ech, tie cheeseceke'ai... sūrpyragiai... ilgai ištverti be jų tiesiog neįmanoma ...
Šį kartą kepiau naudojant Philadelphia sūrio kremą.
Receptas adaptuotas pagal Sweet Artichoke
Reikės :
Sūrpyragio pagrindui:
* 2 pok. po 180 g Selga šviesių sausainių
* 100 g ištirpino sviesto
* vandens (nebūtinai)
Sūrpyragio daliai:
* 500 g Philadelphia sūrio kremo
* 120 g cukraus
* 2 val.g š. naminio vanilės ekstrakto
* 4 kiaušiniai
* 100 ml grietinės ( 30 % riebumo)
Karamelizuotiems riešutams:
* 250 g Macadamia
* 150 g cukraus
Karamelės padažui:
* 65 g sviesto
* 160 g cukraus
* 100 ml grietinėlės ( 10 % riebumo)
Papuošimui:
* cukraus pudros
Gaminimo eiga:
Įkaitinti orkaitę iki 120- 140°C temperatūros.
Sausainių pagrindas:
Kepimo formą (šarnyrinę) iškloti kepimo popieriumi.
Smulkintuvo pagalba sumalti sausainius iki smulkių trupinukų.
Sumaišyti su išlydytu sviestu iki drėgnokos trupininės masės.
Jei trupiniai per birūs, įpilti vieną kitą šaukštą vandens.
Paruoštą sausainių masę suverti į kepimo formą, tolygiai paskirstyti, vis paspaudžiant šaukštu , suformuoti kraštus (nebūtinai).
Pastatyti į šaldytuvą.
Sūrio masės ruošimas:
Į gilų indą suberti cukrų, sudėti Philadelphia sūrio kremą ir mikseriu išplakti iki vientisos masės.
Įpilti porą valg.š. vanilės ekstrakto - išmaišyti.
Po vieną įmaišyti kiaušinius, vėliau- grietinę.
Viską gerai permaišyti iki vientisos masės.
Paruošą sūrio masę supilti ant sausainių pagrindo. pastatyti kepti 60 minučių.
Iškepusio cheesecake'ko paviršius turi kiek drebėti.
Palikti atvėsti išjungtoje orkaitėje ~ 30 minučių.
Vėliau palikti pilnai atvėsti kambario temperatūroje.
Perkelti į šaldytuvą ir palikti bręsti mažiausiai 2 valandas, odar geriau nuo 24 iki 48 valandų.
Tada jis būna geriausio skonio ;)
Karamelizuotų riešutų paruošimas:
Makadamijų riešutus ( manieji buvo sūdyti kitokių neradau...) suberti ant kepimo skardos.
Pastatyti kepti orkaitėje ~ 15 minučių. Riešutai turi būti dailiai, šviesiai apskrudę. Palikt ipilnai atvėsti.
Į indą ( gan didelį) suberti cukrų, kad jo sluoksnis nebūtų aukščiau nei 3 mm.
Kaitinti ant silpnos ugnies. Nemaišyti !!! Kai cukrus išsilydo į karamelę , subersti atvėsusius makadamijų riešutus ir atsargiai medinio šaukšto pagalba išmaišyti, iki riešutia bus pilnia pasidengę karameliniu sluoksniu.
Karamelizuotus riešutus suversti ant kepimo popieriaus- palikti pilnai atvėsti.
Atvėsusius galima stambiai sutrupinti. (aš palikau tiek puseles, tik pilno branduolio riešutus, truputį pasmulkinau karamelės gabaliukų )
Karamelinio padažo paruošimas:
Į kaitinimo indą suberti cukrų , kaitinti ant vidutinės ugnies. Kai cukrus pilnai išsilydo, sudėti sviestą ir gerai išmaišyti. Palikti kaisti ant vidutinės ugnies, kai karamelė įgauna tamsesnę rusvą spalvą, nukelti nuo ugnies, ir po truputį įmaišyti kambario temperatūros grietinėlę (o dar geriau ją truputį pašildyti, kad nebūtų didelio temperatūrų skirtumo) Palikti pilnai atvėsti.
Užbaigimui:
Subrendusį cheesecake'ką padėti ant pagrindo ( pvz. tortinės)
Ant sūrpyragio viršaus užpilti karamelinio padažo, jį paskirstyti tolygiai. Galima leisti nuvarvėti per kraštus...
Paviršių apibrastyti karamelizuotais makadamijų riešutais, smulkinta kieta karamele.
Patiekti apibarsčius plonu sluoksniu cukraus pudros.
Komentarai:
* iš ties nerealus !!! tai pats skaniausias sūrio pyragas (tortas) kokį tik teko ragauti ;)
* jau antrą kartą gamintas ir tikrai ne paskutinį.
* makadamijų riešutus galima keisti į kitus : lazdyno, migdolų, anakardžių, graikiškus ir pan.
Skanaus ;)
Geriausia mano 2011 metų fotografija
Prieš 12 metų
Labai labai apetetingai atrodo:) Kepsiu, nors ir nesiseka su saldumynais:)
AtsakytiPanaikintinu bet kaip skaniai atrodooooo...... :)
AtsakytiPanaikintiOdeta, jis toks ir yra, patikėk ;)
AtsakytiPanaikintiir tai pirmas iš visų mano gamintų, kuris (iš teschninės pusės) manau, gavosi idealiai : su puikiai išsilaikusiais aukštais kraštais ir puikiai iškepusia sūrio mase. (iškilo ir visai nesuskilinėjo.
jei laikytis visų cheesecake'o kepimo taisyklių, tai tikrai nesudėtinga pagaminti ir viskas gaunasi ;)
Linutuk, kaip tik išsaugojau vieną neblogą gabaliuką specialiai tau :P tad trečiadienį ruošk arbatą ;)
Atrodo dieviškai! Tiesiog seilės varva tokį gėrį matant. Deja namie taupymo režimas-šildymo sezonas, tai iki kokių Naujų metų tokių prabangių kepinių išbandyti neteks. Bet pasvajoti galima :)
AtsakytiPanaikintiIndre, taip , jei gaminti tiksliai pagal receptą, tai iš tiesų nėra pigiausias kepinys ;) bet pvz. makadamijas galima keisti į kokius migdolus ar lazdyno riešutus ;)
AtsakytiPanaikintioiiiii, tu tikras aukselis :),grozis ir skonis NEREALUS gaila kad zinutemis ner kaip parodyti emociju :), o jos man liejasi per krastus bet vis tik viena minusiuka iziuriu :) nu neymanoma jo daug suvalgyti :), o ziurint i ji taip norisi... :)
AtsakytiPanaikintiWaow, it looks delicious and I love your presentation, with the icing sugar on the nuts!
AtsakytiPanaikintiYou have a very nice blog, with so many tempting desserts :-)
Irmut, du kartus dariau (su lazdybais ir su anakardžiais) ir du kartus pavyko puikiai :))) ačiū kad pasidalinai! Tik va susimąsčiau, o kodėl karamelės padažui grietinėlė tik 10 proc. riebumo? aš automatiškai dėjau tą 35 proc., padažas toks gaunasi, kad gaila pyragui atiduot :)
AtsakytiPanaikintiSveiki, kepiau ir aš Philadelfija sūrpyragį :) Skonis pasakiškas, bet pasinervinti teko... Tas cukraus išlydymas tiek karamelei, tiek riešutų karamelizavimui kažkodėl vyko nesklandžiai... Suprantu, kad tai atlikti reikia ant nedidelės kaitros ir didelėj keptuvėje, tai pradėjo tirpti cukrus keptuvės viduryje ir labai lėtai tirpimas plito į šonus, todėl cukrus esantis keptuvės viduriuke vis tamsėjo (gal čia vadinasi degė?), jau nervinausi, ar pavyks? Visiškai cukrus neišsilydė vis vien, kad ir kiek kantriai belaukčiau, todėl karamelę ruošdama dėjau pagal receptą sviestą, greitai nukėlusi nuo kaitros išsukau, riebalai atskirai sau, cukrus vietomis sušoko į gabaliukus, tada pyliau pašildytą grietinėlę 10% riebumo, tai sakyčiau gavosi kažkas panašaus į karamelę, bet visgi perleidau per sietelį, kad atsikratyti sušokusių cukraus gabalėlių. Ir manoji karamelė gavosi tirštesnė ir tamsesnė nei jūsų nuotraukoje matau nutįsusi žvilganti ir šviesesnė :) Todėl labai prašau pakomentuokite, kaip jums pavyko pagaminti tokią, gal ką man patartumėt sekančiam tobulesniam bandymui??? :)
AtsakytiPanaikintiTiesa, kai ką pakeičiau - sūrpyragio pagrindą dariau ne iš sausainių, o gaminau pati tešlą ir naudojau ne makadamijos riešutus, o lazdyno ir migdolus. Sūrio rūšies nekeičiau ir gerai padariau, nes skonis fantastiškas, kitaip sakant pyragas su cinkeliu :)
Labai ačiū už pasidalijimą receptu, už puikias nuotraukas ir tikiuosi paprotinsit mane, kaip tą karamelę geresnę išvirti :)
Linutuk - aaa,jis didelis blogis, jau vien todėl kad jo užsimanai, nors ir žinai, kiek jame kalorijų slypi... bet mažą gabaliuką visada galima, su sąlyga kad viską išsportuoji :DDD
AtsakytiPanaikintiMedula, džiaugiuosi, kad pavyko ;) naudoju 10% riebumo grietinėlę labai daug kur , o čia nes ji gerokai liesenė, automatiškai ir karamelės padažiukas nėra toks kaloringas ;)
sweetartichoke - thank you ;)
Lina.P - taip, su karamelės padažo virimu yra gan sudėtinga, bet pasipraktikavus - viskas gaunasi. Būna ,kad sušona gabaliukais tada tenka kiek palaukti ir daug maž jie išsilydo. Kad gavosi tamsesnė- greičiausiai dėl perkaitinimo - karamelė neturi gautis labai tamsi - turi būti tokios spalvos kaip būna saldainiuose "karvutė" . Sviesto galima ir nedėti, nes riebumo pilnai pakanka pačioje grietinėlėje. Beje, yra atskiras receptas kaip gaminti skystą karamelę namuose : http://irri-style.blogspot.com/2009/01/mmmm-karamel.html čia aprašyti gaminimo niuasai.
Migdolai ir lazdyno riešutai- labai puiku, kitą kartą būtinai išbandykite ir su makadamijų riešutais - jie suteikia visai kitą skonį šiam sūrpyragiui.
Dėl naudojamo sūrio kremo - tai kiek esu kepusi, man skaniausias sūrpyragis būtent iš Filadelfijos sūrio.
Sveiki, bandysiu gaminti, turiu klausimeli, kokio skersmens buvo jusu torto forma tokiam kiekiui? :) Aciu uz atsakyma :)
AtsakytiPanaikintisneeze, naudojau 23 cm skersmens kepimo formą ;)
AtsakytiPanaikintiLabai susidomejau siuo pyragu ir uzsimaniau pasigaminti, tik va per savo ziopla galva padariau su maskarpone, o ne su philadelfija.. aisku, susivokiau kokia nesamone padariau po visko, pyragas idetas kepti jau i orkaite.. ar yra galimybe kad man kazkas gausis, jei dariau viska pagal visus nurodymus tik su maskarpone? :((
AtsakytiPanaikintiErika, viskas ok,tikrai nebėda - ir su maskarponės sūriu gerai gausis ;) taip, skonis bus vos vos kitoks, bet tai bus sūrpyragis ;) Sūrpyragiai kepami iš įvairių grietinėlės sūrių - : tinka ir rikota, ir maskarponė, ir filadefija ir Ramos ir President pan. O tas tikrasis amerikietiškas - iš Filadefijos ;)
AtsakytiPanaikintiDabar svarbiausia neperkepti ir išlaikyti šaltai 24-48 val.
Labai ačiū už atsakymą! Net ramiau pasidarė iškart ;) seksiu tolimesnius nurodymus ir manau, kad pavyks pasiekti norimo rezultato, nes nuotraukos tai tikrai be galo žadinančios apetitą ;))
AtsakytiPanaikintiErika, jei darėte pagal receptuką - viskas pavyks ;) o skonis tikrai visiems patinka - kas ragavo šį sūrpyragį - be išimties :)
AtsakytiPanaikintiDeja, bet kad ir dariau pagal visus nurodymus pyragas man nepavyko, dvi paras laikiau saldytuve, bet jis man vistiek nestingo ir nors tu ka.. :/ gal galeciau suzinoti kodel taip galejo nutikti? gal reikejo kokios zelatinos det, kuri nenurodyta ar ko? Labai aciu uzatsakyma!
AtsakytiPanaikintiErika, iš ties labai keista, kad taip įvyko ... nes maskarponės sūrio kremas taip pat tinka kaip ir filadelfijos tokiems kepiniams. o pati masė kokio skystumo gavosi? ar galėjote jį pjaustyti? ar visai minkštutis lyg šaukštu kabinti? ne , želatinos dėti tikrai nereikia, nes konkrečiai šiame recepte jo nėra ;)
AtsakytiPanaikintiPjaustyti tikrai nesigavo, labiau jau valgomas šaukštu..dar bandžiau palaikyti ir kameroje, kad bent kiek formą įgautų, bet prapjovus "jis pabėgo".. Šiaip gaila, kad nepavyko su pačia pyrago forma, bet bent jau skonis tai vistiek išliko nuostabus :))
AtsakytiPanaikintiErika, tikrai labai gaila ir keista, kad sūrio masė nesustingo , nors viską dėjote ir darėte pagal receptą.
AtsakytiPanaikintiesu ir iš maskarpones kepusi ir filadelfijos, bet konsistencija gaudavosi gerai, sustingdavo kai pir priklauso (be jokių želatinų).. Tikiuosi, kitą kartą kepant viskas pavyks ;)
Labas vakaras, o si pyraga reikia laikyti per nakti? jei ryt ryte pasigaminciau ar galeciau vakare ragauti? :)
AtsakytiPanaikintiRegina, pačios geriausio skonio ir konsistencijos jis būna po 24 -48 val. išlaikymo šaltai. ;) Paskutinį kartą kai kepiau ,laikiau tik per naktį , ir jis nebuvo iki galo subrendęs ( t.y. sūrio masė buvo minkštoka) ;)
AtsakytiPanaikintiAr galima kažkuo pakeisti vanilės ekstraktą, nes nelabai sekasi jį surast.
AtsakytiPanaikintivaniliniu cukrumi arba esencija ;)
PanaikintiNorejau pasiteirauti, kokio skersmens kepimo forma naudojote?
AtsakytiPanaikintiIndre, naudojau 23 cm skersmens kepimo formą ;)
PanaikintiKatik iskepe, bet siek tiek apdege virsus ir truputi suskilo keliose vietose, nors dariau viska pagal recepta kaip reikia...
AtsakytiPanaikintiVadinasi buvo per aukšta temperatūra. Skirtingos orkaitės skurtingai kaista. Kitą kartą kepkitw žemesnėje temperatūroje. Nes sūrpyragis neturi nei prisvilti, nei suskilti. Sūrio sluoksnis turi būti šviesus nepaskrudęs.
PanaikintiSveiki, kiek maždaug kainuoja tokį cheesecake pasigaminti? 60lt? :)))
AtsakytiPanaikinti:D tiesą pasakius, specialiai neskaičiavau. :))
PanaikintiLabai aciu uz recepta, toki pyraga kepiau pirma karta, o visi buvo suzaveti :)
AtsakytiPanaikintiDovile, labai smagu, kad patiko ! ;)
PanaikintiLabai grazu ir tikriausiai skanu ;) Ka pasiulytumete vietoj Selga sausainiu, nes tokiu pas mane nera.. Ar tiktu bet kokie panasus sausainiai? O gal kokia tesla galima pasigaminti? Bet labai man reikia tu aukstu krasteliu :D Aciu is anksto !
AtsakytiPanaikintiAurora, iš ties tinka daugelis trapių sausainių, nebūtinai selga. Dėl tešlos, įprastai sūrpyragio pagrindas kepamas iš sumaltų sausainių/sviesto masės.;)
AtsakytiPanaikintiIsejo man visiskai skysta surio mase, viska dariau pagal recepta. Nesupratau, kodel taip gavosi.
AtsakytiPanaikintiAlma, kokį sūrio kremą naudojote? neturėjo gautis visiškai skystas Iškepusio cheesecake'ko paviršius turi kiek drebėti. Ir jį valgyti tik po 24-28 val. laikymo šaltai.
PanaikintiLabai skanus pyragas. Visada pavyksta. Bet nesu naudojusi kito sūrio - tik klasikinį philladelphia`os.
AtsakytiPanaikintiAčiū už nuostabų receptą!
Anonime, labai dziaugiuosi, kad patiko receptukas ;)
PanaikintiSveiki, gaminau pirma karta surio torta ir pasirinkau jusu recepta, nes atrode taip skaniai :) palaikius 2 paras saldytuve tortas atrode puikiai sustinges, taciau pastovejes kokia valanda ant stalo pradejo tirpti ir pasidare tokios kremines konsistencijos, kaip plakta grietinele. Cia taip ir turi but? Jis neturetu islikti kietesnis, o taip ir turetu "atitirpinet"? :)
AtsakytiPanaikintiSveiki, jis turi net ir kambario temperatūroje išlaikyti formą ir neištižti.
PanaikintiO kodėl būtent makadamios riešutai? Galima naudoti kitus? Mielai naudociau mixa: graikiniai, migdolai, anakardziai, lazdyno, tarkime..
AtsakytiPanaikintiMonika, nebūtinai ;))) Tai pagal orginalų receptą gaminta. O riešutus daug kas ir kitokius naudoja, ne tokius brangius ;) Dėl mix'o nežinau - manau, skokio nepagadins. Nors pati riešutų mix'o nedėčiau ;)
PanaikintiSveiki, o galiu naudoti paprasta mascarpones suri vietoj philadelphijos surio?:)
AtsakytiPanaikintiSveiki, gaminau vakar, siandien po pietu ragavom. Viskas gavosi puikiai, atrodo tobbulai. Mano vyras liko suzavetas. O man...nezinau. Sakyciau gana sunkus, kaloringas, visko tiesiog per daug. Kita karta nedeciau riesutu i lydyta cukru, uztenka karameles ant torto ir riesutukus uzbarsyti.
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi atradusi šį receptą. Pirmas bandymas buvo gimtadirnio proga, pasiteisino 150proc., visus, net saldumynus nelabai valgančius :)) šiandien kartoju, tikiuosi papirksiu beždžionėlę ir kotiems metams atneš daug teigiamų pasikeitimų ;)
AtsakytiPanaikintiLaba diena, vietą apie vanilinį ekstraktą galėtumėte patobulinti, nes jeigu naudosime lietuviško vanilės ekstrakto 2 valgomuosius šaukštus, viską sugadinsime...
AtsakytiPanaikintisveiki, na jei gaminu, tai didelį kiekį labai ilgam: butelis gintarinio (ar tamsaus) romo ir kokios 10 vanilės ankščių - sukišku į romą. ir laikau tamsoje kokius 3 mėn. vis pateliuskuoju. o tada jau naudoju kur sugalvoju ;)
PanaikintiSu šventėmis! :-) Bandau ir aš :) Ar geras skonis sūdytų makadamijos riešutų?:) ar (keistai paklausiu) geriau nuplaut tą sūdymą? ;D
AtsakytiPanaikintiBe galo saldus. Kepsiantiems labai patariu mazinti cukraus kieki ir nekaramelizuoti riesutu.
AtsakytiPanaikintiVisiškai niekas nesigavo.Viską sąžiningai dariau pagal receptą, kepiau 1 h. Šaldytuve, prieš tai atvėsintą orkaitėj, po to kambario t°, laikiau per naktį.Perpjovus bėga visas turinys...
AtsakytiPanaikintiSveiki, gaila, kad nesigavo. Šį iškeptą pyragiuką reikia pilnai atvėsinti ir laikyti būtent šaldytuve 24-48 val.
Panaikinti