2013 m. kovo 15 d., penktadienis

Kondensuoto pieno pyragas su vyšniomis



Puikusis pyragas !


6-8 porcijos
gaminimo laikas: ~ 45-60 min.
"brendimas" : kelios valandos šaltai
sudėtingumas : paprasta



Reikės:
400 gr trapių sausainių (pvz. tinka "Selga" klasikinių)
100 g sviesto
1/2-1 citrinos sulčių
380 g kondensuoto saldinto pieno
200 g šviežių arba šaldytų vyšnių (jau turi būti atšildytos prieš pyrago ruošimą)
2 kiaušinių tryniai
1 arbat.š. kukurūzų krakmolo



Gaminimo eiga:

1. Sausainius sumalti iki miltų, sviestą ( gal būti ką tik ištrauktas iš šaldytuvo) sutarkuoti burokine tarka ir suminkyti su sumaltais sausainiais. Jei masė per biri,  įpilti lašelį vandens.

Paruoštą smėlinę pyrago masę sudėti į šarnyrinę kepimo formą, ir tolygiai paskirstyti dugne (ne daugiau nei 1-2 cm storio) bei suformuoti šonus.
Pastatyti kepti 15 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180 laipsnių karščio.

2. Giliame inde išmaišyti kondensuotą pieną su kiaušinių tryniais, citrinos sultimis bei krakmolu. Lengvai išplakti šluotele.
3. Iškepusį pyrago pagrindą (bus šiek tiek paskrudęs) ištraukti iš orkaitės, palikti trumpam atvėsti.
Tada supilti paruoštą idarą. Ant viršaus sudėti vyšnias. Pastatyti kepti 15-20 minučių.
4. Ištraukti iš orkaitės, palikti pilnai atvėsti kambario temperatūroje, vėliau perkelti į šaldytuvą ir palikti kelioms valandoms, o dar geriau per naktį.

5. Iš šaldytuvo ištraukti 15-20 min. prieš patiekiant ant stalo - bus lengviau įpjauti (mažiau trupės pyrago sienelės).



Komentarai:

* paprastai paruošiamas
* tikrai saldus, todėl galima dėti ir visos citrinos sultis
* visiškai kreminės konsistencijos įdaro sluoksnis
* geriau naudoti didesnio skersmens kepimo formą (maniškės naudotos - 18cm, t.y. per maža ), kad kondensuoto pieno sluoksnis būtų per pus žemesnis. (pvz. 20-25 cm skersmens būtų pats tas)
* tinka bet kokios gerai rūgščios uogos - tai puikiai atsveria kondensuoto pieno įdaro saldumą.
* ir negailėti uogų - t.y. gali būti ir didesnis jų kiekis ;)
* smagiai skaniai atrodytų ir individualiose formelėse (tinka keramikines, stiklinės), tada nereiktų labai supresuoti pyrago pagrindo masės, tik vos vos, kad būtų lygus paviršius, ir ant viršaus supilti įdarą su uogomis.


Skanaus ;) 

32 komentarai:

  1. Kaip lengva ir turbūt kaip skanu! Aišku, suvalgyčiau visą tokį viena :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kad lengvas taip, bet šiek tiek sunkumo suteikia pats saldumas, todėl verta nepagailėti rūgščių uogų ;)

      Panaikinti
  2. Labai grazus! Ir ideja idaro l.idomi...tik isivazduoju, koks jis saldus :))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Vilma, taip, jis saldus, vis tik įdaro pagrindą sudaro kondensuotas pienas, todėl ir sumąsčiau papildomai įdėti rūgščias vyšnias, kurios atsveria tą saldumą ;)

      Panaikinti
  3. Kaip gardziai atrodo!!! O dar tas sausainiu krastelis, niam.. :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Gabriele, ačiū ;) kraštelis suteikia pyragiukui elegantiškumo, o jei dar pavyksta jį suformuoti atinkamo plonumo, iš vis gerai ;)

      Panaikinti
  4. Nuostabus receptas! Paprastas, tačiau, jau įsivazduoju, koks nepaprastai gardus! Bandysiu. Tikrai bandysiu! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Migle, jis skanus, bet iš ties saldus ;) tad iš anksto neapsigaukite ;) Jei Jums patinka labai saldūs desertai, tai šis bus pats tas ;)

      Panaikinti
  5. Och, koks gražuolis :) ir vyšnaitės... greičiau tas uogų sezonas pasirodytų, pavargau laukti :D
    Irma, o galima pageidavimą išreikšti? Labai norėčiau, kad foto didesnės būtų, juk jos tokios gražios, o mažutėse nelabai matosi detalės :) Tuo ir baigsiu savo pageidavimų koncertą :D

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Voriuk, naudok šaldytas, jos irgi gerai tinka (aš paskutiniu metu taip desertauju, atsišildau vyšnias ar kokias spanguoles,bruknes, braškes ir vienas be nieko suvalgau :D superinis skanumėlis ) o su šviežiomis uogomis, manau, būtų dar geriau, gaiviau, nes ląsteliena vistiek kitokia, daugiau fermentų :D Gražuoliukas, tik nesveikas :) esu apmąstymuose, ką čia pakeitus - plutelę iš riešutų gaminti, įdarą iš kokoso grietinėlės... tikrai yra erdvės eksperimentams - kaip ir visada :)) O dėl pačių nuotraukyčių dydžio, tai jau kuris laikas kaip kraunu iš ties dideles, 1000 pixeliukų visada būna ;) Ar tau neatidaro foto galerijos ant foto paspaudus?

      Panaikinti
    2. Atidaryt atidaro, tik aš tingiu atidarinėti :D Be to, kai RSS readeryje skaitau, tai man mažulytes ir rodo :( O atidarinėti labai nepatogu.

      Panaikinti
  6. Mmmm, atrodo tai pasakiškai! Tik neturiu uogų... Visos šaldytos su cukrumi, tai rūgštumo nebus... Kaip manai parduotuvėse rasčiau rūgščių uogyčių? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. :) , drąsiai rasi šaldytų produktų skyriuje ;) aš naudojau šaldytas vyšnias, prieš tai pilnai atšildžiusi kambario temperatūroje. (toks jau sutapimas, kad kai susiruošiau kepti pyragiuką, jos jau buvo pilnai atsileidusios :D )

      Panaikinti
  7. o jeigu kondensuoto pieno ir trynių masę sutrinčiau su aviečių uogiene, ar iškeptų?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Galite bandyti, bet manau, kad tada įdaras gausis kiek per skystas, nes iškepusio pyragiuko įdaras nėra labai standus ;) jį galima vos ne šaukštu kabinti;) tad rekomenduočiau netrinti uogienės kartu su kondensuotu pienu ;)

      Panaikinti
  8. O galima pakeisti kukuruzu krakmola i bulviu krakmola?:

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. galite bandyti ;) arba keiskite į paprastus miltus ;)

      Panaikinti
  9. Susigundžiau ir aš šiuo gražuoliu :) Jau stovi šaldytuve ir laukia rytojaus. Su įdaru kepiau 15 minučių 18 cm formoje. Tikiuosi, vidus bus iškepęs. Dar vis galvoju, kaip čia jį gražiai iš atsegamos formos imti, kad nepradetų trupėti.
    Ačiū už puikų receptą.

    AtsakytiPanaikinti
  10. Na va, jau pyragas išbandytas :) Kuo puikiausiai išsiėmė iš formos. Niekas nesubyrėjo. Kadangi turėjau dar maskarponės, kurią reikėjo sunaudoti, tai įdėjau ir jos (250 g). Gal dėl to pyragas nebuvo labai labai saldus :)
    Dar ir vyšnių dvigubai pridėjau. Skanu ;)
    Ačiū už šį skanėstą!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Puiku ! Ir iš ties Jūsų labai įdomi variacija, papildomai įdėti sūrio kremo ! tai turėjo papildomai praturtinti įdaro skonį ;)

      Panaikinti
  11. Kepiau šitą pyragą du kartus, su spanguolėmis ir su juodais serbentais. Abu kartus nedėjau krakmolo, bet antrąjį kartą vištos kiaušinio trynius įdare keičiau žąsies kiaušiniu, kas suteikė papildomo tvirtumo. Vienas skaniausių ir lengviausiai pagaminamų pyragų (o atrodo beveik kaip už milijoną) :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Irri, na kaip dėkoju aš jums už šį receptą! Kepam namie ir kepam :) Pastaruoju metu pagrindą darau iš šokolainių sausainių ir smulkintų riešutų (lazdyno arba graikinių), uogos man skaniausios miksuotos - juodi serbentai + bruknės. Žodžiu, linkėjimai nuo visos šeimos! :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. momo, labai smagu, kad šis pyragiukas patinka visai Jūsų šeimynai ;)) Puikios recepto variacijos !!!

      Panaikinti
  13. Nuostabus.. toks geras, kad vyras sakė negalima receptu dalintis :D (aš irgi dėjau mascarponės) Ir toks gražus, kad drąsiai galima aprišus kaspinu dovanų nešti ;) Mano skarda buvo 25cm, bet norėtųsi daryti 21-23, kad storesnis gautųsi.

    AtsakytiPanaikinti
  14. Sveiki, kur perkate kepimui skirtą reguliuojamą formą? Turbūt ta sidabrinės spalvos torto forma netinkama kepimui? Dėkui :) labai noriu išbandyti receptuką :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Sveiki, ačiū už receptuką.. Turiu klausimą dėl kepimo formos - kur pirkote tinkamą kepimui? Reguliuojamą turiu tik tą sidabrinę, bet turbūt net nebandyti joje kepti?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, kokrečiai šią 18 cm pirkau maximoje. dr.oetker kepimo forma. turi tikti ir ta paprasta kepimo forma (nors ji nėra labai sandari). ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails