2009 m. sausio 8 d., ketvirtadienis

..valgykit ledų... tai labai gardu... valgykit ledų... šokoladinių....

Taip taip taip :)) jei kas pamenate filmuką, kur lauke žiemą moterėlė pardavinėjo ledus ir dainavo : ..valgykit ledų... tai labai gardu... valgykit ledų... šokoladinių.... " tik aš pasiūlysiu tai šia tema pasigaminti patiems karamelinius ledus, būtent tuos, kuriuos artimiesiams, draugams ir geriems pažystamiems dovanojome per šias Kalėdas :) receptuką:



Ledai su karamelizuotais migdolų riešutais


Ingridientai:

* 100g + 1 valg.š . cukraus
* 80g stambiai suskaldytų migolų
* 100ml pieno ( galima pilti ir grietinėlę)
* 2 -3 kiaušiniai
* 3 valg.š. medaus (arba cukraus~50g )
* 150g plaktos grietinėlės


Paruošimas:

Puode supilti 100 g. cukraus ir 3 val.g š. vandens ir užvirti. Sumažinti ugnį ir palikti virti keletui minučių iki masė taps tąsi. Vos tik sirupas sutirštėja ir tampa baltos spalvos, nuimti indą nuo ugnies ir supilti stambiai suskaldytus riešutus. Maišyti su mediniu šaikštų iki migdolai „apsivilks“ karamelę. Svarbu išlaukti iki to momento, kai cukrus susikristalizuoja ir toliau maišyti iki jis vėl pradės lydytis ir taip riešutai taps karamelizuoti. Keletą riešutų palikti dekoravimui.

Paruošus karamelizuotus migdolus į juos supilti pieną (arba grietinėlę) ir 5 min palikti ant silpnos ugnies.Nukelti ir padėti atvėsti.
Dideliame inde išplakti trynius su medumi (arba cukrumi) iki masė taps balta (jei dedamas cukrus, svarbu, kad cukraus nesijaustų – jis būtų gerai ištirpęs). Į šią trynių masę supilti atvėsusių riešutų ir pieno (arba grietinėlės) ruošinį atsargiai maišant su kaučiukine mentele.
Išplakti baltymus su keletu lašelių citrinos sulčių (arba žiupsneliu druskos) iki baltų putų,
pačioje pabaigoje įpilti 1 val.g š. cukraus, kad putos taptų standžios ir blizgėtų. Su kaučiukine (ar medine) mentele atsargiai įmaišyti ( rekomenduotina maišyti į vieną pusę) išplaktus baltymus, po to išplaktą grietinėlę ( ją galima išplakti kol aušta pienas su riešutais) Visą masę gerai išmaišius ( iki masė taps vientisa ir be gumulėlių) sukrėsti į indą, uždengti ir pastatyti į šaldymo kamerą sušalti nemažiau 4 valandoms. Per tą laiką rekomenduotina kas 30 min - 1 val. išimti ir pamaišyti, kad riešutai nesukristų į dugną ir nesusidarytų kristaliukai.
Antras šaldymo būdas: masę sukrėsti į plokščią pailgą indą (taip kad dugnas būtų padengtas) ir įdėti kokiai valandai į šaldiklį, po 1 val. išimti iš šaldiklio, sudėti į indą plakimui, išmaišyti su mikseriu ir šią masę sukrėsti į normalų gilų indą ei pastatyti šalti apie keleą valandų.

Jei turite ledų gaminimo aparatą, tai belieka paruoštą masę supilti į ledų gaminimo aparatą ir pasukti laikmatį iki 40 min. Šaldymo pabaigoje galima įberti likusių karamelizuotų migdolų – jie ledams suteiks traškių karamelizuotų riešutų prieskonį ir papildomą karamelės aromatą.


Skanaus ;)


Begaminant šiuos ledus (galybių galybę jų porcijų .... :))) ), jų atsivalgėme iki tokios sočių soties, kad dabar belieka tik gerinti šį receptą pvz. sluoksniais vis užpilant skystą karamelę - visų pirma reikės išsiaiškinti kaip namie pasigamint gardžią karamelę ;) o gerą receptuką jau esu nusižiūrėjusi ;)


Lauksiu visų, išbandžiusių šių ledų receptą, komentarų ;)

11 komentarų:

  1. Laba diena,
    dėl tų karamelizuotų riešutų...Įtariu, kad aš per ilgai kaitinau cukrų, nes tik nuėmus nuo ugnies, dar nespėjus sukrėsti riešutus, jis pradėjo kristalizuotis. Maišant jau atskirai buvo riešutukai ir stambus cukrus. Svarbiausias klausimas - bet po to indą vėl statome ant ugnies, kad cukrus lydytųsi kartu su riešutais? Man riešutukai gavosi kepti, nes kaitinau ilgai, kol gavosi karamelė, taip ir turi būti?
    Būsiu labai dėkinga už konsultaciją. Irena A.

    AtsakytiPanaikinti
  2. Irena,

    taip tikrai, taip ir reikia daryti: kai cukrus susikristalizuoja, pabala) tada reikia vėl maišyti ir po truputį cukrus tirps ir virs rusvos spalvos karamele, kuria pasidengs riešutai ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Mane taip pat domintu tokios dezutes :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tada jas radome apkropolio maximoje vienakrtinių indų skyriuje ;)

      Panaikinti
  4. Hm, ledų gaminimo aparatas per 40 minučių nesusuko ledų. Liko vis tiek skysta masė, sakyčiau, net skystesnė nei ką tik paruošus. Tai įkišau dar į šaldiklį, bandysiu kas valandą permaišyt.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Na va, šaldiklyje per naktį sustingo gerai. Ledai fantastiško skonio, gal kiek per saldūs. Kitą kartą dėsiu mažiau cukraus.

      Panaikinti
  5. Sveiki :) Labai susidomėjau šiuo receptuku ir ketinu gaminti ledus :) Tik vienas klausimas išklyla...Grietinėlę galima pirkti jau paruoštą ,ta kur purškiama yra ? Ar pirkti grietinėlę ir su mikseriu plakti ? Ir jei taip,tai kokio riebumo geriausia rinktis ?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. viasada naudoju normalią grietinėlę ledams, t.y. tikra inerekomenduočiau rinktis tą purškiamą ( vis tik tai nėra natūralus pieno produktas). Rinkitės riebią grietinėlę, tinka 35-36 % riebumo grietinėlė ;) dar niekada nenuvylė Žemaitijos pieno grietinėlė- puikiai suplakama ( ko nepasakyčiau apie Saulės pieno.. ) ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails