kaip jie man patinka, tai universali daržovės, iš kurios galima paruošti bet ką, pradedant nuo pirmų patiekalų (salotų, užkandžių) , košių , sriubų (sutrintų, įprastinių); antrų ( kepsnelių, gratin'ų, apkepų, kyšų ir t.t.. ) baigiant desertais : pyragai, tortai, saldūs apkepai, sūrpyragiai, tartos, ledai, saldainiai, cukatos, uogienės, džemai....
Ech, tas auksinis ruduo ir moliūgas priešakyje - kas gali būti geriau ?... ;)
4 didelėms burnoms pamaitinti:
Šiam moliūginiam gratin'ui reikės:
* 700-800 g moliūgo
* 2-3 bulvės
* 2 valg. š. natūralaus jogurto ( galima keisti pienu arba grietinele/grietine)
* 2 valg. š. maltų džiuvėsių ( nebūtinai)
* 2 kiaušiniai
* druska, malti piprai, maltas muskato riešutas
* smulkiai tarkuoto parmezano sūrio (arba dar geriau: parmezano sūrio trupinėlių)
* sauja maltų džiūvėsių
* mažas gabaliukas sviesto
* 2-3 bulvės
* 2 valg. š. natūralaus jogurto ( galima keisti pienu arba grietinele/grietine)
* 2 valg. š. maltų džiuvėsių ( nebūtinai)
* 2 kiaušiniai
* druska, malti piprai, maltas muskato riešutas
* smulkiai tarkuoto parmezano sūrio (arba dar geriau: parmezano sūrio trupinėlių)
* sauja maltų džiūvėsių
* mažas gabaliukas sviesto
Gaminimo eiga:
Įkaitinti orkaitę iki 180° C karščio.
Moliūgą ir bulves nuplauti, nulupti, supjaustyti kubeliais, sudėti į puodą, užpilti šaltu vandeniu, pastatyti virti iki daržovės suminkštės.
Išvirusias daržoves labai gerai nusukti, kad neliktų vandens, perdėti į gilų dubenį , sutrinti blenderiu arba labai gerai grūsti bulvių grūstuve iki piurė /košės konsistencijos, kad neliktų nė gabalėlio.
Į gautą daržovių piurė, įmaišyti 2 valg. š. maltų džiūvėsių (nebūtinai) , tada 2 valg. š. natūralaus jogurto, įmušti kiaušinius - masę labai gerai permaišyti.
Pagardinti druska, pipirais bei maltu muskato riešutu.
Kepimo formas ištepti gabaliuku sviesto.
Sukrėsti gratin'o masę, paviršių išlyginti, apibarstyti maltais džiūvėsiais, ant viršaus tarkuotu Parmezano sūriu ( arba sūrio trupinėliais), tada išdėlioti keletą mažyčių sviesto gabaliukų.
Pastatyti kepti ~ 30- 35 minutes, iki gratin'o paviršius dailiai apskrus.
Patiekti iš karto. Su šviežių daržovių salotomis.
Komentarai:
* gan trumpai užtrukantis patiekalo ruošimas.
* daržoves galima pasiruošti iš anksto, tada iš vis mažai laiko užims kepimas.
* paprastas, puikus ir kaip antras ir kaip garnyras prie mėsos ar žuvies.
* galima patiekti su daržovėmis
* apatinį sluoksnį galima gaminti iš trintų morkų piurė ar cukinijų, o mėsėdžiams - iš maltos apkeptos/virtos mėsos (vištiena, kalakutiena ar raudona mėsa) taip pat tiktų ir žuvis.
* norint dar lengvesnio varianto, į gratin'o masę galima visai nedėti bulvių, bei jogurto ir maltų džiūvėsių.
Skanaus ;)
Ar galima vietoj moliūgo naudoti cukiniją?
AtsakytiPanaikintiToanja, manau galite bandyti, tiek kad pats skonis skirsis, ir cukinijos turi gerokai daugiau vandens nei moliūgai ;)
AtsakytiPanaikinti