2010 m. gruodžio 29 d., trečiadienis

Soufflé au fromage arba tiesiog sūrio suflė :)

Šį fermentinio sūrio kepinį be galo be krašto mėgstu tiek aš, tiek mano antra pusė, tad paprastu receptu dalinuosi ir su Jumis ;)

Receptas nužiūrėtas ELLE à Table Šį kartą gaminau iš 1/2 porcijos ( 2 asmenims)

Reikės:

* 20 g sviesto
* 20 g miltų
* 125 ml pieno
* 2 kiaušiniai (atskirti trynius ir baltymus)
* 100 g smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio
* druska, pipirai, tarkuotas muskato riešutas

* gabaliukas sviesto
* trupinių (pvz. malti džiūvesėliai)



Įkaitinu orkaitę iki 180-200 °C temperatūros.

1. Katinimo inde ant mažos ugnies ištirpinu sviestą.
2. Suberiu miltus
3. Išmaišau, kad nebūtų jokių gumulėlių - masė turi būti vienalytė
4. Po truputį pilu pieną ir nuolat maišau.

5. Kad išgauti vienalytę be jokių gumulėlių masę, tiesiog paplaku su šluotele.
6.-7. Tada po vieną įmaišau kiaušinio trynius - gaunasi geltonos spalvos masė.
8. Pagardinu druska, pipirais ir būtinai tarkuotu muskato riešutu - jis suteikia sūrio suflė ypatingą aromatą ir prieskonį ;)
9. Suberiu tarkuotą fermentį sūrį (geriau sūrį sutarkuoti smulkiai, tada masė lygiau iškyla ir yra puresnė)
10. Ir išmaišau iki vientisos masės.
11. Tada, atsargiai, neskubant į masę įmaišau iki standžių putų išplaktus baltymus ( plakant baltymus, įberkite žiupsnį druskos, geriau išsiplaks ;) )
12. Štai ir paruošta puri masė kepimui.

Kepimo indą ( tai gali būti bendras didelis indas arba porcijiniai indeliai) ištepu sviesto gabaliuku ir sieneles apbarstau trupiniais (maltais džiūvesėliais). Pašaunu kepti ~ 30 minučių. Būna, kad dar nepasibaigus kepimo laikui, suflė paviršius jau gerokai parudavę - tokiu atveju uždengiu folija ir palieku kepti toliau.

Štai ir sūrio suflė - paviršiuje apskrudusi plutelė, o viduje puri ir minkšta orinė masė.

Beje šį kepinuką reikia patiekti ant stalo nedelsiant, kol jis yra visame savo gražume ( išsipūtęs).

Vos atgnybus kampelį, sūrio suflė po truputį subliūkšta :)

Tai gan sotus, tačiau lengvas patiekalas, kurį galima valgyti su vištienos kepsneliais ir šviežiomis daržovėmis (garantuotas apsivalgymas :) ) arba tiesiog vieną be nieko ;) ( kai neturiu daug laiko sukinėjimuisi virtuvėje, tiesiog patiekiu vieną :) )
Skanaus ;)

11 komentarų:

  1. Tu kaip visad nustebini grožiais virtuvėje :) super

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, stengiuosi - bandau ilgoko pradingimo situaciją taisyti :)))

    AtsakytiPanaikinti
  3. yummy,yummy, yummy sako mano skrandis :)Ačiū, kad daliniesi tokiais puikumais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Simona, aha, jis beprotiškai skanus ir labai sotus patiekalas.

    AtsakytiPanaikinti
  5. man labai skanus jusu patiekalai daug gaminu is jusu blogo `=) norejau pasiteirauti o cia tik 100 gramu surio tereikia

    AtsakytiPanaikinti
  6. Vika, taip, jei gaminate 2 asmenims, pilnai užtenka 100 g fermentinio sūrio ( tik labai svarbu jį būtent smulkiai sutarkuoti, tada souflė yra vientisa ir tolygiai iškyla ) ;)

    AtsakytiPanaikinti
  7. atrodo nerealiai :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. puikumelis ir aciukas =) ryt bandysiu sita gardumyna mmmmm kaip jis mane vilioja negaliu ir dar karteli aciukas =)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sveiki! Kaip tik šiuo metu orkaitėj kaista šitas grožis, deja, man jis nekyla. Mano kepimo forma irgi tokia stiklinė tik tokia ilgoka stačiakampė, tai gavos mažas sluoksnis, gal dėl to nekyla? Rodos viską dariau kaip reikia :(

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, taip iškarto souffle ir neturi pakilti, kažkur nuo pusės kepimo laiko ;) arba dar įtakoja kepimo formos paruošimas (ji turi būti gerai ištepta sviestu ir nelikti jokių pirštų antspaudų, nes tokiu atveju souffle neiškils kaip reikia) , dar geras baltymų išplakimas bei kokio šviežumo patys kiaušiniai (labai švieži netiks,nes baltymas neišsiplaks taip gerai, kaip kad kelių dienų senumo kiaušinių) na ir aišku, itin delikatus jų įmaišymas į masę ;)

      Panaikinti
    2. taip pat įdėkite kitą kartą vienu baltymu daugiau nei trynių ( pvz. 2 tryniai ,o baltymų - 3 ) ir kepimo formą paruoškite iš anksto- ištepti sviestu, pabarstyti džiuvėsiais ar miltais (nepalikti savo pirštų anspaudų, nes tai sutrukdo souffle palikti indo sienelėmis) ir ~10-čiai minučių palikti šaldytuve. Dar įtakoja sūrio kiekis ;) Na ir per anksti neatverti orkaitės durelių (t.y. nedarinėti iki kepimo pabaigos);)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails