2009 m. vasario 24 d., antradienis

Brigadeiro.... braziliškųjų skanėstų dienos....

Mėgstu panaršyti po netą ir karts nuo karto surasti kažką tokio itin gardaus kitoniško, nekasdieniško....


Taigi, šį kartą patraukė dėmėsį Brigadeiro - braziliškasis skanėstas - labai panašūs į triufelius, bet minkštutėliai skanutėliai ir gan greitai paruošiami :) Plius neperseniausiai brigadeiro užtikau ir pas Forelle :)


Pirmuosius Brigadeiro gaminau pagal Tudo Gostoso receptuką (truputį improvizuodama :) )


Pačios masės virimo laikas - 25 min ;)

Reikės :


1 indelio sutirštinto pieno su cukrumi

1 valg. š . sviesto (arba margarino)

7 š. Nesquik (galima dėti ir mažiau)

kokoso drožlių,

įvairių spalvų pabarstukų,

cukraus...
Pradedam:
Į indą supilu kondensuotą sutirštintą saldų pieną,
įdedu 1 valg. šaukštą sviesto
.....įberiu 7 valg. šaukštus saldžios kakavos Nesquik (gali ir mažiau, bet įdomiausia tai, kad skonis lieka toks pats: nei daugiau saldžiau, nei mažiau saldžiau :)))) )
gerai viską išmaišau ir kaitinu ant silpnos ugnies ir nuolat maišau maišau medinio šaukšto pagalba iki sviestas išsilydys, Nesquik granulytės ištrips ir masė taps vienalytė...


Toliau maišau.... maišau.... be perstojo, nes masė yra linkusi "kibti" prie dugno ir gali prisvilti....

...iki masė gausis itin tiršta - tai patikrinti galima braukiant šaukštu per indo dugną, jei lieka "takelis", kuris lėtai vėl "užsitraukia"....- vadinasi jau paruošta! paragaujam ... mmmm ....kaip gardu :)))))
Dabar pateikiu tikslias masės virimo laiko minutes :
10-15 minutės - išsilydo sviestas ir masė tampa vienalytė, bet skysta
21 minutės - jau pradeda tirštėti
25 minutės- sutirštėja tiek kiek reikia - laikas nukelti indą nuo ugnies
Jei turite mikrobangų krosnelę, tai bus dar greičiau : belieka tik gerai išmaišyti visus produktus ir pastatyti mikrobangų krosnelėje 3 minutėms ;) tada išimti, pamaišyti ir vėl pastatyti jau 4 minutėms. ;) Masė yra paruošta atvėsinimui ( palikti ~ 4 valandoms šaltai).


Gautą masę išpilu į lėkštę ir palieku atvėsti, bei dar labiau sutirštėti....



Pavertus lėkštę matosi, kad masė "slenka" žemyn, vadinasi, kad dar ne laikas :)


O ! dabar paverčiau lėkštę su mase :)) oooooo..... laikosi !!!, galima ir apversti lėkštę aukštyn kojomis :)))) vis tiek laikosi !!!
Jau paruošta :)

Masė tinkama rutuliukų formavimui, kai yra iriso tąsumo, kaip minkštas plastelinas :)


Pasiruošiu įvairius pabarstukus, juos supilsčiusi į atskiras lėkštutes, taip bus patogu apvolioti rutuliukus :)

Na ir kaip be "sijonėlių" - popierinių mažulyčių lėkštutėlių tokiems skanumynams :))) šį kartą turėjau štai tokius baltus,o būna įvairiausių spalvų.....


Rankas (galima darbuotis su plonomis pirštinaitėmis) ištepu riebalais (pvz. sviestu) kad masė neliptų prie rankų)
Dėmesio:
*jei rankos bus perdaug sviestuotos, tai sunkiai "apvilksite" pabarstukais - jie paprasčiausiai neprikibs prie rutuliuko paviršiaus.
*jei per mažai sviestuotos rankos, tai masė "kibs" prie rankų ir bus gan sunku suformuoti dailų rutuliuką ;)
ir šaukštelio (taip pat ištepto riebalais) pagalba pakabinu gabaliuką masės -


rankose suformuoju rutuliuką ir


jį dedu į lėkštę su pabarstukais ir atsargiai apvolioju, kad visas rutuliuko paviršius apliptų (šiuo atveju) pabarstukais.
štai ir paruoštas pirmasis Brigadeiro :)

ir aišku iš karto ragauju :) mmmmm gardumėlis !!!!!!
Į pakabintą gabaliuką masės galima įdėti kokią uogą (pvz. braškę, vynuogę, vyšnią) ar riešutą (migdolą, lazdyno riešutus ....) ir tada suformuoti rutuliuką, kurį vėliau "apvilkti" kokoso drožlėmis ar pabarstukais. :) (pateiksiu ir keletą tokių receptukų ;) )

Minkšti skanutėliai Brigadeiro rutuliukai su staigmena viduje :)

Rekomenduotina prieš patiekiant juos laikyti šaltai, šaldytuve ;)
O kad nesudžiūtų, juos galima uždengti kad ir maistine plėvele ;)
Iš nurodyto recepto kiekio gaunasi + - 25 gražuoliai brigadeiro ;) - to pilnai pakanka ir sau ir svečiams pavaišinti ;)

Išbandykite ;)
O toliau Jūsų dėmesiui bus : Brigadeiro branco (baltasis brigadeiro), Brigadeiro com morango, Brigadeiro branco de uva, Brigadeiro royal (mano firminis :)) ) Brigadeiro de pistache..... ir dar daug daug kitų braziliškųjų skanėstų... ;)
Sekite naujienas ;)

9 komentarai:

  1. Net silė nutįso prisiminus jų skonį... Laukiu kitų braigadeiro receptų :) jie nerealūs

    AtsakytiPanaikinti
  2. Vakar išbandžiau šį tradicinį brigadeirų receptą - portugalams labai patiko. :) Labai ačiū už šiuos puikius receptus, jau prisipirkau ingredientų, gaminsiu toliau (šįkart su riešutais) ir nekantriai laukiu kitų improvizuotų receptų!

    AtsakytiPanaikinti
  3. Tai faina :))) Tikrai dar nesibaigė brigadeiro receptukai, esu pasiruošusi eksperimentuoti su brigadeiro ir tai būtinai vaizdžiai aprašysiu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. as irgi jau isbandziau siuos tradicinius - skonis super:) gaminsiu butinai ir kitokius. taciau turiu klausimuka - ar jums laikosi burbuliuko forma? man, kad ir saltai laikant, jie greit subliusko i blynelius.. :( mase leksteje tikrai atrode pakankamai sustingusi, puikiai laikesi apvertus lekste ir burbuliukas pakaknkamai gerai formavosi.. gal per mazai kaitinau mase..? o Jus ja kainat iki uzvirimo ir, jei taip, kiek apytiksliai laiko po to kai pradeda burbuliuoti?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Dar pasidariau šokoladinės masės, šįkart su anakardžių smulkintais riešutais. Dabar galvoju, kad būtų smagu į viduriuką įdėti rome mirkytą raziną, bet namie neturiu romo ir dar pagalvojau, kad nežinau nei kaip, nei kiek laiko razinas reikėtų mirkyti. Gal turi kokių idėjų? Ačiū. :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Justina, kai aš gaminau būtent pagal šį receptą, man irgi rutuliukai šiek tiek išsikraipė, nors masė tikrai atrodė standi. Kai gaminu į masę įdėdama pvz., smulkintų riešutų, rutuliukai geriau išlaiko savo formą, tai va ir nežinau, ar tai turi įtakos, ar ne...
    Dėl virimo laiko, kažkur skaičiau, kad reikia kaitinti 15 minučių, bet aš kaitinu apie 10 min., man kantrybės pritrūksta. :) Gal ilgiau pakaitinus masė standesnė būtų...

    AtsakytiPanaikinti
  7. na ryt bandysiu ir as su riesutais (desiu lazdyno rieutus i rudaja mase), tai sikart ilgiau pakaitinsiu, ziuresim, kas gausis :) tikiuos sikart bus burbuliukai, o nebe blyneliai :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. Susiviliojau ir nusprendžiau išbandyti šį receptuką, bet kadangi turiu tokią keistą savybę viską pervirti ir perkepti, o dar plius prisiskaičiau apie per trumpai kaitintos Brigadeiro masės "tižiškumą" - to pasekoje masė gavosi labai kieta. Skani, bet kieta. Šiaip ne taip, pasitelkus išmonę, pavyko suformuoti rutuliukus, bet tikrųjų Brigadeiro jie nepriminė nei savo konsitencija, nei išvaizda :( Va kaip būna su tais pirmaisiais blynais...

    Na ką gi, laukia bandymas nr. 2 :)

    Tiesa, įdomu koks būtų skonis vietoj Nesquik dedant sutarkuotą šokoladą? Gal bandėte? Nes man su kakava ganėtinai salduuu gavosi...

    AtsakytiPanaikinti
  9. Štai ir aš pabandžiau brigadeiro, abu variantus(juodą ir baltą). Kadangi ruošiausi šitam skanėstui ilgai ir skaičiau nemažai atsiliepimų, tikėjausi išvengti kokių nors klaidų :) Bet tik kai pats pabandai tai ir išmoksti. Nusprendžiau nesekti laiko, tik atidžiai stebėti masės tirštėjimo stadijas, tačiau vis tiek buvo sunkoka nuspręsti, kada ją būtų galima nuimti nuo ugnies(nenorėjau kaitinti antrą kartą). Vis pabandydavau perbraukti per dugną ir stebėti, kaip greitai užsitraukia masė. Kakavinis variantas išėjo truputi per ilgai pakaitintas, nebuvo per daug problemų formuojant rutuliukus, bet kai sustingo, tai nebeliko jų tąsumo, tarsi susicukravo. Baltasis variantas buvo šiek tiek per skystas, reikėjo ilgiau pakaitinti bet pabijojau, kad pasikartų kaip su kakava (baltoji masė labiau linkusi lipti prie dugno, kaip autorė ir minėjo). Vistiek nusprendžiau formuoti brigadeiro su įdaru bei pabarstukais, tai rutuliukai per daug nesubliuško. Įdariau su visokiais riešutais, vynuogėm ir gaminausi 4 skirtingus pabarstukus: smulkintus riešutus, sausainius,pistacijas ir kokoso drožles. Kadangi mėgstu pistacijas, bet nenorėjau vien tik su jomis daryti, tai jas dėjau į vidurį baltų brigadeiro su pistacijų pabarstukais. Mano nuomonė — šie saldumynai labai tinkami smalyžiams, tiems kas mėgsta irisinio tipo skanėstus, arba jei norisi numalšinti saldumynų poreikį :) Man jie labai patiko, kaip ir mano ragautojams, siūlau pabandyti!

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails