2012 m. gruodžio 4 d., antradienis

Napoleono trapukai - tiems, kas dievina "Napoleoną" ir ledus...

 
Vaikystė... man vaikystė asocijuojasi su saldumynais - mamos kepamomis gardžiomis cinamoninėmis bandelėmis, įvairiais keksais, medaus tortais, riešutėliais, saldumynais...
 
Šis - tai vienas iš skaniausių mano vaikystės desertų, kada mamai padėdavome tarkuoti trupinukus, plakti grietinėlę, vėliau su sese besipešant išlaižyti visus puodus ir galų gale sulaukdavome to  stebuklingo ragavimo momento...
 
 
Reikės:
 
Trupinių tešlai:
* 200 g sviesto (minkšto)
* 100 g grietinės (naudojau 25 % riebumo)
* 2 kiaušiniai
* 1 valg. š. vanilinio cukraus
* 1/2 stiklinės pieno (galima keisti augaliniu t.y. riešutų pienu, pvz. migdolų ar kokoso)
* žiupsnis druskos
* miltų
 
 
Grietinėlės sluoksniui:
* 400 g grietinėlės
* 1 valg. š. želatinos
* 100 g cukraus pudros
 
Karamelizuotiems migdolams:
* 100 g migdolų
* 1 valg. š. cukraus
* vandens
 
 

 
 

 Gaminimo eiga:

Trupinių tešlos ruošimas:

Inde išsukti minkštą sviestą su grietine iki purios masės, įmušti kiaušinius, suberti vanilinį cukrų, druską ir  išplakti vis įpilant pieno iki vientisos skystokos masės. Berti miltus tiek, kad gautų kietoka tešla ( pati dėjau kažkur 25 kupinus valg. š. jei ne daugiau), kurią būtų galima minkyti ir kad neliptų prie rankų. Paruoštą masę padalinti į 3-4 dalis , suformuoti tokius kaip medalionus, juos suvynioti į maistinę plėvelę ir palikti šaldymo kameroje, kad sustingtų. Aš palikau kelioms valandoms.
Arba galima nešaldyti tešlos, tada kiek ilgėliau užtrukus jos sutarkavimas - bet trupinukai nesulips tarpusavyje, ir bekepant bus galima juos pavartyti. ;)

Įkaitinti orkaitę iki iki 160-180 laipsnių  temperatūros.
Į kepimo skardą, išklotą kepimo popieriumi, sutarkuoti sušalusios masės medalionus stambios burokinės tarkos pagalba.
Paskleisti trupinius tolygiai po visą kepimo skardą, pastatyti kepti iki trupiniai dailiai apskrus. Iškepusius trupinius pilnai atvėsinti.

Extra karamelizuotų migdolų ruošimas:

Riešutus susmulkinti, paskleisti ant kepimo skardos, apibarstyti cukrumi, pašlaikstyti vandeniu ( naudojau purkštuką) , pastatyti kepti orkaitėj, vis prižiūrint ir pavartant, kad per daug neapskrustų.
Karamelizuotus riešutus pilnai atvėsinti.

Grietinėlės sluoksnio ruošimas:

Išbrinkinti želatiną su trupučiu vandens, tada garų vonelėje ją ištirpdyti, prižiūrint, kad neužvirtų, atvėsinti. Per tą laiką giliame inde išplakti grietinėlę palaipsniui suberiant cukraus pudrą.
Pravėsusią želatiną suplakti su išplakta grietinėle - taip gasime gan standų grietinėlės kremą pertepimui.


Į kepimo skardą įtiesti kepimo popierių su kraštais.
Trupinių kiekį padalinti per pus. Vieną trupinių dalį paskleisti kepimo skardoje, ant viršaus tolygiai paskirstyti grietinėlės kremą, ant grietinėlės sluoksnio užberti dalį paruoštų karamelizuotų migdolų ir ant viršaus užberti likusius trupinius. Paviršius pabarstyti likusiais karamelizuotais migdolais. Paviršių kiek paspausti delnais. Pastatyti kelioms valandoms į šaldytuvą, kad trupinukai geriau susislėgtų, suliptų tarpusavyje ir vos vos suminkštėtų.
Paruošta, belieka supjaustyti gabaliukais ir jau galima ragauti...  prie kavos ar arbatos.




 
 
 

Komentarai:
 
* tai mano vaikystės vienas iš mėgiamiausių mamos gamintų desertų
* pats skonis labai primena "Napoleono" tortą ir ledus
* saikingai saldus, pats viduriukas - kas man labai patinka.
* tai iš ties labai kaloringas saldumynas, užtenka mažo gabaliuko , kad pasisotinti.
* apgaulingai lengvas - t.y. suvalgius, burnoje nelieka riebumo pojūčio - kad yra gerai.
* sakyčiau, gan greitai paruošiamas desertas.
* vistik tai iš ties sotus saldumynas, tad rekomenduočiau jo nepadauginti :D
* galima bandyti grietinėlę keisti kokiu jogurtiniu mousse'u - taip bus mažiau kaloringa.
* kad suformuoti dailesnius trapučius tam puikiai tiks metalinės formos/žiedai, kitaip konditeriniai žiedai - juose bus patogu suslėgti trupinius, išlyginti ir pačių trapukų forma bus daili, estetiška. ;)
 
Skanaus ;)

4 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. :D tai jau nebeliko? aš vyrui tiek pripasakojau, kad jau rytojaus nesulaukia kaip norisi paragauti :)))

      Panaikinti
  2. nu zinok jis ziauriai skanus :), bet sunkiai iveikiamas :) :) net ir man... :) :) :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aha, žinai, kaip ten sakoma: gero reikia po truputį, po truputį ... :D

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails