2009 m. sausio 18 d., sekmadienis

Mmmm... karamelė...

Pagaliau prisiruošiau namie pasigaminti skystos karamelės - šiaip dievinu viską kas su karamele, o gryną - tuo labiau.

Begaminant netyčia vietoje paskutinės trečiosios dalies cukraus šliūštelėjau grietinėlę, nes ji stovėjo po ranka... jau galvojau, vaje - reikės mesti lauk... kantriai toliau maišiau ir voila !!! - mano pirmoji karamelė :) Skonis nenusakomo švelnumo, primena irisą (tą tikrąjį) tik skystame pavidale. :)

Gaminau pagal šį receptuką :

Skysta karamelė

Virimas- 30 min.

Ingridientai:

- 300 g smulkaus cukraus
- 50 g sūdyto sviesto
- 20 cl (200ml) grietinėlės

Paruošimas:

Puode įberti 1/3 cukraus ir katinti iki skystos karamelės. Įberti antrą dalį cukraus, palikti lydytis, po to suberti likusią dalį cukraus ir vėl palikti lydyti iki skystos karamelės.

Kai cukrus gerai išsilydo, nuimti nuo ugnies ir vėl užvirti su sviestu, po to įpilti grietinėlės.
Perkelti ant silpnos ugnies ir nuolat mašyti, iki masė taps vientisa karamele.

Reikia kantriai maišyti, kad masė taptų vientisa, nes supylus grietinėlę, cukrus pradeda kietėti - tuo momentu reikia gerai pamaišyti masę.
Neperseniausiai atradau vieną gudrybę, kad masė nesušoktų į gabalą rekomenduoju grietinėlę pilti po truputį - įpilame vos vos ir išmaišome, vėl įpilame grietinėlės ir vėl maišome- taip masė liks vientisa !!! Ir taip pagreitina patį gaminimo procesą ;) Išbandykite ;)

Sudėti į indelius ir laikyti lentynoje.

Skanaus ;)

Ji tokia skaidri ir pakankamai lengva. Puikiai tiks prie blynelių, plaktos grietinėlės, ar šiaip paskanauti... o aš ją gaminau ledams užpilti - kaip sekėsi su ledais ir karamele- jau neužilgo ;)

30 komentarų:

  1. Niam niam!.. kaip skaniai atrodo...

    AtsakytiPanaikinti
  2. ir labai paprasta ir greita pasigamninti;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. mm, ir aš, ir aš labai džiaugiuosi skysta karamele, ir aš ją vieną šaukščiukais gabinu :) mmmm, laukiu ledų su karamele.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Ledai jau paruošti - ir šąla kartu su karamele viduje. Apie tai plačiau galėsiu parašyti paragavusi ryt ;)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Superinis receptukas - o įpylus grietinėlės, juk išeina "karvutės" saldainiai, ar ne ;) ?

    AtsakytiPanaikinti
  6. Net silpna bežiūrint:) Tikrai gaminsiu, ačiū už receptą:)

    AtsakytiPanaikinti
  7. o man su karamele vis dar sunku susidraugauti. Bet pabandysiu darkart, gal pavyks :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. rūtuliuk, šis recpetas toks paprastas, kad itkrai pavyks;)

    AtsakytiPanaikinti
  9. o štai ledų su karamele taip ir nesuspėjau nufotografuoti.... jie buvo akimirksniu sudoroti :))))) Na ką gi vėl gaminsiu (ir spėju, kad šiandien) tad juos tikrai pamatysite ;)

    AtsakytiPanaikinti
  10. Niu ką tik dariau, bet cukrus labai sujuodavo ir karamelė gavosi labai tamsi...

    Gal kitą kartą pavyks labiau :)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Muse, matyt perkaitinai (beje tuose dvidugniuose puoduose jos geriau nervirti ;) ) ir jos skonis turėtų būti kartokas ;) Banyk dar kartelį ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. 10 balu uz recepta :)
    pasigaminau visa stiklaini siandien... pirstus galima aplaizyt nuo skonio... issikepiau obuoliu pyraga uzsitepiau karameles ant virsaus, nerealu...
    Nuosirdus aciu uz recepta!!!! :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Labai skanu :)
    šiandien gaminau, pirma trupulį pervirė ir sucukrėjo, bet įpyliau dar truputį grietinėlės ir gavosi labai gardžiai - toks skonis kaip Werther's Original saldainių :)
    dėkui už receptą ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. o kaip lydyti cukrų,kad jis nesukeptų ir nepajuoduotų?nors lydžiau cukrų plonadugniame puode,bet karamelė gavosi juoda ir karti..

    AtsakytiPanaikinti
  15. Karolina, dalimis geriausia lydyti, išlydžius vieną dalį supilti kitą ;) ir lydyti ant labai silnos ugnies plius geriau paprastame inde ;)

    AtsakytiPanaikinti
  16. Pabandziau, skonis super, kaip tarybinio iriso "kis-kis" :). Tik beda ta, kad gavos baltas skystis.. Per mazai viriau cukru? O gal rudaji reiktu naudot?

    AtsakytiPanaikinti
  17. Aleksandr, iš ties įdomiai gavosi... o jis riebus tasbaltas skystis? nes jei taip, tai čia greičiausiai bus sviestas išsiskyręs ;) tokiu atveju galima iš vis nenaudoti jokio sviesto, nes riebumo užtenka nuo grietinėlės ;)

    AtsakytiPanaikinti
  18. Atsakymai
    1. Krunter, manau mažiau tiks paprastas pienas tokiai karamelei pasigaminti, nebent naudoti kondensuotą nesaldintą pieną- tada taip ;)

      Panaikinti
  19. o netiktu smlku cukru pakeisti paprastu arba deti cukraus pudra? :)

    AtsakytiPanaikinti
  20. Smulkus cukrus - ir yra tas paprastas ;) manau, turėtų gautis ir su cukraus pudra ;) nors pati tik cukrų naudoju šią karamelę verdama ;)

    AtsakytiPanaikinti
  21. Sveiki,viriau,skani buvo kol silta,po to sisicukravo:( isduokit paslapti kodel? Ir kiek laiko cukru reikia kaitinti kol jis prades lydytis...man jis i balta pluta susoko :(

    AtsakytiPanaikinti
  22. norėjau paklausti ar neprisvyla ši karamelė prie puodo? Nes kiek esu darius karamelę, tai visada tekdavo gramdyti puodą...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. na kaip, kažkiek pritraukia, bet kad būtų svilėsiai - tikrai ne ;) kaitinimo indas labai lengvai išsiplauna, užtenka pamerkti pripylus karšto vandens ;)

      Panaikinti
  23. Kodel ji man tirsta gavos? Ką galėjau ne taip padaryt?

    AtsakytiPanaikinti
  24. Ačiū už atsakymą :-) tada klausimėlis kiek laiko įpiliau grietinėlę reikia kaltinti ? Nors apytiksliai :-) ačiū :-)

    AtsakytiPanaikinti
  25. As irgi stoviu prie puodo ir nezinau, kiek dar stovet :) viskas supilta. Ar turi pasikeisti spalva ar konsistencija ?

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails