2013 m. sausio 21 d., pirmadienis

Magiška prancūziška bagetė - La baguette magique !

 
o taip, prancūziškas batonas, kitaip bagetė... neslėpsiu, mėgstu, ir net labai , tiek kad tai iš baltų miltų ( na šį klausimą mes dar spėsime išspręsti ) ir kasdien nelabai pasmaližiausi ;) tuo lab, kad LT parduotuviniai turi kažkokio lyg rūgšties prieskonio, kas nelabai žavi...
 
Šis receptas yra toks paprastas ir toks lengvas - (tešlą paruošite vos per 5 minutes ir be jokio minkymo !!! ) kad net neabejoju, jog nedelsiant raitositės rankoves ir jau netrukus ant Jūsų stalo puikuosis gardžioji traškioji bagetė !
 
Taigi, pradedame:
 
 
adaptuota pagal cookingmumu
 
Reikės:
 
* 375 g miltų ( paprastų)
* 12 g šviežių mielių
* 8 g druskos
* 300 ml šilto vandens
  
 
Gaminimo eiga:
 
Kildinimo inde  šlakelyje šilto vandens ištirpinti šviežias mieles, supilti likusį vandenį.
Suberti druską bei miltus ir mediniu šaukštu nepersistengiant išmaišyti tešlą.
 
Kildinimo indą su tešla uždengti švariu rankšluosčiu ir pastatyti šiltoje vietoje (palikau orkaitėje su įjungta šviesa) 1,5 val. iki tešla bent jau dvigubai pakils.
 
Tešlos paviršių galima lengvai pabarstyti miltais, kad iškilusi tešla nepriliptų prie rankšluosčio ;)

 
 
Iškilusią tešlą perdėti ant gerai miltais pabarstyto paviršiaus, padalinti į 2 ar daugiau dalių.
 
Padalintas tešlos dalis sudėti į kepimo skardą, 2 ar 3 kartus įkirpti jų paviršių.
 
Įkaitinti orkaitę iki 200- 240°C karščio.
 
Orkaitės apačioje pastatyti gilią skardą (indą) su vandeniu.
 
Tada pastatyti kepimo skardą (čia virš indo su vandeniu) su bagečių tešla.
 
Kepti 25-30 min. iki bagečių paviršius apskrus ir taps tvirtas.
 
Garai, kylantys iš po kepimo skarda esančio indo su vandeniu, padeda susiformuoti dailiai bagečių plutelei.
Karts nuo karto užmeskite akį, ar nereikia papildyti vandens inde. ;)
 
Kadangi neturėjau spec. kepimo formos bagetėms, tai greitomis sukonstravau tokią vienkartinę formą iš kartoninės šerdies (likusios nuo audinio rietimo) - perpjoviau ją pusiau, sukabinau 2 dalis ir jas aptraukiau aliuminio kepimo folija, vidų ištepiau lašeliu aliejaus, kad bagečių tešla neprikibtų.
 
Bet jau turiu kitą, daug geresnę mintį/variantą (išsamiau apie tai kitą kartą ) kaip pasigaminti daugkartinę kepimo formą šios gardžios duonelės kepimui ir gausis ekonomiška bei ne ką prasčiau už pirktines ;)
 
 
 
 
 
 
 



 Komentarai:

* super mažai laiko tesugaišite, kad namie iškepti skanią traškią bagetę be visokių E  ;)
* gardi, smagiai traški išorėje, o viduje maloniai minkšta - idealu sumuštiniams ar šiaip paskanauti !
* pagardinta įvairiomis sėklomis (juodasis ir baltas sezamas, moliūgo bei saulėgrąžų sėklos)
* galima tešlos paviršių patepti pienu ar tiesiog vandeniu dėl dailesnės apskrudusios plutelės.
* kitas mano bandymas bus su begliuteniniais miltais ;)

Skanaus ;)

16 komentarų:

  1. O butu galima sviezias mieles pakeisti sausomis? Jei taip, tai kiek mazdaug ju reiketu?:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, taip šviežias mieles galite bandyti keisti sausomis. 8 g sausų mielių pakaks , bet geriausiai iškyla su šviežiomis mielėmis ;)

      Panaikinti
  2. Jau išbandžiau ir su sausomis mielėmis. Pavyko, iškilo ir nerealiai skanu, pluta traški, o greitis nerealus:) Kitą kartą bandysiu su kitokiais miltais:) Ačiū už receptą, tikrai nuostabus:)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. o taip, dėl greitumo - tai super dalykas ;) Smagu, kad patiko !!!

      Panaikinti
  3. Man taip pat puikiai pavyko, tik gavosi ne bagetė, o kepaliukas "forminės" duonelės, nes kepiau pailgoj kekso formoj :) Bet skonis puikus, ideali proporcija ir, aišku, greitis ir patogumas. Ačiū už receptą :) Dar norėjau paklausti, kokius miltus naudojate mielinei tešlai? Aš, paprastai, a.r. 550 C kvietinius arba mišinį su ruginiais.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Greitu laiku įdėsiu pamokėlę kaip ekonomiškai pasigaminti bagečių kepimo formą ;) miltus naudojau malsenos tuos paprastus ;)

      Panaikinti
  4. Labadiena, minite "Kildinimo inde" koks tai indas?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tai paprastas indas, kuriame užmaišoma tešla (pati naudoju stiklinį) ;)

      Panaikinti
  5. Irri, mieloji... Kurgi kurgi ta pamokėlė "Kaip ekonomiškai pasigaminti bagečių kepimo formą"..perskaičiau..prireikė MIRTINAI :)))

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. aha, pamokėlė nuplaukė, laikinai, bet galiu pakomentuoti : reikia standesnio vielos tinklelio tam reikalui - jo užtenka, kad išlankstyti reikiamą kepimo formą bagetėms kepti ;)

      Panaikinti
    2. Ačiūūūūūūūūūūūūūūūū...

      Panaikinti
    3. Irri, vis užmirštu parašyti, prieš metelius ar daugiau, nusipirkau teisingas bagečių kepimo formas Thomas Philips. Nepamenu jau kainos, bet įperkamos. Džiaugiuos, kaip mažas vaikas :))) Šiandien va, prisiminiau, išsitraukus Tavo receptą :) Dar kartą ačiū :)

      Panaikinti
  6. O seklas subert is karto, ar pries baigiant kepti ir ar pries baigiant kepti- nereikia sumazinti orkaites temperatuso?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, iš karto ir ne, nereikia sumažinti temperatūros ;)

      Panaikinti
  7. Nuostabus receptas! ką tik paragavau - tobula. visi namai taip kvepia, laiko tiek mažai atima, savikaina tokia nedidelė, o nerealiai skanu!!!labai ačiū:]]

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails