2009 m. gegužės 3 d., sekmadienis

Juodojo sezamo ledai - Japonija (pirmas bandymas)

Jau senokai esu išsisaugojusi Sooishi ledų receptą - tai juodojo sezamo ledai - japoniški ledai - gardumas ir egzotiškumas viename. Ir štai, jį realiai išbandžiau :) Aišku, sakyčiau, pirmas kartas ir su savo gamybos juodojo sezamo pasta tai gerai gavosi :)


Taigi:


reikės :


* 300 ml pieno
* 3 kiaušinių tryniai
* 200 ml grietinėlės (35% riebumo)
* 120 g cukraus
* 130 g juodojo sezamo masės
* kelių šviesaus sezamo grūdelių


Trynius išsuku su cukrumi iki vientisos purios baltos masės, tuo metu užvirinu pieną ir dar kartą jį supilu į trynių masę nuolat plakant šluotele. Gautą masę perpilu į puodą ir kaitinu ant mažos ugnies iki masė sutirštės - taip kaip gaminant Angliškąjį kremą ;)

Nuimu nuo ugnies gautą masę, kai medinio šaukšto nugarinė pusė pusė pasidengia plėvele, per kurią perbraukus pirštu lieką žymė ;) Kiek atvėsinu ir įmaišau suplaktą grietinėlę bei pačios pasigamintą juodo sezamo masę ( tiesiog smulkintuvo pagalba sutrinu prieš tai pakepintas juodo sezamo sėklas su trupučiu vandens) Palieku pilnai atvėsti ir masę sukrečiu į ledų gaminimo aparatą 30- čiai minučių.

Orginaliame recepte Sooishi rekomenduoja naudoti pirktinę juodo sezamo masę - deja, tokios LT kol kas taip greitai nesuradau, tad gaminausi ją pati. :) Čia ne paskutinis bandymas pasigaminti juodos spalvos juodo sezamo ledus - nes labai noriu išbandyti su pirktine pasta bei kitus surastus jau orginalo kalba receptus :)
Šių ledų skonis iš ties išskirtinis, o spalva stebinanti ( norėčiau kada išgauti visiškai juodą ledų spalvą ir spėju tai įmanoma padaryti su pirktine juodo sezamo mase) ir manau pats tas ypač tiems kas mėgsta sezamą ;)
Išbandykite ir Jus ;)

15 komentarų:

  1. na bet žiūrau, mūsų skoniai ledams gana panašūs - jau kokius metus (dar prieš tai, kai ledmašinę turėjau) saugau juodųjų sezamų ledų receptą, o ir pistacijų ledus prieš kokį mėnesį gaminau :) tiesa, bėda ta, kad maniškiai dingsta taip greitai, kad net nufotografuoti nespėju, tad ir nesukeliu tinklaraštin, deja.

    AtsakytiPanaikinti
  2. rusvaplauke, sukelk receptus prie progos - būtų tikrai įdomu tavuosius išbandyti ;) o gal kartais žinai kur LT galima juodųjų sezamų masės įsigyti ? :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. neeee, malčiau pati, kaip kad tahini.. ,)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Tas ir yra ;) o tu tahini kaip darai? tiesiog pakepini šviesų sezamą ir sumali? ar dar ko nors įpili? pieno?

    AtsakytiPanaikinti
  5. pakepinu (tik labai labai švelniai, kad neapkarstų) ir malu malu malu, o kad būtų skysčiau, įpilu aliejaus (kokio be stipraus skonio - rapsų, saulėgrąžų, žemės riešutų). kartais įberiu žiupsnelį druskos, bet labai labai mažą.

    AtsakytiPanaikinti
  6. Kaip tik vakar ieškojau sezamo ledų receptuko, mat, ledų gamybos manija ir mane apsėdo. Taigi ačiū labai. Tik bandysiu daryti su Tahini, kurio indelis liūdi šaldytuve. Juodųjų sezamų nerandu. Ką tik gaminau pistacijų ledus, braškinį šerbetą ir tropinių vaisių šerbetą. Paragavęs savos gamybos ledų, negali sustoti ir pirktinių nebesinori.

