2013 m. kovo 31 d., sekmadienis

Plikytas daržovių pyragas / minkšta vegetariška pica

 
šiandieninė idėja pietums - gal ir užtrunka paruošti, bet verta dėmesio.
abu su vyru pasiraitoję rankoves pietums pasigaminome štai tokį puikų plikytą daržovių pyragą , o  gal tai pavadinus minkšta plikyta vegetariška pica ? žodžiu, pavadinimas skonio tikrai neįtakoja, nes patiekalas gavosi puikus, sodraus skonio ir aromato, minkštas su smagia plikyta plutele.
 
 
prie reikalo:
 
Gaminimo laikas : 30-45 min.
 
6 didelėms porcijoms reikės:
 

 
Pagrindo tešlai:
 
* 2 kiaušiniai
* 8-10 valg. š. miltų
* geras žiupsnis druskos
* pieno  
 
 
 
Pyrago/picos įdarui :
 
* viduržiemo jūros prieskonių
* alyvuogių aliejaus
* 1 dailus baklažanas
* 1/2 poro
* vyšininių pomidoriukų
* 1/2 indelio saulėje džiovintų pomidorų
* smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio
 
 
 
Gaminimo eiga:
 
 
1. Tešlos ruošimas:
iš nurodytų ingredientų paruošti lietinių skystumo tešlą: kiaušinius lengvai išplakti šluotele, pagardinti druska, suberti miltus - išmaišyti, kad neliktų gumulėlių, tada palengva pilti pieną vis pamaišant ( neperplakti tešlos) iki skystos lietinių blynų tešlos.
 
2. Pagrindo kepimas:
gan didelę kepimo skardą lengvai ištepti aliejumi, dalį paruoštos tešlos supilti į kepimo skardą ir tolygiai paskirstyti. Pastatyti kepti orkaitėje, įkaitintoje iki 200 laipsnių temperatūros, iki pagrindas kiek apkeps.
 
 
3. Įdaro ruošimas:
Giliame inde sumaišyti alyvuogių aliejų (~ 50 ml) su viduržiemio jūros prieskoniais. Per pusę perpjauti vyšninius pomidoriukus, sudėti į indą su aliejumi ir prieskoniais. Susmulkinti saulėje džiovintus pomidorus. Baklažaną supjaustyti gabaliukais  ir pakepinti sausoje keptuvėje iki suminkštės ir sudėti į indą su vyšniniais pomidoriukais, išmaišyti. Smulkiai supjaustyti porą, pakepinti keptuvėje, sudėti į indą su balkažanais ir pomidoriukais. Viską išmaišyti.
 
 
 
4. Pyrago/picos kepimas:
Ant kiek pakepusio pagrindo sudėti paruoštą įdarą, ant viršaus tolygiai pabarstyti smulkiai sutarkuotą parmezano sūrį , ant viršaus užpilti likusią tešlos dalį, vėl pastatyti kepti 20 -30 min. iki paviršius pradės kiek pūstis, į paviršių iškels įdarą bei dailiai apskrus. Iškepusį pyragą/picą palikti pilnai atvėsti, patiekti su šviežių daržovių salotomis.
 
 
 


 




Komentarai:

* tai dar viena nauja versija lietinių plikytinukų , tik jau kaip pyrago/picos pavidalu.
* puikus kai visiškai atvėsta - tad rekomenduoju palaukti ;)
* įdarui galite naudoti ką tik sugalvosite - įvairias daržoves, sūrius ir pan.
* puikiai tiktų šaltiems užkandžiams - tereikia supjaustyti gabaliukais
* tokiu pat pricipu galima kepti ir individualiomis porcijomis ( pvz. naudojant keksiukų formelę)

Skanaus ;)

2013 m. kovo 29 d., penktadienis

Miegmaišiukas - vokelis miegui : siūname toliau :D


 
na ir dar vienas siuvinukas, sukurptas per šiandieną - miego vokelis mažyliui - japoniško stiliaus, audinukai : išorei naudojau 100 % pranc. medvilnę , o vidus- minkštas flanelinė medžiaga. Tas pats apkantavimas (šį kartą jau gerai, beveik atidirbau "techniką" bet vis tiek noriu tos spec. kojelės)  - surišimo juostelių ilgis atitinka standartinius reikalavimus : turi būti ne ilgesnės nei 20-15 cm : grynai dėl saugumo sumetimų ;)
 
 
Kitas mažas projektėlis bus netrukus, nes siuvimas labai "užkabina" !!! :D
 
Irma

Vokelis laukui - pagaliau išsitraukiau siuvimo mašiną...




