2010 m. vasario 13 d., šeštadienis

Guminukai - bandymas nr.1 namie pasigaminti guminius saldainius

Taaiiiipp... guminukai... aš ir maniškis dieviname įvairiausius guminius sliekiukus, meškiukus, fri ir t.t.t.. Ir štai pagaliau prisiruošiau išbandyti namie ar įmanoma pasigaminti kažką panašaus :)

Pirmas bandymas su agar- agar ( augalinės kilmės želatina, sakoma yra sveikesnė už įprastą gyvulinės kilmės želatiną)

Beje, dar truputis info apie agar-agar - su šiais milteliais pagaminti įvairūs desertai kaip tortai ir pat. karštą vasaros dieną neišsileis (priešingai nei gaminant su įprasta želatina). Na šį faktą dar reikės patikrinti pratiškai, juk ir vasara Lt visai ne už kalnų :)

Šiam reikalui ( na ir kitiems, kaip mini keksiukai ar šokoladiniai saldainiai ) kažkada, rodos dar pernai metais, įsigijau štai tokių silikoninių mini formelių rinkinuką... na gerai, gerai, prigriebiau iš karto tris :)))) (beje jų rasite IKI prekybcentryje )

Jos simatiškos tuo, kad jose galima ir kepti , ir šaldyti, ir žodžiu - pafantazuokite, ką dar galima daryti :)

Taigi pirmas bandymas pasigaminti namie guminukų:

Receptas toks:



* 80g cukraus
* 150 ml sulčių ( obuolių, braškių, vynuogių...) aš naudojau miško uogų sirupą, skiestą vandeniu
* 2 g agar-agar miltelių
* mini formelių (kaip pvz. formelės ledukams ir t.t.t.)

Kaitinimo inde supilu 50ml sirupo ir 100 ml vandens ( tuo metu neturėjau po ranka jokių sulčių)
Tada suberiu agar-agar miltelius ir išmaišau, pakaitinu iki virimo.
Supilu cukrų ir karts nuo karto pamaišau šaukštu, kol cukrus pilnai ištirps. Šis mišinys turi keletą minučių pavirti, tada kai pradeda kilti ( kunkuliuoti) - tada tiesiog nukeliu indą nuo viryklės.

Ilgai nelaukiant šaukšto pagalba supilstau į formeles ir paliek kambario temperatūroje, kad atvėstų. kuo puikiausiai Jums pasitarnaus ir pvz. formelės ledukams, kurių dabar gamila rasti pratiškai bet kuriame prekybos centre.

Praaušus, visas formeles nusprendžiau perkelti į šaldytuvą ir palikti per naktį, kad geriau sustingtų ( nors čia tik mano sumanymas, kadangi agar-agar pakankamai greitai sustingdo masę, aišku, jei nenaudojamos citrusinių vaisių sultys, kurios trukdo gerai sustingti masei.)


Kitadien ištraukiu visas formeles iš šaldytuvo. Nusprendžiau, kad vis tik reikia apvolioti kukurūzų krakmolo+cukraus pudros mišinyje, kad saldaniai neliptų ... taip taip, jie man šį kartą gavosi tokie lipnoki...
sudedu į lėkštę...
...ir apvolioju (o kad nuimti pudros perteklių tiesiog reikia pimti apvoliotą saldainį į delnus ir lengvai papurtyti :) )
Štai kaip atrodo perpjovus pusiau. Jie nėra guminiai, greičiau trapūs ( nes galima laisvai atlaužti gabaliuką, bet gal čia dėl sirupo vietoje sulčių?) Po kiek laiko jie man dar labiau sudrėko, nors turėjo apdžiūti.... dabar galvoju, o gal išvis nereikėjo jų apvolioti???

Iki guminukų šiems dar labai toli, jie man labiau primena tokius želinius saldainius ( prancūzai vadina: pate de fruits ) , apvoliotus cukruje, kurių galima rasti PC supakuotus permatomose pastikinėse dėžutėse visokių formų.

- Na, manau vienas minusas tas, kad naudojau ne sultis, o sirupą skiestą vandeniu ( plius gan saldu buvo, sakyčiau per saldu) .

Taip kad kitą kartą esu pasiryžusi pagaminti su kokiu mangų ar persikų nektaru ar tiesiog šviežiai spaustų vaisių sultimis ! Ir čia papildysiu naujais pastebėjimais ;)

Išbandyti tikrai vertėjo, tuo lab, kad labai daug laiko neatima :)

2 komentarai:

  1. Super. O kur galima rasti to agar-agar? Su paprasta zelatina kazin taip pat pavyktu?

    AtsakytiPanaikinti
  2. Žavinta,

    aš agar-agar radau Skonio studijoje (vilnius) ;)

    Na, dėl želatinos, tai manau gaustųsi tąsūs ( čia iš teorinių žinių) ;) Bet verta pabandyti ;)

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails