2013 m. vasario 12 d., antradienis

Brokolių soufflé su President sūriu


užsimaniau žalio lengvo greitai paruošiamo daržovinio su sūrio prieskoniu ... šiandien mano virtuvėje karaliauja brokoliai - mėgstu juos žalius ( nevirtus), tik blanširuotus, apkepų, ir kt. pavidalu...

Tai puiki, lengvai virškinama daržovė, turinti gerokai daugiau kalcio nei žiediniai kopūstai, taip pat pilna vitamino C, be to, folio rūgšties, magnio, fosforo, beta karotino, vitamino A ... ir daug visko ko geriausia mūsų organizmui.



2 didesnėms arba 4 mažesnėms porcijoms

Reikės :


1 brokolių galvos
150 ml liesos grietinėlės ( galima keisti pienu)
1 valg. š. miltų ( galima keisti krakmolu)
1 valg. š. sviesto
3 kiaušinių
90 g kalakutienos kumpio ( nebūtinai)
druskos, malto muskato ir pipirų

gabaliuko sviesto
maltų džiūvėsių



Gaminimo eiga:

Įkaitinti orkaitę iki 160-180 laipsnių karščio.

1. Brokolio galvą nuplauti, išskaidyti šakelėmis, apvirti sūdytame vandenyje ( max 5 min.) Atvėsinti. Sutrinti šakute ar smulkintuvu.

2. Paruošti bešamelio padažą : keptuvėje išlydyti sviestą, suberti miltus, vikriai išmaišyti, palaipsniui supilti grietinėlę vis paplakant šluotele, kad nesusidarytų gumulėlių. Pagardinti prieskoniais bei druska.

3. Kiaušinių trynius atskirti nuo baltymų, trynius po vieną įmaišyti į bešamelio padažą. Sudėti trintą brokolio galvą.

4. Kalakutienos kumpį supjaustyti smulkiais kubeliais, suberti į brokolių/trynių/bešamelio masę - išmaišyti.

5. Baltymus išplakti iki baltų standžių putų, atsargiai įmaišyti į masę.

6. Kepimo indus ištepti sviestu ir pabarstyti maltais džiūvėsiais.

7. Porą šaukštų paruoštos masės sukrėsti į kepimo indus, tada dėti po 2 (didesniems indams) arba po 1 ( mažesniems indams) lapelį "President" sūrio Cheddar sumuštiniams , ant viršaus sukrėsti likusią masę.

8. Pastatyti kepti :  ~15-20 minučių mažesniuose indeliuose ir ~30-35 minutes - didesniuose.
    Kepti iki soufflé paviršius dailiai pakils ir gražiai apskrus.

9. Patiekti nedelsiant su žaliomis salotomis.









Komentarai:

* lengvas, purus, gan greitai paruošiamas patiekalas
* galima nedėti jokio kumpio - skonis nuo to nenukentės
* skanus ir pilnai atvėsęs.
* Cheddar sūrį galima keisti kitu - pabandyti su  kokiu fetos ar rikotos sūriu.

Skanaus ;)


6 komentarai:

  1. Ačiū už receptą, išbandžiau :) tik vietoj miltų dėjau avižų sėlenas (sveikiau), o vietoj sūrio - šaukštelį varškės užtepėlės (ką radau šaldytuve), džiūvėsėlių nedėjau visai (tingėjau). Pavyko puikiai :) ačiū už lengvus ir skanius pietus :) ir net kilo minčių tolimesniems eksperimentams :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Luka,iš ties puikūs pakeitimai ;)beje, esu gaminusi bešamelį iš migdolų pieno ir avižinių miltų, tai tuo metu rezultatas nelabai tenkino . O kad pasigaminti souffle, nebūtinai ruošti bešamelį ( jis daugiau pariebina visą patiekalą) ;)

      dėl džiūvėsių - tai jie padeda neprikibti souffle prie indo sienelių ir suteikia papildomą skonį, bet tikrai nėra pagrindinis šio recepto ingredientas ;)

      Panaikinti
  2. Pavakariams dariau šį brokolių suflė tik su kai kuriais pakeitimais: sūrį dėjau paprastą turimą fermentinį, o į padažą dar įdėjau sūrio su mėlynaisiais pelėsiais, kuris suteikia švelniai pikantiško skonio. Gavosi skaniai, visiems namiškiams patiko. Ačiū už receptą.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Puiki Jūsų variacija ! džiaugiuosi, kad patiko ;)

      Panaikinti
  3. Uj, kaip skanu... Išgelbėjo šitas receptas šiandieninį mano galvaskausmį, ką pagaminus pietų... :) vietoj džiuvesėlių puikiai tiko manai pabarstymui, o ir sūris suėjo paprastas, rastas šaldytuve. Tiesa, kadangi tokių atskirų indelių neturiu, tai labai gerai suėjo ir standartinis nedidelis stiklinis kepimo indas...
    Valgė visa šeimyna (įskaitant ir mažąjį), apsilaižydama... :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Agne, puiku ! čia drąsiai tinka įvairios recepto modifikacijos ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails