2012 m. lapkričio 30 d., penktadienis

Šokoladinis pyragas su traškia migdolų plutele - skaniausias pasaulyje...

 
 
...Juodas šokoladas... tiesiog tirpstantis burnoje... traški migdolinė plutelė...
 
Receptas adaptuotas pagal :
 
 
8 - 10 porcijų
 
 
Reikės:          
         
* 200 g juodo konditerinio šokolado Nestle
* 200 g sūdyto sviesto          
* 150 g cukraus          
* 100 g rudojo cukraus          
* 1 valg. š. (kupinas) kukurūzų krakmolo           
* 5 kiaušiniai     
* 50 g migdolų plokštelių              
 
* 1 arbat. š. cukraus pudros
 
Gaminimo eiga:  
 
Įkaitinti orkaitę iki  180°C.
 
Kaitinimo inde, įstatytame į vandens vonelę, išlydyti sulaužytą juodą šokoladą.
Vėliau sudėti gabaliukais supjaustytą sviestą, maišyti iki sviestas pilnai ištirps.       
                             
Supilti rudąjį ir paprastąjį cukrų, išmaišyti, nuimti nuo vandens vonelės, palikti atvėsti.                      
 
Į atvėsusią masę, įmušti po vieną kiaušinį kiekvieną atskirai išmaišant. 
Suberti kukurūzų krakmolą, išmaišyti.                     
 
Supilti paruoštą masę į kepimo formą ( naudojau silikoninę), paviršių pabarstyti migdolų plokštelėmis, pastatyti kepti 30 minutėms.          
 
Išimti iš orkaitės dar šiltą, palikti atvėsti kambario temperatūros, tada perkelti į šaldytuvą, palikti visai nakčiai.
 
Kitą dieną  išimti iš kepimo formos, paviršių pabarstyti cukraus pudra ( nebūtinai) ir patiekti ragavimui.
 


 

 



Komentarai:

* tiesiog puikus, šokoladinis, be ne per įkyriai, patiks ir nemėgstantiems šokolado ;)
* aromatingas, įdomiai kreminės konsistencijos, tiesiog tirpsta burnoje.
* migdolinė plutelė maloniai traška burnoje iki pat paskutinio kąsnio ... ;)
* mūsų šeimai tai skaniausias šokoladinis pyragas iš visų iki šiol ragautų ;)


Skanaus ;)

Cukinijų suktinukų Tarte'as su parmezano sūriu

  
Mūsų šeimoje mėgtame įvairius tarte'us, tiek saldžius, tiek nesaldžius , šį kartą pietums siūlau pasigaminti puikų daržovinį cukinijų suktinukų tarte'ą su parmezano sūriu.
 
Receptas adaptuotas pagal :
 
 
 
Reikės:

Tešlai :
* 50 g avižinių dribsnių
* 50 g grikių miltų
* 100 kvietinių miltų ( galima keisti į miltus be glitimo)
* 3 valg. š. alyvuogių aliejaus
* 1 valg. š. aguonų
* ~ 1/2 stiklinės vandens
* druskos

Įdarui :
* 3 jaunos žalios cukinijos
* 100 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
* 2 kiaušiniai
* 100 ml pieno ( galima keisti į migdolų arba kitą augalinės kilmės)
* 100 ml grietinėlės ( 10 % riebumo)
* druskos, pipirų
* 2 sutrintos česnako skiltelės


Gaminimo eiga:

Tešlos paruošimas:

Inde suberti visus sausus ingredientus, supilti aliejų ir vandens tiek, kad būtų galima išminkyti neperlipnią tešlą ( man prireikė ~ 1/2 stiklinės vandens). Suformuoti išs paruoštos tešlos gniūžtę, įvynioti į maistinę plėvelę ir pastatyti šaldytuve 30- čiai minučių.

Per tą laiką paruošti cukinijų suktinukus : cukinijas nuplauti, nupjauti galus ir cukinijas skustuko pagalba išilgai supjaustyti itin plonomis juostelėmis.

