2013 m. rugpjūčio 29 d., ketvirtadienis

Tinginių tortas/vyniotinis "Napoleonas"

 
tegyvuoja Napoleonas !!! kai pritrūksta laiko rimtam tortui, šis - yra tikras išsigelbėjimas - jo skonis ne ką prastesnis už įprastinio Napoleono ;) O įdomiausia, kad reikia tik 4 ingredientų jam paruošti. Ir visai nedaug laiko jo gaminimui ( apie torto brendimą šaldytuve- čia jau kita kalba :D )

 
taigi, iš ties skirtingo skonio nei prieš tai gamintas ( lengvas, purus, toks zefyrinis, sakyčiau) , bet verta dėmesio, jei neturite daug laiko lakštų kepimui, tepimui ir t.t..t. :D

 
Adaptuota pagal Хорошая кухня - простые кулинарные рецепты

 
Porcijų - 10 vnt.
Gaminimo laikas:max 30 min. gaminimui ir geros dvi trys paros subrendimui.
 
Reikės:
 
* 500 g sluoksniuotos bemielės tešlos
* 200 g kambario temperatūros sviesto (82 % riebumo)
* 1(~ 380 g) indelis saldinto kondensuoto pieno
* 1 arb.š. naminio vanilės ekstrakto ( gaminamas iš vanilės ankščių ir romo)
 
Gaminimo eiga:
 
Tešlos juostelių paruošimas:
Sluoksniuotos bemielės tešlos lakštelius supjaustyti 1 cm pločio juostelėmis išilgai, kepti orkaitėje , įkaitintoje iki 200-220 laipsnių karščio iki dailiai apskrus. Atvėsinti.
Saujelę iškeptų juostelių atidėti į šoną papuošimui.
 
Kremui:
Inde išsukti iki purumo minkštą sviestą, supilti kondensuotą saldintą pieną- vėl išsukti iki vientisos masės, įpilti vanilės ekstrakto ( arba konjako) - išmaišyti.
 
Vyniotinio lipdymas:
Kremo šiek tiek paskleisti ant maistinės plėvelės (Plėvelės turi būti nemažai, kad būtų galima laisvai suglausti į vieną kupstą visas suteptas kremu tešlos juosteles. ), per juostelių ilgį ir plotį tiek kiek juostelių sudėsite, tada sudėti juosteles ant paskleisto kremo viršaus, vėl užtepti kremą, ant viršaus dar vienas sluoksnis juostelių, vėl kremas, ir vėl juostelės, užbaigti kremo sluoksniu (man gaunasi trys sluoksniai ) na ir dabar belieka visą tą juostelių/kremo krūvą į ritinį susukti, kaip į ryšulėlį, tik plėvelės pagalba : tempti vieną plėvelės galą, ant viršaus kitą, ir būtina tvirtai suspausti viską į cilindro formos ritinuką. tik neperstipriai, kad neliktų košė...
(jei reikia daugiau tvirtumo, galima papildomai apvynioti maistine plėvele)
 
Palikti šaldytuve nakčiai, o dar geriau dviem ar trims paroms - taip kremas spės geriau įsigerti į juosteles ir jas suminkštinti.
Bus lengviau supjaustyti dailiomis riekėmis ir nesubyrės dalimis ;)
Po nakties (ar kelių parų laikymo šaldytuve) išvynioti iš maistinės plėvelės, ir aplipinti likusių tešlos juostelių trupiniais vis prispaudžiant delnu.
Viskas. Tinginių Napoleonas paruoštas ragavimui. ;)
 
 







Komentarai:

* skanu, man tikrai primena įprastinį Napoleoną !
* super greitai ir lengvai paruošiama - jokių lakštų kočiojimo, kepimo, sluoksniavimo ir pan. ;)
* riebus (bet nesivelia burnoje), tikrai labai saldus - kaip ir priklauso šiam tortui.
* patiko, įdomus jo pjūvis , nestandartinė forma.
* atpjautą riekelę lengvai šakutės/šaukštelio padalinsite kąsneliais  (t.y. nebus sumaitotas kaip įprastinio lakštais kepto)
* rekomenduoju į vidurį dėti rūgštesnės uogienės - suteiks papildomo skonio, sušvelnins saldumą.
* nakties palaikymo nelabai užtenka, tad jei laikysite ilgiau (pvz. kokias 2-3 naktis)- bus tik skaniau :)
* rekomenduoju naudoti tik  tikrą sviestą ir tikrą kond. pieną, o ne pieno produktus.
* sviestas turi būti minkštas , t.y. palikti suminkštėti kambario temperatūroje. Papildomai kaitinti, išlydyti nereikia, nebent sumaišysite su kondensuotu pienu ir pakaitinsite- tada masė sutirštės.
* jei matote, kad kremo masė gaunasi gan skystoka, papildomai įdėkite minkšto sviesto (kokius 50-100 gr) ir viską išsukite iki vientisos masės.


