O šis AJ receptai blog'e užtiktas sūrio pyragas mane sužavėjo savo paprastumu ir tuo, kad labai mėgstu Čili sūrio pyragą - pagalvojau, o kodėl neišbandžius, gal kažkas panašaus gausis.
Taigi, reikės:
* 360g šokoladinių "Selga" sausainių (2pok.)
* 150 g sviesto (82% riebumo)
* gera sauja karamelizuotų migdolo riešutų
* 500g mascarpone sūrio ( ėmiau 2 indelius po 250g)
* 200 ml 36% riebumo grietinėlės
* 1 arb. š, vanilinio cukraus
* 150 g cukraus
* 20 g birios želatinos
* 30 g juodojo konditerinio šokolado
Visų pirma indelyje suberiu želatiną ir užpilu 100ml vandeniu. Palieku gerai valandai, kad išbrinktų ( teko palikti žymiai ilgiau , nes per tą laiką medžiojau mascarpone sūrį...)
tada pradedu ruošti pyrago pagrindą: sutrupinu sausainius ir, jų gabaliukus sumetusi į smulkintuvą, sumalu iki mažų trupinėlių.
Kaitinimo inde ant silpnos ugnies išlydau sviestą
ir jį, dar šiltą, supilu ant sausainių trupinukų - viską gerai išmaišau. Gavosi šiek tiek drėgnoka biri masė.
paimu kepimo formą, kurios šonai nusiima, ir į ją suberiu gautus pyrago pagrindui trupinius: šaukšto pagalba trupinius tolygiai paskirstau ir šiek tiek paspaudžiu. Ant pagrindo sumąsčiau užberti saują turimų karamelizuotų migdolų. Pastatau į šaldytuvą, kad sustingtų.
Želatina ne tik išbrinko, bet ir vos pakietėjo, bet tai ne bėda: suverčiu jos gabalus į kaitinimo indą ir pašildau ant silpnos ugnies iki užvirimo. Tada indą nukeliu nuo viryklės ir įstatau į šaltą vandenį, kad greičiau atvėstų.
Kol želatina vėsta, išplaku grietinėlę su cukrumi, įberiu vanilinio cukraus,
sudedu 2 po 250 g mascarpone sūrį ir masę labai gerai išmaišau - pvz. mikserio pagalba.
tada supilu atvėsusią želatiną ir vėl viską gerai išplaku iki vientisos masės.
Pasiruošiu šokolado drožių pygaro viršaus apibarstymui: imu plytelę ( 5 po 10g , išties patogi plytelė, nereikia laiko gaišti svėrimui) ir ją sutarkuoju smulkia tarka.
Iš šaldytuvo ištraukiu sukietėjusį pyrago pagrindą, ant jo sukraunu įdaro masę, kaučiukinės mentelės pagalba tolygiai paskirstau, išlyginu paviršių ir apibarstau sutarkuoto šokolado drožlėmis. Dabar beliko pastatyti šaltai ( šaldytuve) kokioms 3-4 valandoms. O tada ragausim.
Iš tiek gan paprastas receptas, nereikalaujantis ypatingų kulinarinių sugebėjimų bei daug laiko. Iš ryto paruošus vakare jau yra kuo pavaišinti svečius ar pasimėgauti patiems.
Štai mano gražuolis :) Po tų kelių kankinančių valandų (...ech..., kad žinotumėte, kaip norėjosi kuo greičiau paragauti ! ) ištraukiu iš šaldytuvo, nuimu formos šonus ir ...
visų pirma- jis labai skaniai kvepia ! ...prapjaunu ir voila :)
Skanus, gal kiek riebokas (na gerai, tikra kalorijų bomba !) , bet skanu :) Ypač prie juodos kavos :)
dėčiau:
* mažiau grietinėlės, kad būtų mažiau riebus įdaras
* mažiau sviesto, kad pagrindas butų biresnis
* neperstipriai suslėgčiau pagrindą, kad jis vis tik būtų minkštesnis
* daugiau karamelizuotų migdolų riešutų- suteikia papildomą skonį
Skanaus ;)
Atrodo fantastiškai! Dėkui už patarimus. Lauksiu kokios nors progos šiam skanėstui gaminti. Nors kiekviena diena yra kaip šventė, gamindama saldumynus stengiuosi tuo nesivadovauti (figūros tausojimo sumetimais) :D Et, tos saldžios pagundos :D
AtsakytiPanaikintiO kur tokios (juostelėmis) šokolado būna pirkti? Kažkaip nepastebėjau PC.:)
AtsakytiPanaikintiMeta, kad ne maximoje ar kt pc tai tikrai... kiek pamenu ji pirkau kalvariju turguje esancioje mini krautuveleje - ten kartais tokio gerio galima uztikti ;)
AtsakytiPanaikintiDariau prieš gerą mėnesiuką aš jį;) Dėjau mažiau sviesto, tai mano pagrindas buvo birus ir minkštas, kas man nepatiko, norėjosi kietesnio. Nu o dėl maskarponės ir grietinėlės, riebus riebumėlis, košmaras kažkoks;)) paragavus po geros paros jau buvo skaniau.
AtsakytiPanaikintijooo, kvanksht, ir man pastovęs šis pyragas tampa gardesnis ;)
AtsakytiPanaikintisveiki... norejau paklausti ar butu imanoma mascarpone pakeisti kitu suriu, varskes pvz? :)
AtsakytiPanaikintiJau kelintą kartą gaminu šį pyragą. Tiesiog dieviškas!
AtsakytiPanaikintilinute, na, manau galima bandyti keisti švelniaja varške ;)
AtsakytiPanaikintimeijlut, smagu, kad patinka 6is pyragas ;)
Nuostabus pyragas,visi pirstus apsilaize...Nuostabus tinklapis galima pasisemti tikrai daug patarimu...Aciu Jums!!!
AtsakytiPanaikintiNuostabus pyragas,visi pirstus apsilaize...Dievinu jusu tinklapi cia tiek daug geru patarimu ir receptu...Aciu Jums!!!!
AtsakytiPanaikintiNa vat net du kartus pakomentavau !! :DD
AtsakytiPanaikintibandžiau jau kelis sūrio pyragus bet šitas yra vienas skaniausiu :) mascarponė jau laukia šaldytuve, tuoj pradėsiu gamint :)
AtsakytiPanaikintiNerandu pirkt karamelizuotų migdolų! Padėkit, kur jų rast Kaune? Prekybos centruose nebūna.
AtsakytiPanaikintiRuta, tai tu pati juos pasigamink , labai paprasta : http://irri-style.blogspot.com/2008/12/karamelizuoti-migdolai-griliaas.html
AtsakytiPanaikintiarba is cia : http://irri-style.blogspot.com/2010/04/praline-aux-noisettes-lazdyno-riesutu.html
man maskarpones surpyragiai labai labai patinka ;) dar idėciau avieciu kokiu :) arba vysniu. o pats kremas gaiviau su nerugsciu naturaliu jogurtu.
AtsakytiPanaikintiO taip, rūgštesnės uogos tikrai atgaivintų šį sūrpyragį ;)
PanaikintiSveiki, dariau šį tortą šiai motinos dienai:) Gavosi toks idealus, kaip jūsų:) Liuks, net nepasakytum, kad tai buvo aplamai pirmas mano tortas gyvenime...O skanumas - neišpasakytas. Ačiū:)
AtsakytiPanaikintisveiki, smagu, kad viskas puikiai pavyko ir patiko ;)
PanaikintiNa gavosi... FANTASTIŠKAS. Kita karta tikrai dėčiau daugiau riešutų. Ačiū už receptą. :)
AtsakytiPanaikintismagu, kad patiko ;) o taip, riešutų čia galima negailėti ;)))
PanaikintiLabai labai labai. Aciu
AtsakytiPanaikintiDangiškas skonis! Tiesiog pasaka. Dariau su Philadelphia sūriu. Dar dėjau cinamono į pagrindą ir į šokolado drožles ant viršaus. Ačiū už receptą!
AtsakytiPanaikintiMagone, smagu, kad patiko ;) puiki idėja dėl cinamono ! ;)
PanaikintiKaip manot jei ant pagrindo vietoj riesutu deciau trintu braskiu arba avieciu-nesusigadins pagrindas, o keemas nepraskys? gal kas bandet? Nes as "nedraugauju" su virtuve tai net sunku ismastyt :)
AtsakytiPanaikintisveiki,jei tai kokie džiovinti, kodėl gine?
Panaikintidar net įdomiau, jei vietomis būtų vien kita uoga ( tik neper daug, kad nebūtų perslidu, ir "nenuvažiuotų" kremo sluoksnis.