Nerealaus spalvų derinio pyragiuką užtikau dar pernai vasarą viename puikiame blog'e : Cool Chic Style Confidential
Taigi, šiandien, Tėvo dienai, jis garuoja ant mūsų stalo :)) o jo paprastu kiek pakoreguotu receptu dalinuosi su Jumis :
Reikės:
* 150 g miltų
* 120 g cukraus
* 120 g sviesto
* 3 kiaušiniai
* 6 valg. š. nesaldžios kakavos miltelių ( nemažiau nei 21-22% riebumo)
* 200 g natūralaus jogurto
* 15 mažų šviežių abrikosų
* 1 arbat. š. kepimo miltelių
* žiupsnis druskos
Karamelės sluoksneliui:
* 7 valg. š. cukraus
* 2 valg. š. vandens
arba :
* 7 valg. š. rudojo cukraus
* šiek tiek sviesto kepim oformo patepimui
Puošimui :
keletas šviežių mėtos lapelių
Eiga:
Orkaitę įkaitinti iki 180° temperatūros.
Šokoladinės masės ruošimas:
Giliame inde sudėti minkštą sviestą ( kambario tepmeratūros) ir cukrų - išsukti iki purios viestisos masės. Sudėti trynius ir išsukti su sviesto/cukraus mase.
Suberti miltus ir kakavą, supilti natūralų jogurtą - viską išmaišyti iki vietisos masės.
Suberti kepimo miltelius iš gerai išmaišyti su mase. (arba galima miltus persijoti su kepimo milteliais)
Kiaušinių baltymus išplakti su žiupsniu druskos mikseriu iki standžių putų ir juos atsargiai įmaišyti į paruoštą šokoladinę masę keliant iš apačios į viršų.
Karamelės sluoksnelio ruošimas:
1 būdas ( sudėtingesnis ) : į kaitinimo indą suberti cukrų, supilti vandenį ir nuolat maišant kaitinti iki cukrus išsilydys ir virs rusva karamele.
Kepimo formą pašlaikstyti trupučiu vandens ir tolygiai paskirstyti paruoštą karamelę.
Pastaba: šį būdą išbandžiau ir gavosi šnipštas... karamelė akimrksniu sukietėjo ( čia dėl temperatūrų skirtumo) vos tik ją supyliau į kepimo formą ...
2 būdas ( greitesnis ir patikimesnis) :
Kepimo formos dugną ( ir šonus tuo pačiu ) ištepti sviestu plonai ir pabarstyti ruduoju cukrumi.
Tada paruošti abrikosų puseles : abrikosus nuplauti, perpjauti pusiau, išimti kauliukus ir puselėmis sudėti ant kepimo formos dugno paliekant ~ 1 cm tarpus tarp abrikosų puselių.
Ant sudėliotų abrikosų puselių viršaus supilti paruoštą šoloadinę masę - tolygiai paskirstyti.
Pastatyti kepti ~ 35- 40 min.
Ištraukus iš orkaitės , palikti atvėsti kambario temperatūroje.
Pastaba: nepalikti atvėsti orkaitėje, nes jis gali perdaug sudžiūti.
Atvėsusį pyragą apversti ant serviravimo lėkštės ar pjaustymo lentos.
Pyragą labai lengva dozuoti , tiesiog supjaustyti kvadratėliais pagal abrikosų puselės ( puselė turi likti kvadratėlio viduje)
Tokius pyrago kvadratėlius galima puošti šviežios mėtos lapeliais - puikus spalvinis kontrastas + subtilus vos jaučiamas mėtos kvapas.
Tai iš ties lengvai ir gan greitai paruošiamas gaivus pyragas , puikiai atrodantis ir traukiantis akį savo spalviniu kontrastingumu ( ruda + oranžine + žalia) .
Skonis : gaivi abrikosų rūgštelė su vos juntamu švelniu karamelės prieskoniu ir saikingai saldžiu ir minkštu šokoladiniu pagrindu.
Komentarai:
* šiaip nekeisčiau nieko, man labai patiko tas saikingas šokoladinis saldumas su subtilia abrikosų rūgštele...
* arba eksperimentuočiau: kitą kartą pagrindą daryčiau grynai mousee principu.
Variacijos spalviniu kontrasto atžvilgiu tiktų:
* raudona su ruda - šviežios braškės,
* žalia su ruda- švieži kiwi vaisiai
* geltona su ruda- ananaso griežinėliai ( kiauraviduriai)
* baltai melsva su ruda - stambios šilauogės
Pyrago pagrindo spalvinis sprendimas:
* vietoje kakavos dėti trintų špinatų tyrę - kad išgauti ryžiai žalios spalvos pagrindą
* arba žaliosios arbatos miltelius taip pat dėl žalios spalvos išgavimo ir aišku, dėl skonio.
* dėti trintus virtus burokėlius - na šis variantas dar "ant" klaustuko kaip dėl spalvos ir skonio... :DDD
* sveikuoliams :
** cukrų keisti medumi, tik neaišku kaip jis išsisuks su sviestu- reikia bandyti ;)
** paprastus miltus keisti sojų, ryžių, speltos ar kitais miltais be glitimo ( manau, tiktų ir avinžirnių)
** karamelės sluoksneliui pagaminti puikiai tiks natūralus medus.
Skanaus ;)
Geriausia mano 2011 metų fotografija
Prieš 12 metų
Jei nebūčiau šiandien paslapčia sukirtus šokolado tai turbūt pirštus graužčiau. Dabar kiek ramiau, bet vis tiek norisi tokių skanėstų :)
AtsakytiPanaikintiTikrtai taip, šokoladas išgebėjo ;)) už šį galiu visomis keturiomis laiduoti ;) net maniškis įvertino kaip vieną geriausių iš nepersaldžių pyragų :)
AtsakytiPanaikintiKepiau, bet be kakavos (tiesiog neturėjau) - irgi puikus :)
AtsakytiPanaikintiSmagu, kad patiko ! ;)
Panaikinti