2010 m. lapkričio 12 d., penktadienis

Naminis saldaus pieno sūris - susigundžiau ir aš :)

ech, sūris, sūris... gardus dalykas tas sūris,o jei dar namie pasigamintas, tai iš vis pasaka mūsų taip išlepusiems skrandžiams. Receptūrą nusižiūrėjau Skanus gyvenimas blog'e , gaminau iš pusės porcijos :)

Reikės :

* 1 ltr pieno (pati dėjau 2,5 riebumo, o šiaip tai pieno riebumas nesvarbus)
* 200 gr grietinės ( 30 % riebumo , o šiaip grietinės riebumas nesvarbus)
* 3 kiaušiniai
* 1/2 valg. š. druskos

* puodo
* marlės ar organzos
* sieto
* lentutės
* 1 kg svorio paslėgimui
taigi eiga tokia paprasta , kad pvz. šeštadienio ryte atsikėlus ir kelioliką minučių paskyrus šiam sūriui, jau į popietę galima gardžiuotis juo :)))

Į puodą supilame pieną ir užviriname ( geriau jį stebėti, kad neprisviltų kaip kad nutiko man, bet tai skonio nepagadino :))) ) , tuo metu kol pienas kaista, mikseriu iki putų išplakame 3 kiaušinius, tada supilame grietinę bei suberiame druską ir vėl viską gerai labai gerai išmaišome/išplakame iki vientisumo.

Į verdantį pieną nuolat maišant/plakant šluotele, supilame kiaušinių/grietinės plakinį. Na ir nusiteikiame kelioms minutėms + - 5 min. nuolat maišyti iki pieną pradės sutraukinėti ir susiformuos varškė.

Į sietą , ištiestą marlės gabalu ar organzos skiaute, supilame masę ir paliekame kokiam geram pusvalandžiui (20-30 min) nuvarvėti.

Tada masę gerai susukame į tą pačią marlės skiautę, užrišame mazgus, kad sūris nepabėgtų ir paslegiame po lentute, ant viršaus užkrauname kokį 1 kg cukraus, ar miltų , žodžiu, tai ką rasite po ranka.

Ir taip paliekame geroms 4-5 valandoms. Po šių slėgimo ir laukimo valandų, jau galima ragauti kas gavosi, o jei dar turite kantrybės galite šviežią sūrį dar 2 valandoms palaikyti šaldytuve ( o aš, beja, nesikankinau ir ragavau iš karto) :)))

O toliau jau improvizacija: galima saldų sūrį pagaminti: su kokiomis cukatomis ar džiovintais vaisiais, arba užkandinį - su įvairiomis prieskoninėmis žolelėmis, ar tiesiog kmynais o gal aštrų pikantišką su kokiais čili pipiriukais... :)))) Žodžiu, toliau jau laisvė Jūsų kulinarinei fantazijai :)

Skanaus ;)

2 komentarai:

  1. Mmmm, iš visų Tavo iki šiol čia rodytų skanumynų, šį esu dariusi ne viena dešimtį kartų :D
    Puikus :)
    Manau, pats laikas išbandyti ir dar ką nors :D :D :D

    AtsakytiPanaikinti
  2. tai gerai, o aš tik neseniai susigundžiau kažką ne iš saldumynų serijos pagaminti ir parodyti :))))) Na ir visai patiko :D :DD :DDDD

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails