2012 m. kovo 24 d., šeštadienis

Kokosų sviestas : naminis - o taip, tai įmanoma !

Idėja iš lietuviško blog'o keistai paprasta

- nors esu gaminusi riešutų ( anakardžių ) sviestą, bet tada neišmąsčiau, kad galima lygiai taip pat pasigaminti ir kokosų sviestą, kuris šiek tiek skiriasi nuo kitų riešutų sviestų.

Taigi , reikės paprastų kokosų drožlių, smulkintuvo ir ... šiek tiek laiko .

Kokoso drožles supilti į smulkintuvą ir malti iki drožlės pavirs štai tokia skystoka tyrele.

Iš 200 gr sausų kokoso drožlių gaunasi apie 150-160 gr kokoso sviesto.


Kambario teperatūroje jis yra skystokas, minkštas,

o čia puikiai matyti, kaip kokosų sviestas atrodo sustingęs - užtenka palaikyti vos kelias valandas šaltai ( pvz. šaldytuve) , kaip skystas pavirsta kietu.

Kad sustingęs kokosų sviestas suminkštėtų ( pvz. norint panaudoti kaip užtepą) , tereikia kelias valandas palaikyti kambario temperatūroje.
Jis skanus vienas be nieko, galima naudoti kaip užtepą arba kaip riebalus kepimui.


Komentarai:

* iš ties skanu , gal kiek riebu :)
* galima bandyti sumalti dar smulkiau ( galingesniu smulkintuvu) , kad beveik nesijaustų mažų kokoso dalelių.


Skanaus ;)

12 komentarų:

  1. Nepyk, bet nesuprantu darbo ir laiko švaistymo, kada pilna ekologiško kokosų pieno, pagaminto ne iš džiovintų ir perdžiovintų drožlių, bet iš šviežio kokosų minkštimo...

    AtsakytiPanaikinti
  2. Kristina, esi garantuota, kad tikrai gaminta iš kokosų minkštimų? :) 'Ekologiška' nėra taip sunku ir uždėti ant pakuočių, kai įstatymus kiekvienas truputis protingesnis gali :) Kaip sakant vynas skanesnis būna, kai pasako, kad jo kaina ne 4 Litai, o 10 Lit7 ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. pataisymas: įstatymus apeiti;

    beje, pirkti galima Ekologiškas drožles ir susimalsi bent žinosi, ką susimalęs ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. kristina, :) ... čia panašiai, kokia prasmė gaminti valgyti, jei galima nueiti į kavinę ;))) o šiaip tai taip : galima nueiti ir įsigyti, bet kartais norisi pačiam pasigaminti, ypač kai tai teikia malonumą ;))) beje, butų įdomu ir iš šviežio kokoso pasigaminti sviestą ;)

    keistai paprasta, taip yra, teisingai ,ne visada galima pasitikėti kai rašo ekologiška. Gaila, kad daugelis tuo piktybiškai naudojasi...

    AtsakytiPanaikinti
  5. kiek laiko kankinot smulkintuvą? nes dabar darau, tai smalsu, ar iki nakties pabaigsiu :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Jei smulkintuvas nėra galingas, tai tada tikrai teks jį ilgai kankinti ;) o jei galingas ( maniškis turimas 600 W ) tai keliolika min su pertraukomis, kad neužkaistų ;) )

      Panaikinti
  6. aš su kombainu darau..tai nugraibstau šonus, nes sulimpa..bet kokį greitį naudot? naudoju 8, bijau sudeginti kombainą..:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tikrai negaliu pasakyti tikslių techinių naudojimo parametrų konkrečiai Jūsų turimam kombainui ;))) taip, prie sienelių prilimpa, bet nėra sunku nukrapštyti su ilgų šaukštu ;) dėl greičio - irgi su kombainu tokių dalykų negaminu -tai nepasakysiu ;) (maniškis smulkintuvas turi 2 greičio lygius) ;)

      Panaikinti
    2. tiesiog malkite, jei trūksta drėgnumo masei, galima įpilti lašelį kokoso aliejaus (skystame pavidale) ir stebėkite , kad nei kombainas, nei pati masė perdaug neužkaistų - ir viskas ;)

      Panaikinti
  7. aišku...na bandau tada..tikiuosi, kad jau greitai virs tyre..:D ačiū

    AtsakytiPanaikinti
  8. Vis tik nesuprantu, kodėl būtent drožles, o ne patį kokosą (sutarkuotą) malti - taip man atrodo ir sveikiau, ir natūraliau, ir pigiau?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. O kiek kainuoja drožlių kg ir atitinkamas kiekis kokosų? :) jei Lietuvoje būtų jaunų kokosų (tokia kaina kaip ten, kur jie auga), tuomet išvis nereiktų nieko gaminti, tik šaukštu kabinti :)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails