Pastaruoju metu itin dažnai mūsų namuose kepamas trupininis pyragas - šiuo metu man tai pats skaniausias iš kada ragautų trupininių pyragų variantų :
- 200 g miltų
- 150 g cukraus
- 120 g minkšto sviesto
- 120 ml pieno ( galima keisti į augalinį riešutų pieną)
- 1 kiaušinis
- 1 arbat. š. kepimo miltelių
- 1 žiupsnis druskos
- 1 arbat. š. vanilinio cukraus
- 500- 800 g vyšnių ( šaldytos puikiai tinka)
- 1 arbat. š. vanilinio cukraus
- 100 g miltų
- 100 g cukraus
- 80 g šalto, sustingusio/kieto sviesto
- 1 arbat. š. malto cinamono
Įkaitinti orkaitę iki 160- 180 ° C.
Inde sumaišyti miltus su kepimo milteliais.
Kitame giliame inde išsukti minkštą sviestą su cukrumi iki purios baltos masės.
Įmušti vieną kiaušinį - išmaišyti iki vientisumo.
Vėliau dalimis palaipsniui supilti pieną, vanilinį cukrų, druską bei miltus nuolat maišant.
Masė turi gautis itin puri ir kreminės konsistencijos.
Kepimo formą ( naudojau 29 cm x 22 cm dydžio) ištepti sviestu (arba iškloti kepimo popieriumi) ir sukrėsti paruoštą pagrindo tešlą - šaukšto pagalba tolygiai paskirstyti, išlyginti paviršių.
Jei naudosite šviežias uogas - nuplaukite jas vandeniu ir nusausinkite.
Jei naudosite šaldytas uogas - geriau jas palikti pilnai atšilti - pyrago plutelė geriau iškeps, nebus permirkusi.
Paruoštas uogas tolygiai paskirstyti ant tešlos paviršiaus ir lengai spustėlti į tešlos vidų- taip pyrago pagrindas iškeps reikiamo aukščio ir bus minkštas.
Trupinių sluoksnio ruošimas:
Giliame inde suberti miltus, cukrų, maltą cinamoną bei sudėti kubeliais supjaustytą šaltą kietą sviestą. Pirštų galais minkyti mišinį iki susidarys smėlio birumo trupiniai.
Labai svarbu, kad sviestas būtų kuo šaltesnis, kad trupinių masė netaptų minkšta ir kepant neišsileistų, o išlaikytų savo smėlinį trupiniškumą.
paruoštus tešlos trupinius pabarstyti ant uogų ir pastatyti kepti 40 - 45 minutes.
Išėmus iš orkaitės leisti atvėsti. Supjaustyti gabaliukais.
Patiekti su ledais, angliškuoju padažu ar tiesiog vieną prie kavos /arbatos puodelio.
* iš ties puikus, itin aromatingas (kepant cinamonu pakvimpa visi namai...)
* greitai ir lengvai paruošiamas
* skaniausias yra tą pačią kepimo dieną - tada išlieka pyrago paviršiaus pats tas trapumas.
* nors puikiai išsilaiko ir kelias dienas - kiek suminkštėja, daugiau sudrėgsta pyrago pagrindas.
* pyrago pagrindas nuodėmingai minkštas ir nesausas, o paviršius smagiai traškus.
* vyšnių subtilus rūgštumas tiesiog puikiai dera su cinamonine trapia pyrago plutele.
* esu gaminusi ir su spanguolėmis/braškėmis.
* puikiai tinka bet kokios uogos : avietės, gervuogės, mėlynės.
* manau, ir su vaisiais ( abrikosai, persikai, obuoliai, kriaušės, kiwi ir .t..t. ) gausis labai gardu.
* šiuo metu jis užima aukščiausią vietą mano kada ragautų trupinių pyragų eilėje.
Skanaus ;)
Oho, koks gėris!!!!
AtsakytiPanaikintiVilma, o taip, tai nerealus trupininis, ypač jei patinka minkšti (nesausi)tokie pyragai ;)
AtsakytiPanaikintiAs tik uz dregnus pyragus! O dr vysnios....mmmmmm ;)
AtsakytiPanaikintitada bus pats tas , kepu jau 4 kartą išbandant su įvairiomis uogomis - neatsivalgomas namiškių ;)
AtsakytiPanaikintiOi, kaip noriu.... Labai panašų (kitokios ingredientų proporcijos) esu kepus su patroškintais obuoliais. Buvo LABAI SKANUS... Būtinai išbandysiu ir šį variantą.
AtsakytiPanaikintiryyyškiai per saldus gavosi...
AtsakytiPanaikintilabai labai gardus - ir dregnas ir trapus, ir rugštelė vyšnių ir cukraus plutelė :) Dziaugiuosi, kad radau si receptukas, dekui ;)
AtsakytiPanaikinti