2012 m. spalio 10 d., trečiadienis

Croque monsieur cake - Croc ' keksas ... kitaip : sumuštinių keksas

 
 
Pati mintis išsikepti tokį keksą kilo iš ties senokai, gal prieš gerus porą metų... , tik vis neprisiruošdavau, o pačius Croque Monsieur sumuštinius pamėgau dar nuo FR laikų ... beje, yra ir Croque Madame - tik šių dar neišbandžiau.. nors jie skiriasi labai mažai kuo -  ant viršaus  dedamas skystai keptas kiaušinis... matyt dėl šio skirtumo dar neragavau :)))
 
Taigi, nedelsiant pateikiu sumuštinių kekso receptuką , adaptuotą pagal Recettes a gogo...
 
 
30 cm ilgio pailgai kekso kepimo formai

Reikės:

* 12 riekių sumuštinių duonos
* 9 griežinėlių virto kalakutienos kumpio
* 9 gabaliukų President sūrio sumuštiniams
* 3 kiaušiniai
* 200 ml grietinėlės (10 % riebumo)
* 50-100 gr tarkuoto parmezano sūrio (ar kito sūrio)
* druskos, pipirų


1) Įkaitinti orkaitę iki 180°C. Į kepimo popieriumi išklotą (ar lašeliu sviesto išteptą) pailgą kekso kepimo formos dugną sudėti sumuštinių riekes ( Jei reikia, apipjausyti, kad tilptų)
2) Giliame inde išplakti kiaušinius su grietinele, pagardinti druska ir pipirais. Įtarkuoti smulkia tarka pusę kiekio parmezano sūrio. Viską išmaišyti.
3) Ant duonos riekių šiek tiek užtepti paruošto sūrio/kiaušinių/grietinėlės plakinio, išlyginti su šaukštu. Uždėti kalakutienos kupmio griežinėlius, tada užkloti President sūrio gabaliukais. Užpilti sūrio plakiniu. Toliau uždėti duonos riekes, užtept sūrio plakiniu, sudėti kumpio griežinėlius bei ant viršaus sūrio gabaliukus ir taip sluoksniuoti iki viršaus.
4 ) Paskutinis sluoksnis turi būti duonos riekės, ant jų užpilti likusį sūrio plakinį ir užbarstyti likusiu sutarkuotu parmezano sūriu.

5) Pastatyti kepti 30 - 40 minučių. Jei paviršius per daug skrunda, uždengti aliuminio folija ir toliau kepti. Ar jau iškepęs, keksą galima patikrinti taip : įsmeigti medinį iešmelį ar peilio galiuką ir ištraukti - iešmelis (ar peilio galiukas ) turi būti sausas/švarus.)
Prieš patiekiant atvėsinti 15 minučių arba pilnai atšaldyti. Nors labai skanus ir šiltas, tik bus gerokai sudėtingiau jį supjaustyti dailiomis riekelėmis.
Patiekti su šviežiomis daržovėmis/salotomis.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 
 
 
 
Komentarai:
 
* kaip karštas patiekalas - puikus, labai sotus, tik sunkia pjaustomas, tada tokiu atveju patogiausia būtų kepti kaip individualias porcijos atskirose formelėse.
* puikus variantas užkandžiams/iškylai - užtenka supjaustyti kubeliais ir susmeigti smeigtukais.
* sotus, kad ir nelabai suderinta tarpusavyje, bet labai skanu.
* gan greitai paruošiama.
* sumaisčius su bešamelio padažu (tada nereikia jokių kiaušinių), duona geriau permirksta, croque keksas gaunasi gerokai kremiškesnis, minkštesnis. 
* šviesią/baltą duoną galima keisti į grūdėtą, tamsią.
* tikrai verta nupjaustyti duonos riekelių rudus kraštelius - tada croque keksas iš visų pusių tolygiau apskrunda bei pats jo skonis bus vienodesnis.
* galimas ir vegetariškas variantas, naudojant daržoves ar jų tyres.
* šaldytuve galima išlaikyti iki kelių dienų.
* puikiai pašildysite šalto croc'kekso supjaustytas riekeles sausoje keptuvėje- bus karšti kepti dryžuoti ir apskrudę sumuštiniai ;)
* taip pat ir saldusis ( varškė, visokie pertepimai, uogienės/džemai ir pan.)
 
Skanaus ;)

6 komentarai:

  1. Tikrai nuostabi idėja, paprasti produktai, o atrodo gurmaniškai :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. tas mane ir sužavėjo - gan paprasta, bet atrodo nekasdieniškai ;)

      Panaikinti
  2. mano mažylis laimingas kaip saulė :D
    Aš dar marinuoto agurko plonų griežinėlių dėjau. Užsiprašė dabar gimtadieniui tokio draugams pavaišinti :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Kaip smagu, kad ir vaikučiui patiko ! o taip, su mažais agurkėliais (kornišonais) iš vis skanumas ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails