar makar daržovinis apkepas, pagardinant Camembert'o sūriu.

Receptūra pagal  IRRI style  :D


6-8 porcijoms :


Reikės: ( dėjau viską  "iš akies" bet daug maž surašysiu proporcijas)

* 1-2 vidutinio dydžio jaunų cukinijų
* 1/2 vidutinio dydžio žiedinio kopūsto galvos
* 1/2 vidutinio dydžio brokolio galvos
* 1/4 vidutinio dydžio paprasto kopūsto
* 900 g moliūgo
* 4 česnako skiltelių
* 1 Camembet'o sūris
* 4 kiaušiniai
* 100 ml neriebios grietinėlės ( 10 % riebumo)
* 4 lapeliai "President" sumuštinių sūrio
* druskos, maltų juodųjų pipirų, malto muskato riešuto
* kokoso aliejaus kepimui  ( galima naudoti ir paprastą )




Gaminimo eiga:

Įkaitinti orkaitę iki 180° C karščio.

Cukinijas nuplauti, nupjauti galus ( odelę palikti) sutarkuoti stambia tarka, apkepti 1 arbat. š. kokoso aliejaus su 2 trintomis česnako skiltelėmis iki cukinijos tarkiai suminkštės ir išsiskirs sultys. Atidėti į šoną.

Nulupti moliūgo odą, sutarkuoti stambia tarka, apkepti 1 arbat. š. kokoso aliejaus su 2 trintomis česnako skiltelėmis iki molūgas suminkštės. Atidėti į šoną.

Sutarkuoti žiedinį bei paprastą kopūstą ir brokolio pusę stambia burokine tarka, apkepti 1 arbat. š. kokoso aliejaus su 2 trintomis česnako skiltelėmis. Atidėti į šoną.

Apkeptas/patroškintas daržoves sumaišyti bendrame giliame inde, įpilti grietinėlės. Pagardinti druska, muskato riešutu bei maltais pipirais.
Kiaušinius išplakti iki vientisos masės kartu su "President" sūrio lapeliais.
Gautą mišinį supilti ant daržovių - viską gerai išmaišyti.

Apkepo masę sukrėsti į kepimui paruoštą ir kokoso aliejumi išteptą formą, ant viršaus išdėlioti supjaustyto Camembert'o sūrio juosteles.
Pastatyti kepti 30- 45 minutes. Patiekti iš karto.


Komentarai:

* gan greitai paruošiamas
* iš ties lengvas variantas vakarienei.
* puikus ir karštas, ir šaltas.


Skanaus  ;)

2012 m. spalio 15 d., pirmadienis

Bananai, kepti meduje, su migdolų drožlėmis


 
Jei reikia greitai paruošiamo, išvaizdaus ir nelabai kaloringo deserto, tai šis variantas kaip tik Jums ! ;)

Receptas adaptuotas pagal : Recettes de cuisine sur Ôdélices



2 porcijoms:

Reikės:

* 2 didesni gerai prinokę bananai ( geriau kuo tiesesnės formos)
* 2 valg. š. natūralaus medaus
* sauja migdolų ploštelių ( drožlių)


Gaminimo eiga:

1. Gerai nuplauti bananus, perpjauti kiekvieną bananą į 4 dalis pusiau ( odelės nenulupti).
2. Sudėti bananų griežinėlius į kepimo formą ( sustatyti kaip cilindriukus).
3. Ant bananų viršaus užlašinti/ užtepti medaus, pabarstyti migdolų drožlėmis.
4. Pastatyti kepti 15-20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 180°C.

Ragauti dar šiltus.

 
 




 

Komentarai:

* kelios minutės ruošimo, keliolikai kepimui - ir svečiams, ir  namiškiams turėsite puikų desertą.
* galima vietoje migdolų dėti kokoso drožles ar stambiau maltus lazdyno riešutus.
* arba tiesiog bananus pakepti su kokoso drožlėmis ar žiupsneliu malto cinamono.
* patiekti su plombyriniais/vaniniliais ledais.


Skanaus ;)

2012 m. spalio 12 d., penktadienis

Nesaldūs krekeriai - iš speltos miltų ir riešutų/sėklų


Šiandien dar vienas atkastas receptas, nors gaminta buvo prieš kelias savaites... Tai pirmieji kepti sūrūs krekeriukai - tokie labiau prie sveikų variantų. ;)


Receptas adaptuotas pagal  www.suite101.com

kalnui krekeriukių

Reikės:

* 2 puodelių Spelta miltų
* 1/4 puodelio migdolų
* 1/4 puodelio saulėgrąžų sėklų
* 1/4 sezamo sėklų
* 1/4 linų sėklų
* 1 arbat. š. druskos
* 1/4 puodelio pirmojo spaudimo alyvuogių aliejaus
* 3/4 puodelio vandens

Gaminimo eiga:

Smulkintuvu arba kavos malimo mašinėle sumalti sėklas ir migdolų riešutus iki miltų.

Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių karščio.

Giliame inde suberti speltą miltus, sumaltus riešutus ir sėklas bei druską.

Atskirame indelyje sumaišyti aliejų su vandeniu ir supilti ant sausų ingredientų mišinio.  Masę išminkyti iki vienisos masės.
Iškočioti kočėlo pagalba plono sluoksnio lakštą ( max 3-5 mm, ne storiau) supjaustyti gabaliukais.
Sudėti į kepimo popieriumi ištiestą skardą ir pastatyti kepti 10 -15 minučių iki krekeriai dailiai apskrus.

Laikyti metalinėje dėžutėje.









Komentarai :

* na tikrai nesaldūs , sakyčiau kiek sūroki, tad mažinčiau druskos kiekį perpus.
* greitam pakramtymui - ir sveika, ir skaidulos ;)
* geriau rinktis neutralesnio skonio aliejų
* verta tešlą ploniau iškočioti - tada jie bus gerokai traškesni.


Skanaus ;)

Dangiškieji Raffaello - kokoso riešutų ir balto šokolado triufeliai

 
Baltojo šokolado ir kokoso triufeliai, su skrudinto lazdyno riešuto šerdele ... primena tikruosius Raffaello - kas jų nemėgsta ? ... 
 
Taigi, kaip ir priklauso,  savaitgalio pradžiai pažymėti , siūlau pasigaminti puikiuosius švelnaus skonio kokosinius triufeliukus.  Reikės skirti šiek tiek daugiau laiko, mat pati triufelių masė yra iš ties minkšta, tad jai reikia 24 valandų, kad pilnai sustingtų ir būtų galima suformuoti dailius rutuliukus.
 
 
 receptas adaptuotas pagal   


 
~ 25 vnt. triufeliams
 
Reikės:
 
* 100 g baltojo šokolado
* 50 g kokoso kremo ( ne pieno)
* 50 g kokoso drožlių
* saujelė skrudintų lazdyno riešutų be luobelės
* 5 valg. š. paskrudintų kokoso drožlių
 
Gaminimo eiga:
 
Ištirpinti baltą šokoladą su kokoso kremu, vandens vonelėje, nuolat pamaišant, iki vientisos masės.
Kaitinimo indą nukelti nuo ugnies, suberti  50 g kokoso drožlių - viską išmaišyti - palikti pilnai atvėsti kambario temperatūroje.
Atvėsusią masę pastatyti šaltai (šaldytuve) 24 valandoms, kad masė sustingtų.
 
Kitą dieną sausoje įkaitintoje keptuvėje lengvai apskrudinti kokoso drožles, suberti į plačią lėkštę ir palikti pilnai atvėsti.
 
Kaip paruošti skrudintus lazdyno riešutus: lazdyno riešutus suberti į sausą įkaitintą keptuvę ir keletą minučių pakaitinti, vis pamaišant iki luobelė pradės atšokinėti nuo riešutų paviršiaus.
Rankomis nuvalyti luobelę nuo pakepintų lazdyno riešutų, palikti visiškai atvėsti.
 
 
Iš šaldytuvo ištraukti kokoso masę, arbatinio šaukštelio pagalba kabinti masę ir rankose greitai suformuoti rutuliukus į kiekvieno vidų įspaudžiant po skrudintą nuvalytą lazdyno riešutą.
Apvolioti paskrudintose kokoso drožlėse.
Paruoštus triufeliukus pastatyti šaltai mažiausiai valandai , o dar geriau - kelioms.
 
Patiekti iš karto iš šaldytuvo.






Komentarai:

* tai itin lengvai paruošiamas desertas
* nepersaldūs (ne tokie saldūs kaip pirktiniai - man tai didelis privalumas)
* traškūs paskrudinti lazdyno riešutai šiems balto šokolado ir koko triufeliams suteikia papildomą rafaelišką skonį : )
* į pačią masę galima įlašinti Malibu likerio - suteiks papildomą skonį ir aromatą.
* į vidų galima visai nieko nedėti - irgi bus puikūs nekieti triufeliukai.


Skanaus ;)
Related Posts with Thumbnails