2011 m. balandžio 1 d., penktadienis

Ricotta'os sūrio pyragas (cheesecake'as)

tai trečias bandymas kepti cheesecake'ą :) Šį kartą naudojant tik ricotta sūrį.

taigi, receptas vėl iš to pačio Les Gourmandise d'Elise blog'o nužiūrėtas , kiek papildytas.


6 asmenims

Reikės :

Pagrindui:

  • 180 g spéculoos sausainių ( arba tiks "Selga" sausainiai)
  • 40 g minkšto sviesto

Sūrio įdarui:
  • 500 g ricotta sūrio
  • 2 kiaušiniai
  • 1 valg. š. miltų
  • 60 g smulkaus cukraus
  • 1 arbat. š. vanilės ekstrakto

Gaminimo eiga :

Įkaitinti orikaitę iki 180-200° C


Pagrindo ruošimas :

Sumalti sausainius su blenderiu (arba juos sudėti į maišelį ir smulkiai sutrinti kočėlo pagalba)

Sudėti minkšto sviesto gabaliukus ir išminkyti masę, iki ji taps vienalytė.

Kepimo formą ( kurios skersmuo 18 cm ) ištepti gabaliuku sviesto, jos šonus iškloti kepimo popieriaus juosta (kad ši laikytųsi, kepimo formos šonus taip pat ištepti sviestu).

Sudėti paruoštą sausainių masę į kepimo formą, tolygiai paskleisti ir išlyginti paviršių.

Pastatyti kepti 15 minučių.


Įdaro ruošimas:

Į plakimo indą sudėti ricotta'os sūrį -gerai jį išplakti mikserio pagalba, tada sudėti kiaušinius ir vėl gerai išplakti iki vientisos masės.

Vėliau suberti miltus, cukrų ir vanilės ekstraktą.

Viską labai gerai išplakti iki purios, lygios, vienalytės masės.


Tarpiniam sluoksneliui naudojau karamelės/griliažo kremą (kaip ir antrame keptame mascarponės sūrio pyrage)

O galima ir visai nieko nedėti.


Šį kartą apvalią kepimo formą apvyniojau kepimo folija (jos nepagailėjau) ir taip apvyniotą įstačiau į kiek platesnę kepimo skardą, tada pripyliau vandens, kad iki pusės apsemtų pyrago kepimo formą.

Tiesiog norėjau išbandyti šį cheesecake'o kepimo niuansą, kad pyrago paviršius liktų šviesus, neparuduotų.... ir, rodos, beveik pavyko... :)))


Paruoštą sūrio masę supilti ant iškepusio sausainių pagrindo, paviršių išlyginti.
Pastatyti kepti 50 minutes iki 130-150° C įkaitintoje orkaitėje.

Kepimo pabaigoje pyrago vidurys turi būti kiek "drebantis".
Pyragą išimti iš kepimo skardos su vandeniu, nuvynioti kepimo foliją, palikti išjungtoje orkaitėje pilnai atvėsti (užtruks keletą valandų).
Pilnai atvėsusį sūrio pyragą pastatyti šaltai (šaldytuve) 24 valandoms.

Tiek ilgai išlaukus jau galima ir paragauti.

Šį ricotta'os sūrio pyragą galima patiekti vieną (gryną :) ) arba aplietą bruknių uogiene (arba bet kuria kita).

Taip pat galima pyrago paviršių aplieti šokolado ar karamelės sluoksniu, arba kokia bananų uogiene. :)

Sotus, nepersaldus ir neperriebus (kas man labai patiko !) sūrio pyragas.

Pati pyrago tekstūra kreminė, kiek kietesnė nei kepto iš mascarponės sūrio.
Taip, vos vos jaučiasi ricotta'os sūrio skonis - tai tik privalumas :)

Sugalvojau, kad kitą kartą išbandysiu šį sūrio pyragą kepti be jokio pagrindo (naudojant tik sūrio įdarą) - manau, irgi bus labai skanus :)

O, beje, spéculoos sausainių (kuriuos pagaliau pavyko surasti ir LT (Vilniuje), valio !!! ) pasirinkimas neatsitiktinis ( taip nurodyta recepto šaltinyje) ir labai jau norėjosi išbandyti tokio pagrindo skonį - specifinis, prieskoninis, primena kalėdinius meduolinius sausainius :)

Skanaus ;)

23 komentarai:

  1. Irri, įdėk daugiau sveikuoliškų receptėlių, ką.... :))) Žinau, kad biški sveikuoliniesi, tai pasidalink patirtim :))

    AtsakytiPanaikinti
  2. prie progos būtinai ;) iš kur žinai ? :))))))

    AtsakytiPanaikinti
  3. Merci beaucoup d'avoir testé ma recette! Je suis ravie qu'elle vous ai plu!
    Bonne continuation,
    Elise

    AtsakytiPanaikinti
  4. Va šitokius skanumynus tai valgyčiau kasdien, per dieną tris kartus ir dar norėčiau :))

    AtsakytiPanaikinti
  5. Salut, Gourmandeelise - , il est super bon ce gateau, merci encore une fois pour cette excellente recette;)

    sauletavirtuve - , na man tokiu skanestu vieno kito gabalelio per akis paragauti - jie is ties labai sotus :)

    AtsakytiPanaikinti
  6. skaniai atrodo!

    bet nepagalvojau net, kad lt nėra speculoos sausainių pirkt taip paprastai...

    AtsakytiPanaikinti
  7. grange, dėkui ;)

    oi daug ko nėra, pvz. ir oreo sausainių nėra... o tiek receptųsu šiais sausainiais laukia savo eilės... Ech kad jų atsirastų ir LT, būčiau devintame danguje :D

    AtsakytiPanaikinti
  8. niu va, tai čia reikia jau daryt biznį ir vežt iš kitur :) nors tiesą pasakius pas mus jų ir ne visur turbūt rastum, UK tai kiekvienam supermarkete pilna.
    Bet vat neprisimenu kuom jie ypatingi? žinau, kad valgius..

    AtsakytiPanaikinti
  9. grane, jie juodos spalvos ;) pati jų neragavusi :))) maxima neveža, matyt neapsimoka :))))

    Beje, pas jus turi būti speculoos kremo ;))) štai šitą irgi medžioju intensyviai :)))

    AtsakytiPanaikinti
  10. Ruosiuosi ismeginti i si tavo surpyragi, tik stai iskilo klausimas: ar galima kepti be folijos apvyniojimo? aciu uz atsakyma ;)

    AtsakytiPanaikinti
  11. Erika, gali bandyti, bet apvyniojimas reikalingas dėl to, kad vanduo nepatektų į kepimo indą ;) Arba pastayti kepti neįstatant kepimo formos į vandens vonelę- tada jokios folijos nereikia ;)

    AtsakytiPanaikinti
  12. Tiesa sakant, dar niekad nekepiau su ricotta. Koks pyrago skonis? Panasus i cheescake'a su Philadelphia ar primena siek tiek varskes pyraga? aciu ;)

    AtsakytiPanaikinti
  13. Vilma, šio sūrpyragio skonis mažai primena kepamo iš filadelfijos sūrio kremo - nes ir konsistencija kietesnė ir skonis rikotos ;)

    AtsakytiPanaikinti
  14. Norėjau pasitikslinti: minkšto sviesto - 40 g. ? Bandžiau viską atlikti taip, kaip yra parašyta recepe, bet man su tiek sviesto nieko nepavyko - sausainiai liko birūs ir nepavyko jų paversti viea mase. Ką dariau ne taip ? Labai šį pyragą noriu iškepti Kalėdoms :)

    AtsakytiPanaikinti
  15. Viską dariau kaip yra parašyta receptukę, bet man su 40 g. minkšto sviesto paversti trupintus sausainius viena mase nepavyko, ką dariau ne taip ? Noriu šį pyragą iškepti Šv. Kalėdoms :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Rūta, taip, toks kiekis ir turi būti ;) šiaip galite kiek padidinti sviesto kiekį, arba truputį šliūkštėlti vandens - tada nebus perriebus pagrindas ir trupinukai geriau sulips tarpusavyje ;)

      Panaikinti
  16. Ruošiuosi gaminti sūrio pyragą ir niekaip neapsisprendžiu, iš kurio sūrio jį gaminti. Neturiu didelės patirties sūrio pyragų gamyboje, todėl klausiu patarimo. Norėčiau išgauti tokį sūrio pyragą, koks patiekiamas coffee inn'e. Taigi, kuris skaniausias?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Sveiki, pats tikriausias sūrio pyragas gaminamas iš filadelfijos sūrio kremo ;) Coffe inn'e nesu ragavusi sūrio pyrago, tad negalėsiu palyginti ;) Rikotos sūrio pyragas daugiau primena varškės sūrio pyragą.

      Panaikinti
  17. Labas! Jau gal 5 kartus gaminau šitą pyragą - tobulas, BET, pas mane kad ir iš dvigubos porcijos darau, jis gaunasi labai plonytis, kaip Jums gavosi toks storas? Ir baltas? Nes mano sūrio masė būna gelsva

    AtsakytiPanaikinti
  18. Labas! Jau gal 5 kartus gaminau šitą pyragą - tobulas, BET, pas mane kad ir iš dvigubos porcijos darau, jis gaunasi labai plonytis, kaip Jums gavosi toks storas? Ir baltas? Nes mano sūrio masė būna gelsva

    AtsakytiPanaikinti
  19. Labas, noreciau pasiteirauti, kodel mano pyragas gaunasi plonas ir geltonas, o ne storas ir baltas kaip pas Jus? :D nors darau net is dvigubos porcijos

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Egle, greičiau jūs darėte didelėje formoje? nes manoji iš ties maža , vos 18 cm skersmens , todėl ir gan aukštas gaunasi ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails