![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhq4wB6CqhkQQqtB9xhktO7WXrFiIIQVc2nM86XVo8__3n1ZgJZ_m8Ox8ZgEw6nRqy2kWE0Sx3Lx_CG5EmqMF8UQR6tn88v0TKqfUaErR6Ki1oMkaLJ8CBaa_uzWsn950CBRZk-8dOr_LU/s400/0.jpg)
Spéculoos - tai specifiniai belgiški sausainiai. Tradiciniai Spéculoos kepami naudojant personažų, gyvūnų bei objektų kepimo formeles. Tai Šv. Nikolo šventės, švenčiamos gruodžio 6 dieną, tradicinis skanėstas.
šie sausainiai dar vadinami :
nyderlandų - Speculaas
vokiečių - Spekulatius
flamandų - Speculoos
prancūzų - Spéculoos
Iš kitų trapių sausainių išsiskiriantys savo aromatu bei skoniu : tam naudojami keli prieskoniai ( pagrindinis prieskonis ya cinamonas, tada: gvazdikėliai, muskato riešutas ir imbieras) ir plius tamsus cukrus ( šį kartą manieji kepti naudojant paprastą baltą cukrų, todėl ir sausainių spalva yra gan šviesi) Kai kuriuose receptuose naudojamų prieskonių yra žymiai daugiau : ir anyžiai, ir kalendra, kvapusis pipiras, kardamonas, žvaigždanyžis...
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj2a8spDGJMKApDTGrdNbjvUXLwPCXNdK9U6MY7j83Mm5hl667X9gVy5_drQLMUmT0qPrV145CZgGtCrfjCHA39080CtezjhtTKWuUmbdLRyMgvcD4HOOC8GzB1wov5KCWvkCZBWZvz6FM/s400/1+copy.jpg)
Reikės :
* 250 g tamsaus cukraus
* 250 sviesto
* 350 g miltų
* 5 g kepimo miltelių
* 1 kiaušinis
* 5 g druskos
* 2 g keturių prieskonių mišinio ( imbieras+gvazdikėliai+muskato riešutas+cinamonas)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhC1REOZFSgAaLoI3Bkrl4F3QeWj0ZUAOb1iT8PXY2wk-rKq7LvTGUGOlzWIYJ_1d9zuOPHViQ8WRalBVitjk2QMssglWgLh_a9_ixx05wGJu4t77vxywVjRjcApQErP981TPri50cv3s4/s400/2.jpg)
Cukrų sumaišyti su kiaušiniu, po to įmaišyti minkštą sviestą ( kambario temperatūros). Suberti miltus, druską, keturių prieskonių mišinį ir kepimo miltelius.
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEjRtGv6-Bw-Tm9QVBXZxBpXOSO00HL4DkSJbQJr7SB5YwOOgbFaEq-rCdjNk-wilwq7-xIKqvysFTvxerxjavN1OSccLrCCKOH61ejszJ4SwfqH6lEA5IB-RLeivewWZkBIjXdIiNnGcpA/s400/3+copy.jpg)
Orkaitę įkaitinti iki 180°C temperatūros.
Tešlą išimti iš šaldytuvo, ant stalo iškočioti plonu sluoksniu ( ~ 3 mm storio) lakštą įspaudžiamų formelių išpjaustyti sausainukus ( aš naudojau apvalią su kraščiukais, planuose kada nors įsigyti ir orginalias Spéculoos sausainių formeles) .
Išspaustus sausainiukus sudėti ant kepimo popieriumi išklotos kepimo skardos ir kepti 10- 12 minučių. Iškepusius speculoos išimti , sudėti ant grotelių ir palikti pilnai atvėsti kambario temperatūroje.
Laikyti sandariai uždaromame inde (pvz. aš juos laikau į metalinę dėžutę) ;)
![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhTmj8_YLz0AJITcmAYvke5CZLnC5LYnhyphenhyphenx6KB6loxGDtu9bjrxpBg8ACbYSsws7ShfAU-3nEkV_pjPbq8H-Ldw2ly0UJx97KBAJbn5K5CD2nhZ474Tst8D1RR2Q8nKgiXnrQsjRrY_754/s400/4+copy.jpg)
Iš šių sausainių galima paruošti puikų pagrindą sūrpyragiui, ar panaudoti gaminant tiramisu, ar pasigaminti tepamą kremą...
Kadangi tai pirmas bandymas namie išsikepti šių orginalių belgiškų sausainių , ties šiuo receptu nesustoju - išbandysiu ir kitus Spéculoos sausainių receptukus ( vis tik daugelis receptų skiriasi tiek produktų proporcijomis, tiek kepimo temperatūra , kepimo laiku, prieskonių mišinio sudėtimi...) , kol atrasiu patį pačiausią :)))
Skanaus ;)
O aš maniau, kad jie švediški, nors gal su pepparkakor maišau (turbūt) :) na gyveni ir sužinai vis kažką naujo.
AtsakytiPanaikintiTavieji atrodo labai trapūs ir skanūs!
Indre, nea, čia belgiškai sausainiai ;) straipsnis Vikipedijoje: http://en.wikipedia.org/wiki/Speculaas
AtsakytiPanaikintio pepparkakor - yra švediški kalėdiniai irgi išsiskiriantys tuo, kad dedama prieskonių ir būna įvairių formų, būna glazūruoti arba ne ;)
O tai jei laikysiu 1 h iškeps paskui? Iš kur žinoti kiek laiko laikyti tešlč šaldytuve?
AtsakytiPanaikintitaip, iškeps ;)) tiek ir laikyti - 1 val. , to pilnai pakanka ;)
Panaikinti