2013 m. vasario 22 d., penktadienis

Keksas su džiovintomis slyvomis ir kokoso drožlėmis

 
vakar šeimyna užsiprašė kažko saldaus ir skanaus, o parduotuvinių desertų nebeįsiūlysi ( nors ir patiems nelikę joko noro valgyti neaiškios kokybės bei sudėties saldumynus iš prekybcentrių ar kepyklėlių)
taigi, bendru balsavimu nusprendėm išsikepti gardų keksą , kurį karts nuo karto vis iškepu : Keksas su džiovintais vaisiais ir cukatomis 
 
o šį kartą receptas truputį pakoreguotas. ;)
 
taigi:
 
30 cm ilgio keksui iškepti
 
Reikės:
 
* 200 gr minkšto sviesto ( ne riebalų mišinio ar tuo bal margarino)
* 150 gr rudojo cukraus
* 150 gr kvietinių miltų
* 150 gr Spelta miltų
* 1 kupinas arbat.š. kepimo miltelių
* 4 kiaušiniai
* 200 gr supjaustytų džiovintų slyvų
 
 

 
Gaminimo eiga:
 
Įkaitinti orkaitę iki 180-200°C.
 
1. Išsijoti dviejų rūšių miltus su kepimo milteliais.
2. Inde išsukti minkštą sviestą su cukrumi, po vieną įplakti kiaušinius. Įmaišyti išsijotus miltus.
3. Suberti kokoso drožles, sudėti pjaustytas džiovintas slyvas - viską atsargiai permaišyti.
4. Paruoštą kekso tešlą sukrėsti į sviestu išteptą ir kokoso drožlėmis pabarstytą kepimo formą, paviršių išlyginti.
5. Pastatyti kepti orkaitėje ~ 60 min.
6. Iškepusį keksą (tikrinti įsmeigus medinį iešmelį jis turi likti švarus, neaplipęs tešla) ištraukti iš orkaitės, palikti pilnai atvėsti ant metalinių grotelių.
7. Patiekti ragauti prie kavos ar arbatos , o gal su gardžiais plombyro ledais ;)
 
 









Komentarai:

* tai nesudėtingai ir gan gretai iškepamas keksas
* stebėtinai nesaldaus skonio - kas žavi ;)
* traškus ir trapus
* kitą kartą dėsiu dar daugiau džiovintų slyvų - jos čia puikiai tinka
* labiau primena gardžią duonelę, nei saldų pyragą
* kepsiu dar ir dar kartą !

Skanaus ;)

2013 m. vasario 20 d., trečiadienis

Kokoso kremo ir chia sėklų pudingas su bananais


adaptuota pagal  
 
 
4 porcijoms
500 ml kokoso kremo
3 valg. š. chia sėklų
2 valg. š. natūralaus medaus
2 prinokę bananai
1 arbat.š. vanilės ekstrakto
 saujelė kokoso drožlių

Bananus supjaustyti griežinėliais.
Kokoso kremą, chia sėklas, naminį vanilės ekstraktą ir medų sudėti į plaktuvą/smulkintuvą ir plakti iki vientisos masės. Jei trūksta saldumo, papildomai pagardinti medumi. 
Pudingo masę po 1 valg. š. sukrauti į individualių porcijų indelius, ant viršaus sudėti po 3 banano griežinėlius, ant viršaus sukrauti likusią pudingo masę. Pastatyti į šaldytuvą 12- ai valandų ( per naktį)
Prieš patiekiant puošti šviežio banano griežinėliais bei užberti ant viršaus žiupsnelį kokoso drožlių.
 
 




 
Komentarai:
* sotus, kreminis desertas - be jokių pieno produktų
* turtingas omega-3 ir kt. naudingoms organizmui medžiagoms.
* galima ruošti su šviežiomis braškėmis
* kiekvienos porcijos dugne galima pabarstyti kokosinių sausainių trupinių- duos papildomą skonį.
 
Skanaus ;)

2013 m. vasario 13 d., trečiadienis

Kalbanti kava šv. Valentino dienos proga !



Štai taip rytoj pradžiuginsiu saviškį .... Juk daug žodžių nereikia, kad išreikšti tikrus jausmus,  ar ne ? ;)  na ir bandau laimę su šia nuotrauka laimėti  šv. Valentino konkurse :)))


Visiems smagaus ruošimosi šv. Valentino dienai !!!

Jūsų,
Irma

2013 m. vasario 12 d., antradienis

Brokolių soufflé su President sūriu

 
užsimaniau žalio lengvo greitai paruošiamo daržovinio su sūrio prieskoniu ... šiandien mano virtuvėje karaliauja brokoliai - mėgstu juos žalius ( nevirtus), tik blanširuotus, apkepų, ir kt. pavidalu...
 
Tai puiki, lengvai virškinama daržovė, turinti gerokai daugiau kalcio nei žiediniai kopūstai, taip pat pilna vitamino C, be to, folio rūgšties, magnio, fosforo, beta karotino, vitamino A ... ir daug visko ko geriausia mūsų organizmui.
 

 
2 didesnėms arba 4 mažesnėms porcijoms
 
Reikės :
 
 
1 brokolių galvos
150 ml liesos grietinėlės ( galima keisti pienu)
1 valg. š. miltų ( galima keisti krakmolu)
1 valg. š. sviesto
3 kiaušinių
90 g kalakutienos kumpio ( nebūtinai)
druskos, malto muskato ir pipirų
 
gabaliuko sviesto
maltų džiūvėsių


 
Gaminimo eiga:
 
Įkaitinti orkaitę iki 160-180 laipsnių karščio.
 
1. Brokolio galvą nuplauti, išskaidyti šakelėmis, apvirti sūdytame vandenyje ( max 5 min.) Atvėsinti. Sutrinti šakute ar smulkintuvu.
 
2. Paruošti bešamelio padažą : keptuvėje išlydyti sviestą, suberti miltus, vikriai išmaišyti, palaipsniui supilti grietinėlę vis paplakant šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių. Pagardinti prieskoniais bei druska.
 
3. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų, trynius po vieną įmaišyti į bešamelio padažą. Sudėti trintą brokolio galvą.
 
4. Kalakutienos kumpį supjaustyti smulkiais kubeliais, suberti į brokolių/trynių/bešamelio masę - išmaišyti.
 
5. Baltymus išplakti iki baltų standžių putų, atsargiai įmaišyti į masę.
 
6. Kepimo indus ištepti sviestu ir pabarstyti maltais džiūvėsiais.
 
7. Porą šaukštų paruoštos masės sukrėsti į kepimo indus, tada dėti po 2 (didesniems indams) arba po 1 ( mažesniems indams) lapelį "President" sūrio Cheddar sumuštiniams , ant viršaus sukrėsti likusią masę.
 
8. Pastatyti kepti :  ~15-20 minučių mažesniuose indeliuose ir ~30-35 minutes - didesniuose.
    Kepti iki soufflé paviršius dailiai pakils ir gražiai apskrus.
 
9. Patiekti nedelsiant su žaliomis salotomis.
 

 




 
Komentarai:
 
* lengvas, purus, gan greitai paruošiamas patiekalas
* galima nedėti jokio kumpio - skonis nuo to nenukentės
* skanus ir pilnai atvėsęs.
* Cheddar sūrį galima keisti kitu - pabandyti su  kokiu fetos ar rikotos sūriu.
 
Skanaus ;)
 

Traškūs kokoso šokolado saldainiai su chia sėklomis - sveikiausias šokoladas !!!

                                    
Ech... man tai atradimas Nr. 1 ! Šokoladą mėgau anksčiau, mėgstu ir dabar,  manau, mėgsiu ateityje ... daugiau ar mažiau priklausomai nuo laikotarpių ir didesnių /mažesnių poreikių jam ;)

O čia natūralus produktas, praktiškai be dirbtinio cukraus ir visiškai sveikas (jokių nereikalingų riebalų, visokių E ir kitos neaiškios chemijos)

Dar taip greitai ir be jokio vargo paruošiama !


Pati sveiko šokolado idėja atrasta puikiame blog'e :

Voras Tinkle
 
Na ir manoji mažiau saldi versija: praturtinta papildomu magnio šaltiniu - Chia sėklomis
 
Reikės:
 
* 200 g kokoso drožlių
* 1 valg. š. kakavos (ne mažiau nei 20-22 % riebumo)
* 2 valg.š. Chia sėklų
 
saldumo mėgėjams + 1 šaukštas natūralaus medaus
 
* silikoninių formelių saldainiams ( tinkamos ir ledukams)
 
gaminimo eiga:
 
1. Kokoso drožles ir Chia sėklas suberti į smulkintuvą ir malti iki skystos baltos konsistencijos (protarpiais daryti pertraukas, kad smulkintuvas neperkaistų) Užtruksite vos ~ 10-15 min. ;)
 
2. Suberti kakavą ir dar kartą gerai pamalti - konsistencija iš vis suskystėja ir ją bus lengva supilstyti į formeles.  
 
2.2. Jei nuspręsite pasaldinti ir įdėsite šaukštą medaus, nuo jo skysta masė akimirskiu pavirs kietesne, primenančia minkštą plastiliną - tiesiog tokią masę kabinkite šaukšteliu ir įspauskite į formeles.
 
3. Į silikonines formeles supilti kokoso šokolado masę, pastatyti į šaldytuvą  ir palikti kelioms valandoms, kad sustingtų.
 
4. Laikyti šaltai.



 




Komentarai:
 
* šis variantas nėra labai saldus, tad  saldumo mėgėjams rekomenduoju į masę įdėti 1 šaukštą natūralaus medaus ;)
* Chia sėkliukes galima iš anksto sumalti kavamale iki miltelių, ir tada sumaišyti su kokoso drožlėmis - bus vientisesnės konsistencijos.
* Chia sėklas galima keisti kitomis, pvz. linų ;)
* Manau, kad tokį kokoso šokoladą galima gaminti ir su smulkintais riešutais ar net su riešutų sviesto įdaru skonio paįvairinimui.
 
* kitas bandymas - žalios spalvos kokoso šokoladas su .. spirulina ! ;)
 
Skanaus ;)
 
 

2013 m. vasario 1 d., penktadienis

Morkų soufflé su kalakutienos kumpiu

 
dar viena mano aistra  soufflé, ypač nesaldiems - čia galima pažaboti fantaziją ir soufflé pagaminti iš įvairiausių daržovių,  sūrio, mėsos ir t.t..
 
Šį kartą duoklė atiduodama mėgstamiausiai spalvai - oranžinei ir karotinui - morkoms !
 
adaptuota pagal :
recettes de cuisine  

 
 
4 porcijoms reikės:
 
 
* 400g morkų
* 30g sviesto
* 250 ml migdolų pieno (galima keisti į gyvulinį pieną)
* 30g miltų
* 90 g virto kalakutienos kumpio (supjaustyto siauromis juostelėmis)
* 30g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
* 6 kiaušiniai
*2 valg. š. natūralios pomidorų tyrės
*1/3 susmulkinto poro (galima keisti svogūnu)
*druskos, juojų pipirų, malto muskato riešuto
+
 
* gabalėlio sviesto
* maltų džiūvėsių 
 
Gaminimo eiga:
 
1. Nuplauti morkas, nuskusti, supjaustyti gabaliukais, sudėti į verdantį pasūdytą vandenį. Virti 20 min. , nupilti vandenį, sutrinti išvirtas morkas į tyrę blenderiu ar tiesiog šakute.
 
2. Įkaitinti orkaitę iki 150-170° C 

3. Kaitinimo inde ištirpinti sviestą ant silpnos ugnies, suberti vienu ypu miltus ir greitai išmaišyti. Tada po truputį pilti migdolų pieną vis paplakant šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių. Pagardinti druska, juodais pipirais bei maltu muskato riešutu. Nuimti nuo ugnies, suberti tarkuotą parmezano sūrį, sudėti kiaušinių trynius, natūralią pomidorų tyrę bei porą ir kalakutienos kumpį. Viską išmaišyti.
 
4. Kiaušinių baltymus su žiupsneliu druskos išplakti iki standžių baltų putų  1/3 išplaktų baltymų įmaišyti į pirminę masę, vėliau sudėti likusią baltymų masę ir atsargiai išmaišyti.
 
5. Paruoštą soufflé masę sukrėsti į kepimo indus , išteptus sviestu ir pabarstytus maltais džiūvėsiais.
 
6. Pastatyti kepti 15- 25 min. ( priklausomai nuo kepimo indo dydžio)
7. Kai soufflé gražiai apskrus, išimti iš orkaitės ir nedelsiant patiekti ragauti.  







Komentarai:

* iš ties lengvas, švelnus, orinis - lengvai suvirškinamas
* puikios, apetitą keliančios, oranžinės spalvos
* vietoje migdolų pieno galima naudoti pvz. sojų pieną
* puikiai dera su šviežių daržovių salotomis
* net ir pilnai atvėsęs išlieka purus ir orinis !


Skanaus ;)

Related Posts with Thumbnails