Skanaus ;)

61 komentaras:

  1. Aš šoke...labai gražiai ir gardžiai atrodo..labai...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. dėkui, mane pačią sužavėjo toks torto variantas - na puiki išeitis greitam desertui ( sąlyginai greitam, nes mirtinai reikia to kelių parų brendimo)

      Panaikinti
  2. Jau seniai žvalgiausi į Napoleonus, bet tas miltinis kremas man atrodė nelabai patrauklus. Šį receptą taip pat mačiau, bet iš jo siūlė kepti tradicinį apvalų tortą, o aš iš principo niekad neperkų lakštų tortams. Bet kadangi čia viniotinis, o ne tortas, be to ir tinginių, eisiu pasiraitot rankovių ir kept ;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na man pačiai irgi labiau patinka sviestinio kremo Napoleonas, bet tas kitas yra lengvas ir neriebus - kaip ir privalumas ;) jap, galima ir taip pavadinti, vyniotiniu ! ;)

      Panaikinti
  3. Ooo, oho, jau seniai nemačiau tokio gražaus pjūvio! Ir skamba skaniai. Užsisaugom, ačiū:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. prašom ;) lauksiu atsiliepimų kaip pavyko ar patiko ;)

      Panaikinti
  4. Kaip faina...ir iš anksto pasidaryti galima.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aha, galima - ir patogu ir daug vietos šaldytuve neužima ;)

      Panaikinti
  5. Tobulai atrodantis desertas! Būtinai išbandysiu esant progai.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip skaniai atrodo:):)
    Butinai gaminsiu:)!
    Ačiūūū!

    AtsakytiPanaikinti
  7. Superinis!!! Ir aš bandysiu progai pasitaikius :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. O kondensuoto pieno nereiktų pavirti? Ar nebus per skystas kremas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. nea, šiame recepte nereikia nieko virti ;) kremas gausis reikiamos konsistencijos. o laikant šaldytuve, kremas gerai stingsta, nes viena iš sudedamųjų dalių- sviestas ;)

      Panaikinti
  9. tortas palyginus greitai padaromas (jei neskaityti to laukimo), ir savotiškai skanus. bet man asmeniškai kiek per riebokas buvo (nors patikėkit kalorijų neskaičiuoju ir paprastai mėgstu riebiau).... kazkaip ta sviesto masė truputį per daug sviestiška gavosi, norėjosi kažko dar. gal visgi kažkokios rūgštelės... ir aišku, tą vyniotinį išėmus turi iškart kišti į šaldytuvą, nes pamažu tirpti bando

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, yra tas ,kas jį reikia laikyti šaltai ;) Reikės bandyti koreguoti receptą, kad kremas neskystėtų kambario temperatūroje ;)

      Panaikinti
  10. Ka tik sulipdziau!!! Seiles tyyysta :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. pas mane nuo vakar vakaro guli pagamintas saldytuve ir laukia sekmadienio kol bus valgomas siandieninio gimtadienio proga :) mano plevele buvo siauroka, nelabai pavyko suformuot, tai gavosi ne kupstas, o ...PLYTA :D bet itariu, kad tai skonio tikrai nesugadins :) laukiu nesulaukiu :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Aš tokį darydavau su atskirais lakštais, bet reikės ir vyniotinį pabandyt;)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. man toks skaniaai valgosi, plius jį tikrai lengviau gabaliukais išdalinti nebijant kad kremas tryšks po tešlos lakštais ;)

      Panaikinti
  13. Uzskaityta :) dingo staigiai, tikrai bus dar ne vienas pakartojimas :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Man kažkodėl kremas per skystas išėjo. Ir niekas nesulipo. Kaip jį padaryt kietesnį?

    AtsakytiPanaikinti
  15. Gal galite parasyt kuo butu galima pakeist namini vaniles ekstrata? Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. vanilės esencija ( rasite prekybos centre) arba tiesiog vaniliniu cukrumi ;)

      Panaikinti
  16. O jeigu kondensuota piena pakeitus i rududu? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. drąsiai ;) bus karamelinio prieskonio , na ir palaikyti reiktų ilgiau, kad suminkštėtų tešlos juostelės ;)

      Panaikinti
  17. Ziauuuriai skanu, vakar padariau ir islaukem tik iki siandienos, ir tai liko mazas gabaliukas jau :D Aciu uz recepta!

    AtsakytiPanaikinti
  18. Nuostabus, puikus receptukas!!!

    AtsakytiPanaikinti
  19. o ar galima deti paprasta vanilininy cukru ?