    AtsakytiPanaikinti
  7. rusvaplauke- ačiuks ;) išbandysiu ir šią pastą pasigaminti ( irgi ledams)

    Puanc - pats metas ledų manijai ;) ech kas tiesa, tai tiesa, naminių paragavus į pirkinius ledus nesižiūri ... :)

    o su pistacijomis nesūdytomis gaminai? ar sūdytomis? nes aš ir nesūdytų pistacijų radau, tik štai, 1 kg jų kainuoja truputį virš 100 litų, tai tokie ledai būtų auksiniai... :)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Ech, koks menas, nusotabu sugebeti tokius ledus pasidaryti! O sezamo seklas su kavamale malate, ar rankom akmenineje grustuveje?

    Beje,nesudytu pistacijų yra Marks&Spencer. Ten pakeliai po 350g., po 15lt, berods.

    AtsakytiPanaikinti
  9. Sparnuoti, ačiū, super, ir ten užlėksiu pistacijų !!!! O sezamo sėklas tai su elektriniu trintuvu sumaliau, sutryniau ;) aišku, nesigavo kaip pirmam kartui ideali tyrė - yra kur tobulėti :) Bet kokiu atveju intensyviai LT ieškau pirktinės juodojo sezamo pastos

    AtsakytiPanaikinti
  10. Gaminau ledus su sūdytomis pistacijomis, jos netgi suteikė pikantiškumo. Dargi odelės nusilupa nuo daugumos, tai tos druskos ne taip daug ir lieka. Net neieškosiu nesūdytų pistacijų, nes buvai labai patenkinta ledų skoniu.

    AtsakytiPanaikinti
  11. mano receptuke irgi su sūdytomis gaminta ir tikrai labai skaniai gavosi, bet taip jau maga išbandyti ir kitokius ledus :) (su nesūdytomis pistacijomis)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Mačiau nesūdytų pistacijų Skonio studijoje, Basanaviciaus g. Bet ten mikroskopiškais kiekiais ir astronominėm kainom....
    Ledai nerealūs. Nors pati mėgstu tik šokoladinius ir klasikinį plombyrą, bet žaviuosi :)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Elžbieta, ten tikrai pistacijos kainuoja nemažai :)

    O neperseniausiai ir į Marks&Spencer buvau užsukusi...ir mano didžiam nusivylimui- nesūdytų pistacijų jie tuo metu nebeturėjo... kagi palauksim :) užtak ką kitką radau :)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Hey IRRI,

    aciu uz puiku juodu sezamo ledu rezepta.
    Menka paguoda, bet ne tik LT prastokai su juoduju sezamu pasta (tahini). Vokietijoje t.p. tik per www radau. Kainos... na ja... "ne uz dyka" ;) bet jei tave tai dar domona, paziurek kur as nusipirkau:

    http://www.deli-vinos.de/index.php?stoken=4643EEF1&force_sid=f8c80900af5f1ed5ccb35ff89c1fce94&lang=0&cl=search&searchparam=schwarze+sesampaste&searchcnid=

    Nuo 35 Euru uzsakymo vertes, siuncia sita firma (Vokietijos ribose) nemokamai. Kaip ten su LT butu, dar neiskaiciau ;)

    Kiti du tinklapiai:

    http://www.finefoods-online.com/index.php?action=show_part&id=23999&lang=de&source=webgains&siteid=20371

    Arba austru:

    http://www.spiceworld.at/Sesampaste-schwarz-100-Sesam-Negre-1-kg

    Tikiuosi, kiek padejau,
    Linkejimai!

    AtsakytiPanaikinti
  15. morgan,
    na kaip išbandei receptą? ar patiko?

    tikrai taip, kad už gėrį reikia atitinkamai ir mokėti :)
    bet vardan egzotiškumo, tikrai negaila :)))

    dėkui už nuorodas, deja viename ir kitame ir pirmame net nesiunčia į LT :(((

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails