Pagaliau prisiruošiau namie pasigaminti skystos karamelės - šiaip dievinu viską kas su karamele, o gryną - tuo labiau.
Begaminant netyčia vietoje paskutinės trečiosios dalies cukraus šliūštelėjau grietinėlę, nes ji stovėjo po ranka... jau galvojau, vaje - reikės mesti lauk... kantriai toliau maišiau ir voila !!! - mano pirmoji karamelė :) Skonis nenusakomo švelnumo, primena irisą (tą tikrąjį) tik skystame pavidale. :)
Gaminau pagal šį receptuką :
Skysta karamelė
Virimas- 30 min.
Ingridientai:
- 300 g smulkaus cukraus
- 50 g sūdyto sviesto
- 20 cl (200ml) grietinėlės
Paruošimas:
Puode įberti 1/3 cukraus ir katinti iki skystos karamelės. Įberti antrą dalį cukraus, palikti lydytis, po to suberti likusią dalį cukraus ir vėl palikti lydyti iki skystos karamelės.
Paruošimas:
Puode įberti 1/3 cukraus ir katinti iki skystos karamelės. Įberti antrą dalį cukraus, palikti lydytis, po to suberti likusią dalį cukraus ir vėl palikti lydyti iki skystos karamelės.
Kai cukrus gerai išsilydo, nuimti nuo ugnies ir vėl užvirti su sviestu, po to įpilti grietinėlės.
Perkelti ant silpnos ugnies ir nuolat mašyti, iki masė taps vientisa karamele.
Perkelti ant silpnos ugnies ir nuolat mašyti, iki masė taps vientisa karamele.
Reikia kantriai maišyti, kad masė taptų vientisa, nes supylus grietinėlę, cukrus pradeda kietėti - tuo momentu reikia gerai pamaišyti masę.
Neperseniausiai atradau vieną gudrybę, kad masė nesušoktų į gabalą rekomenduoju grietinėlę pilti po truputį - įpilame vos vos ir išmaišome, vėl įpilame grietinėlės ir vėl maišome- taip masė liks vientisa !!! Ir taip pagreitina patį gaminimo procesą ;) Išbandykite ;)
Sudėti į indelius ir laikyti lentynoje.
Skanaus ;)
Ji tokia skaidri ir pakankamai lengva. Puikiai tiks prie blynelių, plaktos grietinėlės, ar šiaip paskanauti... o aš ją gaminau ledams užpilti - kaip sekėsi su ledais ir karamele- jau neužilgo ;)
Niam niam!.. kaip skaniai atrodo...
AtsakytiPanaikintiir labai paprasta ir greita pasigamninti;)
AtsakytiPanaikintimm, ir aš, ir aš labai džiaugiuosi skysta karamele, ir aš ją vieną šaukščiukais gabinu :) mmmm, laukiu ledų su karamele.
AtsakytiPanaikintiLedai jau paruošti - ir šąla kartu su karamele viduje. Apie tai plačiau galėsiu parašyti paragavusi ryt ;)
AtsakytiPanaikintiSuperinis receptukas - o įpylus grietinėlės, juk išeina "karvutės" saldainiai, ar ne ;) ?
AtsakytiPanaikintiAgam, primena karvutę ;)
AtsakytiPanaikintiNet silpna bežiūrint:) Tikrai gaminsiu, ačiū už receptą:)
AtsakytiPanaikintio man su karamele vis dar sunku susidraugauti. Bet pabandysiu darkart, gal pavyks :)
AtsakytiPanaikintirūtuliuk, šis recpetas toks paprastas, kad itkrai pavyks;)
AtsakytiPanaikintio štai ledų su karamele taip ir nesuspėjau nufotografuoti.... jie buvo akimirksniu sudoroti :))))) Na ką gi vėl gaminsiu (ir spėju, kad šiandien) tad juos tikrai pamatysite ;)
AtsakytiPanaikintiNiu ką tik dariau, bet cukrus labai sujuodavo ir karamelė gavosi labai tamsi...
AtsakytiPanaikintiGal kitą kartą pavyks labiau :)
Muse, matyt perkaitinai (beje tuose dvidugniuose puoduose jos geriau nervirti ;) ) ir jos skonis turėtų būti kartokas ;) Banyk dar kartelį ;)
AtsakytiPanaikinti10 balu uz recepta :)
AtsakytiPanaikintipasigaminau visa stiklaini siandien... pirstus galima aplaizyt nuo skonio... issikepiau obuoliu pyraga uzsitepiau karameles ant virsaus, nerealu...
Nuosirdus aciu uz recepta!!!! :)
Labai skanu :)
AtsakytiPanaikintišiandien gaminau, pirma trupulį pervirė ir sucukrėjo, bet įpyliau dar truputį grietinėlės ir gavosi labai gardžiai - toks skonis kaip Werther's Original saldainių :)
dėkui už receptą ;)
Autorius pašalino šį komentarą.
AtsakytiPanaikintio kaip lydyti cukrų,kad jis nesukeptų ir nepajuoduotų?nors lydžiau cukrų plonadugniame puode,bet karamelė gavosi juoda ir karti..
AtsakytiPanaikintiKarolina, dalimis geriausia lydyti, išlydžius vieną dalį supilti kitą ;) ir lydyti ant labai silnos ugnies plius geriau paprastame inde ;)
AtsakytiPanaikintiPabandziau, skonis super, kaip tarybinio iriso "kis-kis" :). Tik beda ta, kad gavos baltas skystis.. Per mazai viriau cukru? O gal rudaji reiktu naudot?
AtsakytiPanaikintiAleksandr, iš ties įdomiai gavosi... o jis riebus tasbaltas skystis? nes jei taip, tai čia greičiausiai bus sviestas išsiskyręs ;) tokiu atveju galima iš vis nenaudoti jokio sviesto, nes riebumo užtenka nuo grietinėlės ;)
AtsakytiPanaikintiO vietoi grietineles tinka pienas?
AtsakytiPanaikintiKrunter, manau mažiau tiks paprastas pienas tokiai karamelei pasigaminti, nebent naudoti kondensuotą nesaldintą pieną- tada taip ;)
Panaikintio netiktu smlku cukru pakeisti paprastu arba deti cukraus pudra? :)
AtsakytiPanaikintiSmulkus cukrus - ir yra tas paprastas ;) manau, turėtų gautis ir su cukraus pudra ;) nors pati tik cukrų naudoju šią karamelę verdama ;)
AtsakytiPanaikintiSveiki,viriau,skani buvo kol silta,po to sisicukravo:( isduokit paslapti kodel? Ir kiek laiko cukru reikia kaitinti kol jis prades lydytis...man jis i balta pluta susoko :(
AtsakytiPanaikintinorėjau paklausti ar neprisvyla ši karamelė prie puodo? Nes kiek esu darius karamelę, tai visada tekdavo gramdyti puodą...
AtsakytiPanaikintina kaip, kažkiek pritraukia, bet kad būtų svilėsiai - tikrai ne ;) kaitinimo indas labai lengvai išsiplauna, užtenka pamerkti pripylus karšto vandens ;)
PanaikintiKodel ji man tirsta gavos? Ką galėjau ne taip padaryt?
AtsakytiPanaikintigreičiausiai perkaitinote ;)
PanaikintiAčiū už atsakymą :-) tada klausimėlis kiek laiko įpiliau grietinėlę reikia kaltinti ? Nors apytiksliai :-) ačiū :-)
AtsakytiPanaikintiAs irgi stoviu prie puodo ir nezinau, kiek dar stovet :) viskas supilta. Ar turi pasikeisti spalva ar konsistencija ?
AtsakytiPanaikinti