    AtsakytiPanaikinti
  20. Labai skaniai atrodo, bet deja negaliu valgyti tokio riebaus, o koks kremas būtų liesesnis, bet suklijuotų juosteles ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. bandykite pirmą variantą, jo kremas yra tikrai lengvesnis palygin su šiuo ;)

      Panaikinti
  21. siandien padariau si grozi, bet jis kol kas dar saldytuve ilsisi isuktas i maistine plevele. kilo man tokia mintis, ir paskui dar klausimelis seke. pagalvojau ar galima butu si tota puosti pastilazu? ar jis nepavandeniuotu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Loreta, sunku pasakyti, gali būti, kad jis pavandeniuotų ;)

      Panaikinti
  22. Labai nusiviliau to receptu, nes kaz kas sumaise ingridientu dozos, svesto turejo but daugiau, o kondensoto pieno maziau. Po 2 paru piragas ne susutingo, lyko istyzes.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gaila, kad Jums nepavyko ;) dėl proporcijų- viskas nurodyta teisingai ;) O kodėl vieniems gaunasi, kitiems - nesigauna šis desertas- sunku pasakyti . Gal kažką ne taip atlikote, pvz. sviestas netikras, oriebalų mišinys buvo naudotas, arba kon.pienas - netikras. ar spec. kaitinote sviestą, kad šis atšiltų greičiau. ;) Jei didinti sviesto kiekį, tada tešlos juostelės nesumirks kiek reikia, ir pyragas gausis sausas.

      Panaikinti
  23. Skaičiau skaičiau ir nesupratau, kaip jį suvynioti reikia :(

    AtsakytiPanaikinti
  24. labai skanus, tikrai negeda vaišinti svečius.

    AtsakytiPanaikinti
  25. labai, labai skanus, nustebinau drauges.

    AtsakytiPanaikinti
  26. kaži,ar išeitų jį transportuoti į kitą miestą (truktų 2-3val), ar neištižtų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. gali išsileisti. Tokiu atveju galima transportuoti šaltkrepšyje ;) arba gaminti kiek kitokį kremą sulipdymui - t.y. tradicinį napoleono kremą virti ;)

      Panaikinti
  27. Puikus! Tik pirmą kartą vyniojant jau net vaikui vien žiūrint į procesą nervas nelaikė :D:D Plėvelė į kurią sukau siaura buvo, vos vos už šiaudelių kraštų išlindus, tai kremas vyniojant pylėsi laisvai per kraštus - balos tiek ant stalo, tiek ant grindų telkšojo :D:D Bet susitvarkiau ir rezultatas viršijo lūkesčius! Šiandien antrą susukau be jokio vargo, į platesnę plėvelę! Taip kad turėkit omeny pirmakartės konditerės (tokios kaip aš, su abiem kairiosiomis) :D Ačiū už receptą ir paaiškinimus!

    AtsakytiPanaikinti
  28. niekas man neistizo, puikiai gavosi, labai skanus aciu , po 3 paru laikiau ne saldytuve likuti per nakti, niekas netizo, aciu

    AtsakytiPanaikinti
  29. Pasinaudojau šiuo receptu Naujųjų stalui pasaldinti ir ka galiu pasakyti - tobula. Lengvai paruošiamas ir labai skanus. Vyniosiu jį dar ne karta :) Ačiū.

    AtsakytiPanaikinti
  30. Irgi kepiau, labai patiko ne tik mūsų šeimai, bet ir švečiams. Naujametiniam stalui kaip tik: pirmiausią galima iš anksto pagaminti, net atėjus po darbo, antrą - užima mažai vietos šaldytuve. Papuošu - ne kiek ne prastesnis už tortą. Vanilės nedėjau, bet kad būtų rūgštelė arba saldžiai-rūgštus kremas: galima į kremą įdėti šviežios citrinos sulčių (kažkur iki pusės citrinos užtenka, šis variantas tinka, jei nėra alergiškų šeimos narių) arba dėti spranguolių uogų tepant juosteles kremu.

    AtsakytiPanaikinti
  31. Dažnai jį darau, bet kas kartą receptą pakoreguoju: įdėjau džiovintų spanguolių ar įpyliau Van Talino likerio. Viskas labai tiko.

    AtsakytiPanaikinti
  32. tai ir pasimeciau parduotuveje - pirkti 500 gr.- 6 lakstai ar 500 gr.- 2 lakstai teslos ?...aciu

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. 6 lakštai ;) taip patogiau juos supjaustyti ir iškepti ;))

      Panaikinti
  33. PUIKUS TORTAS! Labai gerai pavyko, tik as dar i krema idejau siek tiek tarkuotos citrinos. Aciu!

    AtsakytiPanaikinti
  34. Ar tiktu įvynioti juodųjų serbentų šaldytų arba uogienės, kad nebūtų taip saldu ir riebu?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. rūgšti uogienė riebumo nesumažins, o saldumą tikrai prigesins ;)

      Panaikinti
  35. Labas vakaras, norėjau paklausti kokį sviestą naudojate? Pavadinimas koks? Ar būna jo prekybos centruose?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tinka bet koks tikras sviestas, ne riebalu misinys ;)) pati naudojau "Dvaro" ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails