2012 m. spalio 21 d., sekmadienis

Bulgariškas obuolių pyragas


Kaip dažnai būna, užmatai receptą ir tiesiog mirtinas reikalas jį čia ir dabar , nieko nedelsus išbandyti. Taigi, šį kartą siūlau išsikepti paprastai paruošiamą skanųjį obuolių pyragą.


Receptas adaptuotas pagal šį šaltinį


Reikės:


* 1 stiklinės** miltų
* 1 stiklinės manų kruopų
* 1 stiklinės cukraus
* 1 stiklinės pieno (puikiai tinka ir augalinės kilmės pienas)
* 2 arbat.š. kepimo miltelių
* 1 arbat. š. vanilinio cukraus

* citrinos sulčių
* malto cinamono
* 6-8 dideli obuoliai
* 2 valg. š. rudojo cukraus ( nebūtinai)
* 30 g migdolų pokštelių (nebūtinai)
* mažo gabaliuko sviesto kepimo skardai ištepti.

* cukraus pudros papuošimui

** pastaba: mano naudojama stiklinė atitinka 200 ml

Gaminimo eiga:

Įkaitinti orkaitę iki  180° C karščio.

Giliame inde sumaišyti miltus, cukrų, kepimo miltelius, manų kruopas bei vanilinį cukrų.

Obuolius nuplauti, nulupti odelę ir sutarkuoti stambia burokine tarka, pašlaikstyti citrinos sultimis ( kad obuolių tarkiai nepatamsėtų), pabarstyti maltu cinamonu - viską išmaišyti.

Kaitinimo inde užkaitinti pieną.

Kepimo formą ištepti mažu sviesto gabaliuku, supilti 1/2 stiklinės paruošto sausų ingredientų mišinio, paviršių, sudrėkinti keliais šaukštais karšto pieno.
Dėti sluoksnį paruoštų obuolių tarkių, juos pabarstyti stikline paruošto sausų ingredientų mišinio, vėl dėti sluoksnį paruoštų obuolių tarkių, ir taip 3 kartus. Turi gautis 3 sluoksniai obuolių ir 4 sluoksniai sauso mišinio.
Paviršių sulaistyti likusiu karštu pienu, keliose vietose subadyti, kad pienas geriau įsigertų į pyrago vidų. Tada apibarstyti ruduoju cukrumi bei migdolų plokštelėmis.

Pastatyti kepti 50- 60 minučių. ištraukus iš orkaitės palikti pilnai atvėsti, o dar geriau palikti per naktį - taip pyragas dar geriau sudrėks.

Prieš patiekiant pyrago paviršių apibarstyti cukraus pudra. Ragauti vieną ar patiekti su ledais.






Komentarai:

* paprastas, minkštas, neriebus ir tikrai lengvas obuolių pyragas.
* tik 15-20 min. ruošimo, 60 min. kepimo ir geriausiu atveju 12 val. pastovėjimo - tada jis būna skaniausias.
* yra ir riebesnis šio pyrago variantas, kai pyrago paviršius užpilamas ištirpintu sviestu.
* kas nenaudoja gyvulinės kilmės pieno, pyrago paviršių galite sulaistyti sultimis ar sirupu nuo kompoto ir kaip kad siūlo šiame variante ;)
* papildomai galima įberti ir sumaltų / smulkintų graikiškų, lazdyno kt. riešutų.
* geriausiai naudoti kuo sultingesnius obuolius
* taip pat geriausiai tinka rūgštesni obuoliai, bet galima dėti ir saldesnius, tada sumažinkite cukraus kiekį ;)
* na o aš kitam kartui eksperimentuosiu be jokių miltų, manų kruopų ir pieno :D



Skanaus ;)

3 komentarai:

  1. Perfrazuojam Mamontovą "Ir obuolių pyragų nebus per daug" :)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, o taipp.. jų niekada nebūna per daug, ypač jei iš ties geras gaunasi obuolių pyragas ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. Labai skanus pyragas. Tik sunku islaukt,kol pastoves. Nes para po iskepimo jis yra daug skanesnis:))))

    AtsakytiPanaikinti

Related Posts with Thumbnails