2011 m. spalio 8 d., šeštadienis

Torta Caprese - juodojo šokolado ir riešutų duetas

tikiuosi, kad artimoje ateityje pavyks aplankyti vieną gražiausių Italijos salų : Capri , kur su didžiausiu malonumu galėsiu pasimėgauti šiuo neįtikėtinai gardžiu desertu.

Iš čia ir kilęs šio nuostabaus skonio pyrago pavadinimas "Torta Caprese".

O dabar pateiksiu savo variantą, atrastą , www.notrefamille.com

reikės:

* 200 g juodojo šokolado (ne mažiau nei 65 % kakavos)
* 200 g sviesto
* 200 g skrudintų lazdyno riešutų be luobelės
* 150 g cukraus
* 4 kiaušiniai

kepimo formai:
* gabaliukas sviesto
* sauja miltų



Gaminimo eiga:


Įkaitinti orkaitę iki 160- 180 °C.
Skrudintus lazdyno riešutus suberti į smulkintuvą ir sumalti iki pudros ( mažyčių gabalėlių)
Kiaušinio trynius atskirti nuo baltymų.
Šokoladą sulaužyti gabaliukais, sviestą supjaustyti gabaliukais.
Į kaitinimo indą sudėti šokoladą ir sviestą ir nuolat maišant šildyti ant silpnos ugnies (arba vandens vonelėje) iki šokoladas ir sviestas pilnai išsilydys.
Į šokolado/sviesto masę suberti cukrų , lazdynų riešutų pudrą (smulkintus riešutus) - išmaišyti. Sudėti kiaušinių trynius (po vieną) ir gerai išmaišyti - iki vientisos masės.
Kiaušinio baltymus išplakti iki standžių putų ir atsargiai įmaišyti į šokoladinę masę.
Kepimo formą ištepti sviestu ir pabarstyti miltais (ir dugną ir šonus) .
Sukrėsti paruoštą pyrago masę ir pastatyti kepti ~ 45 min. (aš kepiau 30 min.)
Kai pyragas iškepa (pyrago kraštai turi būti gan tvirti , o jo vidus dar minkštas) , ištraukti iš orkaitės ir palikti pilnai atvėsti kepimo formoje ~ 10-15 min. Patiekti pabarsčius cukraus pudra.









Komentarai :

* tikrojo "Caprese" pyrago versijoje yra naudojami migdolų riešutai, - o lazdyno irgi puikiai atskleidžia jo skonį.
* galimas ir šviesusis pyrago variantas : su baltu šokoladu ir Limoncello ( šis jau laukia savo eilės)
* taip pat ir tokios versijos kaip : su trupintais sausainiais, kakava, citrinos sultimis...
* idealu - juodas šokoladas - saikingai saldu - lazdyno (migdolų) riešutų prieskonio...
* tai tik vienas iš Torta Caprese recepto variantų : sumalus smulkiai riešutus ( iki pudros ) arba stambiai gaunasi du skirtingi "Caprese" variantai. Lygiai taip pat ir su kepimo temperatūra bei kepimo laiku.
* šį "Caprese" galima drąsiai užšaldyti: užtenka įdėti į sandariai uždaromą dėžutę ir laikyti šaldiklyje iki kito ragavimo. Sušalęs jis gardus kaip šaltas šokoladinis desertas, atšildžius kambario temperatūroje skonis nepakinta.


Skanaus ;)

4 komentarai:

Related Posts with Thumbnails