2011 m. liepos 5 d., antradienis

Spéculoos - itin trapūs belgiški sausainiai

tai jau senokai gaminti sausainukai , tik vis neprisiruošdavau surašyti ir sudėti nuotraukų į blog'ą :)

Spéculoos - tai specifiniai belgiški sausainiai. Tradiciniai Spéculoos kepami naudojant personažų, gyvūnų bei objektų kepimo formeles. Tai Šv. Nikolo šventės, švenčiamos gruodžio 6 dieną, tradicinis skanėstas.

šie sausainiai dar vadinami :

nyderlandų - Speculaas

vokiečių - Spekulatius

flamandų - Speculoos

prancūzų - Spéculoos

Iš kitų trapių sausainių išsiskiriantys savo aromatu bei skoniu : tam naudojami keli prieskoniai ( pagrindinis prieskonis ya cinamonas, tada: gvazdikėliai, muskato riešutas ir imbieras) ir plius tamsus cukrus ( šį kartą manieji kepti naudojant paprastą baltą cukrų, todėl ir sausainių spalva yra gan šviesi) Kai kuriuose receptuose naudojamų prieskonių yra žymiai daugiau : ir anyžiai, ir kalendra, kvapusis pipiras, kardamonas, žvaigždanyžis...

Receptas iš Le Placard d'Elle

Reikės :

* 250 g tamsaus cukraus
* 250 sviesto
* 350 g miltų
* 5 g kepimo miltelių
* 1 kiaušinis
* 5 g druskos
* 2 g keturių prieskonių mišinio ( imbieras+gvazdikėliai+muskato riešutas+cinamonas)


Gaminimo eiga:


Cukrų sumaišyti su kiaušiniu, po to įmaišyti minkštą sviestą ( kambario temperatūros). Suberti miltus, druską, keturių prieskonių mišinį ir kepimo miltelius.

Viską gerai sumaišyti, išminkyti iki vientisos kietos masės. Sudėti į indą, uždengti maistine plėvele ( kad nedžūtų) ir palikti šaltai (šaldytuve) gerą valandą. Savo ruoštą tešlą šaldytuve pralaikiau porą parų :D

Orkaitę įkaitinti iki 180°C temperatūros.

Tešlą išimti iš šaldytuvo, ant stalo iškočioti plonu sluoksniu ( ~ 3 mm storio) lakštą įspaudžiamų formelių išpjaustyti sausainukus ( aš naudojau apvalią su kraščiukais, planuose kada nors įsigyti ir orginalias Spéculoos sausainių formeles) .

Išspaustus sausainiukus sudėti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepti 10- 12 minučių. Iškepusius speculoos išimti , sudėti ant grotelių ir palikti pilnai atvėsti kambario temperatūroje.

Laikyti sandariai uždaromame inde (pvz. aš juos laikau į metalinę dėžutę) ;)

Itin trapūs aromatingi ( beje, galima dėti ir daugiau prieskonių ) puikiai tinka prie kavos ar arbatos.

Iš šių sausainių galima paruošti puikų pagrindą sūrpyragiui, ar panaudoti gaminant tiramisu, ar pasigaminti tepamą kremą...

Kadangi tai pirmas bandymas namie išsikepti šių orginalių belgiškų sausainių , ties šiuo receptu nesustoju - išbandysiu ir kitus Spéculoos sausainių receptukus ( vis tik daugelis receptų skiriasi tiek produktų proporcijomis, tiek kepimo temperatūra , kepimo laiku, prieskonių mišinio sudėtimi...) , kol atrasiu patį pačiausią :)))


Skanaus ;)

4 komentarai:

  1. O aš maniau, kad jie švediški, nors gal su pepparkakor maišau (turbūt) :) na gyveni ir sužinai vis kažką naujo.
    Tavieji atrodo labai trapūs ir skanūs!

    AtsakytiPanaikinti
  2. Indre, nea, čia belgiškai sausainiai ;) straipsnis Vikipedijoje: http://en.wikipedia.org/wiki/Speculaas

    o pepparkakor - yra švediški kalėdiniai irgi išsiskiriantys tuo, kad dedama prieskonių ir būna įvairių formų, būna glazūruoti arba ne ;)

    AtsakytiPanaikinti
  3. O tai jei laikysiu 1 h iškeps paskui? Iš kur žinoti kiek laiko laikyti tešlč šaldytuve?

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. taip, iškeps ;)) tiek ir laikyti - 1 val. , to pilnai pakanka ;)

      Panaikinti

Related Posts with Thumbnails