2012 m. liepos 1 d., sekmadienis

Rabarbarų pyragas su kokoso drožlėmis ir putėsių sluoksneliu

kas nemėgsta rabarbarų?.. tos jų gaivios rūgštelės bet kokiu pavidalu : kompoto, ledų, pyrago ar šiaip padažius į cukrų ( iš vaikystės prisiminimų) ...

Sekmadienio popietei iškepiau gaivų rabarbarų pyragą su kokoso prieskoniu ir minkštu baltymų/kokoso putėsių sluoksneliu...

Receptas iš estiško blog'o: Ise tehtud. Hästi tehtud.


Reikės:

Pyrago pagrindui:

* 50 g kokoso drožlių
* 100 g sviesto
* 200 g miltų
* 2 valg. š. cukraus
* 4 val.g.š. šalto vandens

Įdarui:

* 500 g rabarbarų
* 150 gr cukraus ( iš jų 2 valg. š. atidėti į šoną)
* 1 apelsino tarkuotos žievelės
* 3 valg.š. kukurūzų krakmolo
* 4 kiaušinių tryniai
* 50 g minkšto sviesto

Baltymų kokosiniaims putėsiams:

* 4 kiaušinių baltymai
* 100 gr cukraus
* 50 kokoso drožlių


Gaminimo eiga:


Pyrago pagrindo ruošimas:


Į smulkintuvą suberti miltus, kokoso drožles, cukrų ir sudėti kubeliais supjaustytą sviestą- viską gerai susmulkinti, sumalti iki birios masės.
Gautus tešlos trupinius suberti į dubenį,  supilti 4 valg. š. šalto vandens ir išminkyti iki vientisos masės.
Iš tešlos suformuoti gniūžtę, ją uždengti maistine plėvele ir 30- čiai minučių palikti šaltai (šaldytuve. )
Po pusvalandžio išimti iš šaldytuvo.


Kepimo formą (naudojau 27 cm skersmens tartoms skirtą kepimo formą) iškloti iškočiota kokosine tešla, suformuoti kraščiukus ir vėl palikti šaltai ( šaldytuve) 15-30 minučių. Galima  nekočioti, tiesiog rankomis tešlą tolygiai paskirstyti kepimo formoje.

Orkaitę įkaitinti 160-180 C temperatūros.

Iš šaldytuvo ištraukti kepimo formą su įtiesta pyrago pagrindo tešla. Paviršių subadyti šakute. Ant jos viršaus užtiesti kepimo popierių ir užberti spec. keramikinių žirnių ar paprastų sausų ankštinių (pati naudojau sojos pupeles) pupelių ar žirnių.
Pastatyti kepti 10 minučių. Ištraukti iš orkaitės, nuo tešlos paviršiaus nuimti kepimo popierių su ankštiniais ir vėl pastatyti kepti dar 5 minutes.
Ištraukti iš orkaitės ir palikti atvėsti.


Įdaro gaminimas:

Rabarbarus nuplauti ( žievelės nenulupti ) ir supjaustyti mažais kubeliais, suberti į kaitinimo indą, suberti cukrų ( iš 150 gramų 2 valg. š. atidėti į šoną) ir įtarkuoti 1 apelsino žievelę.
Pastatyti ant silpnos ugnies ir kaitinti, iki rabarbarų kubeliai suminkštės ir virs rausvos spalvos tyre. Galima pertrinti per sietelį (aš sumečiau į smulkintuvą ir keletą kartų permaliau iki vientisos masės) .
Į rabarbarų tyrę suberti kukurūzų krakmolą su atidėtais 2 valg.š. cukraus - išmaišyti ir pastatyti ant silpnos ugnies.
Kaitinti, iki rabarbarų masė sutirštės. ( kažkur 1 min. ) Indą su rabarbarų tyre nuimti nuo ugnies.
Sudėti minkštą sviestą - viską išmaišyti iki vientisos masės.
Sudėti trynius ir viską išmaišyti iki vienalytės masės.
Paruoštą rabarbarų įdarą sudėti ant iškepto pyrago pagrindo: tolygiai paskirstyti ir pastatyti kepti 20-30 minučių.
Ištraukti iš orkaitės ir palikti kelioms minutėms atvėsti kambario temperatūroje.


Baltymų kokosinių putėsių ruošimas:

Likusius kiaušinių baltymus išplakti su žiupsneliu druskos iki standžių putų, suberti cukrų ir išplakti iki blizgančios baltos standžios baltymų masės.
Vėliau labai atsargiai įmaišyti kokoso drožles.


Išplaktus putėsius sudėti ant rabarbarų sluoksnio ir vėl pastatyti kepti ( 160-180 C ) 10-15 minučių iki baltymų sluoksnis dailiai apskrus.







Komentarai:

* gaivus, su rūgštele, kokosiškas, gan lengvas;
* kitą kartą keisčiau baltymų putėsius kitu sluoksniu - pvz. šokolado;
* arba užberčiau kokoso tešlos ( paruoštais iš tos pačios pagrindo tešlos) trupiniais ir patiekčiau su rabarbarų padažu.

Skanaus ;)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą

Related Posts with Thumbnails