*3 kiaušinių
*100g. cukraus
*1 pok. vanilinio cukraus
*200g mascarpone sūrio
*24 sausainių "damų pirštelių"
1/2 litro stiprios kavos be cukraus
kakavos miltelių pabarstymui
IKI prekybe centre tam reikalui nusižiūrėjau šią tirpią kavą (tiesą pasakius, net nežinau, kodėl būtent šią pasirinkau... :) ) Taigi, suberiu 3-4 valg. š. šios tirpios kavos, imu 1/2 litro vandens ir jį supilu į didelį indą ir viską išmaišau- palieku šaldytuve.
atskiriu kiaušinių trynius nuo baltymų ir juos išplaku iki purios masės kartu su cukrumi ir vaniniliu cukrumi.
tada į šią trynių+cukraus masę sudedu mascarpone sūrį ir gerai išmaišau šluotele iki vientisos masės. Reikia, kad neliktų atskirų mascarpone sūrio gabaliukų, tad šiam reikalui tokia šluotelė pats tas ;)
atskirame inde su žiupsneliu druskos iki standžių baltų putų išplaku kiaušinių baltymus ir juos delikačiai įmaišau į trynių-mascarpone masę -kremas tiramisu jau paruoštas !
pailgas stačiakamio formos indas šiam kartui - super ;)
šakutės pagalba prilaikant pirštais greitu judesiu panardinu vieną damos pirštelį į kavos tirpalą ir greitai ištraukiu- sausainiai turi vos sudrėkti ir "neprisisiurbti" perdaug kavos, nes vėliau tiramisu tiesiog "plaukios" kavoje ;)
ir taip sumirkau po vieną damos pirštelį ir sudedu juos į indo dugną - pirmas sluoksnis. Tada ant viršaus kraunu kremą, kad padengti damų pirštelius ir vėl kitas sluoksnis pamirkytų kavoje damų pirštelių - kremas - damų piršteliai - kremas ir pabaigoje
paviršių sietelio pagalba pabarstau paprasta kakava.
Ir pastatau į šaldytuvą nemažiau nei 4 valandoms.
Voila, mano antras bandymas ir kuo puikiausiai pavykęs ! (pirmasis bandymas buvo irgi labai gardus, tik truputį "plaukiojo" kavoje :)))) ) Visada galvojau, kad šis desertas iš ties sudėtingas pasigaminti namų sąlygomis, bet išbandžius nuomonė akimirksniu pasikeitė ;) Paprasčiau buti negali :) Daugelyje receptų naudojamas kavos ar kt. likeris ( šį malonumą pasilieku kitam kartui). Taip pat galima Tiramisu gaminti atskiromis porcijomis stikliniuose indeliuose ar pan. tada beliks tik, apsiginklavus šaukšteliu (nereikės dėlioti kiekvienam į lėkštutę...), gardžiuotis šiuo Dievų maistu.
Tai tradicinis Tiramisu. Youtub'e užtikau ir super'inį filmuką ( labai aiškus ir be prancūzų kalbos mokėjimo ;) Žvilgtelkite ;)
o jo variacijų yra begalės, pvz. braškinis Tiramisu ( šį irgi išbandžiau, tik nespėjau įamžinti - kaip greitai buvo sudorotas :) ) yra labai gaivus, ir kas nemėgsta šokoladinio (maniškiui labiau prie širdies ir skrandžio- braškinis ar koks kitoks...) drąsiai galima pasigaminti ir :
*nektarinų tiramisu (beje, dabar prekybcentryje kaip tik nuolaida šiems vaisiams)
*be kiaušinių tiramisu (aktualu, tiems, kas negali valgyti žalių kiaušinių bet kokia patiekimo jų forma)
*aviečių tiramisu ( dabar kaip tik tik prasidėjęs aviečių sezonas :)
* dietinis tiramisu (tiems, kas skaičiuoja kalorijas ;) )
....ir dar patį didžiausią kalną Tiramisu receptų galima surasti Ptitchef puslapyje ;)
Smagaus naršymo ir skanaus gaminimo ! ;)
Mėgstu Tiramisu :), bet nežinojau, kad yra ir kitokių nei šokoladinis variantas, reiks išbandyti :).
AtsakytiPanaikintiBeje, aš irgi arbatos "šaukšteliu" naudojuosi kaip sieteliu :D
Man jis irgi labai labai... Tik aš dažniausiai baltymo nebesudedu, man labiau patinka be jo. Aišku, jei reikia didesnio kiekio... :D
AtsakytiPanaikintiUgne, yra yra , ir tikrai verta išbandyti ;) ypač braškinį - jis labai gaivus ;) štai, dietinis pastaruoju metu ir man pačiai tapo aktualesniu :))))
AtsakytiPanaikintio sietelis - tikrai nepamainomas visose virtuvės situacijoje :)
Agne, reikės man išbandyti nedėti baltymo, nes, tiesą pasakius, tik sumaišius mascarpone sūrį su trynių mase, neatsispiriu pagundai porą gerų šaukštų nesulažiusi.... :)
Tavo įkvėpimas - pačiu laiku. Nuo pyrago atliko krūva "damų pirštelių", dabar jau žinau, kur juos sunaudosiu :)
AtsakytiPanaikintiSkaičiau ,ir seiles ryjau :) Rimtai :) Bandysiu ir aš pasidaryti ...mmmm ... :)
AtsakytiPanaikintiskamba itin skaniai, bet turbūt neišdrįsčiau dėl salmoneliozės baimės :)
AtsakytiPanaikintiAš su kiaušiniu darau tik kai kaimiškų turiu. O jei įpilsi į kremą slyvų likerio šaukštą mmmm. Tobulas desertas
AtsakytiPanaikintiSveiki,
AtsakytiPanaikintisiandien pagaminau si deserta. Na tikrai dievisko skonio! Tik va man iskilo klausimas - ka duoda baltymai? Nes zurnale praktiskai toks pats receptas, tik be baltymu, tai be ju ir dariau. Bet nuotraukoj ten parodyta toks pjaustomas desertas, kas man atrodo neimanoma, nes i si skanesta ieina mascarpone ir kiausiniai. Man gavosi pliurze, bet labai skani :)))
O del salmaneliozes, tai man atrodo kaimiski kiausiniai didesne galimybe kad su ja, nes pirktiniai kiausiniai buna patikrinti ir nuplauti vistiek kazkuo... ir is vis, salmanelioze buna ne kiausinyje, o ant luksto.
Egle, puiku, kad patiko šis receptukas ;)
AtsakytiPanaikintiDėl baltymų, tai jie suteikia kremui purumo. O dėl pjaustomo tiramisu, spėju, kad sausainukai bus perdaug prisigėrę kavos ;), todėl ir gavosi pliurza ( vieną kartą irgi esu perdaug kavoje užmirkiusi damų piršelius, tai tiramisu ant dugno buvo "prisigėręs" kava ir valgomas buvo lyg košė šaukštais)
O dėl visų tų salmonelių, aš vistik renkuosi kaimiškus kiaušinius (gauname jų iš maniškio senelių - tad 100 % garantija) ;) jie man patikimiausi :)
Autorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintiLabai nuostabus blogas ir labai laukiau, kada teks išbandyti šitą receptą pasigaminti namie, bet man skonis gavosi visai ne kaip tikro tiramisu, nors neaišku, kuris tas tikrasis. Draugui labai patiko, o vat man kažkaip nelabai, įdomu, kas ne taip, nes tiksliai pagal receptą padariau. Man netgi vienas tas kremas nėra skanus... gal žinote tiramisu receptų su ledais, esu valgius kažką panašaus, apačioj sausainio sluoksnis, o viršuj maskarponė, bet taip sušalus, kaip ledai... man tai buvo skaniausias tiramisu variantas... o gal tiesiog galima visą tą indą kišti į kamerą?
AtsakytiPanaikinti25453782 - yra tikrai nemažai tiramisu receptų variacijų ir šis beje vienas iš tų tikrųjų ;) dėl sušaldymo ( tai turi omenyje tiramisu ledus) galima bandyti šaldyti šaldiklyje, manau turėtų būti skanu- pati to dar nebandžiau, bet ir planuose ;)
AtsakytiPanaikintiO kiek yra pokelis vanilio cukraus? Nes pas mus pirkti yra tik bonkutes , ne pakeliai :)
AtsakytiPanaikintiLabai labai labai gardus !!! Tik apatinis sluoksnis truputuką per drėgnas išėjo, o viršutinis per sausas.. Bet ryt vėl bandysiu antrą pasidaryti ((: Ir dar labai puiku, kad daugybė nuorodų sudėta, tikrai dėkui už pasidalinimą ((:
AtsakytiPanaikintiVladai, 1-ame pokelyje yra 16 gramų vanilinio cukraus ;)
AtsakytiPanaikintimiledo, įdomiai, kad viršus gavosi sausokas ;) šiaip jį drąsiai galima drąsiai palaikyti šaldytuve ir 2 paras, ir tik tada patiekti valgymui - tada jis pilnai "prisirpsta" ir yra geriausio skonio ;)+ alkoholis (kavos likeris, romas konjakas ar pan.) vis tik būtinas ingridientas.
Sveiki, norėčiau padaryt tiramisu gimtadieniui, ir man kilo klausimas: kokio dydžio (maždaug) tas indelis kuriame darėte tiramisu? Ir kažkur internete mačiau, kad tuos dam pirštelius dar deda šonuose... Ar jie tam, kad prilaikytų visą torto struktūra? Be to, ar šiame tiramisu būtinai turi būti mascarpone sūris, ar tiktų ir koks riccota?
AtsakytiPanaikintiIewuta1999-
AtsakytiPanaikintiten standartinio dydžio plastikinė dėžutė ;)
damų piršelius, kiek pati eisu mačiusi, deda šonuose, kai ruošia tiramisu tortą arba šarlotę ;)
Tikrasis tiramisu ruošiamas būtent iš maskarponės sūrio.
Galite bandyti ir su kitais, tiesiog skirsis skonis ir konsistencija.
IRRI, labai prašau patikslinkite, kiek tų pirštelių reikia?..... Recepte parašyta, kad 24, o nuotraukoje ir recepto aprašyme gaunasi,kad jų tikrai daugiau.
AtsakytiPanaikintiPagarbiai
Saulė
Saule, jei nusipirksite didelį poką damų pirštelių - tikrai neapsiriksite ;) jau geriau lieka keli nepanaudoti, nei pritrūksta ;)
AtsakytiPanaikintiO čia dėta dvigubai daugiau, t.y. pirmam sluoksniui ~ 20 vnt, ir antram panašiai, mat pati indo forma yra didesnė ir pailgesnė ;)