Giliame inde išplakti kiaušinius su pienu ir grietinėle, sudėti trintas česnako skilteles, druską, pipirus,- viską permaišyti.

Iš šaldytuve išimti tešlą, iškočioti lakštą, jį įtiesti į kepimo formą ( naudojau 25 cm skersmens ) dugną pabarstyti smulkiai tarkuotu parmezano sūriu. Supilti paruoštą kiaušinių/pieno/grietinėlės užpilą, sustatyti cukinijų suktinukus. Ant paviršiaus užbersti saujelę smulkiai darkuoto parmezano sūrio.

Pastatyti kepti 40 minučių 180°C  įkaitintoje orkaitėje.  






 
 

 Komentarai :

* nestandartiškos išvaizdos cukinijų pyragas
* smagiai traškantis tarte'o pagrindas dėl sudėtyje esančių aguonų bei avižinių dirbsnių
* lengvas kreminės konsistencijos užpilas
* tarte'ą galima ruošti ir su kitokios rūšies sūriu, pvz. su camembert'u ar ožkos sūriu.
* pvz. ryškesnio skonio sūrio gabaliukus apsukti cukinijų juostelėmis.(pvz.: Mimolette puikiai tiktų)
* vietoje česnako galima dėti šviežias petražoles, kaip kad siūloma orginaliame recepte.
* skanus šiltas, ką tik ištraukus iš orkaitės- iš ties švelnaus skonio, o pilnai atvėsusio  skonis dar labiau atsiskleidžia.
* galimas variantas ir su kokiu virtu kalakutienos kumpiu - tiesiog į cukinijos juosteles kartu susukti ir kumpio juosteles.


Skanaus ;)

Rikotos ir špinatų Flans'ai su staigmena viduje

taram ... špinatai, rikota, kiaušiniai - sveika, sotu , paprasta.
receptas sužvejotas ir adaptuotas pagal  :
 
 
 
 
tiek, kad nepagalvojau permalti špinatus, tai flans'ų tekstūra gavosi truputį pasišiaušusi :D
 
Reikės:
 
* 8 kietai virti kiaušiniai ( mažesni)
* 6 suformuotų varškės rutuliukų ( 9 % riebumo)

* 450g šaldytų smulkintų špinatų
* 250g rikotos sūrio (tinka ir naminė)
* 3 kiaušiniai
* 100 ml pieno
* druska, pipirai
* gabaliukas smulkinto poro ( arba svogūno)
 
 
Įkaitinti orkaitę iki 180- 200°C. 
 
Kietai išvirti kiaušinius, juos atvėsinti ir nulupti lukštą.
Iš varškės rankomis suformuoti 6 rutuliukus ( mažesnius nei graikiško riešuto dydžio) 
 
Pilnai atšildyti špinatus, nusunkti susidariusį vandenį.
Rikotos sūrį išplakti su kiaušiniais, pienu, pagardinti druska ir pipirais.
Sudėti špinatus bei smulkintą porą. Viską gerai išmaišyti. 
Į keksiukų kepimo formą ( aš naudojau keksiukų ir Cannelés kepimo formeles) truputį įdėti paruoštos rikotos/špinatų masės, į vidurį įstatyti po virtą kiaušinį ( 8 vnt. ) į likusias formeles - po 1 varškės rutuliuką. Paviršių uždengti likusia flans'ų mase.
Pastatyti kepti 30 minučių. Išimti iš orkaitės, pilnai atvėsinti.
Patiekti su majonezu ir šviežiomis dražovių salotomis.
 





Komentarai :

* dar vienas būdas kaip įdomiau pateikti virtus kiaušinius
* vietoje kiaušinio puikiai tinka varškįs įdaras ( be jokių prieskonių)
* puikus šaltas/šiltas užkandis - špinatų ir rikotos skonių derinys be jokių miltų.
* su varškės rutuliukais viduje -  sultingi, drėgnučiai pyragiukai.
* kitą kartą  kepant verta išbandyti su putpelių kiaušiniais arba imti gerokai didesnes kepimo formelės - taip aplink kiaušinį bus gerokai daugiau špinatų/rikotos masės.
* arba pačius kiaušinius dėti ne stačiai , o gulsčiai.
* puikiai galima naudoti ir namie pasigamintą varškės užtepėlę (iš šaldyto kefyro)
* taip pat tinka ir varškės kremas.


Skanaus ;)

2012 m. lapkričio 27 d., antradienis

Puikus trupininis vyšnių pyragas - vyšnių trupiniuotis



Pastaruoju metu itin dažnai mūsų namuose kepamas trupininis pyragas - šiuo metu man tai pats skaniausias iš kada ragautų trupininių pyragų variantų :

Receptas adaptuotas pagal

Reikės:
  • 200 g miltų 
  • 150 g cukraus 
  • 120 g minkšto sviesto 
  • 120 ml pieno ( galima keisti į augalinį riešutų pieną) 
  • 1 kiaušinis 
  • 1 arbat. š. kepimo miltelių 
  • 1 žiupsnis druskos
  • 1 arbat. š. vanilinio cukraus
  • 500- 800 g vyšnių ( šaldytos puikiai tinka)
  • 1 arbat. š. vanilinio cukraus



    Trupinių sluoksniui:  
    • 100 g miltų 
    • 100 g cukraus 
    • 80 g šalto, sustingusio/kieto sviesto 
    • 1 arbat. š. malto cinamono 
   
 
 
 
  
 
 
 
 
Gaminimo eiga:

Įkaitinti orkaitę iki 160- 180 ° C.
Inde sumaišyti miltus su kepimo milteliais.
Kitame giliame inde išsukti minkštą sviestą su cukrumi iki purios baltos masės.
Įmušti vieną kiaušinį - išmaišyti iki vientisumo.
Vėliau dalimis palaipsniui supilti pieną, vanilinį cukrų, druską bei miltus nuolat maišant.
Masė turi gautis itin puri ir kreminės konsistencijos.
Kepimo formą ( naudojau  29 cm x 22 cm  dydžio) ištepti sviestu  (arba iškloti kepimo popieriumi) ir sukrėsti paruoštą pagrindo tešlą - šaukšto pagalba tolygiai paskirstyti, išlyginti paviršių.

Jei naudosite šviežias uogas - nuplaukite jas vandeniu ir nusausinkite.
Jei naudosite šaldytas uogas - geriau jas palikti pilnai atšilti - pyrago plutelė geriau iškeps, nebus permirkusi.

Paruoštas uogas tolygiai paskirstyti ant tešlos paviršiaus ir lengai spustėlti į tešlos vidų- taip pyrago pagrindas iškeps reikiamo aukščio ir bus minkštas.

Trupinių sluoksnio ruošimas:

Giliame inde suberti miltus, cukrų, maltą cinamoną bei sudėti kubeliais supjaustytą šaltą kietą sviestą. Pirštų galais minkyti mišinį iki susidarys smėlio birumo trupiniai.
Labai svarbu, kad sviestas būtų kuo šaltesnis, kad trupinių masė netaptų minkšta ir kepant neišsileistų, o išlaikytų savo smėlinį trupiniškumą.
paruoštus tešlos trupinius pabarstyti ant uogų ir pastatyti kepti 40 - 45 minutes.
Išėmus iš orkaitės leisti atvėsti.  Supjaustyti gabaliukais.
Patiekti su ledais, angliškuoju padažu ar tiesiog vieną prie kavos /arbatos puodelio.

Komentarai :

* iš ties puikus, itin aromatingas (kepant cinamonu pakvimpa visi namai...)
* greitai ir lengvai paruošiamas
* skaniausias yra tą pačią kepimo dieną - tada išlieka pyrago paviršiaus pats tas trapumas.
* nors puikiai išsilaiko ir kelias dienas - kiek suminkštėja, daugiau sudrėgsta pyrago pagrindas.
* pyrago pagrindas nuodėmingai minkštas ir nesausas, o paviršius smagiai traškus.
* vyšnių subtilus rūgštumas tiesiog puikiai dera su cinamonine trapia pyrago plutele.
* esu gaminusi ir su spanguolėmis/braškėmis.
* puikiai tinka bet kokios uogos : avietės, gervuogės, mėlynės.
* manau, ir su vaisiais ( abrikosai, persikai, obuoliai, kriaušės, kiwi ir .t..t. ) gausis labai gardu.
* šiuo metu jis užima aukščiausią vietą mano kada ragautų trupinių pyragų eilėje.


 
Skanaus ;) 

2012 m. lapkričio 21 d., trečiadienis

Cannelés Bordelais - verta juos užšaldyti ?

 
taigi, garsieji prancūziški pyragaičiai... tikrai reikia ir laiko ir noro ir užsispyrimo juos išsikepti ... Mano akimis,  jie turi tik vienintelį minusą - jų tiesiog akimirksniu nelieka,  o kartais taip norisi pasimėgauti, nors mažyčiu mažutėliu kąsneliu to dieviško skonio palaimos... ;)
 
 
Pastarąjį kartą bekepdama, sumąsčiau, kad verta pabandyti juos ... užšaldyti , ir pažiūrėti, kiek tai įtakos jų skonį ir minkštą/purią tekstūrą. 
 
Pilnai atvėsusius Cannelé bordelais sudėjau į sandarią plastikinę šaldymui skirtą dėžutę, pastačiau šaldiklyje... ir pamiršau ...
 
 
Kažkurią dieną (gal po gerų kelių savaičių nuo kepimo iš užšaldymo laiko pradžios) prisiminiau apie pyragaičius ir ištraukiau dėžutę iš kameros.
 
Stebėjau laiką, per kurį jie pilnai atitirpo/atšilo kambario temperatūroje.
 
Kaip matote, pjūvis darytas po kokių 20-30 min nuo ištraukimo iš šaldiklio.
 

 Pyragaičių tekstūra korėta, bet vis dar yra sustingusi.
 
 
 
Taigi, prireikė geros valandos ar pusantros, kad pyragaičiai, palikti kambario temperatūroje pilnai atšiltų.
 
 
Kas dėl skonio - pats skonis išliko puikus, toks koks būna antrą dieną po jų kepimo.

 
 Jie, pilnai atšilę, išlaiko savo purumą ir minkštumą.


Mano išvada tokia - apsimoka iškeptus Cannelés bordelais užšaldyti, kad būtų galima jais mėgautis kada užsimanius. ;)))


Skanaus ;)

2012 m. lapkričio 20 d., antradienis

Apvaliosios Nicos cukinijos - įdarytos daržovėmis/ ryžiais/ virtu kumpiu

 
Sakyčiau gan ilgai užtruko šių mažylių ieškojimas, tad išvydusi prekybcentrio daržovių lentynoje nė negalvodama griebiau visas ten gulėjusias 6 apvalutes ! :)))
 
Jos nuo paprastų cukinijų išsiskiria savo apvalia forma. Taip,  galima nesukti sau galvos ir imti "eilinę" lietuvišką storaskūrę ir kepti gaminti ir t..t.....   bet vis tik man norėjosi kažko kito, elegatiškesnio varianto - juk maistas turi būti ne tik skanus, bet ir estetiškai atrodyti ;)
 
 
 
Įdaras šioms cukinijos gan paprastas - vos vos virto kalakutienos kumpio, ryžių ir daržovės.
Galima ir visiškai vegetarinį, lengvą variantą paruošti - be jokių ryžių ar mėsos ;)))
 
 
3 porcijoms :
 
Reikės:
 
 
* 6 vnt. apvaliųjų Nicos cukinijų
* 2 vid.dydžio pomidorai
* 100 g virtų plikytų ryžių
* 100 g virto kalakutienos kumpio
* 1 vid. dydžio poro ( galima keisti į svogūną)
* 2 skiltelės česnako
* gera sauja smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
* druskos, maltų pipirų, džiovinto baziliko, malto muskato riešuto
 
 
 
Gaminimo eiga:
 
 
1. Nuplauti Nicos cukinijas. Nupjauti jų viršūnėles 2-3 cm atstumu.
    Išskobti vidų. Cukinijų minkštimą supjaustyti smulkiais gabaliukais.
 
 
2. Keptuvėje su lašeliu alyvuogių aliejaus lengvai apkepti smulkiai keptą porą (arba svogūną).
    Sudėti pjaustytą cukinijų minkštimą ir palikti troškinti ant vid. ugnies.
    Česnako skilteles nulupti sutrinti ir sudėti į keptuvą su cukinijų minkštimu.
    Pomidorus nuplauti, supjaustyti gabaliukais ir sudėti į keptuvę, išmaišyti - palikti troškintis.
 
3. Į daržovių troškinį sudėti smulkiai supjaustytą virtos kalakutienos kumpį.
    Pagardinti prieskoniais bei žolelėmis. Suberti išvirtus ryžius - išmaišyti.
    Pabaigoje suberti tarkuotą pamezano sūrį ir išmaišyti iki sūris apsilydys.
    Keptuvę nukelti nuo ugnies.
 
 
4. Įkaitinti orkaitę iki 180 °C karščio. Kepimo inde sustatyti išskobtas Nicos cukinijas.
    Jų vidų pripildyti paruošta įdaro mase, uždengti kepurėlėmis.
    Į kepimo skardą įpilti porą stiklinių vandens ir pastatyti kepti ~ 45-60 minučių.
   Ar cukinijos pilnai iškepusios, galima patikrinti peilio galiuku ar šakute įbedus į cukinijos odelę.
 
 
5. Patiekti iš karto, ištraukus iš orkaitės.  
 
 
 



 
Komentarai:
 
 
* puikios mažytės gardžios cukinijos
* jas galima įdaryti tiek daržovėmis, tiek tradiciškai mėsa, žuvimi, grybais ar jose iškepti gardų sūrio soufflé .
* kad pagreitinti kepimą, galima jas kelias minutes apvirti vandenyje arba garpuodyje, tada kepimo laikas sutrumpės iki 30 min.
* tai puikus būdas paįvairinti pietų ar vakarienės meniu ;)
 
Skanaus ;)

2012 m. lapkričio 5 d., pirmadienis

Avokado traškūs kepsneliai/kąsneliai

 
 
Kam kepti/virti  traškias daržoves aliejuje, jei galima jas iškepti ir orkaitėje?  ;)
 
Traškumas yra toks pats, tik nepersisunkę aliejumi ir visai neriebūs ! ;)
 
Taigi, šį kartą avokadai  - dar vienas būdas greitai ir skaniai juos paruošti - kaip užkandėlę , tiek šiltą , tiek šaltą ;)
 
 
Reikės:
 
* gerai prinokusių avokadų
* išplakto kiaušinio pamirkymui
* džiūvėsių
* smulkiai tarkuoto Parmezano sūrio
* prieskonių  (druska, pipirai, džiovintos žolelės) 

 
Avokadus perpjauti pusiau, išimti kauliukus, nulupti storą odelę.

 
Supjaustyti skiltelėmis, pamirkyti į kiaušinio plakinį, apvolioti džiūvėsių/prieskonių mišinyje.
 
 
Ant kepimo popieriumi ištiestos skardos sudėlioti paruoštas avokadų skilteles, apibarstyti trakuotu parmezano sūriu.
 
Pastatyti kepti orkaitėje , įkaitintoje iki 200 laipsnių karščio 15- 20 minučių, iki avokadų skiltelės dailiai apskrus.
 
Patiekti iš karto su šviežiomis daržovėmis bei pasirinktu švelniu / pikantišku padažu. 





 

 
 
 
Komentarai :
 
 
* visai nedaug darbo, puikus užkandis
* visai neriebūs, itin traškūs išorėje, ir minkštučiai viduje.
* puikus spalvųs kontrastas , sužadinantis apetitą ;)
* man labiau patiko šilti, nei atvėsę.
* labiausiai dera aštresnis / pikantiškesnis padažiukas.
* vietoje maltų džiūvėsių galima naudoti smulkintas kokoso drožles - suteiks kokoso prieskonį.
 
Skanaus ;)

Related Posts with Thumbnails