2009 m. kovo 31 d., antradienis

Šokoladiniai kiaušiniai Velykoms (jos jau ne už kalnų)...

Mums tai jau tapo tradicija, kiekvienais metais per Velykas dovanoti artimiesiems, draugams ir geriems pažystamiems štai tokius rankų darbo kiaušinius išlietus iš ...šokolado !

Vietoje tradiciškai dažomų kiaušinių vieną smagų pavasarį prieš Velykas su antrąja puse sumąstėm, kad reiktų kaip tai paįvairinti Velykas ir kiekvienam padovanoti vis kitokį kiaušinį - šokoladinį - vienetinį (analogiškų nepavyktų padaryti :)) ) Ir visiems labai patiko gauti po tokią smagią saldžią šokoladinę velykinę dovanėlę !


Taigi viskas nuo pradžių pradžių :)

Šį kartą gaminame labai smagioje kompanijoje: tryse - aš, Giedrė ir Teresė - pasiraitojusios rankoves, su dailiomis prijuostėmis kimbame į darbą :)
Jums reikės :
*trijų rūšių šokolado (balto, pieniško ir juodo)
*įvairių spalvų džiovintų vaisių (papaja, ananasas, razinos, ir t.t.tt..)
*įvairių riešutų ( kokoso drožlės, migdolų, lazdyno, anakardžių, graikiški , .... ir t.t.t. riešutai)
*dailaus kaspino perrišimui ir papuošimui :)
Pradedam:


iš pradžių supjaustome mažais gabaliukais papaja ir visus kitus džiovintus stambius vaisius.


štai , mūsų pjaustymo rezultatas - atrodo labai gardžiai ir rankos pačios tiesiasi ragauti, ragauti ... ragauti ... :)



tada atskiruose induose suberiame trijų rūšių šokoladą, prieš tai jį sulaužius į gabaliukus - taip greičiau jis išsilydys. Reiktų atkreipti dėmesį į tai kokį šokoladą naudosite lydymui : be abejo geriausia šiam tikslui tinka spec. konditerinis šokoladas, tik jo taip staigiai " nesugaudysite" PC. Vieni šokoladai puikiai lydosi ir išlieka, kiti išlydyti gan greitai stingta, o dar vieni gan keistoki - išsilydo ir tampa lyg traškučiai (šių pastarųjų ir rekomenduoju vengti ) Kuo puikiausiai išlydysite korėtą šokoladą - patikrinta praktiškai ;)




ir pastatome ant silpnos ugnies lydytis - vis pamaišome, kad neprikeptų prie dugno :) Šokoladas jau paruoštas ! Ir, aišku, būtina nors truputėlį palaižyti - juk šokoladas toks gardus ! :)
Aišku, jei turite daugiau laiko, tai galima ir bain-marie šildyti šokoladą ( bain-marie - tai vandens vonelė, į kurią įstatomas indas su šokolado gabaliukais) Nors, jei yra geras šokoladas, jis neturėtų prisvilti, jei yra kaitinamas ant itin silpnos ugnies ir nuolat maišomas ;) Taip pat Jums pasitarnaus ir mikrobangų krosnelė šokolado išlydymui ;)

į formeles pridedame pjaustytų cukatų ir riešutų.... - kaip į formelės dugną sudėsite, tokį raštą ir išgausite ;)


ir mažo šaukštelio pagalba gražiai įvarviname kiek atvėsintą šokoladą (geriausia būtų jį temperuoti , video) - galima išgauti nerealiausius raštus :) truputį juodo, truputį balto, po to pieniško šokolado įvarviname, dar pridedame riešutų, cukatų ir ...


Štai, viena kiaušinio puselė jau pilna ! Paviršių dar galima apibarstyti kokoso drožlėmis ar sudėti keletą papildomų cukatų gabaliukų ar riešutų - pagal skonį ;) Arba smailaus įrankio pagalba dar galima papildomai pavedžioti paviršiuje pabraukant per skirtingų spalvų šokoladą - lyg pamarmuruoti ;) belieka užpildyti likusias :)


... ir visi kiaušinukai pilnutėliai šokoladinio skanumo :) - dabar reikia juos palikti kambario temperatūroje, kad atvėstų ir tik tada juos bus galima perkelti kelioms valandoms į šaldytuvą - taip nebus staigaus temperatūrų pokyčio ir sustingę kiaušiniai "nerasos" (paviršus bus lygus ir nebus pasidengęs mažais lipniais lašeliukais).
O po kelių valandų, galima kiaušinukus trumpam padėti į šaldiklį ( kad būtų galima juos lengviau išimti iš liejimo formelių).

štai mūsų skanučiai šokoladiniai marmuriniai kiaušiniai jau išimti iš formelių - kadangi mes juos trumpai palaikėme šaldymo kameroje, ištraukus iš jos po kelių minučių šokoladas pats "atšoko" nuo liejimo formelės sienelių - taip buvo paprasta išimti šokoladinį kiaušinį :)
*jei vis tik sunkokai išsiima iš liejimo formelės, užtenka į ją keletą kartų stuktėlti su šaukšteliu ;)
*arba pasinaudoti grubiuoju būdu - peilio smaigalio pagalba atsargiai pagal kraštelį atkabinti šokoladą nuo formelės sienelių (taip, kad pats šokoladas neaptrupėtų)

ir dekoratyvios platesnės juostelės pagalba surišame suglaudus po 2 puselės - šokoladinis kiaušinukas paruoštas :)


Taip pat galima puseles klijuoti į vieną :) tokiu atveju reiktų mažiau dėti šokolado į formelę, kad iki formelių kraštų liktų kokie geri 2 mm - taip abi puselės dailiai susiglaus prieš tai jų plokščią paviršių patepus tuo pačiu išlydytu šokoladu.
Būna, kad šokoladinis kiaušinis kiek tirpsta ilgėliau palaikius rankose, tad jį, perrišus dekoratyvia juosta (ar prie tai įdėjus į dailų plastininį maišelį ar dailią dėžutę ir perrišus) galima laisvai palikti šaldytyve iki pat Velykų :)
Aišku, galima ir peiliu gražiai nupjauti nereikalingus kraštus.
Vėlgi galima rišti ir plačiais tokiais kaspinais (jie iš ties labai patogūs, ne prilaiko abi puseles ir dailūs savo raštais), ir siauresniais, jei puselės tvirtai sulipdytos šokoladu.
Tik pirmu atveju išlieka intriga, nes per platesnį kaspiną kaip ir neaišku, o kas viduje??? ir tik atvyniojus pamatai, kad ten slepiasi velykinis skanumynas.
Plius, tai yra tikrai sotus desertas, tad dažniausiai yra suvalgoma tik viena puselė, o kita puselė paliekama vėlesniam laikui :)

Belieka tik sulaukti Velykų ir bus galima pradžiuginti artimuosius, draugus, bendradarbius miela saldžia netradicine dovanėle, kuri tikrai greitai paruošiama ("nesuvalgo" daug brangaus laiko :) ) šios pavasario šventės proga ;)
Taip pat galite išbandyti ir kitokį būdą : lieti kiaušinius į tikrų kiaušinių kevalą prieš tai išpūtus visą turinį ;) Visą eigą rasite Marthastewart.com puslapyje, straipsnelyje: Chocolate Egg How - To (angl.k.) taip pat video filmukas Chocolate Eggs - gan išsamiai viskas parodyta :)

24 komentarai:

  1. O kur tos formelės parduodamos?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Deja, spec. formelių LT kol kas niekur neradau :(, tai teko suktis iš padėties, kažkada prie gerus porą metų droge užmačiau dviejų dalių atidaromus plastikinius kiaušinius, kurių viduje buvo sudėta daug mažų medinių kiaušinukų - tai ir prigriebiau keletą šiam tikslui ;)

    taip pat dar gali bandyti į creativą (arba Kaune užeiti į jų parduotuvę) įlysti ten lyg buvau neperseniausiai užmačiusi tokių skaidrių dviejų dalių kiaušinių ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Placiau :) kas tas creativas ir kur? Tikrai patiko si mintis, ir norisi gaminti :)

    AtsakytiPanaikinti
  4. ten yra rankdarbių priemonių parduotuve. www.creativa.lt, o kur tiksliai jie Kaune yra - nežnau ;) dabar galvoju, gal ir kitose tokių formelių yra, nes tai ne spec. formelės liejimui, o tiesiog plastikinis tuščias kiaušinis susidedantis iš dviejų pusių ;) Žodžiu, ieškok kažko panašaus į kiaušinio formą ir išgaubto ;) puikiausiai tiks liejimui ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Na va aš vakar irgi atsigulus pamasciau, kad turėtų tikti nuo Rūtos dražė širdelė plasmassinė, ar dar kažkas įdomaus :)
    O tą parduotuvėlę rasiu - adresas senamiesty, tai reiks apsilankyt :) labai ačiū už info

    AtsakytiPanaikinti
  6. super kiausinukai, ir panasu kad laaabai skanus :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Indre, į sveikatą ;) pilnai tiks ;) nes maniškiai tokio pačio plastiko ;)


    LINUTUK, patikėk, kaip vyriškoji giminė juos valgo - pasimėgaudami !

    AtsakytiPanaikinti
  8. Tavo blogas nerealus! :) Žaviuosi absoliučiai kiekvienu darbu, skanumynu ir įrašu - super! :)

    AtsakytiPanaikinti
  9. Na va - Rimi yra kiausinuku formos. Nu bet nereliai brangu- 20 lt uz 8 (16puseliu). Mastau ar verta tiek moket... Juolab, kad jos pagamintos is abejotinos kiniskos plastmases...

    AtsakytiPanaikinti
  10. Vilma, smagu žinoti, kad mano blog'as sudomina ;)

    Indre, kur konkrečiau (kurioje lentynoje prie ko ieškoti) radai? nes aš vakar buvau Hyper Rimi (Vilniuje) tai nieko tokio neradau tik popierinius, kurie gal ir nelabai tinka šiam reikalui, nebet juos ištiesti kokiu plastikiniu maišeliu ar folija....

    AtsakytiPanaikinti
  11. Pas mus Kauno Hyper Rimi, vos iejus pro vartelius yra sukrauta palete su velyku atributika - sokoladiniai kiskuciai, kiausiniai ir pan.- zodziu viskas, ka vaikai griebtu is saldumynu. Uz jos buvo palete su svieziais kopustais. Jei ka ryt galiu nufotkint :)
    Atrodo radau drauge, kuri sutinka perpus pirkt, tai kartu gaminsim ir kartu pirksim :)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Indre, būtų labai šaunu jei galėtum nufotografuoti, nes aš jau antrąją Hyper Rimi aplankiau ir nieko panašaus neradau, na buvo ten už 19 lt tokie a la kiaušiniai su saldainiais viduje tik jie įvairių spalvų ir gan mažoki :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. su tokiais smagiais, skaniais kiaušiniais privalu dalyvauti šiame konkurse ;) (http://blog.delfi.lt/pasidarykpats)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Tai situos as ir pirksiu - tokie spalvoti su prancuziskais uzrasais atrodo, kvadratineje dezuteje. Kazko geriau niekur neuztikau...

    AtsakytiPanaikinti
  15. O del konkurso, tai Irri tikrai turetu dalyvauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Ačiū, merginos, Jūsų paskatinta jau dalyvauju delfi blog'o tame konkurse :))))

    indre, aišku bandyk, na kiek žiūrėjau, tie kiaušinukai skeliasi per pusę, tai turėtų viskas gautis ;)

    AtsakytiPanaikinti
  17. Stai ir manieji http://gpmagija.blogspot.com/2009/04/sokoladiniai-kiausiniai.html

    AtsakytiPanaikinti
  18. Liuksiški kiaušiniai gavosi Indre !!!

    AtsakytiPanaikinti
  19. Ir jau gavom uzsakyma ju pagaminti :) pasirodo 32 puseles galima padaryti per tris valandas turint 16 formeliu :]]

    AtsakytiPanaikinti
  20. Indre- šaunu :) tai papildomai formelių pripirkote :) Paskaičiavus, tai jos tikrai nebrangiai gaunasi - nesiekia net 2,5 lt už vieną kiaušinuką :) Maniškės kainavo, kiek pamenu, brangiau ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Nepirkom - su 16 per tiek laiko susisukom :) tas dėkliukas labai patogus kiausiniam tiem deti i saldytuva, tai 8 padarom, sudedam i dekliuka, i saldytuva. Tuo tarpu kitus 8 pripildom. Apstingusius i kamera, dar siltus i ta dekliuka. Padainuojam, padurniuojam ir lupam tuos pirmus, antrus perdedam. Zodziu beveik fabrikas :D

    AtsakytiPanaikinti
  22. Nu fain !!! Indre, tikrai smagiai prasisukote ;) aš pati jau rimčiau apčiupinėjau tas formeles, tai jos kiek mažesnės už ankstesnes manąsias, bet manau bus liuks ( tuo lab kad po tris skirtingus planuoju sudovanoti :))) kad tik laiko užtektų visiems paruošti :)

    AtsakytiPanaikinti
  23. Sveiki, nors iki Velyku dar daug laiko, nusprendziau pasibandyti Jusu skanesta. Gaminau su "Karunos" akytu sokokladu, tai gerai issilyde tik juodas. Dedama i formeles praleidau, kad reikia biski atvesinti ir supyliau per skysta sokolada, tai visas grozis ir paskendo :( Dar nepabandziau isimti is formeliu, kazin kaip seksis :)
    Nu zodziu pirmas blynas tikrai prisviles :D Bet iki Velyku butinai ismoksiu, kad galeciau iteikti nuostabias skanias dovaneles :) Labai ACIU uz nuostabu receptuka.

    AtsakytiPanaikinti
  24. Nu fain !!! Indre, tikrai smagiai prasisukote ;) aš pati jau rimčiau apčiupinėjau tas formeles, tai jos kiek mažesnės už ankstesnes manąsias, bet manau bus liuks ( tuo lab kad po tris skirtingus planuoju sudovanoti :))) kad tik laiko užtektų visiems paruošti :)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails