2009 m. rugpjūčio 2 d., sekmadienis

Vasarinės "Malkos po sniegu" - bandymas nr.1

Nors ir vasara ir iš ties kepina, "malkų po sniegu" taip užsimaniau, kad nieko nelaukusi vakar ir išbandžiau :) Receptas nugriebtas iš SM ir, kaip visada, kiek pakoreguotas.

Taigi, ko reikia:

Tešlai "malkoms"

*200 g kieno sviesto
*200 g giretinės (30% riebumo)
*1 arb. š. sodos
*1 arb. š. acto
* 450 g miltų

Įdarui:

* 1 kg šviežių vyšnių be kauliukų


Glaistui "sniegui" :

* 380 g 40 % riebumo grietinės
* 400 g 30 % reibumo grietinės
* 150 g cukraus
* 1/2 pok. grietinėlės standiklio
* 1/2 pok. vanilinio cukraus
* keletos lašų citrinos sulčių


sviestą, ką tik ištrauktą iš šaldiklio, sutarkuoju burokine tarka ( super, paprasta ir greita) , supilu sodą, nugesintą acte ir sumaišytą su grietine, suberiu miltus ir, pasiraitojusi rankoves, minkau iki vientisos masės, gan kietokos. Tada iš masės suformuoju "batoną" ir jį supjaustau dalimis ( man gavosi 17 dalių) , kurias palieku šalti šaldytuve 1,5 val. ( pagal orginalų receptą reikėtų 3 val. ,bet taip ilgai neiškenčiau :) )
tada ėmiausi vyšnių "nukaulinimo" - teko tai daryti rankomis, nes to stebuklingo aparačiuko neturiu - dabar bus proga jį įsigyti :)

po 1,5 val. ištrauku teškos gabaliukus ir kievieną atskirai iškočioju į pailgą "blyną", kurį "įdarau" eilute surinkiuotų vyšnių ir suvynioju į tūtelę - ir taip visus 17 gabaliukų. Ir tūteles pašoviau kepti 200 C karštumo orkaitėje 12 minučių .
Kadangi į vieną skardą netilpo, kepiau dviejose skardose iškarto - kitąkart kepsiu atskirai, nes viršutinė skarda iškepė geriau ir greičiau, apatinę teko dar kiek pakepti.



et voila, mano "malkos" paruoštos sukrovimui " tik dar garuoja - per šį laiką kol jos vėsta

ruošiu glaistą "sniegą" : grietinę supilu į indą aukštomis sienelėmis, tada suberiu cukrų, vanilinį cukrų , keletą lašų citrinos sulčių ir visą plaku elektriniu plakikliu iki vientisumo, kol glaistas pradeda tirštėti. Tada suberiu 1/2 pokelio grietinėlės standinklio ir vėl plaku iki glaistas sutirštėja taip, kad nevarva.

"Stirtos" krovimas: kadangi neturiu tokios didelės lėkštės ar padėklo, tai teko viską krauti ant pjaustymo lentos, patiestos kepimo popieriumi: dedu keletą tūtelių, tada užtepu glaistu ir vėl sluoksnis tūtelių ir vėl glaistas ir taip iki baigsis visos tūtelės, paviršių apglaistau ir kad pyragas "neišplauktų" (nesulaukiau kol pilnai atvės tūtelės ir dar karštas jas sukroviau :) ) su visu kepimo popieriumi perkėliau į kepimo skardą (čia be MB pagalbos neapsieita) - visa tai į šaldytuvą , kad viskas gerai sustingų ir tūtelės permirktų užteptu glaistu.

šiandien pusryčiams ištraukiu "prisirpusias" "Malkas po sniegu" - tikrai labai gardu ir aš prisidedu prie pagyrų šiam pyragui !
Kremas nebuvo toks riebus, kaip kad galėjo atrodyti iš pradžių (vis tik 40 % ir 30 % grietinė)
Ir tas skonių suderinamumas : kaip tešla nėra saldi - vyšnios su natūralia rūgštele ir kremas saldus = SUPER .
Maniškiui tai pasakiškas pyragas (nes jau vakar nekantravo ir magėjo paskanauoti... :) )
Žodžiu, kas nemėgsta itin saldžių tortų pyragų ir pan. tai šis skanumas pats tas.
Aišku, šio pyrago nesuvalgysi labai daug vienu metu, nes jis yra tikrai sotus.
Tai puiki išeitis šventėms - nes jo gaunasi tikrai labaaaaiiii daug ir jo pilnai užteks pavaišinti ir dideeelę šeimyną ar būrį draugų :)
Sudėtingumas - jei iš pirmo žvilgsnio pasirodė kad tai kad sudėtinga, tai praktiškai, visiškai ne :) Tiek "malkų" kepimas, tiek glaisto paruošimas :) tad šį pyragą gali drąsiai išsikepti ir pradedančios kulinarės.
Skanaus ;)

1 komentaras:

  1. Oi Malkos po sniegu! Man irgi labai labai patiko. Labai geras efektas inesant i vakareli! :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails