2011 m. liepos 8 d., penktadienis

Ispanakli Kek - špinatų pyragas (biskvitas)

Špinatai... juos valgome kiekvieną dieną ( glotnučių pavidalu) tad kilo mintis iš jų dar ką nors pagaminti :)

Ir kodėl gi nepabandžius? ;)

Saldus špinatų pyragas - turkiškas receptas, rastas Elma şekeri blog'e, kiek pakoreguotas.



Reikės

* 3 kiaušinių

* 1,5 puodelio (355 ml) Demerara cukraus (tinka ir paprastas baltas)

* 2 puodeliai (470 ml) miltų

* 200 g šviežių špinatų ( pačios tyrės gaunasi ~ 150 g)

* 1/2 puodelio ( 120 ml) ištirpinto sviesto arba aliejaus

* 1 arbat .š . kepimo miltelių

* 2 valg. s. vanilės ekstrakto arba 1 pok. vanilinio cukraus

* sviesto kepimo skardai ištepti


Gaminimo eiga:

Įkaitinti orkaitę iki 175 laipsnių karščio.

Šviežius špinatus nuplauti, sudėti į gilią keptuvę (ar puodą) ir kaitinti (galima įpilti truputį vandens) iki špinatai pilnai suminkštės.

Nuo išvirusių špinatų gerai nusunkti vandenį, sudėti į smulkintuvą ir sutrinti iki vientisos tyrės. Palikti atvėsti.


Kitame inde kiaušinius išplakti su cukrumi iki purios masės, tada supilti ištirpintą sviestą (arba aliejų), suberti miltus ir kepimo miltelius - viską labai gerai išmaišyti.

Sudėti atvėsusią špinatų tyrę, įpilti vanilės ekstrakto (arba vanilinį cukrų ) - vėl viską gerai išmaisyti.


Kepimo formą ištepti riebalais, į ją sukrėsti paruoštą tešlą, tolygiai paskirstyti.

Pastatyti kepti ~ 35-40 min.

Po pirmų 20 min galima vos vos sumažinti orkaitės temperatūrą ( nebūtinai, priklauso nuo orkaitės kaitrumo)

Pastaba : Kaip patikrinti ar iškepęs pyragas ? : mediniu iešmeliu ( tinka ir dantų krapštukas) įsmeigti į pyragą ir ištraukti - iešmelis turi likti sausas ir švarus. Jei iešmelis yra aplipęs tešla, reikia palikti kepti dar keletą minučių.

Iškepusį pyragą išimti iš kepimo formos ir palikti atvėsti ant grotelių.

Pyragą galima apipjaustyti ir aptepti grietinėlės+pieno kremu, o paviršių apibarstyti trupinukais ( likusiais nuo nupjaustytų pyrago šonų).


Galima valgyti vieną arba pertepti su grietinėles kremu ( galima ir maziau riebų variantą pasirinkti : pvz. tiesiog su kokiu turkišku jogurtu arba President tepamu varškės kremu... )

Tai puikus biskvitas, kuris puikiai tiks paruošti sodriai žalios spalvos skanų tortą su sulaistymais, gaiviu pertepimu, puoštą įvairiomis uogomis.

Ir tikrai nereikia jokių cheminių dažų ar net matės (žaliosios arbatos) miltelių, kad išgauti tokią gražią (ir neįprastą pyragams) spalvą :)

O pačių špinatų skonio - nė lašo nesijaučia :D


Pasirodo, špinatus drąsiai galima valgyti ir pyragų, vyniotinių, ledų , keksiukų .. t.y. saldaus pavidalu :)

Ech... dabar planuose keksiukai, vyniotinis, kukuliukai, sausainiai - viskas iš špinatų :) špinatomanija užpuolė :)))



Skanaus ;)

10 komentarų:

  1. O jau spalva kokia!!! Atrodo žiauriai gražiai. Bet kadangi dar nemėginau anei vieno žaliojo kokteilio, tai manau šio savaitgalio špinatai išeis tenais ;)

    AtsakytiPanaikinti
  2. Gražuolis:) Būtinai bus išmėgintas!

    AtsakytiPanaikinti
  3. oho, čia tai bent spalvikė! Būtinai reikės kada nors išbandyti. ;)

    AtsakytiPanaikinti
  4. Kepiau panašų, tikrai ir gražus, ir skanus, nors valgantiems gal geriau nepasakoti, kad spalva iš špinatų :)

    AtsakytiPanaikinti
  5. Indre, aha spalva iš ties pritrenkianti :) o taviškis kokteilis (jau spėjau sužiūrėti) gardžiai skamba ;)

    Renata - jis vertas to, mat galimi įvairūs pateikimo variantai ;)

    Agne, super, lauksiu atsiliepimų ;)

    Ausrra, na, kažkaip kam sakau, kad tai iš špinatų - tai tik dar labiau suintriguoja :D (ir paragauti užsimano ir išsikepti...) čia gal geriau vaikams to nesakyti ;)

    AtsakytiPanaikinti
  6. Jau špinatų vyniotinis pašautas į šaldytuvą, ryt vakare po darbo ragausim ir žinoma visiems apie tai pranešiu! ;)

    Mano tešlos receptas labiau biskvitinis, tačiau jau šiek tiek paragavau... ir išsprūdo jaustukas: "Oh my god, so f***** good!" :)

    AtsakytiPanaikinti
  7. Mindaugai, super ;)geros emocijos išsprųdo :D aha, vyniotinių tešlai truputį kitoks receptukas reikalingas . lauksiu atsiliepimų ;) na, o aš pati laukiu progos vyniotiniui pagaminti (greičiausiai tai bus savaitgaliui)

    AtsakytiPanaikinti
  8. Labai skanus pyragas, nors špinatai vis tik ir jaučiasi. Tačiau skonio tai tikrai nesugadina. Man jis truputėlį per saldus, bet juk tam tas cukrus turbūt ir skirtas, kad panaikintų špinatų skonį, kiek tik įmanoma..Kepsim dar kartą :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ruta Gr, matyt nuo pačių špinatų priklauso ;) ( pvz. šaldytų net nedėčiau, nes jie tikrai neskanūs) nes maniškiame reikėjo geriau paieškoti špinatų skonio ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails