2011 m. kovo 26 d., šeštadienis

Quenelles bešamelio - pomidorų padaže - bandome pasigaminti namie :)

jeeee, quenelles ... ragautos FR prieš 100 metų , dar iki šiol prisimenu jų skonį :) ir visai netyčia benaršant internete (ir ko gi ieškojau?... nebepamenu :) ) užtikau jų receptuką ( tiesa, jų yra daug ir skirtingų, šį kartą apie natūralias :

Tai lyg kukuliukai ar virtinukai savo forma (viena iš formų) primena mūsų cepelinus bet tik forma, nes su bulvėmis nėra nieko bendro :) ) , bet ne visai analogiški lietuviškiems, nes kepant jie keturgubai išsipučia tampa milžiniškais (taip kaip ir dabar nutiko man, pirmą kartą kepusiai)

Šių prancūziškų virtinukų tešlos pagrindas yra ta pati plikyta tešla, taip taip, taip :)

gaunasi 12 didelės arba 24 mažesnės quenelles :)

tešlai:

* 150 g pieno

* 150 g vandens

* 200 g miltų

* 70 sviesto

* 4 kiaušiniai

* druska, malti juodi pipirai, maltas muskato riešutas


bešamelio-pomidoro padažui:

* 400-500 g pomidorų tyrės

* 10 g sviesto

* 1 valg. š. miltų

* 6 valg, š, vandens ( tai padės quenelle'ms labiau išsipūsti)

* džiovintų raudonėlių, maltų pipirų



Quenelles gaminimo eiga:
(receptas paimtas iš Ligne&Papilles )

Kaitinimo indą supilti pieną, vandenį sudėti sviesto gabaliukus - viską užvirti, tada vienu ypu suberti miltus ir mediniu šaukštu greitai išmaišyti,


iki masė pradės atšokinėti nuo katinimo indo sienelių ir sušoks į gabalą.
Tada tešlą perdėti į kitą indą ir įmaišyti po vieną kiaušinį.

Pastaba: kiaušinį reikia labai gerai įmaišyti, tik tada dėti kitą ir vėl įmaišyti.



Tešlą pagardinti maltais pipirais bei maltu muskato riešutu - gauname vienalytę lipnią masę.



Ant stalo paviršiaus šiek tiek pabarstyti miltų ir dviejų šaukštų pagalba suformuoti quenelles.
Forma primena mūsų lietuviškus cepelinus :)
Taip pat galima suformuoti kaip cilindrus arba tiesiog apvalius kukuliukus :)



O kad masė neliptų rankose, vos vos pavolioti miltuose, miltų perteklių reikia nuvalyti.
Suformuotus virtinukus sudėti ant miltuoto padėklo (lėkštės) ir palikti šaltai ( šaldytuve) 30 min. - 1 val.



Užkaisti didelį puodą su sūdytu vandeniu.
Kai vanduo pradės virti, sudėti virtinukus ( geriau dėti po du -keturis , kad vienas prie kito nesiliestų, kitaip sulips).
Virtinukai sugrims į puodo dugną ir kai jie iškils į vandens paviršių, dar pavirti 1-2 minutes - išgriebti kiaurasamčiu, gerai nuvarvinti sudėti į lėkštę.

Kai kur siūloma išimti iš verdančio vandens iškilusias quenelles ir iš karto sudėti į šaltą vandenį, o kai jos nugrims į dugą - išgriebti sudėti į sietą (ar ant popierinio rankšluosčio) , kad nuvarvėtų.

Bešamelio-pomidorų padažo ruošimas : jo ruošimą ir receptą nusižiūrėjau Myl,N Cook blog'e )

Keptuvėje išlydyti sviestą , suberti miltus išmaišyti.

Supilti pomidorų tyrę, gerai išmaišyti, kad neliktų jokių gumulėlių.

Pagardinti maltais juodais pipirais ir džiovintais raudonėliais.

Prieš tai dar galima pakepinti smulkiai pjaustytų svogūnėlių. :)

Orkaitę įkaitinti iki 180-200 °C

Kepimo indus plonai ištepti sviestu šiek tiek įpilti paruošto padažo, sudėti apvirtas quenelles, jas užpilti likusiu padažu.

Kepimo inde turi būti pakankamai vietos, nes šie virtinukai bekepant išsipučia - padidėja kelis kartus !!!

Paviršių pabarstyti smulkiai tarkuotu sūriu (nebūtinai) Pastatyti kepti 30 minučių.


Iškepusias ir išsipūtusias quenelles patiekti su žaliomis salotomis, taip pat tai gali būti puikus garnyras. :)



Maniškės ech, buvo labai dailiai išsipūtusios, bet kažko (ištraukus iš orkaitės) subliuško :( (nors pačiam skoniui tai neturi įtakos :P
o čia šiandienos foto kaip realiai atrodo ką tik ištrauktos iš orkaitės quenelles - visos išsipūtusios it balionai :))))
aišku, vėl gan greitai subliuško..... - tikrai kepsiu dar kartą ir stebėsiu, kas įtakoja jų subliūškimą :)

natūralios Quenelles (tai Prancūzijos miesto Loyn'o vienas iš tradicinių spec. patiekalų : kai quenelles tešlos pagrindą sudaro : manų kruopos arba miltai, sviestas, kiaušiniai, pienas arba vanduo ; ir lyon'iečių quenelles skiriasi nuo visų tuo, kad paruošiamos su pomidorų tyrės padažu) - labai švelnaus skonio virtinukai, oriniai, minkštučiai, ypač tinka šis paprastas pomidorų tyrės padažas :)

Tai gan sotus patiekalas - vienos didesnės quenelle pietums per akis užtenka :D


Šiuos virtinukus galima patiekti su pievagrybių ir kumpio padažu, su baltuoju vyno padažu, su krevetėmis, su žolelių padažu, su .... t.t.t. :)

Pačią tešlą galima pagerinti į vidų įdedant smulkiai tarkuoto fermentinio sūrio, maltos virtos vištienos, žuvies ar kokių špinatų ( bus žalios spalvos) taip pat vietoje miltų naudoti smulkiai maltas manų kruopas. taip pat pakepinti keptuvėje ir paruošti pievagrybių+balto padažo salotas, ar kepti sausai orkaitėje...

Variantų yra tikrai nemažai, ką galima paruošti iš šių ar su šiais prancūziškais virtinukais.

Taip pat, jei šių virtinukų pagaminte daugiau nei suvalgysite : juos galima užšaldyti ( jau apvirtus su užpiltu padažu- beliks tik iškepti arba tik žalius -teks atšildyti kambario temperatūroje, apvirti , iškepti)

Skanaus :)

10 komentarų:

  1. Jėga! Tu kaip visada su visokiom įdomybėm :) O kažin juos galima užšaldyti?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Jurga, drąsiai galima juos užšaldyti ;) blog'uose rekomenduoja net iš karto su padažu paruoštus (pvz. sukrauti į kokį vienakartinį kepimo indą,užpilti paruoštu padažu, aptraukti maistine plėvele ar kepimo forlija ir į šaldiklį ;) o kepti neatšildžius - iš karto kišti į įkaitintą orkaitę ;)

    arba galima ir žalius (neapvirtus) sudėti po kelis vnt. į kokią dėžutę/indelį( kad ir sandarų), į maišelį ir į šaldiklį, prieš apverdant atšildyti kambario temperatūroje)

    pati dar nebandžiau šaldyti (visi jau suvalgyti :)))) ), bet tikrai verta - taip labai daug laiko sutaupoma ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai įdomu. Tikrai išbandysiu, nes skamba super skaniai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Labai skaniai atrodo. Reikės išbandyti.

    AtsakytiPanaikinti
  5. Taip ir nesupratau kiek ten miltų reikia dėti?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Juliana, jie verti to ;)

    Rennie, ir skanūs ;)

    Agne, iš ties :))) 200 g miltų reikia tešlai ( pakoregavau recepte )

    AtsakytiPanaikinti
  7. Jetau, kokios įdomybės. Ir atrodančios labai skaniai :) Tik kaip čia viską suspėt, ai ai :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. sauletavirtuve, kaip nors kaip nors , aš pvz. skubu, kol dar sezonas neįkaitęs, nes vasarą nežinau ar bus laiko tokiems dažniems įrašams kaip dabar :)))

    AtsakytiPanaikinti
  9. Oj, gi labai gėris čia. Valgau tas lyoniškąsias, su malta lydeka ir svogūnų-grietinėlės-krapų padažu (lietuviški akcentai, vadinasi). Tik, aha, aha, kol gyvenu 60 km nuo Lyon'o, perku parduotuvėj. Ale smailas nuo ausies iki ausies čia receptą, išbandytą ir patikrintą, išvydus. Gi būtinai gaminsiu, kai laikas ateis (suprask, grįšiu Marijos žemėn). :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Insolente, oi, koks gėris, tiesiog neišpasakytas, man jų skonis toks artimas dūšiai kaip ir pati FR :)

    a lia nuskilo tau laimė netoli Lyono gyventi... ech užsipavydėjau baltai ;) na tai kada tas laikas, kai planuoji į LT parsirasti? ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails