
Spéculoos - tai specifiniai belgiški sausainiai. Tradiciniai Spéculoos kepami naudojant personažų, gyvūnų bei objektų kepimo formeles. Tai Šv. Nikolo šventės, švenčiamos gruodžio 6 dieną, tradicinis skanėstas.
šie sausainiai dar vadinami :
nyderlandų - Speculaas
vokiečių - Spekulatius
flamandų - Speculoos
prancūzų - Spéculoos
Iš kitų trapių sausainių išsiskiriantys savo aromatu bei skoniu : tam naudojami keli prieskoniai ( pagrindinis prieskonis ya cinamonas, tada: gvazdikėliai, muskato riešutas ir imbieras) ir plius tamsus cukrus ( šį kartą manieji kepti naudojant paprastą baltą cukrų, todėl ir sausainių spalva yra gan šviesi) Kai kuriuose receptuose naudojamų prieskonių yra žymiai daugiau : ir anyžiai, ir kalendra, kvapusis pipiras, kardamonas, žvaigždanyžis...

Reikės :
* 250 g tamsaus cukraus
* 250 sviesto
* 350 g miltų
* 5 g kepimo miltelių
* 1 kiaušinis
* 5 g druskos
* 2 g keturių prieskonių mišinio ( imbieras+gvazdikėliai+muskato riešutas+cinamonas)

Cukrų sumaišyti su kiaušiniu, po to įmaišyti minkštą sviestą ( kambario temperatūros). Suberti miltus, druską, keturių prieskonių mišinį ir kepimo miltelius.

Orkaitę įkaitinti iki 180°C temperatūros.
Tešlą išimti iš šaldytuvo, ant stalo iškočioti plonu sluoksniu ( ~ 3 mm storio) lakštą įspaudžiamų formelių išpjaustyti sausainukus ( aš naudojau apvalią su kraščiukais, planuose kada nors įsigyti ir orginalias Spéculoos sausainių formeles) .
Išspaustus sausainiukus sudėti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepti 10- 12 minučių. Iškepusius speculoos išimti , sudėti ant grotelių ir palikti pilnai atvėsti kambario temperatūroje.
Laikyti sandariai uždaromame inde (pvz. aš juos laikau į metalinę dėžutę) ;)

Iš šių sausainių galima paruošti puikų pagrindą sūrpyragiui, ar panaudoti gaminant tiramisu, ar pasigaminti tepamą kremą...
Kadangi tai pirmas bandymas namie išsikepti šių orginalių belgiškų sausainių , ties šiuo receptu nesustoju - išbandysiu ir kitus Spéculoos sausainių receptukus ( vis tik daugelis receptų skiriasi tiek produktų proporcijomis, tiek kepimo temperatūra , kepimo laiku, prieskonių mišinio sudėtimi...) , kol atrasiu patį pačiausią :)))
Skanaus ;)
O aš maniau, kad jie švediški, nors gal su pepparkakor maišau (turbūt) :) na gyveni ir sužinai vis kažką naujo.
AtsakytiPanaikintiTavieji atrodo labai trapūs ir skanūs!
Indre, nea, čia belgiškai sausainiai ;) straipsnis Vikipedijoje: http://en.wikipedia.org/wiki/Speculaas
AtsakytiPanaikintio pepparkakor - yra švediški kalėdiniai irgi išsiskiriantys tuo, kad dedama prieskonių ir būna įvairių formų, būna glazūruoti arba ne ;)
O tai jei laikysiu 1 h iškeps paskui? Iš kur žinoti kiek laiko laikyti tešlč šaldytuve?
AtsakytiPanaikintitaip, iškeps ;)) tiek ir laikyti - 1 val. , to pilnai pakanka ;)
Panaikinti