2010 m. balandžio 10 d., šeštadienis

Praliné aux noisettes - lazdyno riešutų masė

jau senokai sukau galvą kaip tokį gardumyną pasigaminti namie, tuo lab, kad LT paruotuvių lentynose tokio dalyko nelabai ir rasi ( o jei ir rasi, tai skonis neprilygs naminiam ;) )

Tai garantuotas apsivalgymas !!! Šis praliné ( beje, nerandu liet. atitikmens, kadangi tai ne riešutų sviestas ir tuo labiau ne griliažas, tad pasiliksiu prie orginalaus pavadinimo ;) ) tiesiog nepakeičiamas ypatingų pyragaičių įdarų ar pyragų tortų pertepimų gaminime, ledų, įvairių kremų, saldainių įdarų ruošime , ar tiesiog ryte vietoje įprastų pusryčių užsitepus ant riekelės skanios pusrytinės duonos....

Ką gi, dabar apie receptuką :)

Pervertusi interneto platybėse surastus praliné receptus išbandžiau šį, C'est moi qui l'ai fait ! pasiūlytą variantą vien tik su lazdyno riešutais.

Reikės :

* 400 g lazdyno riešutų
* 250 g cukraus
* 70 g vandens

Riešutus suberiu į kepimo skardą ir pastatau apskrusti iki 160 °C kaitintoje orkaitėje 10 - čiai minučių.

Per tą laiką riešutų luobelė yra pratiškai atšokusi nuo branduolio ir, riešutus patrynus tarp rankų ( geriau tai daryti su pirštinėmis arba naudoti rankšluostį ), luobelė lengvai nubyra ;)
štai, riešutai paruošti karamelizavimui - kuo mažiau luobelių liks ant riešutų, tuo šviesenė gausis praliné ( kuo daugiau, tuo tamsesnė ;) )
dabar ruošiu sirupą:

- į kaitinimo indą supilu vandenį ir cukrų ir palieku pastatau virti ant vidutinės /aukštos ugnies - cukrus išsilydo ir kai sirupas pasiekia 121°C (paėmus jo lašelį tarp pirštų turi būti lipnus, tąsus ) - pats laikas suberti į sirupą riešutus ir, sumažinus ugnį iki vidutinės, maišyti kol cukrus susikristalizuos - tada apsišarvuoti kantrybe ir toliau maišyti, kol cukrus pradės karamelizuotis ir kol riešutai "apsivilks" karameline plutele. Karamelizuotus riešutus supilu ant kepimo popieriaus ir tolygiai paskleidžiu - taip jie greičiau atvės ir taip bus lengviau sulaužyti mažais gabaliukais, kuriuos....

sudedu į smulkintuvą ir smulkinu ...

taigi, (pirmoje kampinėje foto) susmulkinus iki pudros (minimalių gabaliukų) gauname pralin, toliau smulkinant gauname skystesnę karamelizuotų riešutų masę, vadinamą lazdyno riešutų praliné arba pâte de praliné. Kuo ilgiau smulkinsime, tuo mažiaus liks gabaliukų ir tuo masė taps lygesnė, skystesnė ;) Iš ties viskas priklauso nuo smulkintuvo galingumo, kuo jis yra galingesnis, tuo didesnė galimybę praliné išgauti lygesnę, be gabaliukų. ;)

Dabar belieka paruoštą riešutų masę supilti į indą sandariai uždaryti ir laikyti šaltai ( pvz. šaldytuve) ;)

Mmmmm, skanu, ypač patiks tiems, kas mėgsta griliažą ar tiesiog karamelizuotus riešutus ;)


Lygiai taip pat galima pasiruošti ir tiesiog praliné , kur įeina ir migdolai, ir lazdyno riešutai, arba dar vos vos pridėti nesūdytų pistacijų riešutų... mmhhh gardumėlis :))

20 komentarų:

  1. Iš kur tu vis trauki tokius įdomius dalykėlius? :) Reiks būtinai išbandyt :) Atrodo nerealiai skaniai.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Mmmm kaip norėčiau paragauti. Gaila kombaino neturiu, o blenderis mano neglaingas...

    AtsakytiPanaikinti
  3. Oi, Jurga, patikėk traukiu :)))) paragauju ko nors pirktinio, labai labai patinka, tada užsiimu paieškomis ir eksperimentais, kad namų sąlygomis tą patį išgauti :)))

    Indre, tiks kokį turi (aišku, jei jo negaila) ;) maniškis blenderis (jau senukas) irgi ne stebuklas, ir štai kaip sutrina į košę riešutus ;) Aš apie VitaMix'ą dabar svajoju :)))

    AtsakytiPanaikinti
  4. Na bet pas tave uzdaras toks, o mano tai nu kur ant koto ir rankoj laikyt reikia. Jau ir sriuba jis nekaip sumala (ka noret is maximos stebuklo uz 20 lt :D). Teks palaukt geresniu laiku

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indre, joo su tuo mažu smulkintuvu galima ir "ištrinti" trupinukus iki masės(teko tai daryti kažkada)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Puikumėlis, klausyk :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. aš tai kaip Indrė jaučiuos nuskriausta teturėdama silpną blenderiuką.. pasigaminčiau nedvejodama, super :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Va čia tai bent. Eina sau...mano svajonė taip sakant. gėris gėris...tikrai reiks daryti. Ačiū už paskatinimą, Irri ;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Fantastika. Super super super, kada nors ir aš išbandysiu, būtiniausiai! :)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Nesuprantu, kaip ta mase smulkinama suskysteja ? juk vandens tai nepilama... Tundra as ...

    AtsakytiPanaikinti
  11. Tikrai verta dėmesio ;)

    Giedre, taip, jokio skysčio nereikia pilti, tiesiog besmulkinant riešutai išskiria savo aliejų, manau dėl to ir gaunasi tokia skysta masė ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Irri, o kiek maždaug laiko reikia smulkintuvu darbuotis, kad gauti norima konsistencija? 5, 10, 30 minuciu ? Su blenderiu tai imanoma atlikti ?

    AtsakytiPanaikinti
  13. zivkuli, dabr sunku pasakyti konkretų laikų (tad gamindama laiko neskačiavau, bet kitą kartą spec. nustatysiu laikmątį ;) ) , gan ilgai reikia juos malti, dar labai priklauso kokio galingumo smulkintuvas. su blenderiu? jei jis turi kapojimo peiliukus - tada taip, galima ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. As vakar dariau, tai labai skaniai gavosi :) toks kaip saldintas riesutu sviestas :)Labai net skanu, bent jau man :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Dar ikisiu savo trigrasiuka :) Pastebejau, kad klausia kiek laiko malti reikia, tai as maliau apie 10 minuciu. Bet aisku maliau jau ne normaliu greiciu, o tuo greiciausiu, nes norejau kuo greiciau baigti triuksmauti (nes kai maliau jau buvo apie 10 vakaro) :D

    AtsakytiPanaikinti
  16. Erika, smagu, kad patiko ! o kaip pats smulkintuvas : ištvėrė malimą be perstojo vias 10 min.?? ar darei pertraukas?

    AtsakytiPanaikinti
  17. kaip manote ar pavyktų su šiuo įrenginiu susmulkinti iki praline http://pigu.lt/buitine_technika_elektronika/virtuves_iranga/virtuviniai_kombainai/virtuvinis_kombainas_ravanson_rw_7010_perfect?id=3773618 ?

    AtsakytiPanaikinti
  18. Laba diena, Atradau Jūsų puslapiuką ir likau be galo sužavėta. Bandžiau ta praline, bet kažkas man ne taip gavosi. Kai cukrus pradeda karamelizuotis ir riešutai apsivelka ar ilgai dar reikia maišyti ir kaitinti. Nes panašu kad aš per daug įsijaučiau, pas mane pasidarė tokia tirpi tirpi karamelinė masė, ruda, kuri tarkim jei šaukštą į ja pamirkyti ir ištraukti iš karto sukietėja. Tai va ar reikia taip smarkiai ta cukrų tirpinti, ar riešutus pilti ant skardos kai tik ruduoti ant Jų cukrus pradeda. Žodžiu, būčiau be galo dėkinga jei šį punktą geriau man paaiškintumėte :) Ačių!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Anonime, reikia išlaukti kol susikristalizavęs cukrus vėl ištirps ir taps karamele, tada išmaišomi riešutai aplimpa karamele, dabar jau galima traukti lauk iš puodo ;) taip karamelė gan greitai kietėja.

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails