Visada magėjo išbandyti grikių miltus kokiems desertams ar pyragams, taigi
pasitaikė puiki proga :
užtikau puikų lengvą receptuką mažiems grikiniams sausainėliams paruošti -
užtruksite vos keletą minučių tešlai paruošti ir keliolika minučių
liks pačiam jų kepimui - argi tai ne super greitai paruošiami
sausainėliai ? ! Smagiausia tai, kad jokių gyvulinių riebalų ar baltų
miltų čia nereikia dėti ...
Taigi, kam aktualu, sakyčiau, dietiniai, gardūs ir begliuteniniai sausainėliai - tai pats tas !!!
15- ai sausainėlių :
Reikės:
* 6 kupinų valg. š. grikių miltų
* 4 valg. š.
kokoso palmių cukraus (arba keisti į nerafinuotą cukranendrių cukrų)
* 1 žiupsnis kepimo sodos ( galima keisti į kepimo miltelius)
* 1 žiupsnis
Himalajų druskos ( tiks ir paprasta)
* 2 kupini valg. š. makadamijų kremo/sviesto ( galima keisti į migdolų
piurė/sviestą)
* 1 kiaušinis
* 1 valg. š. vandens ( nebūtinai)
* lazdyno riešutų papuošimui ( galima naudoti kitus riešutus)
Gaminimo eiga:
1. Giliame inde suberti grikių miltus, kokoso palmių cukrų, druską, kepimo
sodą - viską gerai išmaišyti.
2. Įmušti kiaušinį, įdėti makadamijų riešutų kremo/sviesto - viską išmaišyti. Jei
masė bus per biri - įpilti 1 valg. š. šalto vandens.
3. Iš tešlos (ji neturi lipti prie rankų) suformuoti cilindro formos ritinėlį ( ~5 cm skersmens), jį
supjaustyti 1 cm (ar ploniau) pločio griežinėliais.
4. Tešlos griežinėlius sudėti į kepimo skardą, ant griežinėlių paviršiaus
įspausti po lazdyno riešutą.
5. Pastatyti kepti 14 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180°C.
6. Atvėsinti ant grotelių.
7. Laikyti sandarioje dėžutėje.
Komentarai:
* švelnaus, subtilaus grikių skonio - kas žavi. :) galima papildomai įberti kokio
malto cinamono.
* nepersaldūs - tai labai gerai !!!
* traškūs, trapūs ir visiškai neriebūs
(o
įprastiniams trapiems sausainiams yra būdingas riebumas) !
* kokoso palmių cukrų galima bandyti keisti medumi,
(tik nepasakysiu, kokia tokiu atveju bus tešlos konsistencija - greičiausiai teks padidinti grikių miltų kiekį ;)
* jei naudosite kitokį cukrų ( vz. rudąjį) atkreipkite dėmesį į tai, kad jis yra gerokai saldesnis už mano naudotą kokoso palmių cukrų) ir jo reikės bet gal net per pus mažiau ;)
Skanaus ;)
Mmmm, skamba įdomiai ir intriguojančiai... :) O to kokoso palmių cukraus Lietuvoje yra?
AtsakytiPanaikintiyra, tikrai yra LT šio gėrio. Pati pirkau Biosaloje Europoje. ;)
Panaikinti* 2 kupini valg. š. makadamijų kremo/sviesto ( galima keisti į migdolų piurė/sviestą)
AtsakytiPanaikintiAr galima būtų pakeitimui naudoti kokosų aliejų ( kietam pavidale)?
manau, tai gali pakeisti sausainėlių formą juos bekepant ( jie gali ištižti) ir nežinau kaip minkytųsi tešla , tad geriau rinktis kokoso sviestą nei kokoso aliejų ;) Arba rinkitės žemės riešutų sviestą ;)
PanaikintiKoks super receptėlis! Jau kaip bandysiu!
AtsakytiPanaikintiBeje, kaip manot - išeitų, grikių miltus pakeitus maltais grikiais? :)
Migle, jei grikiai yra sumalti iki miltų/pudros smulkumo , manau viskas bus puiku ir viskas gausis ;)
PanaikintiIšbandytas dar vienas jūsų receptukas ;) Naudojau rudąjį cukrų ir žemės riešutų sviestą. Cukraus dėjau 2 šaukštus. Labai įdomus, subtilus skonis. O cukraus pats tas :) Grikius maliausi pati. Dar dėjau cinamono. Sausainėliai man labai patiko!
AtsakytiPanaikintiTik kuo galima būtų pakeisti bet kokių riešutų sviestą (yra šeimoje alergiškų).
Ačiū už dar vieną puikų receptą!!!
Dvynukai, galite bandyti keisti į gyvulinės kilmės sviestą ;) o kokosui irgi yra alergija?
PanaikintiKitą kartą bandysiu dėti lydytą sviestą. O kokoso palmių cukraus neturėjau :)
PanaikintiGanetinai jautėsi kietumas, nežinau ar miltų ar cukraus kuris galbut pilnai neišsilydė, manau geriausiai, cukrų maišyti atskirai su sviestu tirpintu, kad ištirptų...
AtsakytiPanaikintijei receptui naudojote gyvulinės kilmės sviestą- taip ir galėjo nutikti ;) o riešutų sviestas tikrai negali suteikti kietumo sausainukams ;))
PanaikintiAčiū už atskymą, tikrai naudojau gyvulinės kilmės sviestą, bandysiu vėl su riešutinės kilmės sviestu :)))
AtsakytiPanaikinti