2013 m. sausio 31 d., ketvirtadienis

Kokosinis varškės apkepas


Šį kartą paprastas visiems puikiai žinomas , daugelio mėgstamas varškės apkepas ... su kokoso aromatu ir skoniu. Šio recepto pagrindą jau senai nusižiūrėjusi internėse platybėse, tad kokretaus šaltinio neprisiminsiu. Kartais vietoje pieno naudoju liesą grietinėlę - taip apkepas yra dar kremiškesnis ir sotesnis, nors to sotumo jam tikrai netrūksta :)


Reikės:

* ~1,3 - 1,4 kg varškės (9 % riebumo)
* 6 kiaušiniai
* 4 valg. š. sviesto (minkšto)
* 7 valg. š. cukraus
* 1 arbat. š. vanilinio cukraus
* 5 valg. š. manų kruopų
* 100 ml pieno ( ~ 1/2 stiklinės)
* druskos
+
* 100 gr kokoso drožlių

* gabaliuko sviesto +maltų džiūvėsių kepimo skardai


Gaminimo eiga:

Manų kruopas užpilti pienu ir palikti ~ 30 min, kad išbrinktų.
Kiaušinių trynius išplakti su cukrumi bei vaniliniu cukrumi.
Sudėti minkštą sviestą ir vėl išplakti.
Sudėti mirkytas manų kruopas ,suberti kokoso drožles bei varškę ir viską gerai išmaišyti/ištrinti.

Atskirame inde kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standžių baltų putų ir jas atsargiai išmaišyti į varškės masę.
Kepimo skardą ištepti sviestu, pabarstyti maltais džiūvėsiais (o galima ir kokoso drožlėmis, bus dar kokosiškesnis apkepas) , sukrėsti paruoštą apkepo masę, paviršių išlyginti.
Kepti ~ 45 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.
Patiekti dar šiltą  su grietine, kisieliumi, šviežiomis ar šaldytomis uogomis.








Komentarai:

* karts nuo karto toks apkepas paįvairina mūsų meniu;
* kokosas su varške tiesiog idealiai dera;
* net ir atšalęs išlieka minkštas ir purus;
 * yra minčių į pačią apkepo tešlą papildomai įdėti kokias šaldytas uogas ;)

Skanaus ;)

2013 m. sausio 29 d., antradienis

Daržoviniai grikių dribsnių keksiukai


Idėja greitai vakarienei arba pietums į darbą ;)

12 -ai  didelių keksiukų

Reikės:

* 1 vid. dydžio jaunos žalios cukinijos
* 2 vid. dydžio morkų
* 3 kiaušiniai
* 80 - 100 g virtos vištienos krūtinėlės (nebūtinai)
* 1/2 poro (galima keisti į svogūną)
* 12 lapelių President sūrio sumuštiniams
* 110 gr grikių dribsnių ( naudojau "Le Chef")
* verdančio vandens
* druskos, pipirų, malto muskato riešuto



Gaminimo eiga:

Grikių dribsnius užpilti verdančiu vandeniu tiek, kad gerai apsemtų - palikti išbrinkti (~ 5min.) Virti nereikia !

Per tą laiką morkas nuskusti, sutarkuoti smulkia burokine tarka.
Cukiniją nuplauti (žalią odelę palikti) sutarkuoti stambia burokine tarka.
Porą nuplauti, ir peiliu susmulkinti.
Daržovių tarkius sumaišyti su smulkintu poru - pagardinti prieskoniais ir druska.
Virtą vištienos krūtinėlę smulkiai supjautyti ir įmaišyti į daržovių masę.
Išbrinkusius grikių dribsnius sumaišyti su daržovių/vištienos mase.

Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų. trynius įmaišyti į daržovių masę.
Baltymus su žiupsneliu druskos  išplakti iki standžių baltų putų - atsargiai įmaišyti į daržovių/trynių masę.

Keksiukų kepimo formoje (galima kepti ir kaip apkepą .ty. didelėje formoje) išdėlioti popierinius krepšelius, į dugną dėti po gerą valg. š. paruoštos masės, tada po 1/2 "President" sūrio lapelio ( susuktą į tūtelę), o ant viršaus - dar po gerą valg. š. masės.

Pastatyti kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio 30 minučių.
Iškepusius keksiukus ( apkepą) patiekti nedelsiant su šviežiomis daržovėmis.
Arba atvėsinti ir skanauti kaip šaltą užkandį. ;)





Komentarai:

* geitai ir paprastai pagaminami
* skanūs, sotūs, puikiai suvirškinami
* vištienos galima ir nedėti -bus vegetariški keksiukai
* tinka ir karštam , ir kaip užkandis.


Skanaus ;)

2013 m. sausio 26 d., šeštadienis

Kokoso riešutėliai (nekepti) sveikuoliški



Jei pamenate mano anksčiau gamintus keptus kokoso riešutėlius , tai čia visiška priešingybė : panašūs tik vienu ingredientu - kokoso drožlėmis. Šie - sveikuoliški, nors ir turintys kalorijų (kelių rūšių riešutai, medus), bet begluteniniai, baltymų šaltinis (puiku sportuojančiam), tinka dietos besilaikantiems (ribotai) :)

  
Taigi  :


13-15- ai kokoso riešutėlių reikės:

baltam branduoliui:
* 100 g kokoso drožlių
* 1 valg. š. natūralaus medaus
* 1 kupinas valg. š. bertoletijų sviesto (galima keisti kitų riešutų sviestu)


rudam kiauteliui:
* 250 g lazdyno riešutų (galima keisti kitais)
* 1 kupinas valg.š. bertoletijų sviesto (galima keisti kitų riešutų sviestą)
* 50 kakavos ( ne mažiau nei 21-22 % riebumo)
* 3 kupini valg. š. natūralaus medaus

įdarui
* 13-15 graiškiškų riešutų branduolių

apvoliojimui:
* 50 g kokoso drožlių


Gaminimo eiga:

1. Į smulintuvą suberti kokoso drožles, įdėti medaus ir bertoletijų sviestą - viską sumalti iki drėgnos limpančios masės.

2. Į smulkintuvą suberti lazdyno riešutus, kakavą, medų, ir malti iki vientisos lipnios masės - konsistencija turi gautis minkoma kaip plastilino.

3. Iš baltos masės suformuoti lazdyno riešuto dydžio rutuliukus, atidėti į šoną. Iš rudos masės suformuoti blynelius, į vidų dėti baltus rutuliukus, ir aplipdyti-suformuoti rutuliukus.

4. Suformuotus kokoso riešutėlius apvolioti kokoso drožlėse, sudėti į formą ir pastatyti į šaldiklį ~ 30 min., kad sustingtų.

5. Išimti iš šaldymo kameros, peilio ( pakišto po karštu vandeniu) pagalba perpjauti pusiau, į viduriuką lengvai įspausti po graikiško riešuto branduolio puselę.

6. Pastatyti šaltai iki pateikimo ragauti.









Komentarai:

* saikingai saldūs, itin sotūs, sveikuoliški kokoso riešutėliai
* gan greitai paruošiami, nereikalauja daug laiko sanaudų
* puikus mažas saldus kąsnelis pasmaližiavimui.
* begliuteninis desertas, kurio sudėtyje nėra nei miltų, nei cukraus ar gyvulinių riebalų

Skanaus ;)

Batatų kukulaičiai su varškės/špinatų įdaru


o taip... pagaliau ir mano virtuvėje apsilankė puikioji gražioji oranžinė bulvė - batatas !

man patiko jos skonis ir aišku, ši nuostabi spalva .. .dievinu viską oranžiniu atspalviu :D

Receptas sukurptas taip "ant greitųjų", vakar tiesiog galvoje gimė vaizdinys oranžinių kukuliukų su dailiu žaliuoju viduriuku... šioje vietoje špinatai ir varškė - tiesiog nepamainomi !

Taigi, pradedame :

15-ai nemažų kuklaičių reikės:

tešlai:

* 400 g virtų batatų piurė
* 100 g kukurūzų krakmolo
* 100 miltų
* 1 kiaušinis
* druskos, pipirų, malto muskato riešuto

įdarui :

* 100 g šviežių špinatų
* 200 g varškės ( 9% riebumo)
* druskos

apvoliojimui:

* maltų džiūvėsių ( maltų riešutų)









Gaminimo eiga:

Į batatų piurė įmušti kiaušinį ir sumaišyti su krakmolu ir miltais. Masė turi gautis pusiau limpanti prie rankų.

Špinatus lengvai patroškinti keptuvėje iki suminkštės, nuvarvinti susidariusį vandenį.
Į smulkintuvą sudėti varškę ir patroškintus špinatus - sumalti iki vientisos žalios masės.
Pagardinti druska.

Iš paruoštos oranžinės masės suformuoti blynelius, į vidų dėti po 1 arb.š. žalio įdaro ir užspausti, suformuoti kukulaičius, lengvai apvolioti krakmole.

Užkaisti didelį puodą su vandeniu. pasūdyti.
Kai vanduo užverda, atsargiai sudėti paruoštus kukulaičius, palikti virti keletą minučių.
Išgriebti kiaurasamčiu, nuvarvinti.
Iš karto apvolioti maltuose džiūvėsiuose arba maluose riešutuose (pvz. migdolų). Apvoliotus kukulaičius sudėti į kepimo skardą, kepti orkaitėje , įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio  15- 20 minučių, iki jų paviršius išsilygins ir šiek tiek išsipūs.
Patiekti nedelsiant su salotų mix'u ir/ar pasirinktu padažu.
Papildomai galima apibarstyti tarkuotu parmezano sūriu.



Komentarai:

* puikūs, oranžiniai lengvai saldstelėję kamuoliukai su žaliu viduriuku
* nepadauginkite miltų, nes tada kukulaičiai taps guminiai/kieti
* galima patiekti su kokiu pomidorų tyrės padažu arba net trumpai užkepti padaže
* o su šviežiomis daržovėmis- idealu !

Skanaus ;)

2013 m. sausio 25 d., penktadienis

Juodojo sezamo pastos sausainėliai - egzotiškieji



Tiek laiko svajojau apie juodojo sezamo pastą, kažkada ir pati namie gaminausi ( ruošiant juodojo sezamo ledus) ... galų gale pavyko šio gėrio gauti - tinka sriuboms, padažams, kepiniams, desertams ruošti ...


14-15- ai sausainėlių reikės:

125 g migdolų miltų
1 žiupsnis druskos
1/2 arbat. š. kepimo miltelių
1 valg. š. makadamijų riešutų sviesto
2 valg. š. natūralaus medaus
1 arbat. š. juodojo sezamo pastos
1 arbat. š. natūralaus vanilės ekstrakto
sezamo (šviesaus) sėklų apvoliojimui

Migdolų miltus ( išspaudas) suberti į indą su kepimo milteliais bei druska - išmaišyti.
Kitame inde sumaišyti makadamijų sviestą, juodojo sezamo pastą bei medų ir vanilės ekstraktą.

Sausą mišinį sumaišyti su su šlapiu iki vientisos juosvos masės. Rankomis suformuoti graikiško riešuto dydžio rutuliukus, juos apvolioti šviesaus sezamo sėklose.

Sudėti į kepimo skardą, ištiestą kepimo popieriumi.  Rutuliukų paviršių kiek spustėlti. Kepti 20 min. orkaitėje įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.

Sausainėliai bus dar minkštučiai, jų paviršius kiek patrūkinėjęs. Atvėsinti perkėlus ant grotelių. Laikyti sandarioje dėžutėje.





Komentarai :

* saikingai saldūs su trupučiu kartumo
* subtilaus skonio suteikia juodojo sezamo pasta (jos nepakeisite niekuo)
* aišku, galima keisti kakava, bet skonis tada bus visiškai kitoks ;)
* tai labiau skirta netradicinio skonio mėgėjams
* begliuteniniai, nekaloringi, neriebūs, minkšti egzotiškieji sausainėliai
* į vidų kitą kartą dėsiu po gabaliuką pasirinkto šviesaus riešutų sviesto - įdomumo dėlei.


Skanaus ;)

2013 m. sausio 23 d., trečiadienis

Šokoladiniai streusel kvadratėliai - saldu saldu...


receptas pagal Les gourmandises d'Isa

tai greitai paruošiami itin saldučiukai kąsneliai prie geros juodos kavos.
Savo skoniu primena šokoladinį sūrio pyragą ;)

reikės:

* 210 g miltų
* 300 g cukraus pudros
* 60 g kakavos
* 240 g šalto sviesto
* 250 g President varškės kremo
* 300 ml kondensuoto saldinto pieno
* 1 kiaušinis
* 2 arbat. š. vanilės ekstrakto

gaminimo eiga:

Inde suberti miltus, cukraus pudrą ir kakavą - išmaišyti. Sudėti kubeliais supjaustytą šaltą/kietą sviestą ir pirštų galais minkant suformuoti sausų trupinių masę. Atidėti 500 ml (t.y. kažkur pusę visos masės kiekio) paruoštos trupinių masės į šoną.

Likusią trupinių masę suberti į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, ir tolygiai paskleisti, kiek paspausti.

Kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 C 15 minučių.

Tuo metu inde išplakti varškės kremą, palaipsniui plakant supilti saldintą kondensuotą pieną, įmušti kiaušinį, įpilti vanilės ekstrakto- viską gerai išmaišyti.

Paruoštą kremo sluoksnį supilti ant iškepusio šokoladinio pagrindo, ant viršaus užbarstyti atidėtų trupinių masę.
Patatyti kepti orkaitėje 25 minutes.

Išimti iš orkaitės, palikti atvėsti, tada perkelti į šaldytuvą.

Supjaustyti kvadratėliais.

Uždengti ir laikyti šaltai.



Komentarai:

* tai labai kaloringi kvadračiukai, tad dietos besilaikantiems - aplenkti iš tolo :D 
* labai saldūs , tad daug nesuvalgysi, bet prie juodos kavos - puikūs ;)
* galima mažinti cukraus pudros kiekį , ir didinti varškės kiekį
* labai svarbu neperkepti, kad kreminis sluoksnis liktų minkštas ;)

* kaip visada galima eksperimentuoti ir išgauti gerokai sveikesnę alternatyvą:

- miltus keisti į begliuteninius ar kokių riešutų miltus ( pvz. migdolų ar kokoso)
- cukrų keisti medumi arba kokoso palmių cukrumi (jis mažiau saldus)
- sviestą keisti į kietesnės konsistencijos riešutų sviestą
- kondensuotą pieną keisti kokoso kremu ir medumi...


Skanaus ;) 

2013 m. sausio 21 d., pirmadienis

Cukinijų tagliatelles su morkų/porų/chia troškiniu


Lengva greitai paruošiama vegetariška vakarienė...

2 porcijoms reikės:


* 2 jaunų žalių cukinijų
* 3 vid. dydžio morkų
* 1/2 poro
* 1 valg. š. maltų chia sėklų
* 2 valg. natūralios pomidorų tyrės
* saujelės saulėgrąžų
* šlakelis kokoso aliejaus
* malto muskato riešuto
* druskos, pipirų

Gaminimo eiga:

Morkas nuplauti po vandeniu, nuskusti ir sutarkuoti burokine tarka. Porą susmulkinti ir lengvai apkepti su kokoso aliejumi įkaitintoje keptuvėje. Vėliau sudėti sutarkuotas morkas, keletą minučių troškinti, vis pavartant. Suberti sumaltas chia sėklas, pagardinti maltu muskato riešutu, druska bei maltais pipirais. Išmaišyti. Įdėti porą šaukštų natūralios pomidorų tyrės -išmaišyti, palikti kelioms min. troškintis.

Cukinijas nuplauti vandeniu, nupjauti galus ( odelės nelupti) ir skustuko (judančiais ašmeninis) pagalba išilgai supjaustyti itin plonomis juostelėmis (tagliatelles). paruoštas cukinijų juosteles atidėti į šoną.


Puode užvirti vandenį, pasūdyti.
Į verdantį vandenį sudėti paruoštus cukinijų makaronus ir apvirti max 3-4 min.
Ištraukti iš puodo, gerai nuvarvinti vandenį, sudėti į lėkštes, ant viršaus sudėti paruoštą morkų troškinį, paviršių pabarstyti saulėgrąžomis.
Patiekti nedelsiant. 









Komentarai:

* soti , maistinga ir greitai paruošiama vakarienė
* cukinijų makaronai puikiai pakeičia miltinius ir tai neapsunkina virškinimo
* galima patiekti su namine prancūziška bagete

Skanaus ;)

Magiška prancūziška bagetė - La baguette magique !



Šis receptas yra toks paprastas ir toks lengvas - (tešlą paruošite vos per 5 minutes ir be jokio minkymo !!! ) kad net neabejoju, jog nedelsiant raitositės rankoves ir jau netrukus ant Jūsų stalo puikuosis gardžioji traškioji bagetė !

Taigi, pradedame:


adaptuota pagal cookingmumu

Reikės:

* 375 g miltų ( paprastų)
* 12 g šviežių mielių
* 8 g druskos
* 300 ml šilto vandens
  

Gaminimo eiga:

Kildinimo inde  šlakelyje šilto vandens ištirpinti šviežias mieles, supilti likusį vandenį.
Suberti druską bei miltus ir mediniu šaukštu nepersistengiant išmaišyti tešlą.

Kildinimo indą su tešla uždengti švariu rankšluosčiu ir pastatyti šiltoje vietoje (palikau orkaitėje su įjungta šviesa) 1,5 val. iki tešla bent jau dvigubai pakils.

Tešlos paviršių galima lengvai pabarstyti miltais, kad iškilusi tešla nepriliptų prie rankšluosčio ;)



Iškilusią tešlą perdėti ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus, padalinti į 2 ar daugiau dalių.

Padalintas tešlos dalis sudėti į kepimo skardą, 2 ar 3 kartus įkirpti jų paviršių.

Įkaitinti orkaitę iki 200- 240°C karščio.

Orkaitės apačioje pastatyti gilią skardą (indą) su vandeniu.

Tada pastatyti kepimo skardą (čia virš indo su vandeniu) su bagečių tešla.

Kepti 25-30 min. iki bagečių paviršius apskrus ir taps tvirtas.

Garai, kylantys iš po kepimo skarda esančio indo su vandeniu, padeda susiformuoti dailiai bagečių plutelei.
Karts nuo karto užmeskite akį, ar nereikia papildyti vandens inde. ;)

Kadangi neturėjau spec. kepimo formos bagetėms, tai greitomis sukonstravau tokią vienkartinę formą iš kartoninės šerdies (likusios nuo audinio rietimo) - perpjoviau ją pusiau, sukabinau 2 dalis ir jas aptraukiau aliuminio kepimo folija, vidų ištepiau lašeliu aliejaus, kad bagečių tešla neprikibtų.

Bet jau turiu kitą, daug geresnę mintį/variantą (išsamiau apie tai kitą kartą ) kaip pasigaminti daugkartinę kepimo formą šios gardžios duonelės kepimui ir gausis ekonomiška bei ne ką prasčiau už pirktines ;)












 Komentarai:

* super mažai laiko tesugaišite, kad namie iškepti skanią traškią bagetę be visokių E  ;)
* gardi, smagiai traški išorėje, o viduje maloniai minkšta - idealu sumuštiniams ar šiaip paskanauti !
* pagardinta įvairiomis sėklomis (juodasis ir baltas sezamas, moliūgo bei saulėgrąžų sėklos)
* galima tešlos paviršių patepti pienu ar tiesiog vandeniu dėl dailesnės apskrudusios plutelės.
* kitas mano bandymas bus su begliuteniniais miltais ;)

Skanaus ;)
Related Posts with Thumbnails