 
po gan ilgos pertraukos vėl išsitraukiau savo apdulkėjusią siuvamąją ir mėgavausi siuvimo procesu. Iš ties karts nuo karto smagu paimti audinius ir iš jų ką nors sukurpti.
Šiam kartui pasirinkau gan praktišką taikinį - kūdikio vokelį laukui.
Įšorei naudojau medvilės ir flanelės audinukus.
Vidus storintas su beveik 100 % vilnoniu audiniu, kuris šiek tiek pūkuojasi - ir tai man mažai patinka... :(
Todėl dabar intensyviai ieškau silikoninio sintepono (skalbiamo), bet kur jį LT surasti - kol kas neturiu žalio supratimo...
Su apkantavimu šiek tiek teko pavargti (gal tai paskatins specialią kantavimui kojelę įsigyti :D ) , bet susidorojau. Rezultatu likau patenkinta. Tik tiek, kad dar sugebėjau po siuvimo išskalbti, tad kad ir kaip stengiausi, garinis lygintuvas neišgelbėjo nuo raukšlių :D


 
 
Iki kitų siuvinių ;) (o jų tikrai bus !)
 
Irma

Lietinių keksiukai - užkandiniai !

 
 taip magėjo išbandyti visai nesenai gamintus lietinių pyragėlius-plikytinukus , tik į tešlą papildomai įdedant kokį įdarą - norėjau sužinoti, ar lygiai taip pat išsipūs ir bus tuščiaviduriai...
 
taigi : receptas lygiai tas pats
 
tik dar papildomai įdėjau smulkiai sutarkuoto parmezano sūrio (gerą saują) ir supjaustytų saulėje džiovintų pomidorų... pagardinau druska, maltais juodaisiais pipirais bei maltu muskato riešutu.
 
Gavosi pyragėliai , tiesa, pilnaviduriai, bet tokie išraiškingo skonio matyt dėl sūrio ir pomidorų ( tiesa, pastarieji turėjo riebalo (aliejus) )
 
Tik kepant jie neišsipūtė į balionus :D kažkiek pakilo. Jų vidus gavosi gan minkštas, kiek porėtas , bet ne tuščiaviduris. ;)  
 

 

 


 
Komentarai:

* gan įdomus eksperimentas - neturi jokio "skylėtumo" kaip kad lietinių plikytinukai
* kažkiek (dalinai) primena Gougères
* vis tik geriau rinktis įdarą( priedą) kuris visiškai neturi riebalų ir yra gan smulkus.
* verta ir toliau bandyti pvz. su smulkintomis alyvuogėmis, gerai nusausintais špinatais ir pan.

Skanaus ;)

2013 m. kovo 27 d., trečiadienis

Lietinių pyragėliai (bandelės) - kaip plikytinukai !

 
lietiniai blyneliai ... vėlyviems pusryčiams savaitgaliui... , retas kas jų nemėgsta... šį kartą siūlau išbandyti įdomesnį lietinių blynų pavidalą - tuščiavidurių pyragėlių forma !
 
Vienas didžiausių privalumų, kad nereikės stovėti prie keptuvės, nuolat vartyti ir kepti kiekvieną lietinį atskirai - vos kelios minutes tešlos užmaišymui ir tik ~ 30 minučių kepimui visiems lietinių pyragėliams vienu metu !!!
 
Adaptuota pagal  Photo & Culinary Pearls 
 
 
 
12- ai lietinių pyragėlių
 
 
Reikės:
 
120 gr miltų
2 kiaušiniai
230 ml pieno
geras žiupsnis druskos
1 arbt. š. cukraus (nebūtinai)
 
keksiukų /pyragaičių kepimo forma (silikoninė)

Gaminimo eiga:
 
Orkaitę įkaitinti iki 200 -230 laipsnių karščio.
 
Kiaušinius lengvai išplakti šluotele, įberti druskos, cukraus (nebūtinai), miltus ir išmaišyti, kad neliktų jokių gumulėlių.
 
Po truputį pilti pieną ir palengva plakti iki vientisos gan skystos lietinių tešlos konsistencijos.
 
Paruoštą lietinių tešlą išpilstyti į keksiukų kepimo formą, nepilnai pripildant, nes tešla kepant labai labai pakyla  - "lipa" į viršų ;)
 
Pastatyti kepti 15- ai minučių, vėliau temperatūrą sumažinti iki 180-150 laipsnių ir palikti kepti dar 15-18-ai minučių.
 
Viskas. Galima patiekti ragavimui !






 
 
Komentarai:
 
* tai lyg nauja lietinių kepimo forma, žavinti tuo, kad lietinius galima įdaryti.
* lyg plikyti pyragaičiai, viduje "skylėti" - tuščiaviduriai.
* sakyčiau, kad tokio pavidalo lietiniai visai kitaip "valgosi"
* galima patiekti tiek saldžiai (su mėgstama uogiene, šviežiais vaisiais, išlydytu šokoladu, saldžia varške ...) , tiek ir sūriai (su parmezanu, pesto, džiovintais pomidorais ir fetos sūriu, pievagrybių padažu, varškės/špinatų įdaru, virto/vytinto kumpio gabaliukais...)
 
* visada naudoju orkaitės kepimo funkciją : "viršus-apačia" su vėjeliu.
* taip pat galite išbandyti kepti vienodoje 180 laipsnių temperatūroje ištisas 20 minučių ;)
 
* išbandykite ir su savo tradicine lietinių tešla - fokusas tikrai pavyks !
 
* kitą kartą bandysiu į pačią tešlą įmaišyti smulkiai tarkuoto parmezano ;)
* verta išbandyti ir su begliuteniniais miltais !
 
 
Skanaus ;)
 
 


2013 m. kovo 18 d., pirmadienis

Šaltas porcelianas (nevirtas) - bandymas nr.1



ech, senokai buvau įkėlusi kokią pamokėlę...

joa, galų gale per tiek metų prisiruošiau išbandyti dar vieną rankdarbių rūšį, namų sąlygomis pasigaminti šalto porceliano ir iš jo nulipdyti keletą figūrėlių. Grynai pabandymui ir susipažinimui, kas tai per medžiaga, ir kokios galimybės.

taigi, šį kartą pasirinkau nevirto šalto porceliano masę :

receptas:


2 valg. š. kukurūzų krakmolo
1 valg. š. aliejaus ( naudojau vaikišką aliejų)
2 lašų glicerino
2 valg. š. lipalo
geras žiupsnis geriamosios sodos
rankų kremo (nivea)

Kukurūzų krakmolą sumaišyti su aliejumi ir glicerinu. įberti sodos- išmaišyti, supilti lipalą - išmaišyti. tada rankas pasitepti rankų kremu ir minkyti masę iki ši taps elastinga, minkšta, vientisa ( ~ 2 minutės) . Jei masė limpa prie rankų, papildomai įminkyti kramolo (arba jei persausa - lipalo)

Paruoštą masę suvynioti į plėvelę ( sandariai) ir laikyti.

Tiesa, dalį masės dažiau su lašeliu rudos spalvos akrilinių dažų., o kitą dalį palikau baltą.

Kaip matyti, išdžiūvusios detalės pakeitė savo spalvą . iš baltos pavirto į tokią gelsvą, o iš kūno spalvos ( nes maišiau vos lašelį akrilinių dažų į dalį masės) - tapo gan tamsia persikine spalva.

Pačios detalės pilnai išdžiuvusios (tam reikia kelių dienų , tiesiog palikti kambario temperatūroje) įgavo šiokį tokį skaidrumą.

Kas smagu, kad masė, bedžiūnant nesuskilinėjo ( kas kai kada nutinka su virta šalto porceliano mase)

Iš jos drąsiai galima lipdyti tiek pakankamai plonas detales ( mano darytų užrašų įspaudėlių storis vos 2-3 mm) , tiek ir stambesnes.


šiaip smagus užsiėmimas, detalės gaunasi iš ties tvirtos ir labai mažai turi lankstumo, kas yra gerai ( pagal mane)

Galima ir pašlifuoti su kokiu švelniu švitriniu popieriumi.

Tiek pradžiai . toliau bandysiu gaminti pagal tradicinį šalto porceliano receptą ir žiūrėti, kas iš to gaunasi )


Smagaus lipdymo !
 
Irma

2013 m. kovo 15 d., penktadienis

Kondensuoto pieno pyragas su vyšniomis



 
adaptuota pagal : LifeHacker
 
 
6-8 porcijos
gaminimo laikas: ~ 45-60 min.
"brendimas" : kelios valandos šaltai
sudėtingumas : paprasta
 
 

Reikės:
 
400 gr trapių sausainių (pvz. tinka "Selga" klasikinių)
100 g sviesto
1/2-1 citrinos sulčių
380 g kondensuoto saldinto pieno
200 g šviežių arba šaldytų vyšnių (jau turi būti atšildytos prieš pyrago ruošimą)
2 kiaušinių tryniai
1 arbat.š. kukurūzų krakmolo


 
Gaminimo eiga:
 
1. Sausainius sumalti iki miltų, sviestą ( gal būti ką tik ištrauktas iš šaldytuvo) sutarkuoti burokine tarka ir suminkyti su sumaltais sausainiais. Jei masė per biri,  įpilti lašelį vandens.
 
Paruoštą smėlinę pyrago masę sudėti į šarnyrinę kepimo formą, ir tolygiai paskirstyti dugne (ne daugiau nei 1-2 cm storio) bei suformuoti šonus.
Pastatyti kepti 15 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.
 
2. Giliame inde išmaišyti kondensuotą pieną su kiaušinių tryniais, citrinos sultimis bei krakmolu. Lengvai išplakti šluotele.
 
3. Iškepusį pyrago pagrindą (bus šiek tiek paskrudęs) ištraukti iš orkaitės, palikti trumpam atvėsti.
Tada supilti paruoštą idarą. Ant viršaus sudėti vyšnias. Pastatyti kepti 15-20 minučių.
 
4. Ištraukti iš orkaitės, palikti pilnai atvėsti kambario temperatūroje, vėliau perkelti į šaldytuvą ir palikti kelioms valandoms, o dar geriau per naktį.
 
5. Iš šaldytuvo ištraukti 15-20 min. prieš patiekiant ant stalo - bus lengviau įpjauti (mažiau trupės pyrago sienelės).






 
 
 

 
Komentarai:
 
* paprastai paruošiamas
* tikrai saldus, todėl galima dėti ir visos citrinos sultis
* visiškai kreminės konsistencijos įdaro sluoksnis
* geriau naudoti didesnio skersmens kepimo formą (maniškės naudotos - 18cm, t.y. per maža ), kad kondensuoto pieno sluoksnis būtų per pus žemesnis. (pvz. 20-25 cm skersmens būtų pats tas)
* tinka bet kokios gerai rūgščios uogos - tai puikiai atsveria kondensuoto pieno įdaro saldumą.
* ir negailėti uogų - t.y. gali būti ir didesnis jų kiekis ;)
* smagiai skaniai atrodytų ir individualiose formelėse (tinka keramikines, stiklinės), tada nereiktų labai supresuoti pyrago pagrindo masės, tik vos vos, kad būtų lygus paviršius, ir ant viršaus supilti įdarą su uogomis.
 
 
Skanaus ;) 

2013 m. kovo 14 d., ketvirtadienis

Dėžės.. dėžutėlės.. dėželės... viskam ;)



Dėžės.. dėžutės... įvairūs dėklai ... ir pan. mieliems prisiminimams, knygoms, užrašinėms, nuotraukoms, CD, foto albumams, arbatai, vestuvių/sužadėtuvių žiedeliams, bižuterijai ir t.t.t. saugoti. ;)

Įvairių audinių - nuo paprastų medvilninių lininių iki prabangių šilkinių , barchatinių.... Deko audiniai ar rankų darbo individulaus dizaino.

Daugiau info galima rasti čia : www.irri.lt

o susisiekti su manimi dėl užsakymų : irma@irri.lt ;)

2013 m. kovo 9 d., šeštadienis

Perlinukai - daržovių ir perlinių kruopų kepsniukai


 
greitai vakarienei ar pietums. Sotūs, gan gretai ir nesudėtingai paruošiami ;)


12- ai nemažų perlinukų


reikės:

geras indelis virtų perlinių kruopų
3 vid. dydžio morkos
1/2 poro
2 valg.š. kukurūzų krakmolo
50 g moliūgų sėklų
2 kiaušiniai
džiovintų arba šviežių petražolių
druskos
maltų juodųjų pipirų

 
Gaminimo eiga:
 
 
Įkaitinti orkaitę iki 180 laipsnių karščio.
 
 
Virtas perlines kruopas sudėti į gilų indą, įmušti porą kiaušinių, įtarkuoti morkas, sudėti susmulkintą porą, įberti 2 gerus valg. š. kukurūzų krakmolo, suberti moliūgų sėklas, pagardinti prieskoniais bei žolelėmis - viską labai gerai išmaišyti. Palikti šaldytuve pusvalandžiui, kad "subręstų" .
 
 
Ant kepimo skardos, ištiestos kepimo popieriumi , šaukšto pagalba suformuoti blynelius/kepsniukus, paviršių kiek paploti. Ir pastatyti kepti orkaitėje 10 minučių vieną pusę, vėliau ištraukti iš orkaitės, medinės mentelės pagalba apversti kepsniukus ir vėl pastatyti kepti ~ 10-15 min. iki kepsniukų krašteliai dailiai apskrus. Patiekti iš karto dar karštus su grietinės/pomidorų tyrės padažu ir šviežiomis ar marinuotomis daržovėmis. 





 

Komentarai:

* traškūs ir iš ties sotūs daržoviniai "perlinukai"
* galima pridėti ir kitokių daržovių: cukinijų, brokolių ir pan.
* tinka ir karštam ir kaip šaltam pakramsnoti
* galima būtų šalia paruošti kokį pievagrybių ar kumpelio bešamelio padažiuką


Skanaus ;)
Related Posts with Thumbnails