2013 m. sausio 17 d., ketvirtadienis

Grikių miltų sausainėliai su riešutais (be gliuteno)



Visada magėjo išbandyti grikių miltus kokiems desertams ar pyragams, taigi pasitaikė puiki proga :

užtikau puikų lengvą receptuką mažiems grikiniams sausainėliams paruošti - užtruksite vos keletą minučių tešlai paruošti ir keliolika minučių liks pačiam jų kepimui - argi tai ne super greitai paruošiami sausainėliai ? !  Smagiausia tai, kad jokių gyvulinių riebalų ar baltų miltų čia nereikia dėti ...

Taigi, kam aktualu, sakyčiau, dietiniai, gardūs ir begliuteniniai sausainėliai - tai pats tas !!!




Receptas adaptuotas pagal : SUIKSUIK cuisine 


15- ai sausainėlių :



Reikės:

* 6 kupinų valg. š. grikių miltų
* 4 valg. š. kokoso palmių cukraus (arba keisti į nerafinuotą cukranendrių cukrų)
* 1 žiupsnis kepimo sodos ( galima keisti į kepimo miltelius)
* 1 žiupsnis Himalajų druskos ( tiks ir paprasta)
* 2 kupini valg. š. makadamijų kremo/sviesto ( galima keisti į migdolų piurė/sviestą)
* 1 kiaušinis
* 1 valg. š. vandens ( nebūtinai)
* lazdyno riešutų papuošimui ( galima naudoti kitus riešutus)



Gaminimo eiga:

1. Giliame inde suberti grikių miltus, kokoso palmių cukrų, druską, kepimo sodą - viską gerai išmaišyti.

2. Įmušti kiaušinį, įdėti makadamijų riešutų kremo/sviesto - viską išmaišyti. Jei masė bus per biri - įpilti 1 valg. š. šalto vandens.

3. Iš tešlos (ji neturi lipti prie rankų) suformuoti cilindro formos ritinėlį ( ~5 cm skersmens), jį supjaustyti 1 cm (ar ploniau) pločio griežinėliais.

4. Tešlos griežinėlius sudėti į kepimo skardą, ant griežinėlių paviršiaus įspausti po lazdyno riešutą.

5. Pastatyti kepti 14 minučių orkaitėje, įkaitintoje iki 160-180°C.

6. Atvėsinti ant grotelių.

7. Laikyti sandarioje dėžutėje.













Komentarai:


* švelnaus, subtilaus grikių skonio - kas žavi. :) galima papildomai įberti kokio malto cinamono.

* nepersaldūs - tai labai gerai !!!

* traškūs, trapūs ir visiškai neriebūs (o įprastiniams trapiems sausainiams yra būdingas riebumas) !

* kokoso palmių cukrų galima bandyti keisti medumi, (tik nepasakysiu, kokia tokiu atveju bus tešlos konsistencija - greičiausiai teks padidinti grikių miltų kiekį ;)

* jei naudosite kitokį cukrų ( vz. rudąjį) atkreipkite dėmesį į tai, kad jis yra gerokai saldesnis už mano naudotą kokoso palmių cukrų)  ir jo reikės bet gal net per pus mažiau ;)


Skanaus ;)

12 komentarų:

  1. Mmmm, skamba įdomiai ir intriguojančiai... :) O to kokoso palmių cukraus Lietuvoje yra?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. yra, tikrai yra LT šio gėrio. Pati pirkau Biosaloje Europoje. ;)

      Panaikinti
  2. * 2 kupini valg. š. makadamijų kremo/sviesto ( galima keisti į migdolų piurė/sviestą)

    Ar galima būtų pakeitimui naudoti kokosų aliejų ( kietam pavidale)?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. manau, tai gali pakeisti sausainėlių formą juos bekepant ( jie gali ištižti) ir nežinau kaip minkytųsi tešla , tad geriau rinktis kokoso sviestą nei kokoso aliejų ;) Arba rinkitės žemės riešutų sviestą ;)

      Panaikinti
  3. Koks super receptėlis! Jau kaip bandysiu!
    Beje, kaip manot - išeitų, grikių miltus pakeitus maltais grikiais? :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Migle, jei grikiai yra sumalti iki miltų/pudros smulkumo , manau viskas bus puiku ir viskas gausis ;)

      Panaikinti
  4. Išbandytas dar vienas jūsų receptukas ;) Naudojau rudąjį cukrų ir žemės riešutų sviestą. Cukraus dėjau 2 šaukštus. Labai įdomus, subtilus skonis. O cukraus pats tas :) Grikius maliausi pati. Dar dėjau cinamono. Sausainėliai man labai patiko!
    Tik kuo galima būtų pakeisti bet kokių riešutų sviestą (yra šeimoje alergiškų).
    Ačiū už dar vieną puikų receptą!!!

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Dvynukai, galite bandyti keisti į gyvulinės kilmės sviestą ;) o kokosui irgi yra alergija?

      Panaikinti
    2. Kitą kartą bandysiu dėti lydytą sviestą. O kokoso palmių cukraus neturėjau :)

      Panaikinti
  5. Ganetinai jautėsi kietumas, nežinau ar miltų ar cukraus kuris galbut pilnai neišsilydė, manau geriausiai, cukrų maišyti atskirai su sviestu tirpintu, kad ištirptų...

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. jei receptui naudojote gyvulinės kilmės sviestą- taip ir galėjo nutikti ;) o riešutų sviestas tikrai negali suteikti kietumo sausainukams ;))

      Panaikinti
  6. Ačiū už atskymą, tikrai naudojau gyvulinės kilmės sviestą, bandysiu vėl su riešutinės kilmės sviestu :)))

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails