2011 m. balandžio 9 d., šeštadienis

Gougères au jambon - sūrio pyragėliai su kumpiu

skanumėlis, skanumėlis neišpasakytas... sotūs puikūs, oriniai su virto kumpio juostelėmis ir sūrio prieskoniu... kas gali būti geriau? :))) Q-e-zine blog'e pateiktas receptas kuo puikiausiai tiko :)

12 didelių gougères:

  • 125 g miltų
  • 100 g sviesto
  • 115 g vandens
  • 4 kiaušiniai
  • 120 g stambia tarka sutarkuoto sūrio pasirinktinai
  • 150 g virto kumpio
  • druskos, maltų pipirų
  • malto muskato riešuto
Paruošti plikytą tešlą :

puode užvirti pasūdytą vandenį su sviestu, kaitinti iki sviestas pilnai išsilydys.


Kai vanduo pilnai užverda, vienu ypu suberti miltus ir mediniu šaukštu greitai išmaišyti
,
iki masė pradės atšokinėti nuo katinimo indo sienelių ir sušoks į gabalą.

Tada tešlą perdėti į kitą indą ir įmaišyti po vieną kiaušinį.

Pastaba: kiaušinį reikia labai gerai įmaišyti, tik tada dėti kitą ir vėl įmaišyti.


Pagardinti maltais pipirais bei maltu muskato riešutu.

Sutarkuoti fermentinį sūrį (arba kitą , kurį pasirenkate pagal save) , suberti į tešlą, gerai išmaišyti.

Virto kumpio griežinėlius supjaustyti plonomis juostelėmis ir, sudėjus į tešlą, gerai išmaišyti.

Įkaitinti orkaitę iki 180°C

Į keksiukų kepimo formas sudėti tešlos ( pakabinti po gerą valg. š. ) ir pastatyti kepti 20-25 minutėms.

O kad gougères greičiau apskrustų, galima kepti taip : 10 min. 180°C , po to pakelti temperatūrą iki 210°C ir palikti kepti 15 min.

Pastaba: jei po ranka neturite keksiukų kepimo formos, tai tešlą galite tiesiog šaukšto pagalba tiesiog ant kepimo popieriaus išdėlioti paliekant pakankamai vietos, kad gougères turėtų vietos išsipūsti.

Gougères'ų paviršius turi būti dailiai apskrudęs. Iškepusius pyragėlius patiekti iš karto (kaip antrą patiekalą) su kokiu bešamelio-pievagrybiu padažu, arba atvėsinti ir juos valgyti aperityvui.

Skanūs tiek karšti, tiek šilti, ar pilnai atvėsę. Geriausio skonio būna tą pačią dieną.

Šiuos pyragėlius galima pagardinti ir geru šaukštu garstyčių + kokiomis žaliomis alyvuogėmis bei vytinto kumpio gabaliukais - irgi labai gardu. ;)

Arba žolelėmis, kokiais aštriais pipiriukais - bus pikantiški. Taip pat puikiai tiks ir rūkytos lašišos gabaliukai ar pakepti pievagrybiai...

Taip pat iškepusius gougères'us galima įdaryti įvairiais paruoštais nesaldžiais kremais kaip ricotta sūrio arba kokiu avokado mousse'u...žasių kepenėlių paštetu... maskarponės sūrio kremu.... pelėsiniu sūriu ir lazdyno riešutais... fetos sūriu ir pievagrybiais... menke, svogūnais ir paprika.... sraigėmis ir grietinėlės sūrio kremu... ryžiais ir daržovėmis...Gouda sūriu ir kmynais...

Taip pat galima eksperimentuoti ir ruošiant gougères'ų tešlą, kvietinius miltus pakeisti kitais pvz. : ryžių, ruginiais, grikių, žirnių, kama miltais .... - kaip tik su paskutiniais ir planuoju išbandyti :))))

Puikiai dera prie gougères'ų - žalios, šviežios salotos !


Skanaus ;)

30 komentarų:

  1. Nuostabu! Kaip visada :) Čia aš visada randu kažką tokio, ko kituose blog'uose nerasi :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Visiškai pritariu Vilmai.
    Labai noriu šių pyragėlių. Trečiadienį vyras kaip tik grįžta iš Paryžiau, gal ta proga pagaminti :).
    Beje, IRRI, o kokį virtą kumpį rekomenduotum?

    AtsakytiPanaikinti
  3. Vilma, smagu girtdėti , kad atrandi kažką įdomaus IRRI style blog'e ;)

    Zivile, ooo tada būtinai saviškį pavaišink tokiais pyragiukais (gali juos mažesnius suformuoti tiesiog ant kepimo skardos su šaukštu išdėliok palikdama pakankamai vietos, nes jie labai išsipučia :)) - gausis kaip vieno kąsnio pyragiukai ;))

    dėl kumpio, tai rekomenduočiau rinktis geresnės kokybės ;)
    aš naudojau šį : "Jamón serrano Argal" http://www.doit24.de/productpics/w_400/h_400/29504180.jpg labai puikus ir skanus ;) tiesa, gali dėti vytinto kumpio - maniškiui labiau patiko būtent su vytintu kumpiu ir alyvuogėmis, mat pirmas variantas- yra tikrai švelnaus skonio, o šis toks su prieskoniu.

    AtsakytiPanaikinti
  4. IRRI, ačiū. Apie kumpį paklausiau, nes lietuviški tai "nevalgomi". Aš dar pagalvojau, kad su šonine būtų visai skanu. Mano vaikas tai "mėsiaėdis" tai manau ir jam labai patiktų. Bandysiu gal net ir šiandien išsikepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Zivile, dėl lietuviškų esi visiškai teisi- jie sunkiai valgomi - gerokai persūdyti ;) turėtų būti ir su šonine skanu - to nebandžiau, mat pati teikiu pirmenybę vytintam, o po virtam kumpiui :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Man irgi labiau patinka vytinta tiek dešra, tiek kumpelis. Pradėjau net pati nugarinę vytinti. Bet galvoju, kad pyragėliai su itališku ar ispanišku kumpiu būtų skaniau, nei su mano darytu. Vis tiek jie turi būtent tam kumpiui būdingą gerai išreikštą skonį.

    AtsakytiPanaikinti
  7. Zivile, na, bandyti reikia, gal ir su naminiu vytintu kumpeliu skanu būtų ;)

    AtsakytiPanaikinti
  8. ir vis tik koks suris labiausiai tinka?? turiu visokiu, dievinu surius :) neapsisprendziu ar su parmazanu daryti ar su fermentiniu tarkuotu? labai jau nekantrauju ju sivakar issikepti :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Ieva, sunku pasakyti koks labiausiai tinka ;)įprastai gougères'ams pagrindui naudoja gruyère ar emmental'į kaip ir kitus sūrius ;) pvz., maišyta su paprastu fermentiniu ir su džiugo irgi labai skanu ;) su kokiu puskiečiu manau, būtų dar geriau ;)tiesiog reikia bandyti ir tada bus aišku ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na pagaliau ir aš išbandžiau šiuos pyragėlius. Labai labai patiko. Tik tiek, kad druskos neapskaičiavau tai galėjo būti mažiau sūrūs. Kepiau su Jambon serrano.

    AtsakytiPanaikinti
  11. Zivile, jjejeeee, smagu girdeti, o beje, o kaip vyrui? ar patiko? man šiuo metu tai skaniausias virtas kumpis... užsipirkau jo kitam savaitgaliui- didelis balius nusimato, teks tuntą gougeres'u kepti :)))

    AtsakytiPanaikinti
  12. Vyrui irgi patiko. Kitą kartą kepsiu iš dvigubos porcijos, nes dabar gavosi tik paskanavimui :))

    AtsakytiPanaikinti
  13. Nuostabūs keksiukai!!!!! tikrai čia galima rast visokių idomių receptų, kurie tikrai visi yra verti dėmesio. Ačiū už nuostabias idėjas :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. as labai noreciau tokiu keksiuku tik saldziu, gal bandyt i tesla det cukraus, tik nezinau ar po kiausiniu ji geriau imaisyt ar pries. ir vietoj surio su kumpiu det pvz isplakta maskarpone su braskem, idomu ka sgautus.... :))

    AtsakytiPanaikinti
  15. Zivile, joa, juos galima kepti net ir iš trigubos porcijos ( beje, taip kepiau velykoms ;) )

    Agne, smagu, kad patiko ;)

    Ieva, jei nori saldžių, tai tešlą ruošk kaip plikytą, tik neberk jokių sūsrių prieskonių ir sūrio, o gali įberti kokio vanilinio cukraus arba /ir lašelį romo pvz. Įdarą ruošk atskirai ;) t.y. įdaryk tik iškepusius pyragėlius- bus labai gardu ir ypač su maskarponės kremu ir šviežiomis braškėmis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Labai skanu! Vakar bandziau ir likau labai patenkinta :) Tik vietoj kumpio nuaodjau paprikas, nes mano drauge vegetare :) Bandysiu kita karta su kumpiu :) aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  17. super , kad patiko ;) man pačiai jis labai ,vien tuo, kad galima bet kaip įdaryti ar tiesiog pačią tešlą pagerinti papildomais priedais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Bandeles-pyrageliai nuostabus, tiesiog fantastisko skonio. Aciu labai

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Inesa, smagu, kad patiko ;) Jie man yra nepamainomi užkandžiams ;)

      Panaikinti
  19. Noriu paklausti kaip del vandens,cia gramais,tai sverti vandeni?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Sveiki. O gal kas nors bandėte su karštai rūkytu kumpiu? Nes virto kumpio dabar neturiu, o labai norėčiau pabandyti. Ar jau tada geriau būtų tiesiog su sūriu juos padaryti...? :)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Eilini karta vartau si IRRI bloga ir negaliu atsistebeti receptais. Tiesiog sis blogas - mano ikvepimu saltinis!
    Tuo paciu didelis aciu ir pagarba blogo autorei! Irma, tu nerealiai gabi maisto ruosime ir receptu parinkime. Didelis aciu tau.
    Tikiuosi, kad tu nepavarsi ir nusustosi ji toliau pildyti.

    AtsakytiPanaikinti
  22. ačiū už receptą, superinis!

    AtsakytiPanaikinti
  23. Nu jau koks didelis AČIŪ... tiesiog nuostabūs... Šeimyna įvertino dideliu pliusu... Dabar jie bus mūsų favoritai

    AtsakytiPanaikinti
  24. Atradimas! Per Adventa nutarem nevalgyti saldumynu... Tad paprastus saldzius keksiukus pakeitem siais - puiku! O dar komentaruose ideju radau kitiems kartams ;)

    AtsakytiPanaikinti
  25. Pats ragavau, bet tikrai tikrai skanu :)

    AtsakytiPanaikinti
  26. Sveiki,
    sakykite kiek keksiukų iš šios porcijos gaunas?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails