2012 m. lapkričio 2 d., penktadienis

Įdomusis pyragas "Ryto rasa"

 
Šis kepinys mane sužavėjo savo įdomiu pjūviu, todėl ir nusprendžiau jį išbandyti.
 
Receptas adaptuotas pagal šį šaltinį , kuriame rasite ir visą išsamiai pavaizduotą gaminimo eigą ;)
 
 
Reikės:
 
Šviesiam sluoksniui:
 
* 1 kiaušinio baltymas
* 3 kiaušiniai
* 200 gr sviesto (kambario temperatūros)
* 150 gr grietinės
* 2/3 stiklinės cukraus
* 2 stiklinės miltų
* 2 arb. š. kepimo miltelių
 
 
 
Šokoladiniam sluoksniui papildomai:
 
* 3 valg. š. pieno
* 3 val.g š. kakavos miltelių
 
 
 
Varškės/kokoso rutuliukams:
 
* 1 kiaušinio trynys
* 6 valg.š. varškės ( geriau pertrintos)
* 3 valg. š. cukraus
* 8-10 valg. š. kokoso drožlių
* 1 pok. vanilinio cukraus
 
 
 
Kremui:
 
* 1 pok. vanilinio pudingo
* 400 ml pieno
* 2 valg. š. cukraus
* 150 gr sviesto ( kambario temperatūros)
 
 
Gaminimo eiga:
 
1 . Varškės/kokoso rutuliukų paruošimas:
 
Ištrinti varškę, kad neliktų labai stambių gumulėlių, sumaišyti su cukrumi, vaniliniu cukrumi, vėliau suberti kokoso drožles - suformuoti graikiško riešuto dydžio* (arba mažesnius) rutuliukus.
Kokoso drožlių berti daugiau ar mažiau priklausomai kokio sausumo/drėgnumo gaunasi pati masė - kad nebūtų per biri ir galėtumėte suformuoti rutuliukus.
Paruoštus rutuliukus pastatyti šaltai šaldiklyje 30 minučių.
 
* -  man gavosi 26 vnt. iš ties dideli rutuliukai
 
 
2. Tešlos paruošimas:
 
Inde išsukti kambario temperatūros sviestą (minkštą) su cukrumi iki purios balkšvos masės.
Tada supilti grietinę - išplakti iki vientisos masės.
Vėliau nuolat maišant po vieną įmušti kiaušinius bei baltymą.
Tada suberti kepimo miltelius ir miltus dalimis vis maišant tešlą.
Tešla turi gautis skystoka, ne per tiršta. t.y. panašiai kaip grietinės tirštumo.  
Gautą masę padalinti 2 dvi lygias dalis.
 
Vieną tešlos dalį supilti į kepimo formą ( maniškės kepimo formos matmenys tokie:  25 cm x 25 cm) , išteptą sviestu ir pabarstytą kokoso drožlėmis. Tešlos sluoksnį tolygiai išlyginti šaukšto pagalba.

 
 
2.1 Šokoladinės tešlos ruošimas:
 
Į likusią tešlos dalį supilti pieną bei suberti kakavos ** miltelius - viską gerai išmaišyti iki vientisumo.
Paruoštą šokoladinę masę supilti ant šviesios masės sluoksnio, išlyginti.
 
** - kakavos miltelius geriau naudoti 21-22 % riebumo, tokia kakava kepiniams suteikia iš ties ryškią šokoladinę spalvą bei sodrų šokoladinį skonį. Ką pavyko rasti mūsų PC, tai Fazer
 
3. Sustingusius rutuliukus išimti iš šaldymo kameros, ir išdėlioti ant šokoladinio sluoksnio, juos įspaudžiant į tešlą.
 
4. Pastatyti kepti 35-40 minučių *** , orkaitėje, įkaitintoje iki 160-170 laipsnių karščio*** .
Iškepusį pyragą ištraukti iš orkaitės, palikti pilnai atšalti.
 
*** - jei Jūsų orkaitė yra dujinė, tai temperatūra turėtų būti aukštesnė bei kepimo laikas kiek ilgesnis.
 
 
5. Kremo paruošimas:
 
Išvirti vanilinį pudingą, jį pilnai atvėsinti, išsukti su minkštu (kambario temperatūros) sviestu iki vientisos kreminės masės.
 
Pyrago paviršių padengti paruoštu kremu, pabarstyti kokoso drožlėmis.
 
Patiekti ragavimui.

 
 

 

 Komentarai:

* įdomi struktūra ir pyrago pjūvis
* gardus minkštas pyragas  su šokolado, kokoso, varškės prieskoniu viename.
* varškės rutuliukams galima suteikti spalvą , kaip kad nurodyta šiame variante
* varškę rinktis ne liesą, o riebesnę, nuo to dalinai priklauso lengvas rutulių suformavimas.
* viršutinį kremo sluoksnį galima išvirti namie pagal šį šaltinį  ,
* arba naudoti plaktą grietinėlę
* pyrago paviršių galima pabarstyti ir kakavos milteliais ar tarkuotu šokoladu.
* taip pat įdomūs daugiausluoksnis variantas su vyniotinių pjūviu viduje : šiame variante
* taip pat būtų galima keisti varškės/kokoso rutuliukus obuolių ketvirčiais, kaip čia.
* pyragą galite saugoti šaldytuve, tik rekomenduoju prieš patiekiant ragavimui palaikyti jį ~2 valandas kambario temperatūroje - taip jis atgauna savo kremiškumą, minkštumą, purumą. ;)


 Skanaus ;)

7 komentarai:

  1. Išties įspūdingas pjūvis! Maga išmėgint :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Nuostabiai atrodo ir tikrai įdomus kepinys. Norėtųsi paragauti :)

    AtsakytiPanaikinti
  3. rusvaplauke, aham, dar jei kokią papildomą spalvą įvedus arba dryžuotus kamuoliukus padarius - būtų dar margiau ;)

    Indre, mielai prašom, dar liko mažulėlis gabaliukas ;)) Jis iš ties sotus ( kur nebus, jei sviesto tiek į tešlą dedama) ir sodraus skonio, varškiniai rutuliukai suteikia tokio lyg gaivumo šiam pyragiukui.

    AtsakytiPanaikinti
  4. Sveika , labai suauzavejau siuo receptu ir siandien nusprendziau ji pasigaminti, taciau neparasiai kur panaudojau piena kremui gamunti, as gavau pirkti tik gatava pudinga, tai man reikia Dar pieno? Ar tu ji pyliai kai vyriai pudinga?

    AtsakytiPanaikinti
  5. Avu Avuu, taip, pienas yra skirtas pudingui išvirti ;) galima vadovautis pudingo virimo instrukcija, kurią rasi kitoje pokelio pusėje ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Pyragas tikrai skanus, tik man norėjosi, kad būtų lengvesnis pagrindas, labiau biskvitinis, nes šis kažkaip per riebus ir per sunkus pasirodė... Bet čia kiekvienam kas labiau patinka :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, šis pyragas yra riebokas. Galima derinti su kitu pagrindu, lengvesniu. Pvz. bandyti su įprasto biskvito receptu. ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails