2013 m. sausio 8 d., antradienis

Les manchons au fromage arba kitaip: sūrio kišenėlės/rageliai




jau senokai esu nusižiūrėjusi šiuos gražuolius nesaldžius vamzdelius, juos vėl neperseniausiai aptikau vengrų kulinariniuose blog'uose ir iš karto prisiminiau, kad esu išsisaugojusi prancūzišką jų variantą. Taigi raitojamės rankoves ir į virtuvę gaminti gan greitai paruošiamos vakarienės ( arba pietų) ;)


Visų pirma reikės konditerinių vamzdelių (lygių) , juos galima įsigyti konditerijos įranga ir įrankiais prekiaujančiose įmonėse arba... pasidaryti patiems ! kaip juos pasigaminti patiems visą išsamią eigą rasite čia : Konditeriniai vamzdeliai - pasidaryk pats !


na ir receptas :

reikės:

* sluoksniuotos bemielės tešlos (šį kartą naudojau pirktinę šaldytą)

* bešamelio padažo įdaro (adaptuota pagal a ma facon bouchere) :


* 350 (700) ml pieno
* 25 (50) gr sviesto
* 25 (50) gr miltų
* 50 (100) ml grietinėlės ( 10% riebumo)
* 10 (20) g kukurūzų krakmolo
* 100 (240) g smulkiai tarkuoto sūrio Ementalio (arba kito fermentinio sūrio)
* 90 (180) g virto kakalutienos kumpio
* 50 g smulkiai tarkuoto parmezano sūrio
* malto muskato,pipirų, druskos

gaminimo eiga:

Bešamelio padažas gan greitai paruošiamas : į keptuvę (arba didesnį indą) sudėti sviestą ir kaitinti iki jis pilnai išsilydys, tada suberti miltus ir maišyti iki vientisos gražiai rusvos spalvos. Po truputį supilti pieną vis paplakant šluotele, kad nesusidarytų gumulėliai, kaitinti 10 min. vis pamaišant - masė turi gautis vienalytė.

Atskirame inde sumaišyti grietinelę su kukurūzų krakmolu iki vientiso mišinio.

Kai bešamelio padažas užverda, supilti grietinėlės/kramolo mišinį ir vėl maišyti  iki padažas sutirštės. Pagardinti druska, pipirais bei maltu muskato riešutu.
Suberti smulkiai tarkuotą sūrį ir išmaišyti iki sūris pilnai išsilydys.
Tada sudėti smulkiai pjaustytą kalakutienos kumpį - išmaišyti.
Palikti pilnai atvėsti.
Jei reikia, perkelti į šaldytuvą- įdaras turi būti pilnai sutirštėjęs, t.y. tokios konsistencijos kaip labai riebi grietinė.



 Ant vamzdelių , išteptų lašeliu aliejaus, užsukti iškočiotos sluoksniuotos tešlos juosteles. Šiuos rulonėlius sudėti į kepimo skardą, jų paviršių patepti kiaušinio plakiniu ir pastatyti kepti 10-20 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180° C karščio.


Iškepusius vamzdelius pilnai atvėsinti. 



Ir įdaryti iš anksto paruoštu atvėsusiu bešamelio padažo įdaru su sūriu ir kumpiu - šaukštelio pagalba pripildyti vamzdelių ertmes, jų galus apvolioti į smulkiai sutarkuotą permezano sūrį.



 Įdarytus vamzdelius sudėti į kepimo skardą ir pastatyti kepti 5-10 min. orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180° C karščio,  iki vamzdelių galų sūris lengvai apsilydys.


Patiekti iš karto su šviežiomis daržovėmis.
















Komentarai:

* sotu, skanu, lengva paruošti.
* traškus sluoksniuotos tešlos kiautelis puikiai dera su minkštu/tekančiu sūrio/kumpio įdaru
* galima nedėti visai jokio kumpio, tada bus tiesiog sūrio įdaras
* vietoje kumpelio galima dėti  virtos vištienos gabaliukus ar lašišos , taip pat pievagrybiai tiktų
* patiekiamas kaip antras patiekalas su šviežių daržovių salotomis.
* arba kaip užkandis - pilnai atvėsę.

Gaminimo variacijos : galima gaminti dar paprasčiau :

iškočioti sluoksniuotą tešlą, ant jos užtepti paruoštą bešamelio padažo įdarą, susukti į vyniotinį, tada supjautyti 5-10cm ilgio piršteliais. Juos sudėti į kepimo skardą, iškepti iki paviršius gerai apskrus.
Iškepusių piršelių galus pamirkyti į bešamelio padažą, tada juos apvolioti tarkuotame parmezano sūryje ir iš karto patiekti.


Skanaus ;) 

2 komentarai:

  1. Nesupratau kada kumpi deti, kartu su suriu ar i atvesusi padaza?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. įmaišius tarkuotą sūrį, sudėti pjaustytą kumpį ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails