Ačiū Eryn (viso šio šilkinio skanumo
pradininkei) už superinį šio pyrago receptą ! Truputį pakoreguota - labai
minimaliai ;)
visas gaminimo laikas : ~ 1-1,5 valandos
"pyrago subrendimo" laikas : per naktį- 3 dailios didelės kriaušės (arba 4 mažesnės)
- 2 kiaušiniai
- 100 ml migdolų pieno ( galima keisti paprastu gyvuliniu pienu)
- 70 g miltų
- 50-70 g paprasto cukraus ( arba iš jų 25 g kokoso palmių cukraus)
- 20 g ištirpino sviesto
- 1 arbat.š. kepimo miltelių
- 1 valg. š. naminio vanilės ekstrakto (gaminamo iš romo ir vanilės ankščių)
- 1 žiupsnis druskos
- migdolų plokštelių (nebūtinai)
- cukraus pudros
1. Įkaitinti orkaitę iki 180°C.
Giliame inde išsijoti miltus kartu su kepimo milteliais bei žiupsniu druskos.
Kitame inde išplakti kiaušinius su cukrumi iki purios, šviesios
masės. Supilti ištirpintą sviestą, įmaišyti, tada supilti pieną bei
vanilės ekstraktą - viską išmaišyti. Suberti miltus ir maišyti
be perstojo iki vietisos masės. Tešla turi gautis nei per skysta (ne vandens skystumo :D) nei per daug tiršta, maždaug blynų tešlos konsistencijos ;)
2. Paruoštą tešlą padalinti pusiau ir
supilti į du gilius indus.
Nulupti obuolius, išimti šerdeles ir mandolinos (o dar geriau būtų štai tokio skustuko lanksčiais ašmeninis) pagalba supjaustyti
plonytėmis riekelėmis. Sudėti į indą su tešla, išmaišyti - taip obuoliai
nepajuoduos ir sugers visą tešlą ! ( štai
kodėl šis pyragas yra vadinamas "nematomu" ;) )
Lygiai tą patį atlikti su kriaušėmis. Kriaušių
plonytes riekeles sudėti į kitą indą su tešla - išmaišyti.
3. Kepimo formą (manoji: 30cm x 15cm , galima imti kepimo formą ir tokią : 20cm x 20cm ar pan.) ištepti sviestu ir pabarstyti
miltais. Iš pradžių suversti obuolių riekelių/tešlos masę, paviršių gerai
išlyginti. Tada ant viršaus suversti kriaušių rekelių/tešlos masę - paviršių vėl
gerai išlyginti. Viršų apibarstyti migdolų plokštelėmis. (nebūtinai)
4. Pastatyti kepti ~ 35-40
minučių 180°C.
Iškepus, ištraukti iš orkaitės, palikti pilnai atvėsti
kepimo formoje, prieš pabarstant cukraus pudra ir supjaustant gabaliukais.
Komentarai:
* įdomus (sluoksneliais) pyrago pjūvis tik sužadina apetitą;
* puikus, lengvas, jo beveik nereikia kramtyti,
tiesiog taip lengvai nuslysta gumuriu;
* saikingo saldumo (kas mėgsta išties
saldžiai, gali daugiau įberti cukraus);
* puikus atvėsęs tą pačią kepimo dieną, o
geriausias, labiausiai "subrendęs" - kitą dieną ;)
* jei norite išgauti dailų šio pyrago pjūvį, nepjaustykite jo pilnai neatšaldžius (pvz. prieš pjaustant palikite jį kelioms valandoms šaldytuve)
* jei norite išgauti dailų šio pyrago pjūvį, nepjaustykite jo pilnai neatšaldžius (pvz. prieš pjaustant palikite jį kelioms valandoms šaldytuve)
* jis toks gardus, kad vieno gabalėlio tikrai
neužtenka - reikia valdytis :D
* o pačią kepimo formą rekomenduočiau rinktis šarnyrinę, t.y. nuimamais kraštais, kad būtų lengviau
išimti pyragą, jo nesumaigant ;)
* pyrago kepimui naudojuosi orkaitės funkcija : "viršus-apačia" su ventiliatoriumi.
* jei matote, kad vaisiai nesugeria visos tešlos ( o tai gali būti dėl per mažo vaisių kiekio pasirinkus mažesnius vaisius) , tai tiesiog tešlos perteklių nupilkite prieš dedant į kepimo formą.
* vertinu subjektyviai, bet man tai pats skaniausias, kada nors valgytas obuolių/kriaušių pyragas !!!
* pyrago kepimui naudojuosi orkaitės funkcija : "viršus-apačia" su ventiliatoriumi.
* jei matote, kad vaisiai nesugeria visos tešlos ( o tai gali būti dėl per mažo vaisių kiekio pasirinkus mažesnius vaisius) , tai tiesiog tešlos perteklių nupilkite prieš dedant į kepimo formą.
* vertinu subjektyviai, bet man tai pats skaniausias, kada nors valgytas obuolių/kriaušių pyragas !!!
Skanaus ;)
Nerealus, atrodo fantastiškai!
AtsakytiPanaikintiAčiū ;))
PanaikintiKažkoks siaubas, kaip gerai atrodo, teks kepti savaitgaliui :)
AtsakytiPanaikintivertas grieko ;)
PanaikintiPrirariu- atrodo TOBULAI!!!!!!!
AtsakytiPanaikintidėkui dėkui ;)
Panaikintioi kaip jo noriuuuuu,tuoj kepciau,bet namie tik obuoliai,o is vie obuoliu neiseina?
AtsakytiPanaikintikepkite tik iš obuolių ;) skonis nebus prastesnis , tik labiau obuolinis. o po to galėsite pabandyti ir kriaušių sluoksnį pridėti ir palyginti, kuris gardesnis ;)
PanaikintiSveiki,jau pyragas pasautas orkaiten ir kepa.Tik keletas klausimu man iskilo,ar ir jums tesla gaunasi skystoka,pvz.kaip blynu.Ir as dejau du didelius obuolius ir dvi dideles,dideles kriauses.Ziuresim kas gausis,nes jau ir 40min praejo o jis,t.y. pyragas atrodo vis dar slapias.
AtsakytiPanaikintiSveiki, taip, tešla turi gautis tokios blynų tešlos skystumo.
PanaikintiJūs įdėjote tikrai per mažai vaisių,nes reikia dėti 3 obuolius (arba 4 mažesnius) ir 3 kriauses (arba 4 mažesnes) pagal tokį tešlos kiekį. Taip, pyrago paviršius neturi būti labai kietas (nes čia ne keksas) , tai minkšto tipo pyragas, kažkiek primenantis flan'ą ;)
O viešpatie su viešpačiukais!!!! Eičiau kepti šią pat akimirką, nes turiu ir kriaušių ir obuolių...bet tektų valgyti vienai, o tai jau absoliutus griekas :) Užsisaugau receptą vienareikšmiškai :)
AtsakytiPanaikintiVilma, mažink porcijas perpus ir bus pats tas kiekis vienam asmeniui porai dienų ;)))
PanaikintiAciu,labai skanu :) ka tik su arbata brangiausiasis sukapojo 4 gabalus, gerai, kad nesprogo... :) labai "obuoliskas", dregnas ir nuodemingas pyragas :)
AtsakytiPanaikintiech, kaip smagu, kad patiko !!! tiesą, pasakius, prsipažinsiu - neįsivaizduoju kam jis galėtų nepatikti ;)
PanaikintiO kokiame orkaitės lygmenyje kepėte pyragą ir ar naudojote funkciją su oro cirkuliacija? dėkui :)
AtsakytiPanaikintiorkaitės apačioje, visada naudoju "viršus-apačia" su ventiliatoriumi ;)
PanaikintiAš taip pat išmėginau šį puikų receptą :) supratau, kad jis reikalauja daug kantrybės, nes tas vaisių "drožinėjimas", tuo labiau, kad pirmą kartą, tai pareikalavo laiko ir pastangų :)))
AtsakytiPanaikintiTik va dabar nagus graužiuos, kad paskubėjau ir neperskaičiau komentarų. Ypač to, kuriame rašėte, jog reikia kepti orkaitės apačioje ir su ventiliatoriumi.. Dėl to, matyt, maniškis toks neapskrudęs ir gavos.. Pabliuško gerokai išėmus.. Na tikiuosi išėjo kažkas padoresnio - kitą kartą bus tobulinimas įgūdžių :)
IndreJ, na labai daug laiko neužima vaisių supjaustymas. Paskutinė kartą jį kepant dar specialiai skaičiavau visą gaminimo laiką, tai gavosi nei daug nei mažai : kartu su tešlos paruošimu ir vaisių supjaustymu - vos 35 minutės ;) Aš visada kepimui naudojuosi šia orkaitės funkcija, kažkaip kiekvieną kartą pasitvirtina ;)
PanaikintiPats skaniausias obuoliu pyragas!!!!!:))
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, kad patiko ;) Iš ties tai gardžiausas obuolinis pyragiukas ;)
PanaikintiSveiki, turiu tokį nelabai protingą klausimėlį :) norėjau pasitikslinti, kur Jūs rašote, kad reikia leisti pyragui "subręsti parą laiko", tai čia jau kai iškepa palaikyti per naktį ar kai į tešlą suberi obuolius leisti jiem sugerti tešlą per naktį? Ačiū Jums už atsakymą :)
AtsakytiPanaikintitikrai taip, pirma reikia iškepti pyragiuką, leisti jam atvėsti kambario temperatūroje, tada geriausiai perkelti į šaldytuvą nakčiai ir ten jis "subręs" geriausiam skoniui ;) O vaisių riekelės tešlą "sugeria" labai greitai, realiai iš karto išmaišius riekeles su tešla , jau po kelių min. ;)
PanaikintiO kaži gautųsi jis kepant paprastoje dujinėje orkaitėje?
AtsakytiPanaikintiturėtų, tik tada greičiausia reiktų stebėti kepimo laiką ir temperatūrą ;)
PanaikintiAmazing!!! Tobulai prancūziškas :-) Nerealaus skonio!!
AtsakytiPanaikintiIšsikepėm iš vakaro, o šį ryt apturėjome nuostabius pusryčius...kava ir šilko lengvumo pyragas nuspalvino sekmadienio rytą nuostabiom spalvom..ačiū už receptuką! Nuo šiol jis mūsų favoritas:-)
Jurga, puiku. kad patiko ! su kava ir dar pusryčiams ... skamba taip romantiškai ! o taip, jis iš tiesų vertas šilkinio vardo ;)
Panaikintikepiau
AtsakytiPanaikintiPRANOKO VISUS LUKESCIUS.
Vistik maniau na koks gi jau toks nepaprastas gali buti sisi pyragas...
o gavosi tikrai kitoks. Obuoliu tik turejau sudejau 4 didziulius, pyliau kokoso pieno vietoje migdolu.
Toks kaip plikytas gavosi...
seima sudorojo , kas siaip nebudinga :0
ACIU
Inga, oi, kaip šaunu, kad pavyko ir kad visai šeimynai patiko ! Jis man asmeniškai kiek primena canneles pyragaičius. O recepto midofikacijos - puikios, reikės ir man kada su kokoso pienu išbandyti, nes jis irgi suteikia papildomą prieskonį ;)
AtsakytiPanaikintiMAn irgi panasus i Caneles ar i Flan tipo pyragus.
AtsakytiPanaikintiTik mane tai labai dziugina kad jis tikrai MAZAI KALORINGAS
Juk eilinis paprastas obuoliu pyragas su 200g sviesto, 200g cukraus ir 4 kiausiniais
Cia gerokai kukliau , lengviau ir skaniau
Siandiena kepsiu kolektyvui
Inga, tikrai taip, kas liečia kalorijas, tai jis iš ties lengvutis lyginant su tradiciniais obuolių pyragais. ;)
Panaikintižiauuuuriai skanus :)) labai ačiū už receptą. kepam kas antrą diena namuose dabar ;D
AtsakytiPanaikintia, džiaugiuosi, kad patiko !
PanaikintiAle tikrai nematomas, net nepastebėjau, kaip dingo :))))
AtsakytiPanaikintiCha, cha ,cha :))) Tikrai taip ! Jis "susivalgo" akimriksniu ;)
PanaikintiLaba diena,labai gaila ,bet man pyragas nesigavo,teko ismesti...Kepiau paprastoje dujineje orkaiteje,istaciau per viduri,ir kepiau 40 min.Nezinau,ka as dariau neteisingai,gal galetumete patarti.
AtsakytiPanaikintio kas konkrečiai nesigavo? neiškepė? per minkštas? ar kas? ;)
PanaikintiPrisipažinkit, Irma - pjūvio fotografiją darėt pyrago su skutinėtais obuoliais ar tais, kuriuos mandolina pjaustėt?
AtsakytiPanaikintiIškepiau pyragą - skonis nuostabus! Žinoma, kaip tokį pjūvį išgauti, man liko didžiulė paslaptis. Ir mano tešla gal kiek suskystėjo nuo kriaušių, kadangi gan sultingos buvo, tai pyragas ne visiškai sustandėjo - šonai buvo norimos konsistencijos, o vidurys visgi daugiau košelė liko nei flan pavidalo desertas.
Justina, šio pyrago vaisiaibuvo pjaustyti tuo skustuku ( ne su mandolina) ;) masės skystumas tirštumas priklauso ir nuo obuolių, jie neturėtų būti perdaug sunokę, kad nesutižtų ;) taip pat reguliuokite tešlos kiekį, gali būti, kad pagal vaisių kiekį tešlos buvo kiek per daug ;)
PanaikintiĮdomu, o kur galima įsigyti migdolų pieno ? niekad neatkreipiau dėmesio :( Taip pat neteko nieko .....naminį vanilės ekstraktą (gaminamo iš romo ir vanilės ankščių)
AtsakytiPanaikintiirdėti ir apie....
galima bandyti jo ieškoti sveikų produktų parduotuvėlėse, bet paprasčiau jo pasigaminti namie ;) arba nesukite galvos , ir naudokite sojos arba paprastą karvės pieną ;) dėl vanilės ekstrakto, tai jo galite ieškoti prieskonių parduotuvėse arba namie pasigaminti : 10 vanilės ankščių reikia užpilti 700 ml gintariniu romu ir laikyti tamsioje vietoje 3 mėn. karts nuo karto vis pateliuskuojant. po 3 mėn, ekstrakas jau bus "prisirpęs" ir tinkamas vartojimui ;)
PanaikintiO taip,jis tapo nematomas nes net nespejo atvesti kaip dingo nuo stalo :)teks kepti slapta,kad galeciau paragauti tikraji skoni..
AtsakytiPanaikintismagu, kad patiko ! ;)
PanaikintiSveiki,pasidalinsiu savo įspūdžiais.
AtsakytiPanaikintiIškėpiau pyragą, bet centre toks liuliuojantis liko :)
Įtariu kriaušės per daug sultingos buvo?..Kitą kartą imsius pačias kiečiausias - žodžiu nevalgomas.
Bandau ataušinti pyragą, pašaldyti gal rezultatas nenuvils. O jums iš karto pyragas normalios konsistencijos gavosi?
normalu, kad nevalgomas ;))) ne veltui recepte pažymėjau, kad verta palaukti kol jis pilnai atvės, o dar geriau per naktį ;) tada jis skaniausiausias. ne, neliuilantis, tik labai labai minkštas. manau, kad buvo per daug tešlos-kitą kartą nupilkilte perteklių, arba rinkitės ne tokius minkštus vaisius ;)
PanaikintiSveikos kepejos :) jau orkaitej mano pyragelis, tik miltu tai pora saukstu daugiau idejau, nes pasirode visai skysta tesla. kepu keksinej formoj pailgoj, tai tikiuosi, kad perkeps. beje, dejau tik kriauses, nes daug turiu. na ziuresim kas gausis :)
AtsakytiPanaikintitešla ir turi būti skysta, jos tikrai nereikia papildomai tirštinti, visą tešlą sugeria vaisių griežinėliai - čia ir slypi šio pyrago išskirtinumas ;)
PanaikintiManiskis irgi jau orkaitej kepa 30 min bijau kad tesla per skysta nors blynams ji buna skystesne ir nezinau ar vyras istvers neparagaves iki ryto, bet vien tesla paragavus ji buvo dievisko skonio, tad suvalgyciau net neiskepus :)
AtsakytiPanaikintiPuiku ;) nesibaiminkite tešlos skystumo- taip ir turi būti, nebent akivaidžiai matosi, akd jos yra per daug -tai: a) papildomai įdedame vaisių; b) nupilate tą tešlos perteklių. ;)
PanaikintiLaabai aciu uz receptuka! Ka tik ragavom jau susistovejusi pyraga - super! Net sazine tyli ji valgant - toks nekaltutis, liesutis :) As irgi pyliau kokosu piena - tinka labai. Dar itarkavau apelsino zieveles, o ant virsaus uzbarsciau smulkintu zemes riesutu, kurie irgi puikiai dera. Tiesa, dali teslos teko ispilti, nes pabijojau liuliujancio efekto :).
AtsakytiPanaikintiDekui dar karta!
Labai smagu, kad patiko! Visi papildymai tik praturtina šį pyragą ;)
PanaikintiSutinku, tikrai skaniai gavos. As dariau tik is kriausiu, be obuoliu, bet gavos puikiai.
AtsakytiPanaikintiTik nesuprantu, kam kepimo milteliai jei nera kam kilti?
Siandien kepiau, tai gavosi kiek skystokas, bet mama baigia suvalgyti visa pyraga ir mirsta is malonumo, sako, kad superinis, dekojame uz receptuka.
AtsakytiPanaikintikad šis pyragas nebūtų skystokas, tikrai verta neskubėti palaikyti per naktį šaldytuve - tada ir pačiausias ;) Smagu, kad patiko ;)
PanaikintiTuriu klausimu - koks yra gintarinis romas ir kaip issirinkti teisinga? Ir kur gauti vaniles anksciu? Ir kaip paskui ta ekstrakta naudoti kitiems kepiniams? Saukstas pyragui - tai standartine norma? O kiek reiktu pvz. torto kremui? Labai sudomino sis ekstraktas, turetu but skaniau ir sveikiau negu vanilinis cukrus.
AtsakytiPanaikintišiam reikalui visada renkuosi Havana Club gintarinį romą, vanilės ankščių galima dabar ir prekybcentriuose rasti , o šiaip - prieskonių parduotuvėlėse - tikrai rasite ;) taip, kitiems kepiniams įpilu mažą arbat.šaukštelį . O taip, tai du nesulyginami dalykai - vanilinis cukrus - tai chemija ir nenatūralu. o čia viskas sveikiau , plius namie galima ir vanilinį cukrų pasigaminti , tų pačių vanilės ankščių į cukrų prikaišiojus ir sandariai indą uždarius ;)
PanaikintiAčiū, bandysiu ir pyragą, ir romą, ir netgi gal cukrų! :) O gaimnant cukrų ankščių kaip nors pjaustyti nereikia?
Panaikintiį cukrų galima tiesiog sukaišioti perpus perpjautas vanilės ankštis, taip pat galima perdžiūvusias sumalti ir sumaišyti su cukrumi. taip pat tam reikalui tinka ir jau panaudotos ankštys (.t.y išgremžtu vidumi) ;)
PanaikintiTobulas pyragas! Geriausias ir lengviausias ką pastaruoju metu teko bandyti. Labai ačiū už receptą, jau ne vieną kartą kepiau, tik jis turi savybę labai greitai išnykti :)
AtsakytiPanaikintiDžiaugiuosi, kad patiko ;))
PanaikintiNepatiko musu seimynai sis pyragas.Nei karstas,nei saltas....Nelabai panasu i pyraga,kose tokia gaunasi.
AtsakytiPanaikintiNoriu paklausti,o obuolius ir kriausias nulupt ar su odele pjaustyti?
AtsakytiPanaikintiSveiki, taip, obuolius ir kriaušes reikia nuskusti, kad būtų be odelės. ;)
Panaikintiobuolių ir kriaušių odeles reikia nulupti. ;)
PanaikintiReceptas nuostabus! Labai gaila,kad nerodo nuotrauku, labai noretusi pasigrozeti jusiskiu ir paziureti ar bent kiek panasus gavosi :))
AtsakytiPanaikintiMan irgi labai gaila. bandysiu kažkokiu būdu atstatyti nuotraukas. ;)
Panaikinti